Un review pentru ZWCAD Mechanical

CAD/CAM/CAE/PDM/PLM/ERP

de Ron Green

Un review pentru ZWCAD Mechanical

Ca aplicație CAD dezvoltată în China de către ZWSOFT, ZWCAD și-a făcut în mod progresiv remarcată  prezența în ultimul deceniu. ZWSOFT a lansat recent o variantă pentru industria mecanică, numind-o ZWCAD Mechanical. Deoarece Ralph Grabowski a oferit deja o prezentare detaliată a funcțiilor de bază ale  ZWCAD-ului în articolul său, aș dori să prezint aici direct acele aspecte legate de proiectarea mecanică.

ZWCAD Mechanical  este ușor de instalat. Spațiul de lucru ZWCAD Mechanical  este configurat automat la instalare, pe baza numelui implicit de profil zwcadm_ENU. Sufixul (ENU = Europa, în acest caz) reprezintă mediul localizat în care este instalat ZWCAD Mechanical. Rețineți că ZWCAD este o aplicație pe 32 de biti, deci este posibil să nu poată profita pe deplin de puterea calculatoarelor  pe 64 de biți.

ZWCAD Mechanical – User Interface

Efortul de învățare a programului nu este mare pentru cei deja familiarizați cu mediile CAD. De exemplu, interfața grafică cu utilizatorul și numele de funcții sunt similare cu cele din AutoCAD, practic utilizatorii AutoCAD nu au nevoie de aproape nicio pregătire pentru a utiliza ZWCAD Mechanical.


În plus, față de interfața ZWCAD, ZWCAD Mechanical  are o bibliotecă de componente mecanice utilizate în mod obișnuit. Funcțiile de natură mecanică sunt accesate prin două etichete tip „ribbon” dedicate -  Mechanical Design și Mechanical Drawing (figura 1).

 

  Figura 1: Un exemplu de proiect în ZWCAD Mechanical

 

Categoria ,,Design’’conține funcțiile legate de desenare și de reprezentare în  desen a altor entități, cum ar fi liderii, adnotările, rugozitățile suprafețelor, simboluri de sudură, și marcaje de găuri. Categoria ribbon Mechanical Design oferă și acces la funcția BOM (lista de materiale).
Funcțiile din tab-ul Drawing sunt folosite pentru a construi piese mecanice și de a face completări sau modificări, atunci când sunt necesare, inclusiv prin accesarea acestei largi biblioteci de piese mecanice. Se poate genera o varietate mare  de vederi 2D, în conformitate cu cerințele specifice activității respective.

În afara acestui  „tab”, funcțiile CAD de natură mecanică pot fi accesate și din barele de instrumente, iar acestea pot fi personalizate după preferințele utilizatorului.


Pentru a revizui funcțiile ZWCAD Mechanical mai în detaliu, am decis să mă concentrez pe următoarele domenii:


1. Biblioteca de piese
2. Generatoarele de  arbori și de angrenaje
3. Constructorul de piese
4. Desenarea de reprezentări

 

Biblioteca de componente

Am fost încântat să văd că ZWCAD Mechanical vine cu o bibliotecă generoasă de piese mecanice. Biblioteca are o interfață ușor de înțes: în partea stângă, fereastra de vizualizare prezintă toate piesele disponibile din ZWCAD, iar  pe partea dreaptă, avem dimensiunile componentelor (figura 2).

  Figura 2: Interfața  ZWCAD Mechanical prezintă biblioteca de component inclusă

 

 

În fereastra de previzualizare vedem cum arată în 2D piesa selectată. Multe dintre piese au mai mult de o vedere asociate cu ele, și astfel că utilizatorul poate alege pe care să o folosească.

Există un set de „tab-uri”  în  partea de jos a ferestrei bibliotecii. Aceasta oferă acces la descrieri ale pieselor, la proprietăți, și la scripturile folosite pentru a desena piesele în ZWCAD Mechanical. În partea dreapta jos ni se oferă un set foarte util de opțiuni despre cum putem desena o piesă, inclusiv privind stabilirea scării desenului și alegerea stilurilor de cotare.
Odată trimis în desenul curent, reprezentarea stochează informații despre piesă în componenta xdata. (. Xdata = date extinse despre entitate, o componentă software ce stochează informații despre caracteristicile entități, dar aceasta este accesibilă numai pentru programatori). Pentru a edita o piesă, utilizatorul pur si simplu execută dublu-click pe aceasta: aceasta va facebiblioteca de componente într-o sesiune de editare prin care putem modifica orice proprietate a piesei respective.

 

Generatorul de arbori și de roți dințate

Există instrumente parametrice distincte pentru proiectarea de arbori și de angrenaje, ele sunt numite Shaft Generator și respectiv Gear Generator. A se vedea figura 3 pentru un arbore tipic proiectat cu ZWCAD Mechanical.

 

Figura 3Un exemplu de arbore desenat folosind Shaft Generator

 

Cu Shaft Generator (generatorul de arbori), utilizatorul poate defini în proiect arbori de diferite lungimi și diametre. Există opțiuni pentru specificarea de teșituri, de racordaje ori de caneluri. Odată introduse datele, arborele astfel definit poate fi previzualizat în aceeași fereastră de dialog (figura 4). După ce arborele este tras în desen, acesta își păstrează proprietățile și astfel pentru a le reedita, utilizatorul face dublu-click pe piesă pentru a deschide aceeași fereastră de dialog. Utilizatorul poate modifica dimensiunile după cum îi este necesar. Acesta constituie un instrument foarte util, pentru că modificările ce intervin în timpul proiectării efective și în fazele de execuție sunt un lucru normal.

 

                                                 

Figura 4Caseta Shaft Generator din  ZWCAD Mechanical

 

Gear Generator este parțial parametric, iar construirea diferitelor tipuri de angrenaje se face într-un mod similar cu ceea ce este disponibil în Shaft Generator. Singura diferență pe care am constatat-o este că, odată ce angrenajul a fost desenat, un dublu-click pe acesta, nu face să apară caseta de dialog Gear Generator. Acest lucru se datorează faptului că parametrii generați la definirea angrenajului nu sunt salvați, odată ce acesta a fost adus în desen, singura modalitate de a edita este de a aborda individual elementele componente (linii, arcuri). Probabil că este ușor să ștergem angrenajul și apoi să accesăm din nou caseta de dialog Gear Generator pentru a-l defini din nou.

Constructorul de piese

În meniul ribbon, lângă intrarea pentru Librăria de componente -Part Library- mai avem  o opțiune numită Generator de piese. Atunci când este apelat, acesta prezintă piese standard folosite de obicei în desenele mecanice, cum ar fi șuruburi și elemente de fixare. Acest instrument este folosit pentru a aduce rapid pieselor din desenul curent diverse accesorii, fără a fi nevoie să le căutam în bibliotecă sau să le desenăm de la zero.


Este disponibilă și o paletă de instrumente personalizabilă cu care utilizatorii pot adăuga propriile lor piese și entități  pentru a le adăuga ulterior rapid în desene prin manevre „drag and drop” .

 

Figura 5Desenul unei piese simple ZWCAD Mechanical

 

Am constatat că cel mai simplu mod de a desena piese a fost să urmez acești pași:


1. Am început selectând piesa principală din  Biblioteca de componente  - Part Library - sau am folosit generatorul de arbori sau pe cel de angrenaje.


2. Apoi, am folosit paleta de instrumente sau Part Builder pentru a adăuga rapid accesoriile necesare, cum ar fi șuruburi și elemente de fixare.


3. În cele din urmă, am editat proiectul rezultat cu instrumentele de desenare pentru a aplica  găuri filetate, degajări, canale de pană, curbe matematizate și alte entități ZWCAD neceare în desen.

Este important de observat că niciuna dintre aceste piese nu sunt desenate în 3D, ZWCAD Mechanical  produce reprezentări 2D ale pieselor mecanice, la fel ca și AutoCAD Mechanical. Pentru a obține obiecte 3D, utilizatorul ar trebui să folosească comenzile 3D native ZWCAD, sau poate ar trebui să achiziționeze software-ul  CAD/CAM ZWSOFT ZW3D. Însă pentru munca de zi cu zi, aceste reprezentări 2D ar trebui să fie suficiente, mai ales atunci când este utilizată bogata bibliotecă de părți componente.

 

În general, am constatat că procesul de creare și modificare pieselor  în  ZWCAD Mechanical  a fost ușor de învățat și folosit. Biblioteca –Part Library-  este foarte eficientă în furnizarea  pieselor mecanice frecvent utilizate. Cu toate acestea, nu am găsit  nicio cale  de a adăuga piese personalizate la bibliotecă. Soluția ar fi de a crea propriile mele blocuri ZWCAD, cu atribute, iar apoi de a le reutiliza.

Listele de materiale pot fi generate din desen cu  referințe la componentele corespunzătoare. Datele BOM pot fi exportate în fișiere text sau către sistemele informatice de întreprindere (ERP) cu ajutorul plug-in-uri separate.

 

Adnotarea desenului tehnic

ZWCAD Mechanical suportă mai multe standarde de desen tehnic frecvent utilizate, cum ar fi ISO (internațional), ANSI (American), DIN (germană), JIS (japoneză) și GB (chineză). Pentru a sprijini aceste standarde, programul  are o bibliotecă completă de simboluri, care pot fi accesate prin intermediul tab-ului Mechanical Drawing (figura 6). O altă opțiune configurează o varietate de stiluri de reprezentare a desenelor.

 

  Figura 6Biblioteca de simboluri integrate în  ZWCAD Mechanical

 

Odată ce stilurile de reprezentare a desenului sunt setate, acestea pot fi folosite cu ușurință pentru a reprezenta elemente individuale, cum ar fi sudurile. De exemplu, reprezentarea sudurii se poate schimba pentru a figura diferite tipuri de sudură în același desen, în funcție de cerința  utilizatorului.

Există diferite stiluri de reprezentare disponibile pentru entitățile folosite de obicei în desen, cum ar fi teșiturile/degajările, rugozitățile, liniile frânte și găurile (figura 7). Aceste reprezentări de desen sunt stocate ca „xdata”, și astfel utilizatorul poate oricând da dublu-click pe ele pentru a le modifica reprezentările.

 

  Figura 7: Simboluri afișate vizual în ZWCAD Mechanical

 

Există o functie pentru generarea listelor de materiale, și pentru plasarea lor în desen cu adnotările corespunzătoare (figura 8). Aceste adnotări pot fi personalizate, pe baza cerințelor de proiectare.

 

   Figura 8: Exemplu de listă de materiale inserată în desen

 

Reprezentările de desen tehnic găsite în mod normal în CAD​​, cum ar fi cotările și liderii, se pot personaliza cu ajutorul funcției „DimStyle”. Sunt incluse un număr mare de stiluri pentru cotare, din care utilizatorii pot alege în ideea de a le personaliza (figura 9A și 9B).

 

 

Figura 9ALista cu stiluri de cotare cu  ZWCAD Mechanical

Figura 9BAdaptarea stilurilor de cotare

 

În general, un număr mare de opțiuni sunt disponibile pentru utilizatori în  vederea  personalizării și definitivării desenelor  tehnice conform standardelor interne din fiecare companie.

Concluzii

Una dintre primele întrebări ce ar putea să îți vină în minte este ,,Cum se compară ZWCAD Mechanical  cu ofertele similare de la alte companii, cum ar fi Autodesk sau Bentley?" Un tabel comparativ cu AutoCAD Mechanical este furnizat de ZWCAD pe site-ul lor.

Fiecare produs software are o identitate proprie. Deoarece Autodesk și Bentley au fost două companii care au facut pionierat în domeniul software-ului CAD, este firesc să facem comparații cu liniile lor de produse. Este adevărat că multe dintre caracteristicile din ZWCAD Mechanical arată și se simt similare cu cele din AutoCAD Mechanical. Avem un cost de  instruire redus  pentru utilizatorii care  migrează de la alte produse, iar celălalt mare plus este costul mai mic al software-ului în sine.

Firmele  de design de multe ori se bazează pe produse verticale specializate instabile peste platformele  CAD. Există și aici o serie de produse partenere deja disponibile pentru ZWCAD Mechanical. 

ZWCAD Mechanical se achită  în mod corespunzător de îndatoririle pentru care a fost creat. ZWCAD a parcurs un drum lung de la începuturile sale, iar ZWCAD Mechanical  este un produs matur, care poate fi utilizat în mod eficient pentru crearea desenelor 2D specifice mecanicii. (http://www.zwsoft.com)Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.