Hurco - Triplă premieră europeană (la AMB Stuttgart)

Masini-Unelte

de Onut Iliescu

Hurco - Triplă premieră europeană (la AMB Stuttgart)

         Ca urmare a politicii sale consecvente de construire a unei comunicări constante cu beneficiarii din companiile industriale din România, a interesului pentru piaţa din România şi a nivelului crescut de implicare a noului său partener local, firma Allmetech din Iaşi, compania Hurco revine în acest număr T&T în atenţia companiilor româneşti din domeniul prelucrărilor mecanice cu prezentarea, la doar câteva săptămâni de la lansare, a celor mai noi maşini ale sale. După interviul din numărul doi de anul acesta, Michael Auer, General Manager Hurco Gmbh, a avut amabilitatea de a ne prezenta în acest număr detalii despre noutăţile Hurco, într-un interviu acordat în exclusivitate T&T. Aveţi în continuare detaliile aflate de la General Managerul Hurco GmbH:

 

 Interviu cu Michael Auer, General Manager HURCO GmbH

T&T: Într-un interviu anterior, publicat în T&T în luna mai, aţi afirmat că în acest an veţi lansa câteva noi modele de maşini, la Stuttgart, în septembrie, anul acesta. Puteţi spune cititorilor noştri ce modele, ce tipuri de maşini şi ce este nou la aceste maşini?

Michael Auer: Cele trei noi modele de maşini au fost prezentate în premieră pentru Europa în perioada 18-22 septembrie la AMB Stuttgart, ele fiind prezentate înainte la expoziţia IMTS de la Chicago (10-15 septembrie). Aceste noi modele de maşini nu au fost până acum pe piaţă din partea HURCO, şi ceea ce este important cu privire la aceste maşini este faptul că ele deschid un nou domeniu pentru HURCO. Noutatea se referă la turaţiile înalte, prelucrarea cu momente de torsiune mai mari faţă de maşinile noastre standard - care vor rămâne în gama noastră de produse. Este vorba despre o nouă linie de produse, echipate cu sistem de acţionare directă în locul arborilor principali standard. Aceste sisteme de acţionare directă sunt de la KESSLER, un producător german, şi ele operează până la 18000rot/min. Un alt element de noutate pe care îl oferă HURCO prin aceste modele, constă în echiparea lor cu con HSK63, având în vedere că pentru sculele care lucrează la viteze mari este nevoie de un alt tip de con decât cel pentru o maşină obişnuită.

La aspectele tehnice menţionate mai sus, doresc să mai adaug şi câteva caracteristici, precum: apărătorile din oţel inoxidabil în părţile frontale; mânerele tip bară din oţel inoxidabil, pentru deschiderea uşilor glisante; mărimea uşilor glisante, care asigură o mai bună vizionare a procesului de prelucrare; şi lucruri mai mărunte, ca iluminarea cu LED-uri şi toate celelalte elemente comune tuturor maşinilor. Design-ul complet nou asigură o imagine mult mai modernă decât cea a maşinilor curente HURCO. Prin aceste noi modele, venim în întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri cu maşini care asigură o productivitate mai mare.

Echipamentul de comandă numerică rămâne acelaşi, cu aceeaşi structură generală, astfel încât utilizatorul unui model curent VMX poate utiliza şi aceste noi maşini, trebuind doar să actualizeze puţin programele pentru a le face compatibile cu HSi (High Speed inteligent control, adică o comandă inteligentă de Mare Viteză).

Dintre cele trei maşini lansate, voi începe prezentarea cu cea mai mică: tipul VMX 24 HSi. La modelul VMX 24 HSi, arborele principal dispune de o putere de 25 kW şi un moment de torsiune nominal de 120 Nm. Nu numai arborele principal este mai rapid dar şi vitezele de deplasare rapidă pe axele X, Y şi Z au fost mărite la 45m/min pentru axele X şi Y şi respectiv, la 40m/min pentru axa Z. Schimbarea sculei este de două ori mai rapidă ca înainte. Timpul de schimbare a sculelor este de 1,75 sec. Capacitatea magaziei de scule pentru această maşină este de 24 de locaşuri. Dimensiunea mesei de lucru este 760x510 mm.

Cel de-al doilea model lansat este VMX 42 HSi şi este mai mare decât modelul prezentat anterior. Dimensiunile mesei de lucru sunt de 1270x610 mm şi are, de asemenea, un arbore cu acţionare directă de 18000 rot/min de la KESSLER, cu o putere de 25 kW şi cu un moment de torsiune de 120 Nm. Diferenţa constă în faptul că acest tip de maşină are o magazie de scule cu 40 de locaşuri şi, evident, un spaţiu de lucru mai mare. În celelalte privinţe, maşinile sunt identice. Cu această reproiectare am îmbunătăţit şi echipamentul electronic, am introdus ghidaje liniare de rostogolire şi am dezvoltat, în ansamblu, parametrii de precizie. Nu este doar o maşină veche într-o „piele” nouă, ci este o maşină nouă.

A treia maşină este denumită VMX 42 SRTi şi este noua noastră maşină cu 5 axe, elementul esenţial fiind faptul că în structura mesei plane este integrată o masă rotativă. Axa C este integrată în masă. Cu această caracteristică această maşină poate fi utilizată ca o maşină cu 5 axe, cu masă rotativă, dar şi ca o maşină de frezat obişnuită cu 3 axe, cu dimensiunea mesei de 1200x610 mm. Un alt lucru interesant este faptul că masa axă C este o sanie de cuplu (moment de torsiune). Astfel, ea se poate roti cu o turaţie de 100 rot/min, cu o dinamică înaltă (acceleraţie/deceleraţie mare). În comparaţie cu modelul precedent am crescut precizia mesei cu 100%. Această maşină are şi ea arborele principal cu acţionare directă, cu o putere de 36,5 kW şi un moment de 120 Nm.

 

T&T: Ne-aţi prezentat câteva date tehnice privind noile modele. Ce ne puteţi spune despre noul concept al maşinilor HURCO?

M.A.: Noul concept este introdus odată cu cele trei maşini şi mesajul pe care dorim să-l transmitem este inovare, precizie şi viteză. Acest nou concept duce şi design-ul într-o nouă eră. Maşinile au, astfel, şi un design complet diferit de cel existent, după cum se poate vedea în fotografii.

 

T&T: Puteţi transforma acest nou concept şi noile caracteristici ale acestor maşini într-un avantaj al firmei HURCO pe piaţa românească?

M.A.: Din perspectiva noastră, piaţa românească este în creştere, devine mai matură şi, de aceea, este nevoie de maşini cu capacităţi mai mari de prelucrare şi cu viteze şi precizii mai mari. În întâmpinarea acestor cerinţe, venim cu noile modele Hurco. Un lucru important de precizat este faptul că am păstrat în portofoliul nostru şi modelele curente, care pot fi considerate utile pentru cei ce doresc să utilizeze robusteţea, rigiditatea acestor maşini şi apreciază nivelul lor de preţ.

 

T&T: Care sunt modelele cele mai bine vândute în România şi care este numărul instalărilor?

M.A.:  Modelele cele mai bine vândute în România sunt centrele VMX 24t si VMX 42t. Până în prezent am livrat şi instalat peste 30 maşini din modelele menţionate. Pentru România este destul de bine. Clienţii noştri sunt împărţiţi. Avem clienţi care sunt la început de drum, care încep o afacere şi care au nevoie o maşină foarte mică, mai accesibilă la preţ. Avem de asemenea, clienţi cu proiecte foarte provocatoare cu aceleaşi nevoi ca şi clienţii germani, care doresc utilaje „ultimul răcnet”, cu 5 axe, mai complexe dar şi mai scumpe.

 

T&T: În comparaţie cu alte pieţe regionale, cum este piaţa din România? Poate creşte în continuare?

M.A.: Bineînţeles, orice piaţă poate creşte în continuare. În acest moment, pentru HURCO, România este, cu excepţia Republicii Cehe, cea mai bună piaţă din Europa de Răsărit. Este înaintea Poloniei: România investeşte mult în echipamente de prelucrare. Aceasta se datorează, probabil, fondurilor UE. Dar există o dinamică proprie a pieţei româneşti. Există generatori de afaceri (investitori) în România. Este un moment în care suntem destul de satisfăcuţi de piaţa din România şi, evident, de activitatea partenerului nostru local, Allmetech.

 

T&T: Există îmbunătăţiri privind cooperarea dvs. cu firme din România?

M.A.: Bineînţeles. Allmetech este un partener foarte bun şi în şcolarizarea personalului lor, ceea ce este foarte important  bine informat şi ei investesc foarte mult în mâna de lucru şi pentru noi, deoarece nu dorim să acordăm asistenţă în afara Germaniei, ci ca aceasta să fie locală, în România, cu expertiză locală.

 

T&T: O ultimă întrebare: dacă ne puteţi spune câteva cuvinte despre expoziţia AMB şi poate ne puteţi da câteva informaţii privind piaţa HURCO din Germania.

M.A.: Expoziţia AMB din acest an este cea mai importantă expoziţie pentru noi. Fiecare producător de maşini-unelte expune un nou produs în stand, iar pentru noi în acest moment, în ciuda tuturor discuţiilor privind criza europeană, afacerile sunt foarte solide şi vedem chiar anumite investiţii care continuă, vedem şi clienţi care continuă să cumpere, în ciuda crizei Euro. De asemenea, clienţii noştri raportează primirea unui număr bun de comenzi şi în condiţii stabile, ceea ce este foarte important.

După cum am menţionat anterior, aş dori să precizez că formăm o echipă bună cu partenerul nostru local, Allmetech. Cititorii revistei dvs. trebuie să ştie că activitatea noastră este globală, dar că acţionăm foarte local. Aceasta înseamnă că vorbim limba clientului şi că-i înţelegem pe clienţii noştri, iar reprezentanţii noştri locali sunt şcolarizaţi în mod regulat la sediul nostru central, pentru a avea acelaşi nivel de pregătire disponibil. (De exemplu: echipamentul de comandă numerică este disponibil acum şi în limba română. Nu trebuie să se înveţe engleza, franceza sau germana pentru a lucra cu el.)

 

Noile modele lansate de HURCO: 

 

VMX 24 HSi

DATE TEHNICE:

 • Încărcarea max. a mesei (kg): 1.350
 • Axa X (mm): 610
 • Axa Y (mm): 510
 • Axa Z (mm): 610
 • Puterea(KW): 25
 • Momentul de rotaţie (Nm): 119
 • Locaş scule: 24

 

VMX 42 HSi

DATE TEHNICE:

 • Încărcarea max. a mesei (kg): 1.350
 • Axa X (mm): 1.060
 • Axa Y (mm): 610
 • Axa Z (mm): 610
 • Puterea(KW): 25
 • Momentul de rotaţie (Nm): 119
 • Locaş scule: 40

 

VMX 42 SRTi

DATE TEHNICE:

 • Încărcarea max. a mesei (kg): 1.300
 • Axa X (mm): 1.060
 • Axa Y (mm): 610
 • Axa Z (mm): 610
 • Axa B (°): -/+ 90
 • Axa C (°): 360
 • Puterea(KW): 36,5
 • Momentul de rotaţie (Nm): 120
 • Locaş scule: 40 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.