MSC Software la HxGN LIVE 2018 #rethink quality pentru #smart factory (II)

Calitate & Control

de Laurentiu Mihail

MSC Software la HxGN LIVE 2018 #rethink quality pentru #smart factory (II)

Compania MSC Software este o organizație care dezvoltă produse software pentru simulare inginerească. Cu ajutorul soluțiilor MSC se pot valida și optimiza proiecte în mediul virtual, micșorând astfel costurile calității realizate de la prima prototipare. Așadar, MSC Software este un partener în demersul realizării calității sub toate formele acesteia.

MSC Software face parte din grupul Hexagon, lider în domeniul tehnologiilor care conduc la obținerea calității și productivității în varii ramuri ale industriilor, inclusiv industria fabricației.

Principalele aplicații vizează analiza liniară și neliniară cu element finit, acustică, interacțiuni fluid – structură, multi-fizică, optimizare, oboseală și durabilitate, dinamica sistemelor multi-corp și simularea sistemelor de control. În continuare sunt prezentate succint câteva dintre produsele oferite de MSC:

  • MSC Nastran şi Marc sunt programe de bază pentru analiză cu element finit din portofoliul MSC Software. Ele permit o varietate largă de tipuri de analiză cu element finit: liniară, neliniară, statică, tranzitorie, de contact, termică, acustică, de propagare a fisurilor, de simulare a ruperii și multidomeniu.
  • Simufact este un produs software care conferă soluții de simulare pentru diferite procedee de fabricație. Programul este organizat pe trei domenii: deformare plastică, sudare și fabricație aditivă. Astfel, în cadrul HxGN LIVE au fost prezentate o serie de funcții cu grad de noutate ale modulelor software Simufact Additive și Simufact Welding.
  • MSC Apex este un mediu de tip CAE pentru analiză structurală cu element finit. Prin utilizarea acestui produs, generarea și analiza modelului se realizează cu o productivitate sporită. MSC Apex este structurat pe două componente: MSC Apex Modeler (cu funcții de pre-procesare: repararea geometriei şi adaptarea acesteia la necesitățile unui model pentru analiza cu element finit, discretizare, aplicarea de materiale, de proprietăți și constrângeri) și MSC Apex Structures (care, pe lângă pre-procesare, este prevăzut și cu un program de analiză cu element finit bazat pe descompunerea în mod automat a matricii de rigiditate în subcomponente pre-calculate).
  • scFlow conferă soluții de analiză termo-fluidică. Rezolvarea problemelor se bazează pe algoritmi de nouă generație, permițând sporirea vitezei de rulare. Direcția de evoluție a programului este pe dezvoltarea de soluții de co-simulare cu MSC Nastran, Adams şi Marc.
  • Digimat este o platformă de modelare structurală și de modelare neliniară multi-scală pentru materiale compozite la nivel macro și micro (studiul cu element finit a tensiunilor și deformărilor).
  • Actran este un produs software dedicat simulării acustice (vibro-acustică și aero-acustică).
  • Adams este un program de analiză a dinamicii sistemelor multi-corp cu componente rigide şi flexibile, în mod colaborativ cu alte medii specifice.
  • Dytran este un program de analiză tranzitorie şi de impact folosind algoritmi expliciți de calcul. Prin posibilitatea de îmbinare întrun singur model atât a elementelor structurale (lagrangeene), cât şi a elementelor de fluid (euleriene) se pot simula fenomene de curgere şi de interacțiune fluid-structură, în paralel cu cele de impact şi de rupere.
  • MSC Fatigue este un program pentru analiza de oboseală ce se bazează în primul rând pe preluarea unui câmp de tensiuni din analiza cu element finit, precum şi pe algoritmi proprii de generare de diagrame tensiune ‒ număr de cicluri pentru diferite categorii de materiale.

În cadrul conferinţei anuale HxGN LIVE 2018 am avut oportunitatea de a realiza un interviu cu Paolo Guglielmini, Preşedinte şi CEO, MSC Software şi EVP Business Development, Hexagon Manufacturing Intelligence, pe care îl prezentăm mai jos:

Interviu cu Paolo Guglielmini, Preşedinte şi CEO, MSC Software, şi EVP Business Development, Hexagon Manufacturing Intelligence

Paolo Guglielmini

T&T: Domnule Paolo Guglielmini, este o mare plăcere pentru mine să vă întâlnesc aici, în Las Vegas, în cadrul conferinței HxGN LIVE 2018.

Paolo Guglielmini: Plăcerea este și a mea, personală, și îți urăm bun sosit printre noi.

T&T: În ce măsură considerați că soluțiile software MSC pot susține conceptul smart factory?

P.G.: MSC vine în sprijinul smart factory. Plecând de la acest lucru, putem spune că noi vorbim de un ecosistem care ajunge dincolo de etapa de producție. Soluțiile oferite de MSC Software acoperă de la etapa de proiectare de concept până la nivel de producție, asamblare finală și livrare, prin intermediul întregului lanț de furnizori, până la clienți. Iată de ce putem spune că MSC oferă soluții pentru diferite etape ale acestui ciclu. MSC oferă soluții pentru analiza și verificarea în mediu virtual a unui model. Ceea ce dorim să facem este să aplicăm aceste modele de calcul din mediul virtual în realitate, aducând valoare adăugată suplimentară procesului de proiectare prin utilizarea informațiilor care provin din etapa de fabricație. În această ordine de idei, încercăm să găsim probleme specifice pretabile pentru aplicarea tehnicilor de simulare cu element finit pentru piese măsurate și să extragem astfel concluzii viabile privind calitatea, care să ajute într-un mod sau altul proiectarea. Atunci când se identifică defecte la nivelul unei componente, fie că acestea sunt defecte superficiale, funcționale sau în cadrul structurii materialului, încercăm să aplicăm simulări pentru a proiecta modul în care acea componentă va reacționa în funcționare. De exemplu, luând cazul unor pale de turbină ale sistemului de propulsie al unui avion: după un anumit număr de cicluri de funcționare, motorul trebuie să fie supus procesului de mentenanță preventivă. În cazul în care se descoperă defecte la nivelul componentelor, pentru cazul exemplificat al palelor de turbină, ele trebuie să fie analizate pentru a se lua o decizie cu privire la folosirea în continuare sau înlocuirea acestora. Prin aplicarea modelului virtual se poate simula modul de comportare a acestora în funcționare pentru cazul în care de exemplu defectele sunt doar superficiale, putând astfel garanta un anumit număr de cicluri de bună funcționare. În plus, o astfel de decizie poate să fie contorizată și în economii financiare, care pot ajuta în cadrul operațiilor organizaționale. De asemenea, căutăm să aducem soluții prin utilizarea măsurătorilor dimensionale pentru a îmbunătăți rezultatele simulării. Încercăm, așadar, să îmbunătățim nivelul simulărilor oferite prin utilizarea unor modele cât mai precise posibil. Ori de câte ori este implicată validarea fizică se poate realiza și o validare a modelului (deci o validare a simulării prin utilizarea unui model real, fizic). Astfel, considerăm că aducem avantaje din ambele puncte de vedere. Cred, de asemenea, că această idee de a utiliza simulări în special pentru detalii structurale și corelarea lor cu lumea reală este o idee nouă, neexplorată. Discutând cu producătorii de pale de turbine pentru industria aeronautică, cu producătorii de componente din materiale compozite, cu producătorii de piese fabricate prin metode de fabricație aditivă ne dăm seama și mai mult de potențialul care există pentru viabilitatea ideii noastre.

T&T: Așadar, puneți bază și în fabricația aditivă, nu doar în tehnologii de fabricație pe care să le denumim „clasice”.

P.G.: Sigur că da. Mai mult, dat fiind faptul că fabricația aditivă este încă în dezvoltare, gradul de instabilitate a procesului în sine conduce la necesitatea simulării rezultatelor acestuia. Pentru astfel de procese, valoarea adăugată de utilizare a soluțiilor noastre este una și mai mare. Și acest lucru are loc ca urmare a faptului că pentru astfel de cazuri sunt mult mai multe necunoscute decât pentru procesele care au în spate ani și ani de experiență. Toți clienții cu care discutăm pe astfel de subiecte ne spun că atunci când vine vorba de productivitatea printării 3D, aceasta este una foarte joasă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că sunt foarte multe variabile aleatorii care afectează procesul, rezultând astfel o piesă finală puternic susceptibilă de a nu fi conformă cu reglementările aplicabile. Noi oferim tehnologii care sunt aplicabile la toate punctele de contact ale acelui proces plecând de la topologie, continuând cu îmbunătățirea la nivel de proiectare, până la nivel de simulare de proces, putem asigura conectivitatea cu mașinile pentru care putem face proiectarea tehnologică, planificarea măsurărilor pe mașini de măsurat 3D, avem tehnologii dezvoltate împreună cu VERO pentru a dezvolta modele hibride și putem face măsurarea fie cu tehnologii optice, fie direct pe centrele de prelucrare. Putem analiza piesele la nivel superficial sau prin analize interne, prin intermediul tomografiei computerizate. Și toate acestea pentru a putea crea un sistem unitar care să aibă aplicabilitate, care să fie simplu de utilizat, în scopul îmbunătățirii productivității globale.

T&T: Așadar, veniți mereu cu soluții pe care le aveți la nivelul grupului Hexagon. Așadar, prin voi înșivă.

P.G.: Desigur! Prin noi înșine, însă și prin colaborări. De exemplu, lansarea în fabricație la nivel de tehnologie o facem împreună cu Materialise, dezvoltăm parteneriate cu Stratasys care ne-au permis să ne îmbunătățim modelele, încercăm să colaborăm și într-o platformă care să fie deschisă, astfel încât clientul care nu dorește să utilizeze tehnologiile noastre de simulare, ci modele de simulare Dassault să poată să lucreze în cadrul platformei noastre, integrat cu mediul de proiectare preferat de client. Aș vrea să încercăm să lucrăm într-un ecosistem care să fie deschis, plecând de la ideea că lumea nu se oprește doar la nivel de soluții marca Hexagon. Consider că toți clienții trebuie să aibă beneficii, fără ca ei să fie constrânși să utilizeze doar o singură tehnologie, a noastră

T&T: Așadar, acest aspect ar putea să fie denumit „abordare smart”... Cum percepeți piața românească specifică produselor și serviciilor oferite de Grupul Hexagon?

P.G.: Vedem o creștere mare. Am dezvoltat o serie de investiții în afacerea noastră din România datorită faptului că observăm înregistrarea unei creșteri mari și pentru că ne dorim să avem oamenii noștri la îndemână, astfel încât să avem certitudinea că aducem toate soluțiile noastre pe piața românească. Vizăm să fim reprezentați în mod direct nu doar în ceea ce privește metrologia, dar și pentru celelalte segmente ale portofoliului nostru, cum sunt software-ul, simularea, planificarea fabricației.

T&T: Am înțeles de acum care este viziunea dvs. în ceea ce implică afacerea Hexagon în România, însă aș dori să vă întreb care este viziunea dvs. în ceea ce privește relația cu mediul academic și de cercetare din România.

P.G.: Suntem deschiși tuturor ideilor bune!

T&T: Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru timpul acordat. P.G.: Plăcerea este de partea mea.

HxGN LIVE 2018

 

 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.