SpaceClaim 19

CAD/CAM/CAE/PDM/PLM/ERP

de Mircea Badut

SpaceClaim 19

De curând, compania ANSYS, furnizor bine-cunoscut de soluţii CAE, a lansat ediţia a 19-a a software-ului de modelare tridimensională SpaceClaim, soluţie MCAD despre care scriam în Tehnică & Tehnologie nr. 1/2013, fiind pe-atunci una dintre primele implementări reușite de „direct modeling”. Și cum această ultimă ediţie anunţă multe noutăţi, îi vom face o mică recenzie în rândurile următoare.

Context

Ca software pentru modelarea solidelor, SpaceClaim constituie o întrupare de referinţă a paradigmei „direct modeling”, paradigmă ce-şi propunea reformarea domeniului MCAD în urmă cu un deceniu, reformare asumată pentru depăşirea limitărilor clasicei proiectări bazate pe entităţi de modelare 3D. Compania ANSYS a achiziţionat SpaceClaim în mai 2014 pentru a dispune de un modelor 3D în pachetele sale CAE/FEA. Însă afl ăm că aici este mai degrabă un parteneriat: compania SpaceClaim nu a fost ingerată de ANSYS, iar software-ul SpaceClaim este distribuit şi prin canalele proprii.

Tehnologia de modelare directă din SpaceClaim se manifestă esenţialmente în interfaţa cu utilizatorul prin patru unelte:

 • „pull” (tragere/extrudare de suprafeţe/profile);
 • „move” (mutare/repoziţionare și multiplicare entităţi);
 • „fill” (umplere/extindere solid și eliminare entităţi);
 • „combine” (operaţii booleene: uniuni, intersecţii, diferenţe).

În 2017, produsul SpaceClaim a cunoscut o serie de îmbunătăţiri vizând accelerarea fluxului de proiectare, ingineria inversă (scanare 3D, nori de puncte, import inteligent), fabricaţia, tipărirea 3D şi simularea/virtualizarea. Dintre aceste optimizări, menţionăm:

 • actualizări de interoperabilitate cu Autodesk Inventor, Siemens NX, Solid Edge, SolidWorks;
 • suport pentru STEP AP242 (ISO 10303- 242, adică MBD-ul despre care am tot scris în T&T);
 • crearea directă a laticelor (structuri topologice de cavităţi optimizate pentru tipărire 3D) pentru reducerea greutăţii pieselor (fi gura 1 );
 • unealtă de analizare şi auditare a posibilității de printare 3D;

 • selectarea faţetelor cu distingerea porţiunilor de interes (extinderi sau micşorări ale regiunilor de selectare din cadrul feţelor de piese 3D);
 • vizualizare prin inspectare „flythrough” a modelului (această vizualizare 3D dinspre interior nu mai obligă proiectantul să ascundă componentedin model sau să folosească secţionarea dinamică);
 • facilitatea Stop Chamfers permite proiectantului să oprească teşirile înainte de capetele muchiilor respective (fi gura 2);
 • facilitatea Volumetric Sweep permite o derulare a unui corp solid de-a lungul unei curbe 3D oarecare (cu utilitate la crearea anvelopelor, la definirea de decupaje în solide, la vizualizarea mişcării);
 • funcţii noi de „scripting” (descrierea geometriilor prin mici coduri de programare în limbaj Python): generarea de macro-uri prin înregistrarea secvenţelor de lucru; extinderea gamei de comenzi suportate în macro-uri; aplicarea de macro-uri pe modele 3D importate;
 • optimizări în detalierea GD&T (defi nirea şi actualizarea simbolurilor de cote şi toleranţe pentru desenul tehnic);
 • evaluarea deviaţiei de planeitate a suprafeţelor 3D (utilă pentru inginerie inversă); ş.a.

Optimizările din 2018

Aflăm însă că ediţia 19 de SpaceClaim aduce îmbunătăţiri şi mai semnifi cative. În primul rând, avem o mică reformă la nivelul interfeţei cu utilizatorul, prin reorganizarea meniului principal şi prin optimizarea dialogului cu uneltele de lucru. Astfel, apariţia fişei „Assembly” în meniul-ribbon

(tab-ul acesta reunind grupurile de comenzi Part, Assemble, Edit şi Confi gurations) a determinat schimbări şi în alte fi şe:

 • comanda Body Group a fost mutată din tab-ul Insert în Design;
 • comanda Assembly Group a fost mutată din tab-ul Design în Assembly;
 • comanda Analysis Group a fost mutată din fişa Insert în Prepare;
 • comanda Part Group din tab-ul Insert a fost mutată în Assembly;
 • comanda Wrap din Insert a fost mutată în fişa Prepare;
 • fişa Insert a fost redenumită Tools.

În continuare, vom prezenta succint o serie de noutăţi vizând efectiv modelarea 3D.

Apar o serie de facilităţi referitoare la feţele de model tridimensional destinate să faciliteze accesul/ vizibilitatea la geometriile ascunse: comanda „Hide Faces” selectată din meniul contextual (click-dreapta de mouse după selectarea feţei dorite) ne permite să ascundem o faţă; avem şi posibilitatea de a conferi transparenţă feţei selectate (prin meniul „Color” din fi şa „Display”); un sub meniu „Face” a fost adăugat şi meniului contextual„Body”, din arborele de gestionare (Structure Tree). De acum apare şi opţiunea degradéului radial pentru fundaluri (anterior existând doar Linear Gradient). Şi, legat de aceasta, notăm faptul că putem stabili calitatea randării alegând din zece niveluri, iar ultimele trei sunt marcate cu roşu pentru a semnala că angajarea lor afectează performanţa afişării modelului 3D.

Unealta „Blend” permite crearea de racorduri solide între două profile plane: proiectantul selectează cele două feţe şi apoi curba care va constitui profilul axial după care se construieşte racordul. (Curba de ghidare, numită aici „centerline”, poate consta din muchii sau din segmente contigue/adiacente de curbe distincte, şi ea nici nu trebuie să intersecteze explicit muchia/faţa profi lelor ce urmează a se racorda.)

Comanda „Mirror” se poate aplica şi pentru oglindirea corpurilor 3D, rezultând un solid nou (sau o suprafaţă 3D), simetric faţă de planul ales pentru oglindire. Comanda „Trim Away” de la desenarea 2D prezintă acum mai explicit segmentele care se înlătură.

Pentru ansambluri

În nou-înfiinţatul meniu Assembly apare şi o comandă nouă, „Confi gurations”, prin care putem crea şi gestiona vederi ale modelului 3D. Tot la capitolul ansambluri reţinem unealta „Explode”, cu ajutorul căreia obţinem vederi în care, ansamblul fiind prezentat „explodat”, putem vedea distinct toate piesele componente (şi relaţiile dintre ele), iar direcţiile în care decurge „demontarea” componentelor pot fi stabilite şi modificate de către utilizator. (Poziţionarea componentelor se face în maniera „direct modeling” deja consacrată în SpaceClaim.) În vederea explodată putem şi să adăugăm liniile de legătură dintre componentele ansamblului (prin comanda „Traceline”). Observăm că, de fapt, comanda „Explode” se aplică unei confi guraţii de vizualizare a ansamblului proiectat (mai puţin celei definite ca implicită). Şi mai notăm că derularea comenzii „Explode” poate grupa anumite componente ale ansamblului desfăşurat prin explodare (grupare asumată după criterii logice, precum concentricitatea sau coaxialitatea), chiar dacă acele componente nu sunt definite ca subansambluri nedemontabile.

Sheet Metal

Domeniul confecţiilor din tablă cunoaşte o serie de îmbunătăţiri. De exemplu, facilităţile de tartare 2D a decupajelor pot duce la obţinerea mai multor combinaţii pentru profi lele de colţuri. De fapt, aici (prin meniul Options > Sheet Metal) avem posibilitatea de a comuta între vederea modelată 3D a piesei de tablă şi varianta aplatizată (desfăşurată în 2D), iar comutările pot ajuta proiectantul să aplice şi să combine diferitele profi le de colţ.
 

 • relief prelung creat în 2D;
 • relief triunghiular creat în 3D;
 • relief de ştanţare creat în 2D;
 • relief circular creat în 2D.

De asemenea, liniile de marcare a îndoiturilor devin utile proiectului PLM.

Alte optimizări

Pentru modelele 3D importate prin fi şiere STL, comanda „Regularize” permite regenerarea reţelei de faţetizare (mesh) pentru porţiuni din model (similar comenzii Shrinkwrap), iar de acum utilizatorul poate stabili dimensiunea medie a triunghiurilor de faţetizare a reţelei. La capitolul „meshing” notăm abilităţile de remodelare locală (îndesire; eliminare entităţi infime), dar şi opţiunea de a alege între faţetizarea cu triunghiuri şi cea cu hexagoane. Şi, apropos de „meshing”, reţinem aici şi câteva îmbunătăţiri privind Shared Topology (tehnologie ANSYS destinată zonelor din spaţiul-model în care corpurile se întâlnesc, cu utilitate inclusiv în analizele CAE), referitoare la instanţierea şi transmiterea caracteristicii Shared Topology între piesele/componentele modelului 3D. Afl ăm şi faptul că actualul SCDM (ANSYS SpaceClaim Direct Modeler) este capabil să gestioneze „topologii comune” pentru ansambluri cu mii de corpuri şi cu zeci de mii de relaţii. Şi încheiem subiectul Shared Topology amintind o facilitate de reparare: unealta „Small Faces” localizează în modelul 3D faţetele care pot crea probleme la generarea topologiilor comune.

Spuneam că ediţia din 2017 a lui SpaceClaim aducea facilitatea de creare a laticelor cu cavităţi pentru optimizare la tipărirea 3D (prin umplerea porţiunilor de solid cu modele necompacte), iar acum semnalăm o serie de noi astfel de modele: Gyroid, Schwarz P, Schwarz D, Tetrahedral Faceted Lattice, Triangle Surface Faceted Lattice, Hexagon Surface Faceted Lattice. De asemenea, selectarea suprafeţelor ce se doresc înlocuite prin aplicarea acestor structure de material este mai facilă, iar conexiunile dintre lattice şi suprafeţele exterioare sunt mai coerente. Iar la final amintim atât optimizarea secvenţelor Undo/Redo (care de acum se pot aplica distinct pe fiecare sesiune de proiectare deschisă în paralel, permiţând experimentări libere în mod „multi-tasking”), cât şi rafinările aduse modulului de scripting (programare macro) din SpaceClaim.


Mircea Băduț este inginer consultant CAD/IT


 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.