HxGN LIVE 2018 - The Big Leap

Calitate & Control

de Laurentiu Mihail

HxGN LIVE 2018 - The Big Leap

Încheiem în acest număr al revistei T&T, Tehnică şi Tehnologie seria de relatări din cadrul conferinţei HxGN LIVE 2018 cu două interviuri prin care se pune în evidenţă viziunea celor de la Hexagon Manufacturing Intelligence de a pune bazele şi de a dezvolta fabrica viitorului, ca un salt necesar în contextul afacerilor industriale globale.

Astfel, în rândurile următoare vă prezentăm interviul cu Brian SHEPHERD – Senior Vice President Software Solutions, Hexagon Manufacturing Intelligence şi CTO, MSC Software, şi vom încheia cu o viziune de ansamblu desprinsă din interviul cu Norbert HANKE, Preşedinte al Hexagon Manufacturing Intelligence.

Interviu cu Brian SHEPHERD – Senior Vice President Software Solutions, Hexagon Manufacturing Intelligence şi CTO, MSC Software

T&T: În viziunea dumneavoastră, consideraţi că Smart Factory înseamnă deopotrivă conectivitate, statistică şi resurse?

Brian SHEPHERD: Da, însă este mult mai mult decât atât. Ideea conectivităţii la nivel de maşini de măsurare în coordonate conduce la o paletă largă de alte capabilităţi, aşadar, aspecte precum notificările în timp real ce permit specialiştilor să aibă un grad mai mare de mobilitate, nemaifiind necesară prezenţa lor în imediata apropiere a maşinilor pentru ca aceştia să îşi poată exercita activitatea, mentenanţa de la distanţă, realizarea mentenanţei predictive utilizând algoritmi de învăţare cu datele trimise de aceste maşini. Toate acestea sunt exemple specifice conceptului Smart Quality proiectat în viitor. Smart Quality este, deocamdată, la nivel incipient, în fazele premergătoare, însă noi avem o viziune măreaţă cu privire la acest aspect.

T&T: Consideraţi că Smart Factory trebuie să fie, deopotrivă, transparentă, proactivă şi agilă?

B.S.: Da, exact şi aş mai adăuga că trebuie să fie şi conectată, şi optimizată, de asemenea. Vorbind despre aceste atribute ale conceptului Smart Factory, consider că agilitatea este foarte importantă astfel încât clienţii să fie şi mai bine adaptabili la schimbare. În cazul în care lipseşte adaptabilitatea la schimbare, este necesară multă energie investită în optimizarea proceselor de fabricaţie. Însă, în zilele noastre, acestea sunt atribute ale trecutului, pentru că produsele contemporane sunt atât de configurabile, iar ciclurile lor de viaţă sunt mai scurte în fiecare etapă a acestora. Aşadar, companiile trebuie să fie din ce în ce mai agile. Ca urmare a materializării strategiei noastre, valorificarea datelor permite agilitatea.

Platforma Xalt lansată cu ocazia HxGN LIVE 2018 permite managementul complet al datelor prin culegere, transformare, analiză, mobilitate a datelor şi punerea lor la dispoziţia utilizatorilor, permiţând clienţilor noştri să valorifice puterea datelor care deja există în cadrul organizaţiilor lor, în demersul îmbunătăţirii rezultatelor acestora. Aceasta este promisiunea Digital Thread, permiţând clienţilor noştri să fie şi mai agili. Aceasta este contribuţia noastră pentru Smart Factory.

T&T: Aceasta este una din dimensiunile calităţii oferite de Hexagon propriilor clienţi.

B.S.: Absolut adevărat.

T&T: Care este accentul pus de Hexagon Manufacturing Intelligence pe fabricaţia aditivă? Cum veniţi în întâmpinarea acestor tehnologii ca martori la dezvoltarea lor?

B.S.: Fabricaţia aditivă este un excelent exemplu şi o mare oportunitate pentru Hexagon, deoarece se pun în valoare toate segmentele afacerii noastre, pentru care avem expertiză. Consider că fabricaţia aditivă este o plajă de lucru pentru simulare, deoarece acest sector industrial este relativ nou, iar multă lume foloseşte fabricaţia aditivă cel puţin în fazele incipiente de investigaţie în demersul creării de piese de înaltă calitate. Simularea distorsiunilor pieselor printate, de exemplu, permite aflarea dinainte a ceea ce va putea realiza procesul de fabricaţie aditivă. De asemenea, avem software de urmărire a producţiei, de inspecţie şi metrologie care ajută în acelaşi demers al obţinerii calităţii. Ca urmare a gradului de noutate al procesului de fabricaţie aditivă, piesele astfel realizate au nevoie de o abordare specială a asigurării calităţii. Concluzionez astfel că, prin aceste soluţii oferite de Hexagon, clienţii noştri pot să aplice conceptul de Smart Quality şi în demersul fabricaţiei aditive.

T&T: Hexagon este, aşadar, un contribuitor important în creşterea fabricaţiei aditive şi regândirea conceptului calităţii. Putem afirma, aşadar: Rethink Quality pentru fabricaţie aditivă cu Hexagon?

B.S.: Da, se poate spune. Fabricaţia aditivă rămâne o direcţie industrială nouă ce implică multă învăţare, descoperire şi cercetare, fapt care este stimulant pentru noi. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre sprijinirea clienţilor, astfel ca la finalul procesului să obţină calitate. Aceasta este Rethink Quality în final.

Interviu cu Norbert HANKE, Preşedinte Hexagon Manufacturing Intelligence

T&T: În direcţia celor prezentate în cadrul expunerii dv. din conferinţa HxGN LIVE, aş dori să vă întreb de ce consideraţi necesitatea regândirii conceptului calităţii (Rethink Quality)?

Norbert HANKE: Necesitatea regândirii calităţii poate izvorî şi din faptul că începem să avem din ce în ce mai puţin timp la dispoziţie. Productivitatea trebuie să crească, mai ales ca urmare a constrângerilor dictate de competitivitate. Ceea ce cred eu este că trebuie să arătăm tot ceea ce am înţeles la finalul procesului, trebuie să învăţăm să aducem acest demers la nivel de proiectare şi de simulare. Avem, în acest sens, o serie de proiecte în vederea folosirii datelor pentru o mai bună simulare. Trebuie să acceptăm faptul că simularea nu este chiar realitatea – este vorba doar de simulare. Ne putem stabili, ca obiectiv, să facem astfel ca simularea să fie cât mai realistică posibil. Aceasta este, de fapt, o redefinire a procesului. Şi în acest sens consider că trebuie să regândim calitatea. Trebuie să existe o conlucrare şi o unire a viziunilor managerilor diferitelor funcţii organizaţionale (producţie, proiectare, inginerie). Şi în astfel de demersuri, noi încercăm să aducem lucrurile laolaltă. În cele din urmă, calitatea nu implică doar măsurare. Orice produs fabricat, dincolo de faptul că trebuie să respecte prescripţiile dimensionale şi geometrice, trebuie să fie conform şi cu toate celelalte specificaţii ale clientului, atât cele explicite, cât şi cele implicite. De exemplu, m-aş putea referi la acest telefon mobil atât de bine realizat, pe care trebuie să îl îmbrăcăm într-o husă atunci când îl folosim pentru a-i proteja calitatea aspectului.

T&T: Astfel, calitatea aspectului acestui produs trebuie să fie regândită ...

N.H.: Exact! Din punctul meu de vedere consider că acest produs este foarte bine realizat şi că îşi îndeplineşte excelent specificaţiile, însă de ce ar trebui să îl îmbrăcăm într-o husă care ştirbeşte splendoarea acestui produs?

T&T: Consider că aţi fost foarte explicit, aşadar, aş dori să trec la următoarea întrebare. Cum consideraţi că manufacturing intelligence aduce inteligenţă (smartness) unei fabrici?

N.H.: Vizăm să folosim cât mai eficient lecţiile învăţate în ecuaţia calităţii. Şi de aici vine atât conceptul de smartness, cât şi cel de intelligence. Dorim să dezvoltăm un ecosistem înglobând calitatea inteligentă. În cadrul expunerii mele relatate în plenul conferinţei, am prezentat cazul unei piese specifice, punând accent pe ideea optimizării acesteia din punctul de vedere al simulării inginereşti, al fabricaţiei prin diferite procedee, fie prin îndepărtare, fie prin adăugare de material. Aceasta este inteligenţa cu care venim noi în ciclul de dezvoltare şi fabricaţie al unui produs.

T&T: Tot în cadrul prezentării dv. ne spuneaţi că „puneţi datele la lucru”.

N.H.: Da, mă refeream la utilizarea datelor. În zilele noastre, nu ar mai trebui să folosim timp în demersul culegerii datelor, ci trebuie să ne concentrăm pe lecţiile învăţate şi desprinse din tratarea datelor culese automat din cadrul proceselor de fabricaţie. Calitatea se referă la conectivitatea datelor şi la planificarea în consecinţă a resurselor. În demersul aducerii sub control statistic a unui proces şi menţinerea lui sub acest status trebuie să corelăm parametrii procesului cu cei ai produsului şi să mergem mai departe, în scopuri de mentenanţă predictivă, de exemplu.

T&T: Hexagon proiectează, produce şi măsoară calitatea. Ce va urma?

N.H.: Încercăm să sprijinim oamenii, ca să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă să se regândească conceptul calităţii. Dezvoltarea unor soluţii caracterizate prin verticalitate în jurul calităţii şi sprijinirea acestora cu privire la modul în care va percepe clientul final produsul astfel realizat. De fapt, acest lucru este cel care contează cel mai mult.

T&T: În cadrul organizaţiei conduse de dv. cine consideraţi că este responsabilul pentru calitate?

N.H.: Evident, avem şi manageri ai calităţii în cadrul fabricilor noastre. Aceştia folosesc propriile noastre produse şi soluţii pentru a ne evalua cât mai cuprinzător. Mai mult, doresc să vă aduc la cunoştinţă că vom construi o fabrică mare, ce va fi lansată în 2020, şi care va fi propria noastră fabrică inteligentă pentru construcţia de maşini de măsurat în coordonate. Astfel putem arăta clienţilor, şi chiar şi dv., modul în care noi fabricăm echipamentele oferite pe piaţă.

T&T: Vă mulţumesc foarte mult pentru informaţiile împărtăşite nouă, care arată viziunea dv. în contextul fabricii inteligente bazate pe calitate. Aştept să vă revăd la noi acasă, în România!

N.H.: Vă mulţumesc şi eu!

 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.