Un nou magnet pentru investitorii în energii regenerabile

Eficienta Energetica

de T&T

Potrivit Transelectrica, cea mai mare concentrare de proiecte solare din România urmează să se dezvolte în jumătatea vestică a ţării, având epicentrul în judeţul Timiş. O dovadă elocventă în acest sens este parcul solar din Buziaş, inaugurat recent, prin care 1.200 de megawaţi pe an pot fi livraţi în reţea, pentru a deservi energie electrică pentru 2.000 de apartamente. Însă o serie de alte proiecte, de la 1 MW la 32 MW, se afla în diverse stadii de implementare.

Surse din piaţă relevă faptul ca zona Timiş a intrat puternic în vizorul investitorilor, dornici să fie printre primii care profită de potenţialul solar şi implicit de beneficiile financiare, cum sunt subvenţiile acordate sub forma de certificate verzi. Timişul este bogat nu doar în energie solară, ci este cel puţin la fel de atractiv pentru dezvoltatorii de proiecte pe biomasă, biogaz şi biocombustibili, datorită nivelului agriculturii practicate în Banat.

Desigur, lista continuă cu potenţialul în microhidroenergie şi cu potenţialul eolian (dovedit prin măsurători efectuate recent).