MICROMET, o afacere de familie

Masini-Unelte

de Gheorghe Stan

MICROMET, o afacere de familie

Ianuarie 1999 este data de naștere a firmei SC MICROMET SA Focșani, firmă care la înființare și-a ales ca motto: ,,VREM SĂ DEMONSTRĂM CĂ SE POATE”, deoarece noi ca români avem înclinații spre tehnică, chiar dacă nu avem o istorie asemănătoare cu cea a unor state europene puternic industrializate.

Astăzi Micromet-ul este o afacere de familie cu o cifră de afaceri care va depăşi în curând 2 milioane de euro  şi 60 de angajaţi, are un profil de fabricaţie conturat, în acelaşi timp fiind tot timpul deschisă unor noi provocări.

Nu ne propunem să facem de toate, ci ceea ce facem să facem bine şi credem că în mare parte am reuşit, dovadă fiind media nivelului de creştere anuală de 20–30% a cifrei de afaceri şi a profitului.

Obiectul nostru de activitate este prelucrarea metalelor prin aşchiere, realizarea unor produse de înaltă precizie, de regulă de mici dimensiuni (care se înscriu într-un cub cu latura de 500 mm şi o greutate care de obicei nu depăşeşte 100Kg).

Trecut versus Prezent

La început am lucrat foarte mult pentru industria metalurgică (atunci încă se mai găsea de lucru în acest domeniu), realizam, şi realizăm şi astăzi, o gamă foarte mare de duze de stropire şi instalaţii de răcire pentru turnarea continuă şi o mare gamă de alimentatori dozatori cu unsoare consistentă. Dotarea de început nici nu permitea prea mult. Ne bazam pe câteva freze, strunguri, maşini de rectificat universale; nici mediul de lucru nu era aşa cum se impune atunci când vrei să faci ceva de calitate (lucram într-o hală în care ploua).

Alta este situaţia astăzi, la peste 15 ani de la înfiinţare, când putem aborda lucrări din foarte multe domenii, datorită dotării de ultimă oră pe care o avem:

 • 15 centre de prelucrare pentru strunjit şi frezat de ultimă generaţie de producţie germană şi americană;
 • un laborator cu atmosferă controlată, maşină de măsurat 3D, proiector, coloană şi toată gama de AMC-uri de producţie elveţiană;
 • peste 30 de maşini de prelucrat clasice (strunguri, freze, maşini de prelucrat în coordonate, presă de 100 tf, maşini de rectificat);
 • maşină de debitat cu jet de apă;
 • instalaţie de CIF-are de ultimă generaţie;
 • echipament de sudură cu care putem suda la parametri de calitate: oţel, aluminiu, cupru, inoxuri etc.;
 • rectificare pe centre  -  dimensiuni mici cu precizie de sub 0,01 mm;
 • rectificare în coordonate la precizie de sub 0,01 mm;
 • standuri de probă pentru duze şi aparatură hidraulică până la 320 atmosfere;
 • fierăstrau de debitat cu bandă, programabil;
 • un sistem informatic propriu de urmărire a producţiei;
 • un spaţiu de producţie de aproximativ 3000 m2 dotat cu toate cele necesare asigurării unui microclimat corespunzător tipului de fabricaţie (toate centrele de prelucrare sunt dotate cu instalaţii performante de purificare a aerului);
 • un sistem de salarizare diferenţiat, legat direct de calitatea şi cantitatea muncii.

 

Ceea ce facem noi seamănă foarte mult cu activitatea unei sculării de altădată, cu deosebirea că acum abordăm lucrări din foarte multe domenii de activitate. Am trecut de la un profil preponderent pentru metalurgie la alte domenii: farmacie, alimentaţie, energie, aeronautică etc.

Astăzi, chiar dacă suntem destul de mici, pentru piaţa pe care ne desfăşurăm activitatea suntem importanţi, dovada fiind numărul mare de comenzi pe care le primim.

Produsele fabricate la Micromet SA Focşani ajung în USA, Franţa, Germania (peste 15 firme), Elveţia, Suedia, Olanda, Grecia  şi la alte mari grupuri industriale care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.

Faptul că în faţa concurenţei, beneficiarii direcţi aleg produsele Micromet, precum şi faptul că avem mulţi beneficiari care ne trimit direct comenzi pe produse unicat sau de serie mică, preţul fiind fixat numai de noi, considerăm că spune destul despre serio­zitatea cu care ne tratăm partenerii.

Chiar dacă preţurile practicate sunt mai mari decât nivelul pieţei, clienţii ne-au confirmat faptul că ne-au ales datorită calităţii ridicate a produselor şi a termenelor de livrare, pe care concurenţa nu le poate asigura la acelaşi nivel.

Firma Micromet nu a apărut pe piaţă ca urmare a unor studii sofisticate de oportunitate, fezabilitate etc., ci a apărut ca o necesitate a unui grup de oameni de a-şi câştiga existenţa fără să depindă de alţii şi prin aderarea la motto-ul ales atunci, în decembrie 1998, concretizate prin desprinderea unor acţionari în urma divizării unei alte firme – privatizată în 1993 prin metoda MEBO.

Imediat dupa divizare, firma avea un acţionar majoritar în persoana subsemnatului STAN GHEORGHE – astăzi deţinătorul întregului pachet de acţiuni. Nu poţi să stăpâneşti şi să conduci o afacere dacă nu deţii controlul şi nu ai puterea de decizie. Cine nu a trecut prin situaţia unui ,,SA” la care o parte din acţionari vor dividende şi mai puţin să investească, nu va înţelege niciodată o astfel de situaţie.

După divizare lucrurile au fost simple: am luat câteva hotărâri care să mă ferească de necazurile de la firma din care mă des­prinsesem. Amintesc doar două, care consider că au avut rolul hotărâtor în atingerea nivelului de astăzi:

1 - reinvestirea integrală a profitului obţinut şi

2 - fără împrumuturi bancare (dobânzile din anii 1993-1997 mă speriaseră).

Acum, la peste 15 ani de la înfiinţare, nu am renunţat la aceste hotărâri (şi nici nu-mi propun să renunţ în viitorul apropiat). Poate că acum, dacă o cotă de 20% din profit se duce în dividende, aceasta nu afectează prea mult puterea financiară a firmei.

 

Privind spre viitor

În tot ce facem ca oameni simpli şi ca oameni de afaceri consider că e foarte important să fim motivaţi, să ne dorim ceva şi să facem tot ce putem ca acel ceva să se întâmple. Personal am aceste motivări. Meseria pe care mi-am ales-o a devenit un hobby. Am vizitat foarte multe ţări (vizitându-mi toţi partenerii) şi nicăieri nu mă simt mai bine ca în atelierul meu de producţie. E locul unde pot sta 24 de ore din 24 fără să mă plictisesc.

La 65 de ani (cât am eu acum) e obligatoriu să pregăteşti afacerea pentru ce va urma după tine. A vrut DUMNEZEU şi aici sa fie bine. Am deja unul dintre băieţi lângă mine de 4 ani, Adrian – de 36 de ani, care deja poate să mă înlocuiască şi care a preluat întreaga activitate de IT din firmă (fără acest compartiment nicio firmă nu se poate dezvolta). Este soft-ist cu o experienţă de 10 ani în firme de IT din USA, Canada, Franţa, Thailanda, Singapore şi alte ţări din Europa. El a asigurat programele unei bune desfăşurări a activităţii, adaptate profilului nostru şi accesibile oamenilor noştri fără să se impună superspecializări, rolul meu reducându-se la a împărtăşi din experienţa mea de peste 40 de ani de muncă şi să găsesc resursele de a aplana conflictul dintre generaţii, care a fost şi va fi în orice domeniu. Cu toate acestea, cine nu are încredere în tineri are puţine şanse să construiască ceva pe termen lung.

   dipl. ing. Adina Neagu

,,M-am alăturat echipei MICROMET acum 10 ani. Când toți angajatorii căutau oameni cu experiență, dl Stan căuta absolvenți pe care să-i formeze în stilul ,,MICROMET”: serioși și mereu dornici să se perfecționeze. Pe același principiu merge și acum. Dacă alții au avut răbdare cu mine, acum a venit rândul meu să implementez conceptul de perfecționare continuă în rândul tinerilor angajați. Procesul de dezvoltare și întinerire al firmei este mai rapid decât m-aș fi așteptat. Cred că împreună cu fiul d-lui Stan și cu tinerii mei colegi suntem de neoprit.

Am crescut odată cu firma, iar astăzi ocup un rol important, pe cel de Quality Manager (Șef Departament Calitate). Pentru noi calitatea nu mai este o acțiune, ci un obicei. Realizarea unor produse de calitate este cea mai puternică apărare împotriva concurenței și este singura cale spre o creștere durabilă și câștiguri susținute.

Sunt mândră că fac parte din această ,,familie”, dar cel mai mult sunt mândră să văd că piese trecute prin mâinile mele ajung la firme de prestigiu din toată lumea. Politica de calitate pe care o ducem face ca întotdeauna clientul să revină la noi, iar produsele niciodată.’’ Dipl.Ing. ADINA NEAGU

Nu peste mult timp se va alătura echipei noastre şi fiul meu cel mare – Ionuţ, de 41 de ani – expert financiar, absolvent de cibernetică, cu o experienţă de peste 15 ani în firme multinaţionale.

Dacă ne întreabă astăzi cineva dacă suntem mulţumiţi de ce am realizat, putem răspunde sigur DA.

Avem o afacere de familie care merită să fie continuată.

La întrebarea: ,,cum am reuşit?”, răspunsul este la fel de simplu: prin muncă, seriozitate, perseverenţă, răbdare şi puţin noroc, lucruri pe care le au şi competitorii noştri, dar nu la nivelul nostru.

Ce vrem să facem în continuare? MULTE. Un lucru la care visăm acum – aşteptăm să se lămurească mai repede cu accesarea fondurile europene, este să demarăm o investiţie pentru o fabrică nouă, estimată în primă fază la 3 milioane euro. Avem experienţă în acest domeniu din perioada 2008-2014, când am implementat 6 proiecte mai mici care însumate au depăşit 1 milion de euro partea nerambursabilă, majoritatea fiind trecute de perioada de monitorizare.

Am cumpărat deja terenul (20.000 m2) pe care dorim să dezvoltăm afacerea în următorii 20–30 de ani; nu avem de gând să ne profilăm pe altceva, rămânem la prima dragoste: PRELUCRAREA METALELOR.

Concluzie

E greu sa cuprinzi într-o pagină-două, lucruri care te-au frământat o viaţă, dar am demonstrat că poţi dezvolta o afacere pornind de la necesităţile pieţei şi posibilităţile pe care le ai la un moment dat.

De-a lungul anilor, am reuşit:

 • să nu avem afaceri cu statul (Micromet nu are şi nu a avut niciodată comenzi plătite cu bani de la buget).
 • să nu avem împrumuturi bancare, nici măcar o linie de credit;
 • să nu lucrăm cu oameni ,,la negru”  sau cu salarii minime pe economie;
 • să le fie asigurate salariile angajaţilor în zilele stabilite fără nici cea mai mică excepţie;
 • să ne achităm toate datoriile la stat (deloc puţine) fără nici cea mai mică întârziere;
 • să investim astfel încât să avem o siguranţă pentru noi şi pentru familiile noastre;
 • ca banii care intra în Micromet să vină din afara ţării.

Poate pentru unii cu afaceri mari, cele de mai sus nu reprezintă mare lucru, dar pentru mine, ca mic întreprinzător, E CEVA!


English summary

The courage to enterprise, to rely on their own forces and knowledge, enhanced by commitment and an appropriate company policy, led to market recognition.

The audacity to apply for European development grants, without wanting to „benefit” from bank loans, as well as their previously profitable activities enabled the company to maintain fair employee relations, to pay state tax on due time and to reinvest the entire profit for further development.

The results achieved, the beneficiaries’ feedback and determination to develop the business have every chance to secure the company’s future for the medium term (20 – 30 years).


Gheorghe Stan, General Manager Micromet SA                                      Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.