Domeniul machine vision, creştere remarcabilă

Automatizari

de Asociatia Germana a Industriei Constructoare de Masini (VDMA)

Domeniul machine vision, creştere remarcabilă

Industria europeană de machine vision a crescut cu 16% în 2014. Creştere a cifrei de afaceri estimată pentru 2015: + 11%

În anul 2014, industria europeană de machine vision a depăşit toate recordurile. Conform celui mai recent studiu de piaţă al VDMA, cifra de afaceri din sector a crescut cu 16% în 2014. „Companiile estimează pentru 2015 o creştere cu încă 11%” potrivit lui Olaf Munkelt, preşedintele Consiliului VDMA Machine Vision şi director general la MVTec Software GmbH, Germania.

 Creştere vizibilă a vânzărilor în afara Europei

Vânzările din afara Europei au crescut cu 20%. America de Nord (cu o cotă de 14% din totalul vânzărilor, cu 21% mai mult decât în 2013) și Asia (cu o cotă de 20% din totalul vânzărilor și cu 19% mai mult decât în 2013) au fost motorul acestei creșteri.

 China (7% din totalul vânzărilor, cu 13% mai mult decât în 2013) a fost din nou cea de-a treia piaţă de desfacere pentru companiile europene din domeniul machine vision. Cota totală a exporturilor furnizorilor europeni din domeniul machine vision a fost de 37%.

 În anul 2014, vânzările și-au revenit în majori­tatea ţărilor europene, iar cifra de afaceri totală în Europa a crescut cu 14%. Germania a fost din nou de departe cea mai mare piaţă de desfacere pentru companiile europene din domeniul machine vision cu o cotă de aproape 34% din totalul vânzărilor și o creștere a cifrei de afaceri de peste 12%.

 Cerere mare atât în domeniul fabricării, cât şi în cel al aplicaţiilor non-industriale

Analizând industriile asociate clienţilor, totalul sectoarelor de producţie a reprezentat aproape 76% din cifra totală de afaceri a industriei europene de machine vision, iar vânzările au crescut cu 16% comparativ cu anul anterior. În 2014, industria auto a fost din nou cel mai mare client pentru industria europeană de machine vision cu o cotă de 21% din cifra de afaceri totală și cu o creștere a cifrei de afaceri de +17%. Aceasta a fost urmată de industria aparaturii electronice și electrice, inclusiv a semi­conductorilor (14,6%), de industria alimentarăși a băuturilor (6,5%) și de industria prelucrării metalelor (5,7%).

Vânzările către alte sectoare decât cel de producţie au crescut cu 17% și a reprezentat 24% din totalul vânzărilor. Logistica și sortarea corespondenţei au contribuit cel mai mult la creștere.

 Cifra de afaceri în domeniul camerelor video

În anul 2014, sistemele machine vision au cunoscut o creștere mai rapidă decât a companiilor de componente din Europa. Cifra de afaceri în dome­niul sistemelor de machine vision a crescut cu 19% în 2014, iar cea a componentelor cu 14%.

Cea mai mare categorie de produse din industria componentelor, cea a camerelor, a înregistrat o creștere a vânzărilor cu 14,5%, ajungând la un nivel record de peste 411 milioane de euro (volum raportat).

 Machine Vision în Germania

Industria germană de machine vision a cunoscut o creștere a cifrei de afaceri cu 16% în 2014 ajungând la 1,9 miliarde de euro. Impulsul creșterii a venit în mare parte din exporturi: în vreme de cifra de afaceri internă a crescut cu 12%, exporturile din Germania au crescut cu 19% în 2014. Cota expor­turilor a crescut de la 57% la un nou record general de 59%. Pentru 2015, furnizorii germani de machine vision estimează că își vor crește volumul de vânzări cu 10%, depășind cifra de afaceri din sector cu peste 2 miliarde de euro. (www.vdma.org)