SMART FACTORY — primul pas la Demo Metal & Demo Plast Vest 2019

Industry 4.0

de T&T

SMART FACTORY — primul pas la Demo Metal & Demo Plast Vest 2019

În mai 2019, în cadrul Demo Metal și Demo Plast Vest, revista T&T - Tehnică și Tehnologie a inițiat proiectul SMART FACTORY – prin care dorește să ajute companiile să asimileze tehnologiile și soluțiile de digitalizare în procesele de fabricație curente.

13 companii - IFM Electronic, Sitline, Bosch Rexroth, Kaeser Kompressoren, Hexagon Manufacturing Intelligence, Mitutoyo, Phoenix Contact, Ro-Mega Trade, Sandvik Coromant, Caditec, Cadworks, Eplan, Amari România - și Universitatea Politehnica Timișoara au răspuns acestei provocări, din dorința de a ajuta la asimilarea conceptului Smart Factory, prin demonstrații real-time ale beneficiilor soluțiilor propuse industriei și integrarea acestora în 6 faze succesive de producție: proiectare, prototipare, prelucrări mecanice, calitate & control, managementul proceselor și business control.

Smart Factory a avut la bază un proces semiautomatizat de fabricație, în care, pornind de la semifabricate prismatice, s-a proiectat și prelucrat un reper pentru industria auto pe mașinile cu comandă numerică Haas în 3 axe, de la Universitatea Politehnica Timișoara. Pe centrul de prelucrare Haas specialiștii IFM au montat senzori cu ajutorul cărora au putut fi monitorizați real-time, de la distanță - în standul Smart Factory din expoziție, parametri precum presiunea și temperatura, folosiți apoi în scopul mentenanței predictive și interpretării lor în aplicații software de control avansat al fabricației.

În secțiunea Smart Factory au putut fi regăsite în standurile companiilor expozante diverse echipamente și aplicații software ce au menirea de a monitoriza întregul proces și de a preveni tipuri de erori apărute în procesele dintr-o fabrică tradițională. În plus, au fost prezentate echipamente de măsurare ce sunt capabile să transmită datele către un software de evaluare statistică, ce au ca scop eficientizarea procesului de control al calității.

“În urma colaborării cu echipa Demo Metal, m-a impresionat viziunea privind viitorul dezvoltării industriale globale care va afecta și societatea noastră.

Încercarea de a arăta vizitatorilor prin acest proiect – Smart Factory – soluțiile expozanților privind fabrica inteligentă, este un proiect inovator și mai complex decât estimarea inițială.

Trebuie să mulțumesc echipei Demo Metal pentru spiritul și suportul profesional de care au dat dovadă și că au fost tot timpul aproape de noi.” Simó ISTVÁN, Sales Manager, Mitutoyo România

"În experiența mea, a fost prima dată când, aflat într-o expoziție, am avut posibilitatea de a explica «pe viu» atât clienților existenți cât și celor potențiali conceptele noastre și politicile de dezvoltare Kaeser legate de Industry 4.0, IoT, etc. Mai mult, am avut prilejul de a schimba impresii cu alți colegi din alte domenii, care la rândul lor implementează acest concept, și de a clarifica modul în care aceste concepte interacționează între ele. Nu o dată m-am regăsit prezentând în continuarea conceptului nostru și felul în care acest mod de lucru se leagă de activitatea unui vecin de stand, iar clientul a fost preluat direct de reprezentantul următoarei companii. În felul acesta, clientul a fost «plimbat» prin mai multe concepte, fără a mai fi nevoit să pună «cap la cap» ideile diferiților furnizori." Alexandru PEZ, Area Sales Manager, KAESER Kompressoren România

"Ne bucurăm că am avut posibilitatea de a participa la Proiectul Smart Factory, din cadrul expoziției Demo Metal Vest. Suntem convinși de faptul că tot cei care au trecut printre standurile expozanților prezenți în acest proiect au avut lucruri de învățat. Soluțiile de măsurare cu transmitere de date prin wireless Mahr prezentate în cadrul proiectului de compania noastră, au stârnit interesul celor care doresc să eficientizeze procesul de control din fabricile în care activează." Robert DAVID, Sales Engineer, RO-MEGA TRADE

Despre implicarea fiecărei companii, în proiectul Smart Factory, prezentăm mai jos, pe scurt, contribuția acestora: 

 • ifm electronic a venit în întâmpinarea Smart Factory cu senzori inteligenți pentru fabrica viitorului și soluții de mentenanță predictivă. 
 • Universitatea Politehnica Timișoara s-a implicat în Smart Factory, prin producția unei piese executate pe mașinile cu comandă numerică HAAS. Prelucrarea s-a făcut în softul SolidWorks și SolidCam. 
 • Cadworks a adus o soluție integrată – proiectare 3D, prototipare 3D și control automatizat. 
 • Eplan a prezentat un soft de proiectare prin intermediul căruia orice concept aferent Smart Factory este pus în aplicație. Eplan este prezent în partea electrică, cât și în partea de inginerie de automatizări și mecatronică. 
 • Caditec a contribuit la proiectul Smart Factory cu producție de linii automatizate, cu integrare de tehnologii noi și cu traininguri în domeniul Industry 4.0. 
 • Sandvik Coromant: solutiile utilizate în acest proiect sunt cele din gama Coro Plus, precum Coro Plus Tool Guide, Coro Plus MachiningInsights și Coro Plus ProcessControl. 
 • Ro-Mega Trade a adus în atenția vizitatorilor echipamente de măsurare, ce au posibilitatea de transmitere a datelor către un soft de evaluare statistică, astfel eficientizându-se procesul de control al calității. 
 • Phoenix Contact a prezentat soluția de securitate cibernetică industrială. 
 • Mitutoyo Romania a participat în Smart Factory cu mașina de măsurat în coordonate 3D CNC, care se pretează pentru linia de fabricație și linia automată de măsurare, dar și cu software-ul de control statistic de proces - Measurelink, ce poate monitoriza controlul de calitate în cadrul unei fabrici, adică monitorizarea real time a proceselor de fabricație. 
 • Hexagon a venit în cadrul Smart Factory cu calitate în toate etapele procesului de producție. De la design, prototipare, engineering, CAD-CAM și partea de metrologie și control statistic al proceselor. 
 • Kaeser a prezentat sistemul de control adaptiv Sigma Air Manager 4.0, sistem care gestionează stații complexe de aer comprimat. 
 • Bosch Rexroth a adus în fabrica viitorului soluții pentru managementul zonei de producție, platforma inteligentă Active Cockpit, precum și mententanța predictivă și preventivă prin Odin și Condition Monitoring. n
 • Sitline Technology a oferit în cadrul Smart Factory soluții software dedicate managementului sistemelor de fabricație integrate, folosind tehnologii precum machine learning și inteligență artificială. 
 • Amari a contribuit prin furnizarea semifabricatelor prismatice, ce au fost folosite pentru prelucrarea ulterioară. Organizate pentru prima dată împreună, Demo Metal & Demo Plast Vest 2019 au deschis noi oportunități de colaborare companiilor participante (expozante și vizitatoare). Vizitatorii au fost surprinși de nivelul ridicat al participării expozanților, fiind remarcat faptul că la fiecare stand au fost întâmpinați cu diverse echipamente și tehnologii, care le-au suscitat interesul.

"Salut initiațiva T&T de a promova conceptul Smart Factory, concept în care sunt implicate firme care oferă soluții de digitalizare și hardware pentru a construi fabricile de mâine. Companiile implicate oferă soluții de la stadiu de concept/proiectare (EPLAN) până la punerea în funcție a fabricii, cât și a monitorizării acesteia și a output-ului generat de aceasta și a condițiilor în care se generează. Recomand vizitarea standului rezervat Smart Factory și la edițiile viitoare, cu siguranță veți găsi idei noi pentru ziua de mâine, dar care se pot implementa azi." Ioan BĂRBURAȘ, Coordonator Regional de Vânzări EPLAN Software & Service GmbH

"Bosch Rexroth, furnizor de echipamente și soluții industriale lucrează și promovează activ proiectul «fabrica viitorului». Echipamentele inteligente pregătite pentru a fi conectate, precum și soluțiile software industriale ne-au motivat să fim parte a Smart Factory din cadrul Demo Metal Vest 2019. Principalul obiectiv este de a ajuta companiile să conștientizeze necesitatea, beneficiile și importanța digitalizării. Bosch Rexroth a prezentat noutăți în materie de produse și soluții IoT cu focus pe colectare date din zona de producție, mentenanță predictivă și suport în managementul zonei de producție. Considerăm că în continuare este necesară informarea industriei românești de necesitatea optimizării și conectării pentru a deveni mai competitivi." Sergiu ȘARLEA, Manager tehnic, BOSCH REXROTH SALES

"Inițiativa Smart Factory Demo Metal a reprezentat alinierea conceptului organizatorilor cu viziunea Hexagon pentru fabrica viitorului. La rândul nostru, suntem producător de echipamente de măsură și trecem printr-o transformare digitală a proceselor noastre de fabricație utilizând soluții Hexagon, dar și prin parteneriate cu alți furnizori de robotică și senzori. Mulțumim organizatorilor pentru că aduc la fiecare ediție Demo Metal o nouă provocare." Gabriela GEORGESCU, Director General HEXAGON MANUFACTURING INTELLIGENCE

Mulțumiți de desfășurarea primei versiuni a proiectului, încurajați de vizitatorii care s-au declarat încântați de noul concept prezentat la eveniment (conform sondajului realizat în rândul vizitatorilor), dar și de dorința companiilor de a concretiza conceptul Industry 4.0., pregătim cea de a doua versiune a proiectului, care va fi prezentată între 5 și 8 noiembrie la Demo Metal Brașov 2019.

Mai multe despre proiectul Smart Factory, prima versiune, găsiți pe site-ul www.demometal.ro/vest, în galeria video, în filmulețul dedicat.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.