Adaptarea angajaților la impactul tehnologiei asupra pieței muncii

07.10.2017 | RESURSE UMANE | PwC
Adaptarea angajaților la impactul tehnologiei asupra pieței muncii

În ciuda automatizării, angajații cred că abilităţile personale vor fi în continuare apreciate de angajatori

Aproape trei sferturi (74%) dintre persoanele chestionate de PwC sunt pregătite să învețe noi abilități şi cunoștințe sau să se recalifice pentru a-şi menține șansele de angajare, văzând acest lucru ca pe o responsabilitate proprie, nu a angajatorilor.

Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului PwC ,,Workforce of the future: the competing forces shaping 2030”, realizat pe baza unui sondaj la care au participat 10.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, India și Statele Unite. Raportul arată schimbarea de paradigmă în ceea ce privește formarea forței de muncă și trecerea la un sistem bazat pe învățare continuă în perioada angajării, pentru ca angajații să poată ține pasul cu impactul tehnologiei asupra pieței muncii.

Raportul analizează patru scenarii posibile ale muncii în 2030, pentru a arăta cum factorii concurențiali, inclusiv automatizarea, conturează viitorul forței de muncă. Fiecare scenariu luat în calcul are consecințe profunde pentru piața muncii, care nu pot fi ignorate de guverne, organizații sau indivizi.

Majoritatea respondenților (65%) sunt de părere că tehnologia va îmbunătăți perspectivele de angajare, chiar dacă angajații din Statele Unite (73%) și India (88%) sunt mult mai încrezători în impactul benefic al tehnologiei, în comparație cu cei din Marea Britanie (40%) și Germania (48%).

În general, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască în întregime mintea umană (73%) și majoritatea (86%) spun că abilitățile umane vor fi întotdeauna căutate pe piața muncii.

,,Realitatea de zi cu zi i-a învațat pe angajați ca este important sa continue sa învețe pe întreg parcursul vieții profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenți sunt de parere ca puțini oameni vor avea locuri de munca stabile în viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificari inițiale suficiente pentru întreaga cariera, la cea a acumularii de noi cunoștințe si aptitudini odata la fiecare câțiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilitați personale, precum managementul riscului, leadership si inteligența emoționala.” Ionuț SIMION, Country Managing Partner, PwC România

Respondenții la sondaj sunt optimiști în legătură cu impactul tehnologiei, 37% dintre ei fiind chiar entuziasmați de viitoarea lume a muncii, ca fiind una plină de posibilități, aceștia sunt îngrijorați că automatizarea va pune anumite locuri de muncă în pericol. Tot 37% dintre respondenți sunt de părere că automatizarea le pune locurile de muncă în pericol, în creștere față de nivelul de 33% înregistrat în 2014. Peste 56% sunt de părere că guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă de impactul automatizării.

,,Anxietatea privind viitorul ucide încrederea si dorința de a inova. Cu o treime dintre angajați îngrijorați în legatura cu viitorul locurilor de munca din cauza automatizarii, angajatorii trebuie sa poarte un dialog deschis cu angajații, pentru a-i informa din timp despre impactul tehnologiei asupra locurilor de munca. Este nevoie de o schimbare fundamentala de abordare a modului în care lucram, iar organizațiile nu trebuie sa subestimeze amplitudinea acestei transformari.” Oana MUNTEANU, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanța pentru Resurse Umane, PwC România

Cele patru lumi posibile ale muncii în 2030

Raportul prezintă patru posibile scenarii pentru piața muncii în 2030, luând în calcul impactul mega-tendințelor globale, avansul inteligenței artificiale și al automatizării. Aceste scenario propun diverse ipoteze despre modul în care forța de muncă se va adapta la aceste schimbări, precum și despre felul în care tehnologia va influența felul în care fiecare dintre aceste lumi funcționează.

,,Raportul conturează patru scenarii ale muncii foarte diferite, fiecare implicând transformări fundamentale față de modul în care funcționează în prezent piața muncii. Deși nimeni nu poate ști cu certitudine cum va arăta lumea în 2030, este destul de probabil că o serie de aspecte ale acestor patru scenarii propuse de PwC vor fi puse în practică, într-o anumită măsură. Acele organizații și angajații care vor înțelege cât mai bine posibilele evoluții și implicațiile acestor transformări, și care se vor pregăti în perspectiva acestora, vor fi în măsură să facă trecerea cu succes la realitățile noii lumi a muncii”, a conchis Ionuț Simion.


Despre PwC

Este o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 223.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.


276 vizualizari

Galerie foto

Pentru a putea posta comentarii, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator.

Cere Detalii sau Oferta

Completati cu numele dvs.

Completati cu denumirea companiei pe care o reprezentati.

Adresa dvs. de e-mail.

Numarul dvs. de contact.

Mesajul dvs.

Pentru abonare (la revista sau newsletter), postare comentarii sau participare la discutiile din forum, trebuie sa fiti logat in contul dvs. de utilizator. Daca nu aveti cont, click pe [creeaza un cont nou]
CAPTCHA

Introduceţi codul numeric din imaginea de mai jos.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.