Sprijin financiar pentru eficienţă energetică în industrie

Info Financiar

de Mioara Sapasu

Sprijin financiar pentru eficienţă energetică în industrie

Obiectivul de CREŞTERE DURABILĂ al Strategiei Europa 2020 este susţinut prin promovarea unei economii bazate pe reducerea emisiilor de carbon, prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor. Aceste obiective sunt susţinute prin operaţiuni de finanţare derulate la nivel naţional.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 (continuatorul POS Transport și POS Mediu din cadrul exercițiului financiar 2007-2013) a fost aprobat de Comisia Europeană la data de 10.07.2015 și beneficiază de o alocare financiară totală de 11,88 mld. euro (din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, plus contrapartida națională), pentru a finanța 4 obiective tematice în legătură cu provocările de dezvoltare identificate la nivel național de Infrastructură şi Resurse.

Societățile comerciale din INDUSTRIE sunt vizate în mod direct de obiectivele specifice de finanțare ale POIM, în cadrul Axei Prioritare 6 – Promovarea energiei curate și a eficienței energetice, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon. Ghidul Solicitantului pentru Obiectivul specific 6.2 - Reducerea consumului de energie la consumatorii industriali și Ghidul Solicitantului pentru Obiectivul specific 6.4. - Creșterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență au fost publicate spre consultare în perioada 1 – 30.09.2015, pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene.

AP6 - OS 6.2: Reducerea consumului de energie la consumatorii industriali

Prin Obiectivul Specific 6.2., se acordă sume de bani nerambursabile, ce reprezintă ajutor de minimis, pentru promovarea implementării de sisteme de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali.

Beneficiarii potenţiali ai acestei priorități de investiții sunt societățile comerciale din industrie (constituite conform prevederilor Legii nr. 31/1990,care derulează activități economice din sectoare aferente SECȚIUNII B - Industria extractivă și SECȚIUNII C - Industria prelucrătoare, CAEN Rev. 2), mari consumatoare de energie (cu consumuri de peste 1.000 tep*/an), pentru care este necesară implementarea unor sisteme de monitorizare în vederea identificării rapide de soluții pentru reducerea consumurilor tehnologice și pentru care trebuie să existe un instrument de cuantificare a efectelor pozitive ale aplicării măsurilor de creștere a eficienței energetice.

(*1 tep = tonă echivalent petrol = 11,63 MWh)

Dintre criteriile de eligibilitate a solicitanților, reținem în principal că:

 • Solicitantul declară că se angajează să implementeze măsurile de eficiență energetică ce rezultă din acțiunile de monitorizare derulate în cadrul proiectului pentru care se solicită finanțare prin Obiectivul specific 6.2. - Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali. Atenție: valoarea economiilor de energie rezultate în urma implementării de măsuri non-cost rezultate din monitorizare reprezintă un indicator de realizare imediată specific proiectului.
 • Regiunea București-Ilfov nu este eligibilă în cadrul acestui obiectiv specific.

Activităţi/cheltuieli eligibile: achiziționare de

 • Instalații/echipamente necesare realizării de sisteme de monitorizare a consumului de energie la întreprinderi, în scopul reducerii imediate a pierderilor și cuantificarea potențialului de economisire și de localizare a punctelor de aplicare, pentru maximizarea eficienței, pentru măsurile de creștere a eficienței energetice ce pot fi aplicate ulterior consumatorului;
 • Sisteme de monitorizare (hardware și software): senzori pentru instrumente de măsurare și/sau instrumente de măsurare și dispozitive de control pentru datele procesului industrial;
 • RTU (Remote Terminal Units) – Unitate de prelevare a datelor din procesul industrial sau din câmp, sistem de comunicare a datelor; stație;
 • Sistem de comunicare a datelor;
 • Stație master (stația la care ajung toate comunicațiile și care este legată de toate echipamentele și subsistemele);
 • Sistem computerizat de prelucrare a datelor, recomandare a unor soluții sau acțiuni și/sau optimizarea acestor acțiuni.

Asistența financiară nerambursabilă se acordă pentru cheltuielile eligibile ale proiectului, până la valoarea de maxim 200.000 euro, cu respectarea regulilor privind cumulul și plafonul maxim al ajutoarelor de minimis ce se pot acorda unei întreprinderi unice în decurs de 3 ani fiscali consecutivi.

AP6 - OS 6.4: Creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă

Prin Obiectivul Specific 6.4., se acordă sume de bani nerambursabile, în baza unei scheme de ajutor de stat, pentru promovarea de acţiuni de reducere a emisiilor de carbon şi de creştere a eficienţei energetice prin instalarea de noi capacităţi/modernizarea capacităţilor de cogenerare de înaltă eficienţă.

Beneficiarii potenţiali ai acestei priorități de investiții sunt societățile comerciale din industrie (constituite conform prevederilor Legii nr. 31/1990, care derulează activități economice din sectoare aferente SECȚIUNII B - Industria extractivă și SECȚIUNII C - Industria prelucrătoare, CAEN Rev. 2), care înregistrează consumuri energetice de peste 200 tep/an și care pot dovedi un necesar util de energie termică pentru procesele industriale cu o durată de minim 4.000 h/an, prin depunerea declarației de consum total anual de energie pentru anul anterior depunerii CRF și chestionarului de analiză energetică (conform Deciziei ANRE Nr.1765 din 12.06.2013 privind aprobarea machetelor pentru declarația de consum total anual de energie și pentru chestionarul de analiză energetică a consumatorului de energie).

Dintre criteriile de eligibilitate a solicitanților și proiectelor, reținem că:

 • Solicitantul are cel puțin un exercițiu financiar încheiat;
 • Proiectul vizează investiții în unități de cogenerare de înaltă eficiență ale întreprinderilor din industrie (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi), centrale care utilizează fie gaze reziduale provenite din procese industriale, fie combustibili fosili, fie biomasă sau combustibil mixt, indiferent de proporție. Se acceptă atât utilizarea gazelor reziduale prin proces de combustie, cât și prin recuperarea căldurii;
 • Costul total eligibil al proiectul nu depășește valoarea totală de 50.000.000 euro (echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna depunerii cererii de finanțare);
 • Regiunea București-Ilfov nu este eligibilă în cadrul acestui obiectiv specific.

Activităţi eligibile:

 • Achiziționarea de instalații/echipamente pentru construcția/modernizarea unităților de cogenerare de înaltă eficiență ale întreprinderilor din industrie;
 • Construcții aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de producție a energiei prin cogenerare.

Cheltuieli eligibile - cheltuielile aferente capacităților nou instalate sau renovate:

 • fie costurile suplimentare de investiții pentru echipamentele necesare pentru ca instalația să funcționeze ca instalație de cogenerare de înaltă eficiență, în comparație cu instalațiile convenționale de energie electrică sau de energie termică de aceeași capacitate,

Asistența financiară nerambursabilă se acordă pentru cheltuielile eligibile ale proiectului, până la valoarea de maxim 6 milioane euro, cu respectarea următoarelor intensități maxime ale ajutorului financiar acordat:

 • 80% din costurile eligibile pentru întreprinderile mici,
 • 70% din costurile eligibile pentru întreprinderile mijlocii,
 • 60% din costurile eligibile pentru întreprinderile mari.

Complementar, menționăm Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 495/2014 pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările și completările ulterioare,administrată de Ministerul Economiei și care își propune să sprijine întreprinderile electro-intensive datorită finanțării producției de energie electrică din surse regenerabile de energie.

Beneficiarii potenţiali ai acestei scheme de ajutor de stat sunt întreprinderile înregistrate conform Legii 31/1990, care își desfășoară activitatea principală sau una din activitățile secundare într-un domeniu eligibil conform Anexei 3 la Comunicarea Comisiei 2014/C 200/01 Orientări privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020 (ex. CAEN Rev.2 – 2420, 2451, 2611, 2680 ș.a.) și care:

 • asigură realizarea în mod independent, de către experți acreditați, a activității de auditare energetică, atât anterior aplicării măsurilor de eficiență energetică, cât și ulterior realizării acestora;
 • pe durata schemei, mențin activitatea în Spațiul Economic European și eventualele disponibilizări nu depășesc 25% din numărul angajaților la momentul calificării în schema de sprijin;
 • încheie parteneriate cu instituții de învățământ pentru realizarea de specializări

în domeniul de activitate, finanțează dotări de laboratoare din învățământul liceal și universitar, programe de pregătire profesională pentru elevi și profesori, în vederea reducerii decalajului între teorie și practică și creșterii nivelului profesional și atragerii de personal calificat.

În funcție de electro-intensitatea întreprinderilor, beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii:

 • 15% în cazul unei electro-intensități mai mari de 20%,
 • 40% în cazul unei electro-intensități de 10-20% și
 • 60% în cazul unei electro-intensități de 5-10%.

Cererile de emitere a acordului pentru exceptare se depun la registratura Ministerului Economiei în mod continuu.


English summary

Energy efficiency objectives within industrial enterprises are sustained with financial aid awarded from the ERDF and the Cohesion Fund through the national Operational Program Large Infrastructure (POIM) 2014-2020, under Priority Axis 6 – specific objective 6.2. and 6.4. The consultative versions of the Guide for Applicants for the two SO have been published by the management authority available until 30th of September.


Mioara Săpașu este General Manager Corevents ManagementAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.