AutoCAD 2018

CAD/CAM/CAE/PDM/PLM/ERP

de Mircea Badut

AutoCAD 2018

În martie 1999 apărea prima ediţie de AutoCAD sufixată în seria aceasta anuală, şi de atunci – cu excepţia anului 2002, când n-a existat un ,,AutoCAD 2003’’ – în fiecare primăvară a apărut câte un nou AutoCAD, şi fiecare dintre ediţii a adus o serie de îmbunătăţiri, mai mari sau mai mici. Să vedem ce ne propune acum ,,AutoCAD 2018’’!

Mai întâi de substrat

Deși Autodesk pune la dispoziție și o versiune de AutoCAD pe 32 de biți, recomandarea mea de început este să o luăm în calcul doar pe cea de 64 de biți, însă nu pentru că n-ar fi similare în funcționalitate, ci pentru că un sistem (Windows) pe 32 de biți înseamnă în principal limitarea de memorie internă sub 4GB, ceea ce se resimte la noul AutoCAD. Întrucât nu mai fusese revizuit de mulți ani, iată că fișierul DWG (formatul nativ AutoCAD) a fost reformat odată cu ediția ,,2018’’, pentru acomodarea cu noul context (intern, adică al platformei AutoCAD, dar și extern, al mediului Windows). Deci va trebui să avem grijă când salvăm desenul pentru a-l deschide cu platforme CAD anterioare. Mai aflăm și despre optimizări la salvarea unor entități CAD speciale: blocurile cu scalare de adnotări, textele paragraf cu coloane, definițiile de atribute etc.

Anul trecut semnalam adaptările asumate pentru acomodarea cu monitoarele având diagonal și rezoluții mari. Acum deja rezoluția 4K (Ultra-HD, adică 3840×2160 pixeli) se prefigurează ca viitor standard pentru stațiile PC profesionale, astfel că noul AutoCAD continuă să se conformeze. Tot în sectorul afișării notăm optimizările ce vizează navigarea 3D prin modelele tridimensionale (comenzile Zoom, Pan și 3D-Orbit). Oarece îmbunătățiri avem și la reprezentarea geometriilor 2D, precum efectul ,,Smooth line display’’ transferat acum adaptorului grafic (vedeți opțiunile casetei ,,Graphics Performance’’ apelate din bara de stare) ori redesenările modelelor de hașurare.

Interfaţa cu utilizatorul

Înainte de a spicui din noutățile vizibile aduse de ,,AutoCAD 2018’’ trebuie să ne amintim că avem de-a face cu un software matur, destinat unei piețe relativ stabile și bine conturate; deci nu ne așteptăm la noutăți revoluționare, ci mai degrabă la rafinamente și reforme punctuale. ,,Customize Ribbon’’ – unealta apărută în colțul dreapta-sus – permite utilizatorului să-și personalizeze meniul ribbon într-o manieră simplă și intuitivă: prin simpla tragere și redimensionare a elementelor de interfață (butoane/iconuri din meniul ribbon). Această reconfigurare nu necesită o sesiune laborioasă în caseta de dialog ,,Customize User Interface’’. (Apăsarea butonului Customize Ribbon determină ,,grizonarea’’ întregii suprafețe de interacțiune, cu excepția meniului ribbon, ceea ce sugerează că utilizatorul este acum în sesiunea de personalizare directă a meniului, sesiune ce se validează prin apăsarea butonului ,,Save’’ din dreapta.)

Casetele de dialog pentru deschiderea, salvarea sau atașarea de fișiere memorează criteriul de

ordonare folosit de utilizator la afișarea listei, știind că deseori sunt utile sortările după data modificării sau după mărimea fișierului. (De altfel, în respective casetă, cu un click-dreapta de mouse pe antetul listei ,,details’’ putem gestiona îndeaproape astfel de criterii.)

Tot la capitolul interfață încadrăm și abilitatea casetei de dialog ,,Drafting Settings’’ de a se putea redimensiona (extinzând reforma ,,diagonalizării’’ pe care o semnalam în urmă cu un an). Printre articolele din lista ,,Quick Access Toolbar’’ (meniul de deasupra meniului-ribon, și din care putem accesa rapid comenzi precum New, Save, Print, Workspace) avem acum posibilitatea să includem și gestionarul ,,Layer Control’’ (vedeți butonul ,,Customize Quick Access Toolbar’’ din extrema dreaptă a acestui meniu).

Dacă în decursul sesiunii de lucru se întâmplă vreo modificare a acelor variabile de sistem considerate importante (importante fie prin semnificația lor lucrativă, fie prin participarea la un standard oficial), atunci acest fapt ne va fi semnalat prin apariția, în dreapta barei de stare (de jos) a iconului ,,System Variable’’, iar accesarea acestuia ne va îngădui să restabilim rapid starea dorită (caseta de dialog ,,System Variable Monitor’’ ne permite să validăm sau să restabilim starea, după necesități).


Intrând în detaliile lucrului

Cu scopul de a reduce problemele cauzate prin ,,alterarea" căilor de localizare a desenelor

folosite ca referință externă (succesiunea de subdirectoare până la fișierul XRef), noul AutoCAD propune ca implicită opțiunea de salvare a căii relative (locație referită la locația fișierului curent) în locul celei complete (locația absolută), însă, dacă sugestia ,,2018’’ nu convine abordării locale, comportamentul anterior se poate restabili prin caseta de dialog External References sau prin variabila de sistem REFPATHTYPE. În plus, noul AutoCAD permite asocierea de fișiere externe cu cale relativă chiar dacă desenul gazdă încă nu a fost salvat/numit, aplicația urmând să acomodeze ulterior căile celor două desene. De asemenea, dacă utilizatorul salvează o instanță a desenului curent într-o altă locație, AutoCAD-ul îi va cere să decidă în privința actualizării căii relative a referinței externe. De altfel, mai sunt câteva mici noutăți și în privința gestionării numelor de referințe externe, precum faptul că la redenumirea unui fișier XREF în alte casete de dialog, noul nume este preluat automat în caseta ,,Xref Palette’’, ne-mai-necesitând reîncărcare pentru actualizare.

A apărut un comportament nou la selectarea entităților prin definirea unui chenar de încadrare:

dacă selecția se extinde dincolo de imaginea din ecranul principal (fie pe un eventual monitor secundar, fie virtualmente prin pan/zoom dinamic) acum funcția ,,Off-screen Selection’’ face ca în setul de selecție să fie incluse toate entitățile cuprinse, nu doar cele din vederea curentă. Comportamentul acestei funcții poate fi ajustat cu ajutorul variabilei de sistem SELECTIONOFFSCREEN.

Selectarea liniilor întrerupte, interacționând prin chiar segmentul de întrerupere (facilitate semnalată anterior), a fost optimizată pentru a cuprinde tipuri de linie mai complexe (inclusiv tipuri native DGN, adică din formatul proprietar al concurentului, MicroStation). Facilitatea de selectare pe întreruperea segmentelor funcționează și pe polilinii (cu sau fără grosime) și pe curbe spline. (Variabila de sistem LTGAPSELECTION a fost întrodusă în AutoCAD 2017.) Despre facilitatea de geo-localizare (una dintre cele mai interesante adiții din ultimii ani) aflăm că acum suportă versiunea 8.0 de Bing Maps, adică o actualizare a sursei de imagini cartografice pentru fundal.

Avem și câteva optimizări interesante ale comenzii ,,Text to Mtext’’ (comandă apelată la prompter prin indicativul TXT2MTXT, sau găsită în categoria-ribbon Express Tools, ori aflată în categoria-ribbon ,,Insert’’ sub numele Combine Text): aceasta ne ajută să fuzionăm mai multe texte individuale într-un text de tip paragraf (multi-linie).

Optimizări ale funcției de conversie a textelor individuale în texte-paragraf (TXT2MTXT):

  • ca obiecte de intrare se pot selecta și texte multi-linie (nu doar texte individuale)
  • există (prin caseta de dialog) și opțiunea de a converti textele individuale selectate în texte multi-linie fără însă a le fuziona într-o singură entitate MTEXT
  • opțiunea Settings din linia/ dialogul comenzii deschide caseta de dialog ,,Text to MText Settings’’, prin care se pot controla o serie de opțiuni utile
  • codurile de caractere special sunt translatate corect (precum simbolul de grad, ori simbolul de diametru)
  • alinierile (top left, top center, top right) sunt deduse din amplasamentul relativ al textelor selectate
  • listele indexate (numeric sau alfabetic) sunt deduse din eventualele caractere de început ale textelor selectate
  • sortarea (reordonarea) de sus în jos este relativă la UCS-ul curent, iar ordonarea se face de la stânga la dreapta când obiectele-text originare sunt coliniare
  • dacă textele de intrare sunt coliniare, ele pot fi fuzionate într-o singură linie de text, sens în care vor primi un separator de spațiu între ele
  • există (în caseta de dialog Settings) opțiunea care impune uniformizarea spațiului dintre liniile/rândurile de text.

Colaborare – cloud & web

Comanda ,,Share Design View’’ din categoria ribbon ,,A360’’ (categorie cuprinzând facilitățile de colaborare prin intermediul platformei cloud Autodesk) cunoaște o serie de îmbunătățiri pe care le putem angaja la diseminarea vederilor de proiect. În recenzia făcută lui ,,AutoCAD 2017’’ semnalam nou-apăruta funcție de importare a conținutului fișierelor PDF – comanda PDFIMPORT permitea astfel importarea de geometrii 2D, de texte TrueType și de imagini raster. Dacă PDF-ul a fost, la rândul lui, generat dintr-un desen conținând texte de tip SHX, acestea – fiind stocate ca geometrie – ajungeau în AutoCAD, prin importare, în chiar formă de geometrii. Pentru a recâștiga editabilitatea textelor, AutoCAD-ul 2018 vine cu o unealtă de recunoaștere a textelor (Recognize SHX Text), aplicabilă atunci când documentul PDF importat conține astfel de texte. În aceeași categorie-ribbon (Insert) găsim și comanda ,,Recognition Settings’’ pentru ajustarea acestei conversii, și trebuie să lucrăm îndeaproape cu opțiunile acesteia, ținând cont că algoritmul implementat trebuie să proceseze toate entitățile selectate pentru a recunoaște textele urmărite/necesare și pentru a le converti în texte multi-linie (mtext). 

La capitolul PDF mai menționăm și alte optimizări: comenzile PDFIMPORT și PDFATTACH oferă utilizatorului o previzualizare a conținutului fișierului PDF în caseta de dialog ,,Select File’’; de asemenea, avem o scalare corelată a geometriilor PDF din compozițiile grafice, relativ la spațiul model.

Și mai reținem, la final, faptul că toate aplicațiile bazate pe platforma AutoCAD – vizând domeniile geo-informaticii, construcțiilor, ingineriilor civile, electricității, mecanicii, etc – beneficiază (sau vor beneficia curând) de ediții noi, pregătite pentru viitorul apropiat.


MIRCEA BĂDUȚ este inginer consultant CAD/IT


 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.