Fabricaţia aditivă în România, din perspectiva specialiştilor în domeniu

Fabricatie aditiva

de Diana Popescu

Fabricaţia aditivă în România, din perspectiva specialiştilor în domeniu

Cristian Foral este acționar şi Director de Vânzări al firmei NuTechnologies din Timişoara, care comercializează imprimante 3D profesionale ale firmei Stratasys, scanere 3D profesionale de la firma Zeiss Steinbichler, echipamente de fabricație aditivă prin metoda SLM (Selective Laser Melting) ale firmei Sisma (Italia), ca şi sisteme laser pentru tăiere, sudură, marcare 2D sau 3D. Pe lângă reprezentarea comercială a firmelor menţionate, NuTechnologies oferă servicii şi consultanţă tehnică în aceste domenii. Interviul, prezentat mai jos, a fost realizat cu intenția de a prezenta cititorilor modul în care specialiștii din România percep domeniul fabricației aditive și perspectivele de dezvoltare a unei piețe interne.

Interviu cu Cristian Foral, Director de Vânzări NuTechnologies

T&T:  Firma NuTechnologies este partener Gold al Stratasys (SUA) începând  din acest an. Dar care a fost începutul? Cât de greu a fost să dezvoltați o piață în România?

Cristian Foral:Relația noastră a început în anul 2012, în baza intenției NuTechnologies de a dezvolta o colaborare pe segmentul sistemelor profesionale de printare 3D. Perioada de început a prezentat o serie de dificultăţi, din diverse puncte de vedere:

  • generarea unui volum critic de interes pentru aceste tehnologii, pe un segment de piață destul de fragmentat;
  • dezvoltarea unui nivel ridicat de înțelegere tehnică, necesar pentru a oferi consultanţă şi suport (asistenţă) viitorilor clienți, atât în alegerea echipamentului potrivit, în dezvoltarea aplicațiilor dorite, cât şi în partea de instalare, mentenanță şi training;
  • atingerea unui nivel ridicat de dotare tehnică, prin achiziționarea propriilor echipamente de printare 3D, scanare 3D, prelucrare cu laser. Acest aspect a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea capacităților tehnice ale firmei şi la creşterea nivelului de competenţă a propriilor angajaţi.

T&T:  Cum ați putea caracteriza piața românească în domeniul fabricației aditive, atât în ceea ce privește comercializarea de imprimante 3D, cât și în zona serviciilor?

C.F.:La momentul actual, considerăm că piața noastră locală, atât pentru comercializarea de sisteme de printare 3D, cât şi pentru oferirea de servicii de 3D (printare/scanare), se află încă într-o fază incipientă, de căutări. Astfel discuţia se poate purta din mai multe puncte de vedere:

  • al necesităților tehnice exprimate de clienţi;
  • al așteptărilor pe care aceste sisteme ar trebui să le îndeplinească;
  • al bugetelor definite în raport cu aspectele de mai sus;
  • al echipamentelor de printare 3D/scanare 3D, utilizate pentru oferirea acestor servicii.

Practic, există companii care, din primul moment, definesc un pachet de cerinţe tehnice şi se orientează spre soluţii de vârf, cu un cost echilibrat în raport cu performanţele dorite.

Alternativ, există companii care definesc drept criteriu de evaluare/achiziție doar prețul unui astfel de echipament, performanţele tehnice fiind prezente doar în plan secund.

În viziunea noastră, aceste moduri distincte de operare sunt specifice segmentului de piaţă în care aceste companii activează (profesional/hobby), precum şi modelului de business ales.

T&T : Care este numărul de imprimante 3D profesionale pe care le-ați comercializat până în acest moment și care sunt domeniile în care oamenii au fost/sunt cu predilecţie mai receptivi? Inginerie, medicină, arhitectură, artă?

C.F.:Până la acest moment, am comercializat şi instalat în România peste 25 sisteme de printare 3D profesionale, atât pentru materiale plastice, cât şi pentru materiale metalice, bazate pe tehnologie FDM, PolyJet şi Selective Laser Melting.

Sistemele au fost achiziționate de clienţi dintr-o varietate de segmente industriale, dintre acestea evidențiindu-se:

  • industria automobilelor;
  • instituții educaționale & cercetare;
  • industria componentelor stomatologice.

T&T:  Firma dvs. oferă servicii la nivelul întregii țări, dar, în mod sigur, ați putut observa, pe parcursul anilor, o diferență între regiuni? Unde apreciaţi că este interesul mai mare? Este acesta legat de nivelul investițiilor străine?

C.F.:Cu siguranță, la nivelul întregii ţări, există zone unde nivelul de interes generat de aceste tehnologii este foarte ridicat. Din experiență, aceste zone coincid cu centrele universitare, care, întâmplător sau nu, coincid cu polii industriali de investiție (Timişoara, București, Piteşti, Cluj, Iaşi, Braşov etc.).

T&T:  Credeți că așteptările oamenilor din industria românească, legate de fabricația aditivă, sunt realiste? Și, în funcţie de acest lucru, considerați că educația în domeniu trebuie iniţiată la nivelul studiilor liceale, universitare sau de master? Este prea devreme să le arătăm copiilor de grădiniță (așa cum am observat în mai multe centre educaționale din București, de exemplu) cum se pot construi  obiecte pe straturi?

C.F.:Așteptările mediului industrial românesc de la tehnologiile de fabricație aditivă sunt, încă, limitate, din cauza nivelului limitat al informațiilor disponibile. Desigur că mediul on-line oferă un volum ridicat de informații, dar calitatea şi acurateţea acestora trebuie atent verificată. Acest aspect reprezintă unul din factorii care au contribuit la decizia noastră de a investi în sisteme demo de vârf, care pot fi vizionate la sediul nostru din Timişoara, sau la diversele târguri şi expoziţii la care participăm.

Considerăm că implementarea cât mai rapidă a acestor tehnologii în mediul educațional poate genera un set de avantaje competitive structurale pentru ţara noastră. Cu siguranță, complexitatea utilizării unui astfel de sistem trebuie adaptată atent, în funcție de nivelul educațional. Pe de altă parte, sub o supraveghere atentă, în urmă cu o săptămână, am desfășurat în sediul nostru din Timişoara, un Kid’s Day, având în vizită un număr de 25 de elevi din clasa I. Ținând cont de nivelul de entuziasm şi de implicare generat, precum şi de anumite „solicitări tehnice” extrem de pertinente, convingerea noastră este că aceste tehnologii îşi pot găsi facil locul în mediul educațional, încă din mediul primar.

Pe această linie, am dori să evidențiem eforturile susținute depuse de Dl. Senator Varujan Pambuccian, în promovarea   tehnologiilor de printare 3D şi în implementarea acestora în mediul educațional.

·       

  FOTO 1. NuTechnologies la Demo Metal 2015

T&T:Ne puteți vorbi despre momentul în care ați venit în contact pentru prima oară cu o imprimantă 3D sau cu un obiect fabricat pe o astfel de mașină? Care a fost primul gând legat de această tehnologie?

C.F.: Primul moment în care am venit în contact cu un reper fabricat cu o imprimantă 3D a fost la primirea unei mostre gratuite din partea Stratasys.

Evaluând această mostră în interiorul firmei noastre (unde exista un background tehnic şi comercial puternic, pe seg­mentul prelucrării de mase plastice), încercând să apreciem modalitatea de producţie, costurile etc., nivelul de entuziasm a fost maxim, acest moment transformându-se într-un punct determinant în decizia noastră de a intra pe piaţa sistemelor de printare 3D.

T&T:Considerați că dezvoltarea zonei hobbyiste a fabricației aditive este direct benefică pentru domeniul profesional? Este bună doar pentru publicitate sau poate aduce idei noi și valoroase?

C.F.: Suntem convinși că dezvoltarea zonei hobbyiste poate prezenta un avantaj relevant pe termen mediu, pentru seg­mentul profesional, prin generarea unui nivel de înțelegere mai ridicat şi a unui limbaj comun, vis-a-vis de tehnologiile 3D.

În viziunea noastră, acest tip de tehnologie a transformat, pe termen scurt, şi va revoluționa, pe termen lung, modalitățile de producție.

 FOTO 2. NuTechnologies la Demo Metal 2015

T&T:Cum v-ați dori să fiți sprijiniți în activitate? Mă refer, în primul rând, la nivel guvernamental – în sen­sul unei inițiative de stimulare a domeniului, similară National Network Manufacturing Innovation din care face parte NAMII (National Additive Manufacturing Innovation Institute) din SUA, de exemplu.

C.F.: Ținând cont că vorbim de un domeniu tehnic de avangardă, cu o rată ridicată de evoluţie a tehnologiei, investițiile constante în echipamente de ultimă generație reprezintă un efort major pentru bugetul oricărei companii.

Din această perspectivă, considerăm că o serie de facilități ratei de adopție a acestor tehnologii, beneficiile ulterioare regăsindu-se în dezvoltarea unor capacități tehnice şi a unor segmente noi de piaţă, cu o valoare adăugată ridicată şi cu un factor de diferențiere major.

Evident, o inițiativă guvernamentală dedicată acestui segment ar putea contribui în mod relevant la generarea unui mediu propice unei comunicării deschise, transparente şi construc­tive. Mai mult, ar putea reprezenta un punct de referință cen­tral pentru dezvoltarea unor acțiuni de promovare sprijinite de principalii producători de la nivel mondial.

T&T:Fabricația aditivă este considerată astăzi o tehnolo­gie disruptivă. Și se mai spune că actualmente fabricația aditivă oferă o mare libertate în design, dar că software-urile CAD existente nu pot exploata cu adevărat acest avantaj. Sunteți de acord cu aceste două opinii?

C.F.: Cu siguranță, fabricația aditivă reprezintă o tehnologie disruptivă, propunând o alternativă diametral opusă unor tehnologii de producție tradiționale.

În mod natural, ținând cont de evoluția tehnologiilor de fabricație aditivă, nivelul de adaptare al programelor CAD nu este încă la un nivel maxim. Suntem ferm convinși însă că în următorii 2-3 ani vom asista la o consolidare relevantă a pachetelor software dedicate tehnologiei aditive.


Diana Popescu este dr.ing., UPB,Facultatea IMST, Departamentul MSP.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.