Studiu de caz: ICPE ACTEL. Mentenanţa echipamentelor de acţionare electrică

Eficienta Energetica

de Luminita Grososiu

Studiu de caz: ICPE ACTEL. Mentenanţa echipamentelor de acţionare electrică

Disponibilitatea în a crea satisfacţie şi a anticipa nevoile clienţilor este unul dintre obiectivele cheie pentru politicile în domeniul calităţii declarate de organizaţii. Dar disponibilitate nu este un simplu cuvânt utilizat de motoarele de căutare informatice, ci este una din noţiunile de bază în definirea calităţii unui produs. Performanţa de disponibilitate şi factorii care o influenţează şi anume performanţa de fiabilitate, performanţa de mentenabilitate şi performanţa suportului pentru mentenanţă întrunesc şi descriu dependabilitatea unui produs.

Făcând o succintă incursiune în teorie, aflăm că „disponibilitatea este aptitudinea produselor, sub aspectele combinate de fiabilitate, mentenabilitate şi de organizare a acţiunilor de mentenanţă, de a-şi îndeplini funcţiile specificate la un moment dat sau într-un interval de timp dat”.

Fiabilitatea, mentenabilitatea, disponibilitatea, dependabilitatea sunt noţiuni teoretice care au adunat sub denumirea lor tomuri de publicaţii în literatura tehnică, lucrări doctorale sau proceduri operaţionale, mii de articole informatice, deci nu voi detalia teoria acestor noţiuni. Dar voi alege dintre acestea, performanţa de mentenabilitate pentru a realiza o scurtă incursiune aplicată în istoria echipamentelor de acţionare electrică industrială concepute de ICPE ACTEL, urmărind aptitudinile lor de „a fi în stare” să-şi îndeplinească funcţiile pentru care au fost create.

Mentenanţa reprezintă „ansamblul tuturor acţiunilor tehnice şi organizatorice efectuate în scopul menţinerii sau restabilirii unui produs în starea de a-şi îndeplini funcţiile specificate”. Mentenanţa este corectivă, efectuată după apariţia unui defect, sau preventivă, cu sub diviziunile sale, mentenanţa sistematică şi mentenanţa predictivă.

Dezvoltări în ICPE ACTEL privind îmbunătăţirea mentenanţei

Asigurarea mentenanţei presupune acţiuni costisitoare pentru companie şi riscante, din punctele de vedere ale sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, pentru angajator şi angajat. Din date statistice, aflăm că, în mod constant, aproximativ 18% din totalul accidentelor şi 12% din totalul accidentelor mortale sunt legate de operaţiunile de mentenanţă, ceea ce ne poate determina, ca în mod paradoxal, să căutăm reducerea acţiunilor de mentenanţă a produselor. Ceea ce şi facem! Reducem cheltuielile şi risurile asociate mentenanţei, fără a fi afectate mentena­bilitatea, disponibilitatea şi, implicit, dependabilitatea produselor ICPE ACTEL.

Deoarece conduc la ICPE ACTEL sistemul de management al calităţii, aş putea spune că acţiunea organizatorică de implementare a acestui sistem are un merit preponderent asupra creşterii mentenabilităţii prin reducerea mentenanţei produselor noastre, dar ar fi un neadevăr. Rolul covârşitor în reducerea costurilor şi riscurilor ocupaţionale pentru asigurarea mentenanţei îl ocupă acţiunile tehnice şi tehnologice care au generat integrarea, în produsul ICPE ACTEL, a celor mai moderne dispozitive electrotehnice, electronice şi informatice.

Nivelul tehnic actual, asigurat de ICPE ACTEL produselor sale, asigură performanţele de vârf solicitate de clienţi, designul modern şi ecologic, eficientizarea energetică a sistemelor în care sunt incluse şi reducerea costurilor şi riscurilor de mentenanţă, după cum vom exemplifica în continuare.

Acţionările electrice de putere proiectate şiproduse, încă din anii de pionieratai mijlocului de secol XX, în cadrul ICPE – Institutul de Cercetare  se asociau motoarelor de curent continuu,  cele mai utilizate, la acea dată. Problemele de mentenanţă preventivă, sistematică sau predictivă se  concentrau asupra întreţinerii colectoarelor, reprezentând verificarea periodică şi determinarea intervalului de schimbare a periilorcolectoare. Pentru a elimina acest tip de mentenanţă costisitoare şi periculoasă, s-a propus clienţilor noştri utilizarea unor furnituri cu motoare de curent alternativ, respectiv motorul asincron, mai flexibil în asigurarea parametrilor, mai fiabil, mai uşor de întreţinut, deci cu necesităţi de mentenanţă reduse. Astfel, am construit „Sistemele de distribuţie, de comandă şi de reglare pentru instalaţii de foraj marin şi terestru” pentru motor asincron, care să înlocuiască motorul de curent continuu din furnitură.  Aceste instalaţii sunt, deja, în funcţiune de peste 5 ani, iar datele colectate din exploatare ne arată că performanţa de mentabilitate este constantă, cu o mentenanţă redusă.

Realizări actuale

În anii ’70 ai secolului trecut, sistemele de redresare a energiei electromagnetice se realizau cu dispozitive semiconductoare de putere, sensibile la supra tensiuni şi supra sarcini, răcite cu lichid. Acest tip de răcire necesita un program sistematic de mentenanţă preventivă şi chiar un program de determinare predictivă  a ciclurilor de revizie tehnică, pentru a face posibilă funcţionarea neîntreruptă a redresorului. În prezent, ICPE ACTEL oferă redresoare universale numerice, cu funcţionare a semiconductoarelor în toate cele patru cadrane teoretice, la care răcirea este cu aer, naturală sau forţată, permiţând vehicularea de puteri chiarşi de  92400 W,  programul de mentenanţă preventivă putând fi asigurat de client, pe baza Manualului de Utilizare care însoţeşte fiecare produs.

Secolul XXI a adus uriaşe mijloace de control şi de protecţie a multiplilor parametri de care un echipament de acţionare trebuie să ţină seama în asigurarea funcţionării optime a ansamblului în care este montat.

Astfel, integrarea automatelor programabile, a  controlerelor cu logică programată, a dispozitivelor de comandă pe grilă, numerice cu capacitate mare de memorare şi de stocare a evenimentelor, în produsele noastre a permis asigurarea unor parametri de comandă, de control şi de protecţie optimi pentru funcţionarea neîntreruptă a întregii instalaţii, generând, astfel şi cheltuieli reduse cu suportul de mentenanţă.

Reglarea numerică a comutatoarelor, afişarea digitală a mărimilor electrice, aplicarea software-ului de diagnoză şi de memorare de evenimente sunt elemente de înaltă tehnicitate care asigură dependabilitate optimă produselor noastre, prin fiabilitate şi mentenabilitate sporite, cu suport de mentenanţă limitat.

Exemplele sunt uşor de găsit în portofoliul nostru de produse. Astfel, introducerea dispozitivului PMS – Power Management System înfurnitura de comandă, sincronizarea şi cuplarea la bare a grupurilor motor-generator pentru instalaţiile de foraj în funcţionare izolată, permite utilizatorului să se bucure de avantaje incontestabile. Acestea sunt obţinute cu ajutorul unui controler cu logică programată, care menţine o flexibilitate sporită şi posibilităţi de configurare software pentru comanda, controlul, protecţia diverselor tipuri de motoare (diesel, motoare cu gaz etc), asigură compactarea sistemului de sincronizare, sporeşte eficienţa şi siguranţa în exploatare. Programul de mentenanţă preventivă poate fi asigurat sistematic şi nu predictiv, PMS –ul asigurând şi o încărcare echilibrată a grupurilor motor-generator.

Un alt exemplu în argumentarea propusă îl constituie afişorul digital, prezent pe multe din echipamentele noastre şi care poate deveni „oglinda nedeformată” a funcţionării de durată a acestora. Afişorul asigură interacţiunea om-maşină atât pentru parametrizarea echipamentului, cât şi pentru diagnosticarea stării prezente sau trecute a funcţionării acestuia.Această interfaţă asigură, prin afişarea datelor memorate, stabilirea limitelor concrete de intervenţie în mentenanţa predictivă. Pentru acest tip de mentenanţă, măsurări periodice ale parametrilor fizici nu sunt suficiente pentru a detecta efectele distructive asupra echipamentelor sau proceselor, ci este foarte important să se stabilească limitele schimbărilor de parametri de la care echipamentul se poate defecta. Prin intermediul afişorului, se asigură interogarea evenimentelor memorate şi inspectarea parametrilor stabiliţi prin software-ul alocat, pentru a detecta vicii anterioare defecţiunilor. Astfel,  limita de intervenţie – verificare – revizie se stabileşte  anterior punctului în care defectarea este iminentă.

Toate aceste soluţii noi, aplicate în producerea echipamentelor electrice de acţionare de către ICPE ACTEL, ajută clientul în a deveni un utilizator permanent informat cu privire la starea de funcţionare a echipamentului său, iar în situaţii controlate printr-un management de mentenanţă sistematică sau predictivă să poată anticipa, prin revizie, apariţia defectului şi aplicarea mentenanţei corective. 

Noile viziuni constructive abordate pentru carosarea echipamentelor electrice de acţionare propuse de ICPE ACTEL, incluzând designul ecologic, construcţia modulară, protecţia prin carcasă la cererea clientului, generează şi ele minimizarea eforturilor de mentenanţă.Proiectarea ecologică asigură uşoara demontare a componentelor, respectarea normelor de utilizare a materialelor periculoase pentru om şi mediu, aplicarea bunelor practici inginereşti pentru produse cu impact de mediu redus şi cu un grad de securitate umană ridicat. Carcasele pot fi cu protecţie avansată la praf şi apă, cu atmosferă interioară controlată prin climatizare, cu răcire forţată dar şi naturală. Toate aceste facilităţi participă şi ele la îmbunătăţirea perfomanţei de fiabilitate şi de mentenabilitatea echipamentului de acţionare electrică.

Oricare din exemplele prezentate relevă creşterea performanţelor tehnice şi de utilizare ale produselor electrice, dar şi creşterea gradului de calificare a personalului de exploatare. Aceste echipamente necesită o abordare de înalt profesionalism la punerea în funcţiune, la instruirea personalului de exploatare şi de întreţinere, la intervenţiile pentru revizii sistematice, predictive sau corective, iar ICPE ACTEL S.A. stă la dispoziţia clienţilor săi cu toate aceste servicii.


LuminiŢa GROSOŞIU este ing., Manager Sistem Integrat Calitate Mediu SSM  ICPE ACTELAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.