Începutul unei noi ere în clasa maşinilor entry-level Seria ECOLINE

Masini-Unelte

de Octavian Andritoiu

Începutul unei noi ere în clasa maşinilor entry-level Seria ECOLINE

    Noua familie de maşini ECOLINE inspiră foarte multă încredere oricărui utilizator datorită design-ului său funcţional şi ergonomic, modului ,,user friendly” de operare şi programare şi performanţelor excelente obţinute chiar de la versiunile standard.

Strungurile şi centrele de prelucrare care alcătuiesc familia ECOLINE realizată de DMG/Mori Seiki, se prezintă acum într-un design complet nou şi extrem de novator, dublat de o serie de noi opţiuni şi pachete care conduc la performanţe fără precendent în clasa lor, dar la un preţ fără concurenţă. Noul design nu este gândit numai ca să atragă privirile, ci are şi un rol funcţional.

Spre exemplu, pentru prima dată în industria maşinilor-unelte CNC, o aşa-numită opţiune PROGRESSline a fost integrată în carcasa maşinilor (cu scopul de a fi uşor de citit) al cărui display permite operatorului să vadă simultan atât timpul rămas până la terminarea prelucrării piesei cât şi numărul total de bucăţi prelucrate, în timp ce un sistem de ilumi nare în culoarea verde numit LIGHTline în forma unui design corporatist, subliniază în plus caracterul de marcă al noii generaţii ECOLINE. Mai mult, noua interfaţă accentuează caracterul inovativ al noii serii. Suprafeţe vi trate securizate mult mai mari, faţă de vechea generaţie, asigură un acces vizual îmbunătăţit în zonele de lucru ale maşinilor. Această caracteristică este dublată de noua opţiune PLANONlight care permite iluminarea cu tehnologia LED – care aduce trei beneficii imediate: o iluminare mult mai bună, o durată de viaţă mai lungă şi o economie de curent.

O specificaţie extrem de importantă (pentru utilizatori) care a fost introdusă pe noua generaţie ECOLINE o reprezintă comanda numerică high-end Siemens 840D solutionline. Aceasta permite performanţe fără egal în clasa entry-level (la momentul apariţiei acestor rânduri, nicio altă maşină din clasa entry-level nu dispune de acest tip avansat de comandă, acesta fiind rezervat maşinilor high-end). Aceste performanţe se traduc printr-o putere de calcul fără precedent în zona CNC, dublată de cea mai avansată interfaţă om-maşină existentă pe piaţă. Combinată cu deja consacratul design SLIMline® panel, aceasta dispune pentru prima dată de o suprafaţă creată special a fi rezistentă împotriva zgârieturilor.

Este important de menţionat în acest context că noua interfaţă a comenzii Siemens 840D solutionline înglobează, de asemenea, funcţionalitatea integrală a programelor de succes ShopTurn (în cazul strungurilor), respectiv ShopMill (în cazul centrelor de prelucrare). Noua interfaţă HMI (Human Machine Interface) de la Siemens pune la dispoziţia utilizatorului într-un mod extrem de intuitiv, dar şi comprehensiv, toate funcţiile relevente pentru operare şi prelucrare (managementul sculelor, help interactiv, mod de set-up cu suport grafic, sistem de diagnosticare interactivă, etc.). Acest fapt diferenţiază radical noua serie ECOLINE de toate rivalele sale de pe piaţă.

Concepută ca o serie de clasă mondială, noua generaţie ECOLINE oferă posibilitatea adaptării şi altor comenzi numerice high-end cum ar fi cele de la Heidenhain cu designul SLIMline® panel (modelul CNC Pilot 620), sau MAPPS IV de la partenerul Mori Seiki – ambele oferind facilităţi şi performanţe de înalt nivel (programare 3D şi interfeţe intuitive şi uşor de operat).

,,Cu comenzile high-end de la Siemens, Heidenhain şi Mori Seiki, suntem singurii care oferim cea mai largă paletă de comenzi numerice de pe piaţa maşinilor entry-level, lucru care ne dă posibilitatea să satisfacem toate cerinţele clienţilor, indiferent de industria din care fac parte, în cel mai bun şi eficient mod posibil” afirmă despre noua generaţie domnul Ralph Christnacht – Managing Director al DMG ECOLINE GmbH.

Doar privind rezultatul general al caracteristicilor şi funcţionalităţii noii serii ECOLINE se poate uşor concluziona că poziţia acestei noi generaţii de maşini este unică pe piaţa globală. În concordanţă cu inovaţiile tehnice (privite pentru fiecare tip de maşină în parte) aceasta reprezintă începutul unei noi ere în zona entry-level a strungurilor şi centrelor de prelucrare.

CTX 310 ECOLINE | CTX 510 ECOLINE

Cele mai bine vândute strunguri din clasă - cu efectul ECOLINE

 

CTX 310 ECOLINE

CTX 510 ECOLINE

Strungurile CTX ECOLINE reprezintă, structural, binecunoscutul standard de top al ingineriei germane de tradiţie. Un exemplu în acest sens este dat de utilizarea acţionărilor digitale high-end şi a ghidajelor liniare extrem de stabile pe toate axele pentru viteze şi dinamică optime, dar şi pentru obţinerea preciziilor ridicate care sunt necesare în cazul aplicaţiilor complexe. Păpuşa mobilă controlată NC este un alt exemplu pentru modul în care s-a mărit gradul de universalitate şi productivitate.

Saltul în ceea ce priveşte performanţa poate fi documentat în mod particular prin exemplul noii turele cu 12 posturi cu prindere VDI 30 sau VDI 40 (funcţie de tipul maşinii) şi care are 6 din cele 12 posturi cu posibilitatea instalării de scule motorizate. Noua turelă permite acum timpi de indexare de sub 0,40 secunde (0,37 sec.) şi promite o stabilitate şi rigiditate mult mărite datorită fixării hidraulice şi a unei calităţi a suprafeţei îmbunătăţite.

Toate caracteristicile de performanţă menţionate mai sus sunt valabile pentru ambele modele de strunguri CTX ECOLINE, singurul lucru care le diferenţiază fiind gabaritul lor. Diametrul de rotire al strungului CTX 310 ECOLINE este acum de 330 mm, comparativ cu cei 680 mm pentru strungul CTX 510 ECOLINE. Diametre pentru alimentararea din bară au fost şi ele mărite la 60 mm, respectiv la 90 mm (faţă de 51 mm, respectiv 76 mm). În ceea ce priveşte diametrul de strunjire efectivă, strungul CTX 310 ECOLINE ajunge la 200 mm, iar CTX 510 ECOLINE ajunge la 465 mm.

Referitor la deplasările pe axele liniare, modelul CTX 310 ECOLINE are 160 mm pe X şi 450 mm pe Z, comparativ cu 300 mm pe X, respectiv 1.050 mm pe Z pentru CTX 510 ECOLINE. Totodată ambele modele beneficiază acum de viteze mărite de deplasare pe axe, acestea atingând acum 30 m/min (faţă de 25 m/min la generaţia anterioară). În completare, productivitatea ridicată din timpul prelucrării este asigurată de acţionări digitale capabile să dezvolte cupluri foarte mari. Astfel în timp ce modelul CTX 310 ECOLINE dispune de o turaţie max. de 5.000 rot/min, o putere de 16,5 kW şi un cuplu max. de 166,5 Nm, modelul CTX 510 ECOLINE dispune de o turaţie max. de 3.250 rot/min, o putere de 33 kW şi un cuplu max. de 630 Nm – valori foarte mari pentru clasele din care fac parte.

DMC 635 V ECOLINE || DMC 1035 V ECOLINE

Noul standard în frezarea verticală - cu efectul ECOLINE

 

DMC 635 V ECOLINE

DMC 635 V ECOLINE

Noile centre verticale DMC 635 V ECOLINE şi DMC 1035 V ECOLINE aparţinând noii generaţii se prezintă cu o productivitate mărită, care este o caracteristică comună a întregii noii familii ECOLINE, de unde şi denumirea generică – efectul ECOLINE. Cele mai proeminente îmbunătăţiri, comparativ cu generaţia precedentă, sunt deplasările rapide şi avansurile de până la 30 m/min pentru a reduce timpii morţi, împreună cu noua opţiune de arbore cu turaţie de 12.000 rot/min pentru a putea prelucra un spectru cât mai larg de materiale, la care se adaugă sistemul de schimbare a sculei cu braţ dublu ce permite atingerea unor timpi de schimbare de doar 1,6 sec. Toate aceste inovaţii au condus la îmbunătăţirea capacităţilor de prelucrare pentru utilizarea de zi cu zi a maşinilor.

Lucrurile bune de la generaţia precedentă au fost păstrate – cum ar fi amprentele reduse la sol şi accesul foarte facil în zonele de prelucrare unde cursele pe X/Y/Z au valori de 635/510/460 mm pentru centrul vertical DMC 635 V ECOLIN, respectiv de 1.035/560/ 510 mm pentru modelul DMC 1035 V ECOLINE. Greutatea maximă admisă pe masă este de 600 kg, respectiv 1.000 kg, ca şi la modelele anterioare.

Mai mult, în ceea ce priveşte tehnologia comenzilor numerice, noua generaţie ECOLINE de centre verticale are acum în standard comanda numerică Siemens 840D solutionline. Astfel, dacă operatorii de strunguri au softul ShopTurn, operatorii de centre au softul ShopMill în standard împreună cu noul sistem de operare de la Siemens.

DMU 50 ECOLINE

Prelucrare pe 5 feţe – cu efectul ECOLINE

 

DMU 50 ECOLINE

Noua generaţie de centre verticale în 5 axe (din care 2 axe sunt pentru poziţionare) are acum în standard comanda Siemens 840D solutionline împreună cu toată funcţionalitatea interfeţei HMI pentru a da posibilitatea utilizatorului să interacţioneze într-un mod cât mai natural, dar şi cât mai uşor cu maşina, dat fiind binecunoscută dificultatea cu care se operează, în general, centrele care au mai mult de 3 axe – cele în 5 axe prezentând multe particularităţi de operare şi programare care le fac dificil de utilizat.

Noul DMU 50 ECOLINE are acum soluţii pentru toate aceste probleme, fiind o surpriză extrem de plăcută atât pentru operatori care au lucrat cu generaţia anterioară, dar mai ales pentru cei care acum încep să lucreze pentru prima dată cu această maşină. Posibilităţile de programare interactivă, simulările 3D în timp real, multitudinea de cicluri de prelucrare pre-programate şi facilităţile extinse de cicluri de măsurare, toate dublate de animaţii grafice intuivite, fac din centrul în 5 axe, DMU 50 ECOLINE, cea mai performantă maşină din clasa sa. În ceea ce priveşte tehnologia de producţie, noua masă rotativă cu acţionări digitale şi sistemul de măsurare directă pe axele liniare (opţional), reprezintă caracteristicile principale.

Cu un domeniu de rotaţie al mesei în jurul axei B între -5° şi +110°, împreună cu faptul că aceasta este controlată NC, creează premise obţinerii unei precizii foarte ridicate în timpul prelucrării chiar şi a celor mai complexe piese. În timpul prelucrării în sine, un arbore puternic cu turaţia de 8.000 rot/min (opţional 10.000 rot/min) şi momentul de 83 Nm, asigură o maşină eficientă a pieselor în orice poziţie.

În versiunea standard, arborele este alimentat cu scule dintr-o magazie cu 16 posturi, iar pentru productivitate şi eficienţă mărite se oferă opţional şi o magazie extinsă la 30 de posturi. 


Octavian Andriţoiu este inginer, Managing Director DMG/MORI SEIKI România 


Strungurile şi centrele de prelucrare care alcătuiesc

familia ECOLINE realizată de DMG/Mori Seiki, se prezintă

acum într-un design complet nou şi extrem de novator,

dublat de o serie de noi opţiuni şi pachete care conduc

la performanţe fără precendent în clasa lor, dar la un preţ

fără concurenţă. Noul design nu este gândit numai ca să

atragă privirile, ci are şi un rol funcţional.

Spre exemplu, pentru prima dată în industria

maşinilor-unelte CNC, o aşa-numită opţiune

PROGRESSline a fost integrată în carcasa maşinilor

(cu scopul de a fi uşor de citit) al cărui display permite

operatorului să vadă simultan atât timpul rămas

până la terminarea prelucrării piesei cât şi numărul

total de bucăţi prelucrate, în timp ce un sistem de

ilumi nare în culoarea verde numit LIGHTline în forma

unui design corporatist, subliniază în plus caracterul

de marcă al noii generaţii ECOLINE. Mai mult, noua

interfaţă accentuează caracterul inovativ al noii serii.

Suprafeţe vi trate securizate mult mai mari, faţă de vechea

generaţie, asigură un acces vizual îmbunătăţit în zonele

de lucru ale maşinilor. Această caracteristică este dublată

de noua opţiune PLANONlight care permite iluminarea

cu tehnologia LED – care aduce trei beneficii imediate:

o iluminare mult mai bună, o durată de viaţă mai lungă şi

o economie de curent.

O specificaţie extrem de importantă (pentru utilizatori)

care a fost introdusă pe noua generaţie ECOLINE o

reprezintă comanda numerică high-end Siemens 840D

solutionline. Aceasta permite performanţe fără egal în

clasa entry-level (la momentul apariţiei acestor rânduri,

nicio altă maşină din clasa entry-level nu dispune de

acest tip avansat de comandă, acesta fiind rezervat

maşinilor high-end). Aceste performanţe se traduc printr-

o putere de calcul fără precedent în zona CNC, dublată

de cea mai avansată interfaţă om-maşină existentă pe

piaţă. Combinată cu deja consacratul design SLIMline®

panel, aceasta dispune pentru prima dată de o suprafaţă

creată special a fi rezistentă împotriva zgârieturilor.

Este important de menţionat în acest context că

noua interfaţă a comenzii Siemens 840D solutionline

înglobează, de asemenea, funcţionalitatea integrală a

programelor de succes ShopTurn (în cazul strungurilor),

respectiv ShopMill (în cazul centrelor de prelucrare).

Noua interfaţă HMI (Human Machine Interface) de la

Siemens pune la dispoziţia utilizatorului într-un mod

extrem de intuitiv, dar şi comprehensiv, toate funcţiile

relevente pentru operare şi prelucrare (managementul

 

  

       

 

 

 


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.