FOREN 2016 - Un eveniment la nivelul Europei Centrale şi de Est

Eficienta Energetica

de Gheorghe Balan

FOREN 2016 - Un eveniment la nivelul Europei Centrale şi de Est

Principalii decidenți economici și politici din România și din țările din centrul și sud-estul Europei au participat la cea de-a 13-a ediție a FOREN 2016, Forumul Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană, organizat de Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în perioada 12-16 iunie 2016, la Vox Maris Grand Resort, Costinești. Cu tema «Energie sigură și sustenabilă pentru regiune», FOREN 2016 a reunit specialiști de înaltă clasă care au prezentat și au analizat subiecte privind cele mai noi dezvoltări tehnologice în domeniul energetic, perspectivele de viitor ale sectorului de energie electrică, petrol și gaze naturale, cărbune, energie nucleară, surse regenerabile de energie, precum și deciziile economice și politice necesare pentru energie sigură și sustenabilă în regiunea centrală și de sud-est a Europei.

În cadrul Sesiunii de Deschidere a FOREN 2016, care a avut loc pe 12 iunie 2016, au adresat cuvinte de salut: Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, Elena Nekhaev, Director Programe în cadrul Consiliului Mondial al Energiei, Jyri Ilkanen, Consilier principal la Directoratul General de Energie al Comisiei Europene, Prof. dr. ing. Cristian Hera, Vicepreședintele Academiei Române, președinții autorităților naționale din domeniul energiei și resurselor minerale, directori generali de companii românești și străine.

FOREN 2016 a fost un Forum Energetic de mare complexitate care a cuprins 11 Evenimente Importante: Ziua Regională a Energiei, Două Keyote Addresses (KA), Conferința Trilema Energiei, patru mese Rotunde la nivel de Forum (RTF), treiWorkshopuri la nivel de Forum (WF), precum și realizări de ultimă oră ale firmelor din țară și din străinătate, inclusiv un interesant program tehnic și turistic.

Peste 200 vorbitori de cel mai înalt nivel au răspuns celor mai presante probleme tehnice cu care se confruntă astăzi industria regională a energiei, în cadrul celor 5 sesiuni de comunicări tehnice ale FOREN 2016, printre care:

 • Politici și obiective naționale pentru integrarea în politica UE în domeniile de Energie și Mediu: Securitatea furnizării de energie, accesibilitatea la energie, utilizări ale surselor regenerabile de energie, mecanisme financiare;
 • Piețe de energie: piață versus planificare, probleme versus performanțe, rolul operatorilor de transport și sistem și a celor de distribuție pe piața de energie, funcționarea sistemului energetic român în spatiul European;
 • Eficiență energetică: eficiența energetică în industrie, orașe inteligente, conservarea / stocarea energiei, mobilitate electrică și infrastructură;
 • Petrol și gaze naturale (convenționale și neconvenționale): industria de petrol și gaze – geologie și inginerie de zăcământ, probleme economice și de siguranță/risc, tehnologii;
 • Energia nucleară: reactorul CANDU, tehnologii noi pentru centrale nucleare;
 • Cărbune și tehnologii pentru cărbune curat: metode moderne de extracție, exploatare și depozitare, soluții moderne pentru utilizarea produselor fosile de energie, aspecte de mediu.

În cadrul unor sesiuni speciale organizate la FOREN 2016 s-au analizat următoarele subiecte:

 • Uniunea Energetică a Europei Centrale și de Est pentru integrare regională și securitatea în alimentarea cu energie (Ziua Regională a Energiei)
 • Politici europene de promovare a dezvoltării sustenabile a energiei (KA 1)
 • Reglementări privind concurența și comercializarea pe Piața internă UE.

Impactul prețurilor volatile ale energiei (KA 2);

 • Trilema energiei și securitatea energetică; Soluții inteligente pentru alimentarea cu energie a orașelor inteligente (RTF1);
 • Opțiuni pentru mix-ul de combustibil în regiune, pe baza analizei de costuri pe întregul ciclu de viață (RTF 2);
 • Evoluții în transportul energiei (țiței și gaze naturale). Colaborarea la nivel de regiune (RTF 3);
 • Managementul, controlul și monitorizarea calității energiei electrice.

Aspecte privind echipamente și servicii aferente (RTF 4);

 • Resurse umane pentru sistemele energetice (WF 1);
 • Eficiență energetică, conservarea energiei. Transformarea potențialului în realitate (WF 2);
 • Cercetare în domeniul energetic. Finanțare pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic (WF 3).

Au participat la eveniment peste 700 specialiști de marcă, lideri în domeniul energiei, oficialități guvernamentale și locale, factori de decizie din marile companii și firme energetice din țară și dinstrăinătate, reprezentați ai mediului academic și universitar, dezvoltatori, investitori.

Mesaje principale au fost transmise participanților FOREN 2016 privind:

 • Asigurarea energiei necesară unei dezvoltări sustenabile a economiei
 • Creșterea nivelului energiei utilizate decuplată de nivelul emisiilor de carbon care însoțesc aceste procese pentru realizarea obiectivelor UE privind decarbonarea proceselor din industrie.
 • Dezvoltarea surselor regenerabile de energie și asigurarea condițiilor pentru utilizarea eficientă  a acestora în mixul energetic in vederea realizării obiectivelor de reducere a poluării mediului ambiant.
 • Creșterea eficienței energetice \n condițiile in care România are un potențial important privind economisirea de energie care trebuie valorificat prin eforturile specialiștilor energeticieni
 • Integrarea sistemului de energie din România cu sistemul european în vederea creșterii fiabilității și a siguranței în alimentarea cu energie a utilizatorilor.
 • Pregătirea specialiștilor și cercetărilor ener­geticieni, cu accent pe studii privind noi surse de energie, noi sisteme de stocare a energiei, utilizarea inteligentă a acesteia, realizarea condițiilor pentru securitate și accesibilitate energetică
 • Acordarea unei atenții speciale accesului la energia modernă a tuturor locuitorilor din România si din regiunea central-est europeană, și în special a celor din mediul rural.

În cadrul FOREN 2016, pe 14 iunie, a avut loc Workshop-ul Internațional al Viitorilor Lideri Energeticieni din România cu tema „Tinerii energeticieni pregătiți pentru provocările energeticii de mâine”. Organizat într-un stil inedit, workshopul VLER a evidențiat cele mai actuale probleme ale energeticii de azi și de mâine, modul în care tinerii energeticieni sunt pregătiți să depășească provocările determinate de o schimbare reală a paradigmei energetice, pe baza unui set solid de valori care să vină în întâmpinarea evoluțiilor tehnologice în sectorul energie-mediu.

Elementele inedite ale workshopului VLER au fost stimularea și promovarea lucrului în echipă, relaționarea, cunoașterea și comunicarea între partici­panți, caracterul proactiv, atractiv, creativ și deschis al acestuia, precum și utilizarea unui facilitator de echipă. Subiectele abordate în cadrul workshopului au fost: geopolitica surselor de energie, digitalizarea energiei, micii producători și consumatori (prosumers), tinerii și energia. Concluziile și recomandările workshopului VLER au fost sinetizate într-un docu­ment final care va reprezenta „Declarația VLER la FOREN 2016” și care a fost prezentată în cadrul Sesiunii de Închidere a FOREN 2016. Au fost adre­sate mesaje de către dl. Einary Kisel, coordonator regional pentru Europa Centrală și de Est - Consiliul Mondial al Energiei și dna. Corina Popescu, Secretar de Stat - Ministerul Energiei.

Ziua Regională a Energiei a avut loc pe 14 iunie, în organizarea CNR–CME și a companiei Romelectro, în parteneriat cu Ministerul Energiei. Tema aleasă în acest an pentru „Ziua Regională a Energiei” a fost „Uniunea Energetică a Europei Centrale și de Est pentru integrare regională și securitatea în alimentarea cu energie”. S-au dezbătut cele mai actuale tendințe din energetica regională, europeană, mondială. La eveniment au participat: Einari Kisel, director pentru Europa al Consiliului Mondial al Energiei (CME), Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Rodin Traicu, mem­bru al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Viorel Gafița, președinte Romelectro, Mihkel Harm, secretar general al CME Estonia, Octavian Lohan, membru în Directoratul Transelectrica, precum și alți reprezentanți ai unor companii de stat și private din sectorul energetic.

Printre temele de discuții au fost: „Politici națio-nale și regionale pentru satisfacerea necesarului de energie”, „Politici naționale și regionale privind dez­voltarea infrastructurilor de transport pentru energie și interconectivitatea lor”, „Dezvoltarea structurilor energetice naționale și regionale pentru asigurarea securității în alimentarea cu energie”, „Politici privind diversificarea resurselor energetice”, „Politici la nivel național și regional privind energia nucleară, pe cărbune, gaz, regenerabile”, „Politici privind protec-ția mediului ambiant” etc.

Partenerii FOREN 2016 au fost: Electrica, OPCOM, Transelectrica, ENEL, EON, CEZ Romania, Adrem, Engie, Grup Servicii Petroliere, Romelectro, Romgaz, Arc Brașov, Omicron, AOSR, ASTR, ENERGOBIT, Transgaz și alții.

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei adresează și pe această cale mulțumiri, Academiei Române, AOSR, ASTR, AGIR, partenerilor FOREN 2016 și tuturor companiilor, firmelor, organizațiilor, institutelor care activează în domeniul energiei și mediului care au participat la acest eveni­ment important în energetica regiunii.

În încheiere, ca urmare a felicitărilor primite din partea Academiei Române, ASTR, AGIR, INCE Academia Română, Universitatea din Cluj Napoca, ANRE Moldova, Adrem Corporate, Ambasada SUA, Electrica SA, ICPE, a tematicilor alese, a instituțiilor și specialiștilor participanți, a concluziilor și recomandărilor rezultate din lucrările prezentate și din discutiile avute, putem spune ca FOREN 2016 a avut toate caracteristicile să fie declarat un SUCCES.


Gheorghe Bălan este dr. ing., Director General Executiv CNR - CMEAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.