Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 26 octombrie 2016
Piese test pentru fabricaţia aditivă
Evaluarea performanţelor unui sistem/mașină de fabricaţie aditivă (FA) presupune măsurarea directă a caracteristicilor sau a elementelor sale componente, precum şi măsurarea caracteristicilor pieselor fabricate utilizând acel sistem/mașină. De-a lungul anilor, în lipsa unui standard în domeniu, au fost dezvoltate mai multe modele de piese test care permit atât evaluarea individuală, cât și compararea diferitelor procedee de FA.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 07 octombrie 2016
Fabricarea de ansambluri utilizând procedeul de fabricaţie aditivă prin depunere de filament de material (I)
Fabricaţia aditivă (FA) oferă incontestabilul avantaj de a crea obiecte cu forme geometrice complexe, ca şi ansambluri cu componente statice sau mobile care nu necesită asamblare (figurile 1-2). Cu toate acestea, procedeele de FA nu oferă în sine o garanţie a respectării cerinţelor proiectanţilor – în termeni de precizie de formă și dimensiuni, calitate a suprafețelor, timp și cost de fabricație, rezistență mecanică etc. – în conformitate cu rolul funcţional al obiectului/ ansam blului respectiv.
Interview / de Diana Popescu - 17 august 2016
Additive manufacturing in Romania as seen by professionals
Cristian Foral is a shareholder and Sales Manager at NuTechnologies of Timişoara, which sells professional 3D printers made by Stratasys, 3D professional scanners by Zeiss Steinbichler, SLM (Selective Laser Melting) additive manufacturing equipment by Sisma (Italy), as well as laser systems for cutting, welding, 2D or 3D marking. Besides being a dealer of the above companies, NuTechnologies also supplies services and technical advice in these fields.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 22 martie 2016
3D Hubs sau conectarea producătorilor cu utilizatorii de obiecte printate
Anul 2015 nu mi s-a părut spectaculos în ceea ce priveşte domeniul fabricaţiei aditive (în sensul că nu au fost mişcări ample pe piaţă, brevetele expirate nu şi-au făcut simţită influenţa aşa cum speram, numărul de firme nou intrate pe piaţa industrială nu a fost semnificativ etc.), dar pentru unii actori ai domeniului, cum ar fi 3D Hubs, lucrurile au stat bine.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 09 decembrie 2015
Fabricaţia aditivă în România, din perspectiva specialiştilor în domeniu
Cristian Foral este acționar şi Director de Vânzări al firmei NuTechnologies din Timişoara, care comercializează imprimante 3D profesionale ale firmei Stratasys, scanere 3D profesionale de la firma Zeiss Steinbichler, echipamente de fabricație aditivă prin metoda SLM (Selective Laser Melting) ale firmei Sisma (Italia), ca şi sisteme laser pentru tăiere, sudură, marcare 2D sau 3D.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 08 octombrie 2015
Se „democratizează” şi fabricaţia aditivă prin sinterizare laser?
A trecut mai mult de un an de la expirarea brevetului lui Carl Deckard („Metodă şi aparat pentru producerea pieselor prin sinterizare laser”, Brevet U.S.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 01 septembrie 2015
Comunităţi în domeniul Fabricaţiei Aditive (II)
În articolul trecut am prezentat două comunități (și platformele online asociate) din domeniul fabricației aditive (FA), mai precis cele ale furnizorilor de servicii de printare 3D: 3DHubs și Shapeways.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 17 iulie 2015
Comunităţi în domeniul Fabricaţiei Aditive (I)
Seria de două articole care debutează în acest număr este despre comunităţile ce s-au dezvoltat în ultimul timp în jurul fabricaţiei aditive (FA), avându-le în atenţie pe cele ale producătorilor şi ale furnizorilor de servicii online de printare 3D. Din prima categorie a producătorilor, dar nu a celor de nivel industrial, ci de tip DIY (do-it-yourself), face parte RepRap (www.reprap.org), care este totodată şi prima comunitate din domeniul FA.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 10 iunie 2015
Aplicaţii software pentru fabricaţie aditivă Pot printa această piesă? (II)
In acest al doilea articol din seria aplicaţiilor software pentru fabricaţie aditivă (FA) intenţionam să prezint noua platformă Spark lansată recent de Autodesk. Din păcate, în ciuda numeroaselor e-mail-uri cu solicitări de testare a versiunii beta a platformei, nu am primit (încă) accesul dorit. Prin urmare, în acest articol voi continua cu prezentarea altor trei aplicaţii software gratuite care permit verificarea pre-print a modelului STL.
Fabricatie aditiva / de Diana Popescu - 15 martie 2015
Aplicaţii software pentru fabricaţie aditivă Pot printa această piesă? (I)
Cu acest articol începem o altă (mini) serie, având ca subiect fabricaţia aditivă (FA), mai precis aplicaţiile software din acest domeniu. Vor fi analizate mai multe produse software gratuite care conţin instrumente destinate susţinerii activităţii proiectanţilor şi care permit adaptarea procesului de proiectare astfel încât să se ţină seama de limitările specifice FA.