Cele mai importante companii producătoare de maşini-unelte din lume

Masini-Unelte

de Dragos Cirtu

Anul trecut, în luna septembrie, a avut loc IMTS 2012, cea mai mare expoziţie de maşini-unelte din America. Cu această ocazie, asociaţiile constructorilor de maşini-unelte din principalele ţări industriale şi societatea de studii Gardner Publications, au furnizat date pri­vind companiile mondiale producătoare de maşini-unelte, permiţând stabilirea primelor 150 dintre aceste companii, a căror producţie de maşini-unelte depăşeşte 90% din producţia mondială de astfel de maşini. 

Publicarea acestor date a permis formarea unei imagini generale asupra producţiei mondiale de maşini-unelte, elaborarea unui clasament al celor 150 de companii producătoare fiind dificil de realizat deoarece cifrele furnizate sunt din ani fiscali diferiţi. 

În articolul de faţă, pe baza informaţiilor din sursele menţionate, am redat scurte prezentări ale celor mai importante companii mondiale producătoare de maşini-unelte (în ordine alfabetică).

 

AMADA

Mai puţin cunoscut în România, grupul Amada este unul din cei mai mari producători de maşini-unelte, activităţile firmei cuprinzând producţia, vânzarea, lea­singul, repararea şi controlul maşinilor-unelte şi al dis­­­pozitivelor folosite de acestea. Din grup fac parte 80 de firme, numărul total al personalului fiind, la 30 septembrie 2012, de 6627 de angajaţi. 

În anul fiscal mai 2011 - mai 2012, s-au produs maşini-unelte şi s-au acordat servicii în valoare de circa 2,3 miliarde dolari.

 

Dalian Machine Tool Group (DMTG)

Dalian Machine Tool Group, este o companie proprietate de stat, cu sediul în oraşul port Dalian, China. Principalele categorii de produse  executate şi vândute în 100 ţări sunt maşinile agregat şi sisteme de prelucrare flexibile, centre de prelucrare orizontale şi verticale, strunguri şi maşini de frezat cu CNC, accesorii pentru maşini-unelte şi componente pentru produse auto. 

În anul fiscal 2010, valoarea maşinilor-unelte produse a fost de circa 2,4 miliarde dolari.

 

GILDEMEISTER

Este un grup german de producţie şi engineering maşini-unelte, cu sediul central la Bielefeld, rezultat prin asocierea firmelor de maşini-unelte Deckel, Maho şi Gildemeister. În cele 12 fabrici situate în Europa şi Asia se produc maşini-unelte aşchietoare, comenzi numerice şi maşini de prelucrat cu laser.

În Gildemeister lucrează circa 6000 persoane (în anul 2008). O bună parte dintre acestea sunt angajate  în cele 70 de birouri de vânzări şi asistenţă tehnică, din 34 de ţări.

Începând din 2009, Gildemeister a intrat într-o alianţă strategică, tehnică şi comercială, cu firma Mori Seiki Japonia. 

În anul fiscal 2010, valoarea maşinilor-unelte produse a fost de circa 2,2 miliarde dolari.

 

JTEKT

Este un grup foarte mare, ce produce mecanisme de direcţie, de acţionare, rulmenţi, maşini-unelte şi produse de uz casnic în valoare de circa 13 miliarde dolari. A fost înfiinţat în 2006, prin unificarea firmelor Koyo Seiko Co. şi Toyoda Machinery USA şi are sediul central în Osaka, Japonia. În cadrul grupului lucrează 40756 persoane. 

În anul fiscal martie 2011 - martie 2012 s-au fabricat în cadrul JTEKT maşini-unelte în valoare de 1,9 miliarde dolari.

 

KOMATSU NTC Ltd. MACHINE TOOL DIVISION (KMTD)

Este o firmă specializată în producţia de maşini-unelte pentru prelucrarea şi măsurarea arborilor cotiţi din industria auto şi navală, cât şi maşini de prelucrat cu plasmă. Firma  produce în SUA centre de prelucrare cu 3 şi 5 axe CNC, maşini de prelucrat cu laser şi maşini de rectificat CNC de înaltă calitate, destinate, în special, industriei auto.

În SUA, Komatsu funcţionează sub numele de Komatsu NTC, o societate mixtă Komatsu-Nippei Toyama Corp., ambele cu sediul central în Japonia. 

În anul fiscal martie 2011 - martie 2012 valoarea producţiei de maşini-unelte a KMTD NTC a fost de circa 2,6 miliarde dolari.

 

MORI SEIKI

Este o companie care, în două sedii din Japonia şi unul din Elveţia, produce maşini-unelte aşchietoare de precizie. În Elveţia a achiziţionat firma Dixi, producătoare de maşini de găurit în coordonate. Firma Mori Seiki produce şi piese complexe pentru industria auto, aero şi cea navală. Din anul 2009 a intrat în colaborare strategică cu Gildemeister, obiectivele acestei colaborări fiind, în principal, activitatea de cercetare-dezvoltare şi cea de marketing. Firma Mori Seiki dispune de birouri de asistenţă şi, respectiv, un centru de instruire şi de câteva centre tehnice în Japonia, SUA, Europa şi în restul Asiei. 

Valoarea produselor executate în anul fiscal mai 2011 - mai 2012 a fost de circa 2 miliarde dolari.

 

OKUMA

Este o firmă producătoare de maşini-unelte, înfiinţată în 1918, cu sediul central în Oguchi, Japonia. La începutul activităţii industriale, principalul produs a fost strungul universal. În prezent, Okuma fabrică strunguri CNC, centre de prelucrare pentru alezare-frezare, maşini multiscop (multitasking) şi maşini de rectificat cu CNC. În Japonia, centrele de prelucrare cu coloană dublă sunt foarte populare. 

Okuma este prima firmă ce a dezvoltat pro­priul sistem de comandă numerică CNC OSP (Okuma Sampling Pathcontrol) cât şi servomotoare de avans, la care se foloseşte sistemul absolut de poziţionare în buclă. 

Okuma este un promotor activ de noi tehnologii. Astfel, în premieră, a dezvoltat şi introdus un sistem eficace de corecţie a traiectoriei ce ţine seama de deformaţiile termice (Thermo-Friendly Concept), cât şi un sistem de oprire a avansului săniilor, înainte de coliziune (Collision Avoidance System).

Un alt sistem, foarte util, cu caracter adaptiv este sistemul ce analizează zgomotul funcţionării maşinii, detectând o eventuală funcţionare necorespunzătoare şi modificând parametrii regimurilor de lucru (turaţii, viteze de avans), pentru ca funcţionarea maşinii să intre în normal. 

Okuma dezvoltă noi tipuri de maşini-unelte, la care sunt introduse perfecţionări competitive din punct de vedere tehnic  şi comercial.

La IMTS 2012 de la Chicago, în standul firmei au fost prezentate în premieră 8 noi maşini-unelte.

În aprilie 2009, în cadrul companiei Okuma lucrau 2908 angajaţi. 

În anul financiar martie 2011 - martie 2012 valoarea maşinilor-unelte produse a fost de circa 1,8 miliarde dolari.

 

SHENYANG MACHINE TOOL GROUP (SMTG)

Începând din 2010, China a devenit cel mai mare producător de maşini-unelte din lume, aşa că nu ar mira pe nimeni dacă liderul fabricaţiei de maşini-unelte din China ar fi şi lider mondial. 

SMTG produce şi comercializează maşini-unelte aşchietoare. Produsele SMTG includ atât maşini cu comandă numerică, cât şi maşini-unelte convenţionale, maşini agregat şi linii automate. SMTG mai produce şi maşini de alezat şi frezat, maşini-unelte de găurit, maşini-unelte de frezare. Relativ recent SMTG a cumpărat documentaţia şi dreptul de fabricaţie pentru maşinile-unelte grele de la firma Schiess, cândva lider mondial pentru producţia de astfel de maşini. Anul trecut, SMTG a hotărât formarea unei societăţi mixte cu grupul Deckel-Maho-Gildemeister, Germania, şi Mori Seiki, Japonia, formând cel mai mare grup producător de maşini-unelte din istoria fabricaţiei de maşini-unelte. 

În anul fiscal decembrie 2010 - decembrie 2011, valoarea producţiei de maşini-unelte a SMTG a fost de circa 2,8 miliarde dolari.

 

TRUMPF (TDMT)

Compania TRUMPF produce în cadrul diviziei de maşini-unelte a firmei, următoarele:

  • maşini pentru prelucrat şi sudat cu laser,
  • maşini de poansonat,
  • maşini de îndoit,
  • sisteme de depozitare a plăcilor prelucrate,
  • software.

La IMTS 2012, printre alte noutăţi, firma a expus şi noua maşină de prelucrare cu laser TruMark 3000, ce asigură un consum de energie cu 80% mai mic decât modelul de maşină precedent. Maşina funcţionează  în cadrul celulei flexibile TruMark Station 10000. 

În anul fiscal iunie 2011 - iunie 2012, valoarea producţiei de maşini-unelte a fost de circa 2,7 miliarde dolari.

 

YAMAZAKI-MAZAK

Este una din companiile lider ai fabricaţiei mondiale de maşini-unelte.

În locaţiile sale din Japonia, SUA, Marea Britanie, Singapore şi China, compania produce toate tipurile de maşini-unelte aşchietoare cu CNC, roboţi şi sisteme flexibile. Perfecţionarea maşinilor produse constituie o preocupare continuă. La IMTS 2012, Mazak a prezentat 13 noi tipuri de maşini atât din domeniul strungurilor, cât şi din cel al celor de alezare-frezare. În 2013, unităţile de producţie vor livra 200 maşini pe lună.

În afară de aceste unităţi de producţie, firma a înfiinţat Centre de cercetare-proiectare şi de asistenţă a clienţilor în SUA, Germania, Marea Britanie Republica Cehă şi Polonia. 

În anul fiscal 2008 - 2009, valoarea ma­şinilor-unelte produse a fost de circa 2,5 miliarde dolari.

 

Concluzii

  • Principalele companii ce produc maşini-unelte se înscriu în primul pluton de 50 de producători. Din acest grup fac parte firme de renume cum sunt Hyundai şi Makino, Japonia, sau MAG şi Hass, SUA.
  • În ultimii ani, firmele asiatice producătoare de astfel de maşini, dar mai ales cele chinezeşti, au devenit dominante în clasamentul producătorilor de maşini-unelte, întrucât au dispus de o cerere foarte mare de astfel de produse pe piaţa internă, ceea ce a permis dezvoltarea lor rapidă.
  • Firmele europene, cu mici excepţii, şi-au redus producţia, multe limitându-se la mono produse.
  • Scăderi spectaculoase ale producţiei s-au manifestat la firmele producătoare din Rusia, Polonia, Bulgaria şi, bineînţeles, România, firme la care cifra anuală de afaceri a fost sub 10 milioane de dolari. Ceva mai bine s-au comportat firmele din Republica Cehă.
  • Unele firme producătoare de maşini-unelte (Toshiba Japonia, Dörries-Scharmann şi altele), din cauza scăderii cererii, şi-au redus mult cifrele de afaceri.  


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.