Bricscad intră pe piaţa modelării Solide 3D pentru proiectarea în ingineria mecanică*

CAD/CAM/CAE/PDM/PLM/ERP

de FairSoft

Bricscad intră pe piaţa modelării Solide 3D pentru proiectarea în ingineria mecanică*

Bricscad este mai degrabă bine-cunoscută ca o platformă puternică pentru dezvoltarea aplicaţiilor pe verticală decât ca o altă clonă mai ieftină a aplicaţiei AutoCAD. Erik De Keyser, CEO-ul Bricsys, ne-a explicat prin ce diferă Bricscad faţă de alte soluţii bazate pe DWG, ce companie o utilizează, că versiunea pentru Linux a devenit la fel de importantă ca versiunea pentru Windows, că va rula pe Mac şi iPad, şi care sunt planurile Bricsys pentru viitor.

Reporter: Vă poziţionaţi produsul principal - Bricscad - ca alternativa numărul unu CAD DWG. Care sunt avantajele dumneavoastră faţă de concurenţă?

Bricscad se află în frunte cu setul de caracteristici pentru 2D şi 3D şi are mai multe aplicaţii pe verticală ce rulează pe el decât oricare altă alternativă .dwg. Bricscad are multe aplicaţii de oferit într-o gamă largă de discipline CAD şi de Inginerie. Există două aspecte ale Bricscad: (1) este un produs CAD utilizator final de desen pentru cele mai diverse domenii de inginerie şi (2) prin intermediul API-ul său, este o platformă pentru dezvoltatorii de aplicaţii. Dintre toţi concurenţii de pe piaţă alternativa AutoCAD, Bricscad a fost primul care a

implementat bibliotecile Teigha pentru ODA. Teigha este cea mai recentă versiune C++ bazată pe formatul de fisier .dwg ODA - un element crucial la adresa compatibilităţii complete. IntelliCAD şi toate derivatele sale sunt încă bazate pe bibliotecile vechi şi le lipsesc capacităţi substanţiale pentru a fi în cele din urmă compatibil cu AutoCAD®.

Mai mult, Bricscad - cu BRX API său este singura platformă .dwg care oferă o alternativă pentru AutoCAD ARX. BRX este compatibil cu codul ARX şi permite dezvoltatorilor de aplicaţii să porteze aplicaţiile lor bazate pe AutoCAD pe Bricscad doar prin recompilarea codului. Chiar dacă, în cele din urmă, le lipseşte o funcţie BRX, o vom dezvolta pentru ei, la cerere, cu o prioritate ridicată. Astăzi avem mai mult de 500 de companii de aplicaţii care sunt în procesul de portare a aplicaţiei lor pe platforma Bricscad şi avem peste 170 de aplicaţii disponibile comercial. LISP API-ul nostru este probabil cel mai rapid de pe piaţă şi foarte cuprinzator. Toate celelalte API folosite pentru dezvoltarea .dwg sunt de asemenea disponibile pentru Bricscad. Toate aceste lucruri combinate fac ca Bricscad să fie într-adevăr numărul UNU ca alternativă .dwg CAD. Acest lucru este confirmat de creşterea constantă a bazei noastre instalate şi de creşterea companiei noastre de la an la an.

Reporter: Ce industrii acoperă soluţiile dumneavoastră? Cine sunt clienţii dumneavoastră?

De-a lungul ultimilor 30 de ani, AutoCAD a devenit produsul CAD dominant pe piaţă, în principal pentru că atât de multe aplicaţii au fost disponibile servirii pieţelor de nişă şi au răspuns cerinţelor şi standardelor regionale în aproape toate domeniile de inginerie. Astăzi, Bricscad este folosit în toate segmentele de inginerie ca un produs CAD de sine stătător, precum şi în combinaţie cu o gamă bogată de aplicaţii ce rulează pe platforma sa. Datorită setului nostruAPI larg, ne putem concentra pe servirea unui număr cât mai mare de aplicaţii. De fapt, avem 16 categorii de aplicaţii, ce acoperă multe aspecte ale ingineriei.

Principalele zone, cum ar fi AEC, GIS, mecanică, sunt bine acoperite la nivel regional, precum şi pe plan internaţional. Împreună cu partenerii noştri putem aborda o gamă foarte largă de clienţi. Am ajuns acum la un punct în care marile corporaţii au început să se bazeze pe produsele noastre şi sprijinul nostru. De exemplu: produsele Tyco Fire, lider mondial în protecţia contra incendiilor, a portat software-ul său SprinkCAD bazat pe AutoCAD pe platforma Bricscad.

Chiar mai mult: Tyco a decis să producă o versiune specială pentru piaţa rezidenţială disponibilă exclusiv pe Bricscad. Acesta este doar unul din multele exemple. Suntem foarte activi în mai mult de 70 de ţări cu cel puţin la fel de mulţi parteneri Bricsys, care ne ajută să licenţiem şi să asigurăm suportul produselor noastre.

Reporter: De cât timp sunteţi în afacerea CAD? Vă rugăm să descrieţi pe scurt cunoştinţele dumneavoastră şi istoria Bricsys.

Cunoştinţele mele sunt în domeniul arhitecturii. Prin introducerea CAD în practica mea proprie de arhitectură, am devenit pasionat de software. Astă e modul în care a început totul. Prezenţa noastră în dezvoltarea software-ului CAD merge înapoi în timp la începutul şi mijlocul anilor nouăzeci, când am dezvoltat una dintre primele soluţii Building Information Modeling/ Modelarea Informaţională a Construcţiei (BIM). În 1996 am lansat BricsWork pentru MicroStation -un modelator 3D solid pentru piaţa AEC, capabil să genereze desene 2D şi o multitudine de rapoarte alfa-numerice. Bentley - proprietar de MicroStation - a cumpărat întâi drepturile de distribuţie şi a creat brandul MicroStation TriForma pentru el. În 1997 am vândut toate drepturile legate de el lui Bentley şi am început să rescriem o nouă generaţie a acelui produs, pentru AutoCADşi IntelliCAD. În anul 1999, compania a fost redenumită BricsNet şi am făcut un IPO (Initial Public Offering - Oferta Publică Iniţială de Titluri) de succes, pe EASDAQ (mai târziu redenumit ca NASDAQ Europa). Prin achizitii, am devenit foarte activi în facilităţile de management bazate pe SaaS.

În 2002 am condus o Management Buy Out/preluarea acţiunilor de către conducerea executivă (MBO) de a dobândi toate drepturile de IP la CAD de la BricsNet. Primul nostru tel a fost revânzarea IntelliCAD. Am descoperit curând un fapt: calitatea Codului IntelliCAD a reprezentat o gâtuire a producţiei. Am început să scriem un nou cod sursă şi am vândut bucăţi din acesta înapoi către ITC (IntelliCAD Technology Consortium/consorţiul tehnologic IntelliCAD). În 2006, codul nostru s-a îndepărtat de la baza codului original IntelliCAD şi am decis să scriem o platformă CAD complet nouă - o sarcină care a fost terminată doar în februarie 2010. La acel moment am reziliat apartenenţa noastră în acord cu ITC şi Bricscad a devenit o platformă CAD independentă, deţinută integral de Bricsys. În acelaşi timp am dezvoltat BRX API, un element crucial pentru pătrunderea pe piaţa cererii. O altă parte a afacerii noastre o reprezintă vânzarea tehnologiei noastre Vondle – un sistem 100% SaaS de gestiune de documente şi date.

Reporter: Bricscad este o platformă pentru dezvoltatorii de aplicaţii - există peste 170 de produse dezvoltate de terţe părţi bazate pe aceasta. Cum sprijiniţi dezvoltatorii terţi?

Suportul este un element cheie în filosofia noastră şi o piatră de temelie a succesului nostru. Mai întâi de toate, dezvoltatorii de aplicaţii primesc toate software-le necesare şi SDK-urile lor, inclusiv suportul zilnic complet gratuit. Aceasta confirmă angajamentul nostru faţă de aceşti parteneri. Cum organizăm acest lucru? Afacerea noastră se bazează pe sistemul nostru CRM numitBricsys Administrare on-line (BOA). Este un sistem SaaS pur şi este coloana vertebrală a tuturor operaţiunilor noastre.

Prin BOA ne sprijinim atât clienţii, cât şi partenerii noştri în aproape acelaşi fel. Avem 57 de versiuni localizate ale site-ului Bricsys ce deservesc clienţii noştri oriunde s-ar afla pe glob. Fiecare client sau utilizator al unei versiuni de evaluare sau dezvoltator de aplicaţii primeşte o autentificare pentru zona lui protejată pe site-ul web. Acolo, el poate introduce cereri de suport. Dacă cineva din Tokio cere suport în japoneză, aceasta ajunge imediat pe serverele din centrul de date Bricsys din Belgia. Din moment ce nu avem nici un vorbitor nativ de limba japoneză în organizaţia noastră belgiană, noi transmitem imediat cererea partenerului nostru din Tokio. Acordul nostru cu partenerii impune ca partenerul - în cazul în care ştie răspunsul – să trimită acest răspuns direct la client, sau -dacă nu ştie răspunsul - traduce solicitarea în engleză şi o trimite la centrul nostru de suport corporativ. Acolo, este trimis la unul dintre analişti.

Atunci când un răspuns adecvat este gata, este trimis partenerului japonez, care îl traduce imediat şi îl trimite către client. Pentru clienţii cu un contract de suport, această procedură durează între 24 şi 48 de ore. În cazul unei versiuni de evaluare, răspunsul este trimis în decurs de o săptămână. Fiecare solicitare de suport primeşte un identificator unic în baza noastră de date. În cazul în care cererea de suport este legată de un bug, aceasta apare în notele noastre de lansare, ce apar de trei ori pe săptămână. Fiecare client Bricscad poate verifica dacă cererea sa de suport este pusă în aplicare în comunicat. Toate cererile de suport, precum şi toată comunicarea între analiştii de suport, parteneri şi clienţi sunt stocate în baza de date şi disponibile online.

Atunci când clientul Bricscad se loghează pe site-ul nostru, are acces la toate cererile şi răspunsurile sale de suport. Dezvoltatorii de aplicaţii Bricscad au o zonă de logare separată, dar procedura de suport este identică. Avem o istorie de 9 ani de solicitări şi răspunsuri legate de suport în baza noastră de date - toate indexate la clienţii şi dezvoltatorii de aplicaţii respectivi. Pentru Bricsys, aceasta reprezintă o sursă de documentaţie excelentă bazată pe istoric, ce şi-a dovedit de multe ori valoarea.

Reporter: Versiunile anterioare ale Bricscad s-au bazat pe platforma IntelliCAD. De ce aţi părăsit ITC?

Am fost membri pentru mai bine de 7 ani. În 2002 vindeam versiunea de bază IntelliCAD, dar am concluzionat că era nevoie de o arhitectură complet nouă. Am început lucrul la cod, iar în 2005 am produs Bricscad V5, conţinând sute de fixări de bug-uri şi unele îmbunătăţiri importante de performanţă. ITC a cumpărat înapoi acest cod şi am propus ca ITC să ia versiunea noastră ca versiunea lor de bază şi să o îmbine cu ceea ce mai rămânea în afara versiunii noastre. ITC a decis altfel. Rezultatul a fost că am devenit din ce în ce mai izolaţi de codul original IntelliCAD. Cu fiecare nouă versiune a IntelliCAD, a devenit tot mai dificil pentru noi să-l fuzionăm cu codul nostru. La un moment dat, nu a mai existat nici un motiv să facem asta şi am decis să scriem singuri intregul cod sursă. În acel moment am făcut codul "independent de sistemul de operare", prin utilizarea WXWidgets pentru programarea interfeţei grafice pentru utilizator (GUI). Ea a făcut Bricscad portabil pentru sistemele de operare non-Windows. În februarie 2010 am părăsit în cele din urmă ITC şi am continuat independent.

Ultimii ani au dovedit că am luat decizia corectă. Trei ani după ce le-am lansat, ITC încă se lupta să scoată prima lor versiune bazată pe bibliotecile moderne Teigha (cunoscute anterior ca bibliotecile DWGdirect). Ne-a luat aproape doi ani optimizarea performanţei şi stabilităţii. La momentul respectiv, am comunicat transparent cu clienţii noştri pentru a le explica - în propriul lor interes - că a trebuit să trecem printr-un proces complex. Acesta este un proces prin care ITC - în cazul în care noul IntelliCAD va fi vreodată prezentat - încă trebuie să treacă. O altă problemă în ITC este cea de luare a deciziilor. Consiliul de Directori conduce ITC, dar este alcătuit din concurenţi. Aceasta nu ajută la luarea deciziilor rapid şi clar. Nu este suficient de eficient pentru a ţine pasul cu restul concurenţei, în care managementul acţionează rapid pentru a pune în aplicarestrategii cuprinzătoare. Dar le dorim celor de la ITC toate cele bune.

Reporter: Recent aţi lansat Bricscad pentru Linux. Doriţi să intraţi pe pieţele Mac OSX sau poate iOS (iPad)?

Deşi am fost bine pregătiţi pentru a face Bricscad independent de sistemul de operare, a fost o sarcină mare de a produce prima versiune non-Windows, şi anume versiunea Linux. Există unele diferenţe majore între cele două sisteme de operare, de exemplu locul în care se salvează fişierele, cum se printează fişierele, etc. Facilităţile de imprimare în Linux nu erau la nivelul lui Windows, aşacă a trebuit să dezvoltăm bucăţi imense de cod de imprimare pentru a rezolva acest lucru. O mulţime din munca depusă pentru Linux va fi utilă în procesul nostru de portare pe Mac şi iPad. Planificăm să începem asta în a doua jumătate a anului 2011.

Astăzi lucrăm la versiunea Bricscad Pro pentru Linux. Aceasta înseamnă că vom adăuga toate funcţonalităţile ACIS pentru 3D şi livrarea BRX API. Primim o mulţime de cerinţe din partea dezvoltatorilor de aplicaţii pentru a porta aplicaţiile lor pe platforma Linux, iar Bricscad va fi prima platformă ce îi va ajuta în această privinţă. Vrem să terminăm aceste sarcini înainte de a aborda Mac OSX şi iOS. Cu toate acestea, suntem optimişti cu privire la sarcina respectivă. Deşi – recent – există deja patru oferte .dwg pe Mac, vedem multe oportunităţi, datorită experienţei noastre în API. Dezvoltatorii de aplicaţii vor avea posibilitatea de a alege între toate cele trei sisteme de operare atunci când îşi aleg Bricscad ca platforma lor principală. Aceasta este un lucru bun pentru ei, cât şi pentru noi.

Reporter: Al doilea produs - Vondle - un sistem de gestiune de documente şi date, se bazează pe modelul de afaceri SaaS. Planificaţi utilizarea aceluiaţi model pentru Bricscad?

Vondle este într-adevar un sistem de gestiune de documente şi date pe care îl distribuim într-un model găzduit. Vondle este dezvoltat de o companie soră din grupul nostru şi distribuit de Bricsys. Vondle permite crearea unei structuri ierarhice în gestionarea unui proiect: există un administrator care poate atribui un număr nelimitat de sub-administratori. Ei controlează întreaga structură a fişierelor proiectului şi gestionează în detaliu drepturile de acces ale fiecărui participant. Vondle are diferite tipuri de dosare necesare în mod normal pentru informaţii de proiect: un calendar al proiectului, o listă de adrese ale proiectului, foldere de documente, un sistem de e-mail pentru proiect, o hartă url, forumuri nelimitate ce vor putea fi setate, fluxuri de lucru, şi nu în ultimul rând o bază de date complet programabilă în nor (in the cloud). Sistemul are viteza unui desktop. Nu există componente licenţiate în produs - totul este dezvoltat in-house. De-a lungul anilor am dobândit o experienţă importantă în cloud computing: de exemplu, am dezvoltat, probabil, cel mai rapid viewer de pe planetă, care să permită vizualizarea, adnotarea şi imprimarea tuturor tipurilor de formate de fişiere în doar câteva secunde - este acumposibilă afişarea unui fişier .dwg de 100MB în termen de doar o secundă. Un alt exemplu este modul în care Vondle creează şi gestionează fluxuri de lucru: aveţi posibilitatea să proiectaţi orice flux de lucru dorit în browser-ul dumneavoastră, în acelaşi mod cum ai desena o diagramă de flux MS Visio.

În fundal, Vondle acumulează codul pentru executarea fluxului de lucru conceput. Mai există de asemenea şi baza de date programabilă online. Utilizatorii pot defini tabele în acelaşi mod în care o fac pentru o bază de date desktop. Interogările pot fi construite în standard SQL şi rapoartele sunt generate automat. Formularele sunt editabile grafic şi personalizabile. Toate acestea se prezintă într-o interfaţă drag and drop în browser. Rapoartele pot fi, de asemenea, lansate printr-o aplicaţie de flux de lucru. Se poate automatiza raportarea proceselor recurente. Fiecare funcţie Vondle este, de asemenea, disponibilă prin intermediul unei interfeţe SOAP, care permite dezvoltarea de aplicaţii cu totul noi, pe baza Vondle. Deoarece baza de date Vondle este centralizată pe serverele Vondle, acesta poate fi conectat cu alte baze de date prin intermediul conectorilor SOAP. Vondle devine apoi un agregator de date şi un generator de rapoarte pentru datele combinate provenind din surse diferite - o tehnologie extrem de puternică.

În aceste zile CAD / Engineering reprezintă o combinaţie de geometrie şi de date. Bricsys are elementele tehnologice pentru a îl utiliza şi partaja în nor. Schimbul de date cu persoane şi organizaţii din afara organizaţiei dumneavoastră necesită un control cu privire la drepturile de acces,dar trebuie să permitem un maxim de confort în comunicarea între participanţi. Noi credem că proiectarea bazată pe nor va fi calea viitorului. În cazul în care piaţa evoluează în această direcţie, Bricsys este gata de a fi în prima linie a acestei evoluţii. Astăzi, avantajele cloud computing sunt imediate, după cum am explicat mai sus. Preconizăm un model de afaceri posibile pentru Vondlecomparabile cu ale Bricscad: Vondle este un serviciu SaaS out-of-the-box, gata de utilizare, iar pe de altă parte, este o platformă pe care partenerii pot construi propriile aplicaţii cu toate funcţionalităţile Vondle.

Reporter: În cea mai recentă versiune a Bricsys Platinum aţi introdus modelarea solidă parametrică 3D. Utilizatorii existenţi au cerut această funcţionalitate sau plănuiţi să atacaţi noi pieţe cu ea?

Noi ne ascultăm foarte atent clienţii şi tratăm cu deosebită consideraţie dorinţele şi solicitările lor. Dar, dincolo de cererile utilizatorilor, există unele zone noi în care dorim să intrăm imediat ce suntem pregătiţi. În ultimii patru ani, aproape toată capacitatea noastră de dezvoltare a fost folosită la scrierea noului Bricscad de la zero şi la lansarea versiunii Linux. De foarte puţin timp putem aborda din nou proiecte de mare anvergură pentru Bricscad. Zona 3D pentru proiectare mecanică este unul din acestea. Piaţa mecanică este încă cea mai mare pentru CAD şi Inginerie - este mai mare decât piaţa AEC, şi este o piaţă aglomerată. Înca vedem oportunităţi imense pentru a îmbunătăţi experienţa 3D a utilizatorilor .dwg CAD.

Ne dorim cea mai bună experienţă posibilă legată de interfaţa cu utilizatorul. Aceasta este o sarcină pe care am început-o imediat după lansarea versiunii Linux. Primele rezultate sunt deja vizibile în V11, deşi numai în 2D: am implementat introducerea dinamică şi dimensiuni dinamice. Vom aranja întreaga interfaţă 3D cu utilizatorii acum, pregătindu-ne pentru următorul pas: modelare solidă 3D pentru proiectare mecanică, şi suntem extrem de ambiţioşi în privinţa ei. Cele mai recente versiuni ale Bricscad Platinum au într-adevar unele noi modelări parametrice 3D solide implementate în interfaţa cu utilizatorul. Acesta este rezultatul unei tehnologii dobândite pe care am integrat-o ca o primă încercare. Suntem foarte mulţumiţi de puterea sa. Quickdraw este o caracteristică foarte utilă pentru a genera automat desene 2D din modele complexe 3D.

Reporter: În vara trecută, Dassault Systems a lansat gratuit DWG CAD (DraftSight). V-a afectat aceasta afacerea dumneavoastră?

Desigur, anunţarea DraftSight ne-a atras atenţia. Aceasta vizează în mod exclusiv piaţa 2D şi este gratuită, cu condiţia că nu ai nevoie de nici un API. Ştiind că majoritatea clienţilor noştri doresc cel puţin LISP API, există o diferenţiere semnificativă între cele două produse. Dacă doriţi API pentru a personaliza DraftSight său nevoie de suport, veţi plăti o taxă de abonament anual de 250 dolari SUA. Din cauza lipsei de API şi de suport, versiunea DraftSight gratuită nu este comparabilă cu Bricscad Classic. Mai mult decât atât, Bricscad Classic oferă, de asemenea, o cale de creştere la versiunea puternică Platinum, în timp ce DraftSight nu furnizează o cale de migrare similară. Versiunea plătită de DraftSight concurează doar cu versiunea de bază a Bricscad Classic. Din ce în ce mai mulţi clienţi fac upgrade-ul la versiunile Pro şi Platinum. Acest lucru indică faptul că clienţii noştri, în general, necesită funcţionalităţi mult mai multe decât o soluţie software de elaborare 2D de bază.

Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră pentru următorii ani?

Avem multe planuri, dar pentru a numi doar câteva: vrem să facem Bricscad un jucător major în toate pieţele şi vom continua să poziţionăm Comunitatea Bricsys ca punctul de întâlnire pentru utilizatorii Bricscad, dezvoltatorii de aplicaţii şi noi înşine. Bricsys va continua să investească în a rămâne cea mai bună alternativă .dwg CAD pentru utilizatorii finali şi dezvoltatorii de aplicaţii. În plus, ceea ce face comunitatea Bricscad comunitatea .dwg numărul unu este o ţintă importantă. Ne-am extins BOA pentru a face toate funcţionalităţile disponibile partenerilor de aplicaţie. Ei pot, de asemenea, utiliza BOA pentru e-marketing, e-vânzări şi e-suport pentru clienţii lor şi licenţiaţii companiei noastre. Clienţii pot experimenta acum acelaşi tip de suport pentru Bricscad şi pentru aplicaţiile partenere ce rulează pe el. Mulţumită muncii în echipă cu partenerii noştri internaţionali, diferenţele de limbă nu mai sunt un obstacol în calea comunicării şi suportului. Bricscad ajută, de asemenea, partenerii de aplicaţie să promoveze produsele lor şi să comunice cu pieţele lor regionale şi internaţionale despre caracteristicile tuturor aplicaţiilor lor. În acest fel, comunitatea Bricscad va deveni din ce în ce mai atractivă pentru utilizatorii finali, cât şi pentru dezvoltatorii de aplicaţii.

Noi vom extinde în curând setul nostru de API la .NET. Ne aşteptăm să creştem rapid pe piaţa aplicaţiilor pe Windows, Linux şi Mac OSX / iOS. Bricscad va deveni, de asemenea, un jucător important pe piaţa mecanică 3D. Nu pot dezvălui aici programul nostru de dezvoltare şi planurile în detaliu, dar fiţi siguri că suntem extrem de ambiţioşi cu privire la acest segment. Ultima, dar nu cea din urmă, integrarea tehnologiei Vondle şi Bricscad va fi una din cheile diferenţiatoare pentru Bricsys. Ea deschide noi posibilităţi atât în piaţa AEC şi mecanică pentru partenerii noştri de aplicaţie şi noi înşine. Avem tehnologia unică bazată pe key cloud de gestionare şi împărtăşire a unei cantităţi uriaşe de date on-line de inginerie ce permite echipelor să colaboreze în nor.

Vă mulţumim! Vă urăm mult succes cu planurile dumneavoastră!

*Interviu preluat de pe isicad.netAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.