EMO Hanovra 2017, concluzii perspective şi direcţii (II)

Masini-Unelte

de Corneliu Gornic

EMO Hanovra 2017, concluzii perspective şi direcţii (II)

Fără a manifesta panică, dar dorind să atragă atenția asupra unor perspective mondiale, responsabili din industria germană atrag atenția asupra faptului că, deși Germania este în poziție fruntașă în domeniul noilor tehnologii (de exemplu, Industry 4.0), nu trebuie „să se culce pe o ureche”.

„Amenințările” pot veni din două direcții:

 • din SUA, cu competența sa excepțională în software și capacitatea antreprenorială privind modelele de afaceri;
 • din China, care, prin programele „Made in China” și „Internet Plus”, are resurse substanțiale de provocare în domeniul transformării digitale [7].

Pentru a evita culcarea pe lauri, asociațiile germane din domeniul construcțiilor de mașini au organizat simpozioane care au prezentat soluții pentru a transpune conceptele Industry 4.0 într-o realitate la nivelul secției de producție [7].

Astfel, simpozionul „Production for Tomorrow” s-a focalizat mai puțin pe digitalizare și pe Industry 4.0, ci pe numeroase inovații din domeniul tehnologiilor clasice: în domeniile metrologie, tehnologia de acționare, surse laser, calitatea mașinilor-unelte, se constată o creștere constantă [6]. Printre noutățile prezentate au fost:

 • operațiile de producție pot fi intensificate încă din faza conceptuală cu ajutorul mecatronicii, prin sisteme inteligente active, care extind limitele anterioare ale dinamicii axelor;
 • recepția virtuală a mașinilor-unelte printr- un sistem de verificare automată;
 • optimizarea procesului de găurire prin îmbunătățirea alimentării cu lichid de răcire și a comportării în așchiere (profilul duzei de alimentare, de exemplu);
 • prelucrarea de ultraînaltă precizie pentru tehnologii de producție a pieselor de înaltă precizie și a unor suprafețe optice, reducând timpul de prelucrare cu un ordin de mărime (de 10 ori), prin reglarea automată a arborelui principal și prin sisteme termo-mecanice inovative [6, 25].

Trebuie să specific faptul că participarea la aceste conferințe trebuie programată și trebuie achitate taxe de participare!

În cadrul evenimentului „Soluții Inovative pentru Industry 4.0”, au fost prezentate realizări care au vizat: sisteme de prindere/fixare inteligente, simularea procesului de producție prin interconectarea sculelor și a software-ului, monitorizarea comportării sculei și a mașinii-unealtă, tehnologii metrologice sofisticate, scule de înaltă precizie [7].

Un consorțiu denumit „FIND” (format din unități industriale și de cercetare) și-a propus dezvoltarea de elemente fundamentale pentru internetul industrial de mâine, capabil să reprezinte și să monitorizeze automat cerințele unei aplicații industriale, permițând implementarea flexibilă și eficientă a unor arhitecturi de comandă complexe, distribuite, compensând erorile și reducând timpii morți ai mașinilor sau ai altor echipamente, crescând eficiența întregii fabrici [20].

Printr-o colaborare cercetare–industrie, s-a dezvoltat un sistem inteligent care oferă informații personalizate pentru satisfacerea cerințelor locului de muncă, direct de la echipamentul de comandă a mașinii către operatorul acesteia, permițând rezolvarea unor sarcini nefamiliare mai rapid și mai flexibil. Informațiile sunt concentrate pe terminale inteligente mobile (ochelari inteligenți, tablete) direct în secția de producție. Prin comunicarea directă echipament de comandă-dispozitiv inteligent, se evidențiază deranjamentele, terminarea execuției piesei, întreținerea programată etc., reducând timpii de oprire a mașinii [34].

Combinând comanda de la distanță a unui sistem laser, a acționării arborelui principal și a sursei fasciculului laser, a rezultat un sistem de procesare a unor materiale precum aluminiu, oțel inoxidabil, polimeri armați cu fibre [24]. Una dintre problemele care trebuie soluționate (cel puțin, la nivelul UE) este certificarea mașinilor-unelte din punctul de vedere al conformității cu legislația europeană privind securitatea produselor. Acest aspect elimină potențiale discrepanțe și dezavantaje ale celor ce respectă aceste prevederi (cu costurile de rigoare) față de firmele care nu le respectă. Pentru aceas­ta, CECIMO recomandă revizuirea legislației respective, supravegherea pieței [10, 27, 29, 33].

 Următoarele evenimente vor evidenția alte aspecte ale viitoarelor probleme legate de pro­ducția de bunuri:

 • la BI-MU 2018 se va pune accentul pe fabricația digitală și pe tehnologiile conexe, prin liste de produse actualizate destinate „fabricii viitorului”, ilustrând fuziunea dintre sistemele de fabricație și lumea ICT în „Era digitală a mașini­lor-unelte” [13];
 • conferința privind noi tehnologii de defor­mare plastică (Bremen, Germania) este destinată satisfacerii necesităților industriilor producătoare de azi și de mâine, prin schimburi de idei și de experiență, prin discuții referitoare la realizări de vârf [34];
 • expoziția MACH (Birmingham 2018) are printre subiecte Industry 4.0 și interconectivi­tatea mașinilor, fabricația aditivă și securitatea cibernetică [39].

Acestea au fost câteva dintre subiectele pri­vind perspectiva tehnică legată de lumea mașinilor-unelte din viitor și de Industry 4.0.

În cadrul târgului, au fost abordate subiecte de perspectivă legate de probleme comerciale, de piețe de desfacere de mare interes, cum sunt SUA, Mexic, India, în cadrul unor conferințe specifice [9,21, 36].

 1.2 DIRECŢII

Reuniți sub același acoperiș, producă­tori de echipamente de producție (inclusiv de mașini-unelte), ingineri constructori și elec­trotehnici, arhitecți au ca sarcină reducerea consumului de energie din Germania la jumă­tate față de cel actual, până în anul 2050. Acest lucru înseamnă creșterea randamentului în multe domenii de activitate. Faptul că sectorul indus­trial din Germania consumă cca 1/3 din totalul energiei a condus la decizia finanțării de către Guvernul Federal a fabricii ETA – destinată atingerii acestui deziderat, fabrică din structura Universității Darmstadt de Științe Aplicate. În această fabrică, vor fi cercetate soluții pentru o multitudine de construcții consumatoare de energie, pentru a atinge scopul propus [23].

Formnext este o expoziție destinată urmă­toarei generații de tehnologii de fabricație. Scopul este de a extinde experiența în domenii specifice ale lanțului de procese relevante de fabricație sau de tehnologie. Subiectele se referă la nivele de școlarizare diferite, la transfer de cunoștințe, la dezvoltarea de tehnologii, la meto­de de aplicare, la standarde și norme [28].

La Universitatea Kobe a fost dezvoltat un prototip de mașină-unealtă care poate prelucra componente din metal și, în același timp, poate funcționa ca o imprimantă 3D. Modificarea esențială constă în faptul că la pregătirea mode­lului 3D și a modelului material al piesei, mași­na-unealtă însăși va stabili procesul de prelucrare optim, utilizând baza de date privind informa­țiile de prelucrare și condițiile de prelucrare. Efectul acestui concept constă în accelerarea fabricării de produse personalizate, reducând durata de fabricație și costurile [30].

Proiectul E3 se referă la procese și tehnolo­gii eficiente, la fabrică optimizată energetic, la ființa umană, ca o garanție a succesului. Scopul proiectului este de a dezvolta un concept pentru o producție eficientă din punctul de vedere al resurselor. Pentru că se produce nu numai pen­tru ființe umane, ci și cu ființe umane, există argumente împotriva automatizării 100%, deoa­rece aceasta nu se reinventează pe ea însăși, pier­zându-se potențialul de inovare. Se are în vedere creșterea rolului ființei umane în producția viitorului, ca un rezolvitor de probleme, ca sursă de inovare și ca factor de motivație. Se tinde spre reducerea complexității producției moderne, ast­fel încât aceste sisteme să facă posibilă analiza datelor și a informațiilor. Se au în vedere niveluri diferite de colaborare om-mașină (roboți, de exemplu). Una dintre sugestiile avansate este ca membrii din executivul firmelor să-și conducă urmașii la discuțiile referitoare la Industry 4.0, pentru că această generație va fi cea care va realiza conceptul. Tinerilor trebuie să li se spună că producția nu este ceva murdar. Societatea are nevoie și de oameni interesați de producție, care să aibă afinități cu tehnologia, să fie conducători eficienți ai producției de mâine [32].

Cred că ar fi utilă prezentarea câtorva concluzii proprii rezultate din cele prezentate până acum:

 • este importantă creșterea eficienței la toate nivelurile: firmă (organizație), ramură de activitate și la nivelul societății;

În acest scop, fără a avea pretenția de a face un clasament al impor­tanței, o serie de măsuri ar trebui puse în practică rapid:

 • pregătirea la toate nivelurile și în toate domeniile;
 • asocierea diverselor structuri (de exemplu, unități industriale, de învățământ și guvernamentale) pentru definirea țintelor (pe baza unor studii de specialitate), asigurarea finanțării, a personalului calificat și pentru promovarea pe diverse piețe a rezultatelor/produselor;
 • schimb eficient de informații, de experiență, prin dialog deschis și argumentat.

 Bibliografie

1. BECKER, Silke-Record participation marks start of EMO Hannover 2017; Press release;

2. BECKER, Silke-A window on production operations of tomorrow; Press release;

3. BECKER, Silke-German nmachine tool industry joins forces to tackle Industry 4.0; Press release;

4. BECKER, Silke-German President Frank-Walter STEINMAIER will be opening the EMO Hannover 2017; Press release;

5. BECKER, Silke-German Machine Tool Manufacturers Tackle Industry 4.0 Together; Press release;

6. BECKER, Silke-Advances in classical technologies assure the machine tool future; Press release;


Cornecliu Gornic este Președinte PROFEX Centru de Dezvoltare Tehnologică


 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.