Siguranţa în operarea utilajelor industriale este o prioritate la nivel global

10.09.2017 | AUTOMATIZARI | Festo
Siguranţa în operarea utilajelor industriale este o prioritate la nivel global

Conceptul de siguranță înseamnă mai mult decât partea fizică și diagramele de circuit potrivite, acesta trebuie implementat din faza de proiect, de exemplu prin identificarea nivelului de performanță necesar sistemului.

Utilajele trebuie să fie concepute pentru a proteja și a oferi siguranță oamenilor, animalelor,proprietății și mediului înconjurător, în timpul funcționării. Obiectivul principal este evitarea oricărui tip de vătămare.

Prin utilizarea componentelor pneumatice și electrice, orientate pe siguranță, din portofoliul Festo, este asigurată implementarea măsurilor de siguranță în concordanță cu Directiva CE pentru Utilaje (EC Machinery Directive). Astfel veți preveni eficient eventualele coliziuni sau situațiile de pornire necontrolată după o oprire de urgență. Soluțiile Festo pentru funcții de siguranță pot determina îndeplinirea cerințelor legate de siguranță la nivelul sistemelor companiei, la diverse nivele:

  • Punere în funcțiune
  • Operare automatizată/manual
  • Setare / Parametrizare
  • Funcții speciale pentru situații de risc sau urgență, cum este oprirea de siguranță, evacuare în condiții de siguranță
  • Repornire – protecție pentru evitarea pornirii neașteptate a utilajului
  • Service / mentenanță.

 

Directivele și standardele descriu clar procesele de evaluare a categoriilor de risc și oblige producătorii să realizeze astfel de evaluări. După finalizarea procesului de evaluare a categoriilor de risc, Festo vă sprijină prin măsuri tehnice de siguranță:

  • Senzori de siguranță la nivelul intrărilor
  • Control de siguranță la nivelul procesării (logic)
  • Măsuri de protecție la nivelul ieșirilor.

Aflaţi detalii prin accesarea paginii web www.festo.ro/safety

În continuare sunt prezentate doar trei dintre funcțiile de siguranță pentru unități de acționare pneumatice, implementate de Festo.

1. Decuplare de siguranţă - STO (Safety Torque Off)

Se oprește furnizarea de energie la nivelul unității de acționare, ceea ce poate determina o mișcare sau forță (moment). Energia acumulată în camera pistonului este disipată, astfel nu se poate efectua nicio operație.

 Funcția STO este divizată astfel în două sub-funcții

1.     Îndepărtarea sursei de energie

2.     Disiparea forței accumulate

Această metodă se folosește doar pentru aplicațiile pe orizontală, deoarece camerele cilindrului sunt golite de aerul comprimat și unitatea de acționare va putea fi mutată manual.

Dacă unitatea de acționare manipulează o greutate pe verticală, în momentul eliberării aerului din camerele unității, greutatea va cădea necontrolat. Pentru a putea folosi această metodă în cadrul aplicațiilor cu acționare verticală, uni­tatea de acționare trebuie să fie prevăzută cu o unitate de blocare mecanică.

 

2.     Oprire de siguranţă şi închidere – SSC (Safe Stopping and Closing)

Unitatea de acționare pneumatică este oprită. Traseul debitului pentru cel puțin una dintre camerele unității de acționare este blocat și energia acumulată este folosită pentru oprirea mișcării.

Această metodă poate fi folosită în aplicații cu manipulare pe verticală, dar ținând cont de faptul că aerul comprimat este compresibil, se recomandă folosirea unității de blocare mecanică.

 

3.     Oprire de siguranţă 1 – SS1 (Safe Stop 1)

Unitatea de acționare pneumatică este decelerată controlat (reducerea vitezei). Astfel sursa de energie sau energia acumulată este utilizată pentru decelerare. Sursa de energie este îndepărtată și camerele unității de acționare pneumatice se evacuează (STO), când se realizează oprirea în funcție de limitele de toleranță stabilite.

 

Pentru evaluarea funcțiilor de siguranță la nivel de proiect, vă propunem utilizarea SISTEMA, software oferit de IFA (Institut für Arbeitsschutz), disponibil gratuit online la adresa web:

  • www.dguv.de/ifa/de/pra/softwa/sistema/index.jsp
271 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.