Gestionarea riscurilor într-un sistem de management

Management & Calitate

de Mihai Gheorghe

Gestionarea riscurilor într-un sistem de management

În acest articol ne propunem să prezentăm un cadru general unitar de identificare, analiză bşi gestionare a riscurilor la nivelul tuturor compartimentelor unei organizaţii. Metodologia prezentată permite managementului şi personalului organizaţiei să identifice elementele de nesiguranţă privind atingerea obiectivelor stabilite (atât a celor generale cât şi a celor specifice) şi riscul asociat acestora (deciderea acţiunilor care să îl limiteze sau să îl înlăture).

1. Definiţii aplicabile


Risc - O problemă (situaţie, eveniment etc.) care nu a apărut încă, dar care poate apărea în viitor, caz în care obţinerea rezultatelor prealabil fixate este ameninţată sau potenţată. În prima situaţie, riscul reprezintă o ameninţare, iar în cea de-a doua, riscul reprezintă o oportunitate. Riscul reprezintă incertitudinea în obţinerea rezultatelor dorite şi trebuie privit ca o combinaţie între probabilitate şi impact.
Probabilitatea de materializare a riscului - Posibilitatea sau eventualitatea ca un risc să se materializeze.
Impactul - Reprezintă consecinţa (efectul) asupra rezultatelor (obiectivelor), dacă riscul s-ar materializa. Dacă riscul este o ameninţare, consecinţa asupra rezultatelor este negativă, iar dacă riscul este o oportunitate, consecinţa este pozitivă.
Expunere la risc - Consecinţele, ca o combinaţie de probabilitate şi impact, pe care le poate resimţi o organizaţie în raport cu obiectivele prestabilite, în cazul în care riscul se materializează. Se defineşte ca produsul dintre probabilitate şi impact.
Materializarea riscului - Translatarea riscului din domeniul incertitudinii (posibilului) în cel al certitudinii (al faptului împlinit). Riscul materializat se transformă dintr-o problemă posibilă într-o problem dificilă, dacă riscul reprezintă o ameninţare, sau într-o situaţie favorabilă, dacă riscul reprezintă o oportunitate.
Atenuarea riscului - Măsurile întreprinse pentru diminuarea probabilităţii (posibilităţii) de apariţie a riscului sau/şi de diminuare a consecinţelor (impactului) asupra rezultatelor (obiectivelor) dacă riscul s-ar materializa. Mai concis, atenuarea riscului reprezintă diminuarea expunerii la risc, dacă acesta este o ameninţare.
Evaluarea riscului - Evaluarea consecinţelor materializării riscului, în combinaţie cu evaluarea probabilităţii de materializare a riscului. Mai concis, evaluarea riscului reprezintă evaluarea expunerii la risc.
Strategia de risc - Abordarea generală pe care o are organizaţia în privinţa riscurilor. Ea trebuie să fie documentată şi uşor accesibilă în organizaţie. În cadrul strategiei de risc se defineşte toleranţa la risc.
Toleranţa la risc - ,,Cantitatea” de risc pe care o organizaţie este pregătită să o tolereze sau la care este dispusă să se expună la un moment dat.
Risc inerent - Expunerea la un anumit risc, înainte să fie luată vreo măsură de atenuare a lui.
Risc rezidual - Expunerea cauzată de un anumit risc după ce au fost luate măsuri de atenuare a lui. Măsurile de atenuare a riscurilor aparţin controlului intern. Din această cauză riscul rezidual este o măsură a eficacităţii controlului intern, fapt pentru care unele ţări au înlocuit termenul de risc rezidual cu cel de risc de control.
Gestionarea riscurilor sau managementul riscurilor – Toate procesele privind identificarea, evaluarea şi aprecierea riscurilor, stabilirea responsabilităţilor, luarea de măsuri de atenuare sau anticipare a acestora, revizuirea periodică şi monitorizarea progresului.
Managementul riscului - metodologie care vizează asigurarea unui control global al riscului, ce permite menţinerea unui nivel acceptabil al expunerii la risc pentru entitate, cu costuri minime.
Proces - ansamblul de activităţi corelate sau interactive care transformă elementele de intrare în elemente de ieşire;
Registrul de riscuri - reprezintă instrumental de lucru, care cuprinde, sub forma unui tabel, elementele necesare gestionării eficiente a riscurilor;
Responsabil de risc - persoana (conducătorul unei structuri) din cadrul organizaţiei, desemnată să gestioneze riscurile existente, corespunzător nivelului ierarhic al acesteia, în scopul atingerii obiectivelor cărora le sunt asociate respectivele riscuri.

 

2. Prescurtări

CGR: Comisia de gestionare a riscurilor;

Elemente generale cu privire la identificarea riscurilor

Riscurile trebuie identificate la orice nivel unde se sesizează că există consecinţe asupra atingerii obiectivelor şi pot fi luate măsuri specifice de soluţionare a problemelor, ridicate de respectivele riscuri.

Riscurile nu pot fi identificate şi definite decât în raport cu obiectivele a căror realizare este afectată de materializarea lor. Din această cauză existenţa unui sistem de obiective clar definite în organizaţie constituie premisa esenţială pentru identificarea şi definirea riscurilor.

Riscul este o incertitudine, şi nu ceva sigur. Prin urmare, atunci când se identifică un ,,risc” trebuie analizat dacă nu este vorba despre o situaţie existentă, care are un impact asupra obiectivului. De cele mai multe ori, situaţia existentă reprezintă un risc materializat, adica unul care s-a produs. În niciunul din cazurile de mai sus nu mai este vorba despre un risc, ci despre o problemă dificilă, care trebuie gestionată sau despre o oportunitate care trebuie exploatată.

Nu constituie riscuri, probleme (situaţii, evenimente) care nu pot apărea.
Riscurile sunt probleme care pot apărea şi nu problem (situaţii, evenimente) a căror apariţie este imposibilă.

 

Nu constituie risc o problemă care va apărea cu siguranţă.
Acestea nu sunt riscuri, ci certitudini.

 

Riscurile nu trebuie definite prin impactul lor asupra obiectivelor. Impactul nu este risc, ci consecinţa materializării riscurilor asupra realizării obiectivelor. Impactul este un efect ce îşi are sorgintea în risc şi nu riscul însăşi. Riscurile sunt situaţii, evenimente probabile, care dacă s-ar materializa ar avea consecinţe asupra obiectivelor.
 

Nu se identifica riscuri care nu afectează obiectivele. Nu există riscuri în mod absolut, ci numai riscuri corelate cu obiectivele. Identificarea riscurilor nu este un scop în sine. Scopul identificării riscurilor este tocmai inventarierea acelor probleme care ar putea conduce la nerealizarea obiectivelor, dacă s-ar materializa (ar deveni situaţii de fapt).

 

3. Elemente lamuritoare cu privire la evaluarea riscurilor

Evaluarea riscurilor presupune evaluarea probabilităţii de materializare a riscurilor şi a impactului (consecinţelor) asupra obiectivelor în cazul în care acestea se materializează.
Combinaţia dintre nivelul estimat al probabilităţii şi nivelul estimat al impactului constituie expunerea la risc, în baza căreia se realizează profilul riscurilor.

Evaluarea riscurilor, constă în parcurgerea următoarelor etape:

a. evaluarea probabilităţii de materializare a riscului identificat
Presupune determinarea şanselor de apariţie a unui rezultat specific.
În cazul în care se dispune de o cazuistică, se evaluează probabilitatea prin metoda clasică (evenimente elementare favorabile/total evenimente posibile).
În cazul riscurilor care nu s-au materializat în trecut, dar care se pot materializa în viitor se va aplica metoda analizei circumstanţelor.
Riscurile au o cauză şi un efect, iar cauza reprezintă o situaţie care există (circumstanţă) şi care favorizează apariţia riscului. Cunoaşterea acestor circumstanţe este determinantă pentru evaluarea probabilităţii. Atunci când se recurge la metoda analizei circumstanţelor, domeniul în care funcţia de probabilitate ia valori se poate înlocui cu o scală de valoare.


Cifrele de 35% sau 65% nu au semnificaţia unor praguri de la care probabilitatea poate fi considerată ca fiind medie sau ridicată încadrarea unei probabilităţi în scala de evaluare depinde de natura riscului şi de atitudinea faţă de risc şi în nici un caz de anumite praguri.
Prin introducerea acestei scale, în urma analizei circumstanţelor, rămâne să apreciem dacă posibilitatea de materializare a riscului este scăzută, medie sau ridicată.

b. evaluarea impactului asupra obiectivelor în cazul în care riscul s-ar materializa;

       Rezultatele evaluărilor calitative şi cantitative ale impactului riscurilor trebuie transpuse în scale calitative, care să reflecte importanţa percepută în raport cu obiectivele.

c. evaluarea expunerii la risc ca o combinaţie între probabilitate şi impact.

Expunerea la risc reprezintă consecinţele, ca o combinaţie de probabilitate şi impact, pe care le poate resimţi organizaţia în raport cu obiectivele prestabilite în cazul în care riscul s-ar materializa. Expunerea la risc este un concept probabilistic, deoarece exprimă o combinaţie între probabilitate şi impact.
Ca urmare, ea are semnificaţie numai înaintea producerii riscului. După apariţie riscul nu mai este o incertitudine, ci devine un fapt împlinit.
Scala de evaluare a expunerii la risc nu mai este unidimensională, ca în cazul probabilităţii sau impactului, ci una bidimensională (de tip matricial). Liniile matricei descriu variaţia probabilităţii, iar coloanele variaţia impactului.

Expunerea la risc apare la intersecţia liniilor cu coloanele.

E = expunerea la risc

X = probabilitatea

Y = impactul


Din raţiuni de a pune mai bine în evidenţă ierarhia, scalele calitative sunt transformate în scale numerice.
Riscul inerent şi riscul rezidual sunt două ipostaze ale aceluiaşi risc: înainte de introducerea unui instrument de control intern şi, respectiv, după introducerea unui instrument de control intern.

Erisc inerent > Erisc rezidual (continuare numărul viitor)


Mihai Gheorghe dr. ing., Director Calitate Indaco SystemsAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.