Premieră mondială: CTX beta 800 TC, de la DMG MORI. Prelucrare completă prin strunjire şi frezare cu noul arbore principal ultracompact

Masini-Unelte

de Octavian Andritoiu

Premieră mondială: CTX beta 800 TC, de la DMG MORI. Prelucrare completă prin strunjire şi frezare cu noul arbore principal ultracompact

Pentru 219.900 € (preţ valabil pentru comenzi lansate până la 01.12.2014), maşina CTX beta 800 TC, împreună cu sistemul său de schimbare automată a sculei, oferă beneficiarilor noştri o flexibilitate maximă la strunjirea clasică a pieselor de până la Ø500x800mm. În plus, axa B, echipată cu un nou arbore principal de strunjire-frezare, permite prelucrarea completă prin prelucrarea simultană cu până la 5 axe simultan”, afirmă Harry Junger, Director Executiv al GILDEMEISTER Drehmaschinen GmbH, la prezentarea noii maşini.

Elementul esenţial este axa B, cu o cursă de 200mm pe axa Y, care este echipată cu arborele principal ultracompact de strunjire-frezare. Conceptul compact al arborelui principal, echipat cu un cilindru integrat pentru schimbarea sculei, are un moment de torsiune de 120Nm, cu o lungime de numai 350mm. În comparaţie cu un arbore principal convenţional, acesta dispune de o zonă de lucru mai mare cu 170mm, având, în acelaşi timp, un moment de torsiune cu 20% mai mare.

Axa B este echipată cu un sistem direct-drive, care permite prelucrarea cu o dinamică înaltă cu un unghi de basculare de ±110°, cu o viteză de deplasare rapidă de 70rot/min. Pentru a uşura operaţiile de frezare complexe, prin prelucrare simultană cu 5 axe, axa B are un arbore de strunjire-frezare cu o turaţie de 12.000rot/min, un moment de torsiune de 120Nm, acţionat de un motor de 22kW, cu un con HSK-A63 (Capto C6, ca opţiune). Ca opţiune este disponibilă şi o variantă de mare viteză cu 20.000rot/min. Referitor la diferitele opţiuni de extindere, Harry Junger afirmă: ,,Modulul nostru de înaltă tehnologie oferă beneficiarilor opţiunea personalizării maşinii, adaptată în mod special gamei lor de piese. Acest lucru include capacitatea magazinelor de scule, care pot avea până la 80 de locaşuri. În plus, un arbore secundar, disponibil opţional, permite prelucrarea completă pe şase feţe, chiar a pieselor complexe.” Magazinul de scule al maşinii CTX beta 800 TC oferă, în varianta standard, o capacitate de 24 de locaşuri de scule.

Montantul mobil robust, care provine de la maşina mai mare CTX beta 1250 TC, şi-a dovedit de mult timp calităţile. Stabilitatea maximă şi precizia sunt realizate printr-o combinaţie între sistemele de măsurare directă pe toate axele montantului mobil.

 

Arbore principal ultracompact pentru strunjire-frezare cu moment de torsiune de 120Nm

 

Elementul distinctiv absolut al maşinii CTX beta 800 TC este arborele de strunjire-frezare dezvoltat recent, având o turaţie maximă de 12.000rot/min (sau 20.000 rot/min în varianta opţională de înaltă turaţie). ,,Sistemul de fixare a sculei este integrat, conducând la un arbore principal mai scurt cu 170mm decât un arbore principal comparabil. De aceea, zona de lucru oferă spaţiu pentru prelucrarea unor piese mai mari, cu un diametru de 500mm şi o lungime de până la 800mm. Componentele fixate în universal, având o lungime de până la 150mm – cu axa Z de 750mm (plus 95mm pentru schimbarea sculei), pot fi găurite acum complet (străpunse). Totuşi, ingeniozitatea acestui concept constă în faptul că momentul de torsiune a fost mărit suplimentar cu 20%, până la 120Nm,” se entuziasmează Harry Junger, vorbind despre acest nou arbore principal. O altă caracteristică distinctivă este lagărul arborelui principal, generos dimensionat, cu un diametru de 70mm şi o bucşă de răcire pentru a se asigura o stabilitate termică maximă.

 

Prelucrare completă cu arborele principal şi cu cel secundar, până la 770Nm

 

În varianta standard, maşina are un arbore principal cu motor integrat, răcit cu lichid (ISM76), cu 380Nm şi 34kW, sau, opţional, ISM102, cu 770Nm şi 38kW şi o păpuşă mobilă comandată numeric. Pentru prelucrarea completă pe şase laturi, maşina poate fi echipată, în locul păpuşii mobile, cu un arbore secundar. Pentru acest arbore este prevăzut un motor ISM52 PLUS, cu 6000rot/min şi un moment de torsiune de 170Nm.

Împreună cu electrobroşa ISM102 se poate folosi pe maşină un universal de până la 400mm diametru. Este recomandată utilizarea linetelor fixe, disponibile până la diametre de 200mm, pentru prelucrarea pieselor lungi. Sania linetei fixe poate fi îmbunătăţită printr-un sistem opţional de schimbare rapidă, cu centrarea pe un con dublu, care permite timpi de reglare mai scurţi cu 50%, realizând o repetabilitate de 3µm.

În timp ce maşina CTX beta 800 TC este, deja, impresionantă prin zona sa de lucru mare, sunt remarcabile şi avantajele sale referitoare la ergonomie, accesibilitate şi spaţiul necesar.

Având o distanţă de doar 350mm de la partea frontală a maşinii până la axa arborelui principal, maşina este ideală pentru alimentarea şi evacuarea ergonomică a pieselor, necesitând o amprentă la sol de numai 8,5mp sau de 17,7mp, dacă se include şi transportorul de şpan.

 

Strunjire şi frezare la preţul unui strung universal

 

Utilizările posibile şi industriile avute în vedere sunt multiple pentru CTX beta 800 TC. Maşina este, în principal, destinată utilizatorului clasic de strung universal, dar este mult mai flexibilă, datorită magazinului de scule integrat, deoarece nu mai este necesar consumul de timp pentru reechiparea cu scule a turelei cu până la 80 de scule. În plus, datorită axei B, pentru prelucrarea la un  anumit unghi sunt necesare doar scule standard, ieftine. Maşina are o cursă a axei Y de ±100mm, o facilitate care nu este disponibilă pe orice strung universal din această categorie dimensională.

,,Preţul atractiv de bază de 219.900€ face ca luarea unei decizii în favoarea unei maşini de Strunjire&Frezare să fie mai uşoară, deoarece costul teoretic suplimentar este uşor compensat de către avantajele maşinii”, argumentează Harry Junger.

Maşina este avută în vedere de către beneficiari care au făcut, deja, pasul spre Strunjire&Frezare. Axa B cu sistem direct-drive are un domeniu de basculare continuă de ±110°, chiar în varianta standard. Acest lucru face posibilă prelucrarea simultană pe 5 axe.

Împreună cu axa B, găurile şi suprafeţele pot fi prelucrate sub orice unghi. Exemple privind domeniile de aplicaţie includ componente din construcţia  de maşini, roţi de lanţ şi discuri de turele, sau componente hidraulice sau pentru alte fluide, cum ar fi pompe, carcase de valve sau fitinguri.

Harry Junger explică: ,,Suntem frecvent fascinaţi şi impresionaţi de componentele pe care beneficiarii noştri le produc utilizând seria noastră de maşini de Strunjire&Frezare din seria CTX  TC. Multe din piese nu seamănă cu tipul de componente pe care le puteţi vedea, în general, pe un strung, în special atunci când este vorba de prelucrarea simultană pe 5 axe a suprafeţelor cu forme oarecare.”

 

Economie de energie de 25%

 

Luând în considerare preţul în continuă creştere al energiei, noua maşină CTX beta 800 TC este dotată cu o serie de caracteristici care asigură economii de energie. De exemplu, maşina are în construcţie o serie de caracteristici verificate, cum ar fi rulmenţi cu coeficient de frecare scăzut, sisteme de acţionare regenerative sau acumulatori de presiune în sistemul hidraulic. Pe de altă parte, perdeaua de aer se deconectează atunci când uşa zonei de lucru este deschisă, pompa hidraulică cu controlul frecvenţei şi modulul de răcire cu comandă activă asigură un consum mai mic de energie. În total, aceste măsuri reduc, în ansamblu, consumul de energie al maşinii cu peste 25%.

 

CELOS de la DMG MORI şi cicluri tehnologice exclusive pentru economie de timp de până la 60%

 

Maşina CTX beta 800 TC, prezentată cu CELOS, cu un ecran de 21.5” ERGOline® şi cu echipament SIEMENS este disponibilă din luna mai 2014. CELOS de la DMG MORI simplifică şi accelerează procesul de la idee până la produsul finit. CELOS APPs oferă utilizatorului un management integrat, documentaţia şi vizualizarea comenzii, a procesului şi a datelor maşinii. CELOS este compatibil cu sistemele PPS şi ERP, poate fi legat în reţea cu aplicaţii CAD/CAM şi este pregătit pentru extensii orientate spre viitor ale CELOS APP. În varianta standard, maşina este echipată cu Operate 4.5 pe echipamentul SIEMENS 840D solutiononline, incluzând 19” ERGOline®.

Programarea se poate face foarte uşor pe maşină împreună cu ShopTurn 3G (standard), pentru programarea orientată spre secţia de fabricaţie. Flexibilitatea completă dintre DIN şi programarea orientată spre secţia de fabricaţie este garantată de către interfaţa DIN/ISO. Este posibilă o combinaţie între ciclurile ShopTurn şi funcţiile DIN.

Aplicaţiile posibile ale maşinii CTX beta 800 TC sunt completate de către 8 cicluri tehnologice exclusive, care sunt disponibile ca opţiune. Acestea permit o economie de timp de programare cu până la 60%, datorită uşurinţei programării. Bazată pe introducerea simplă, conversaţională, a parametrilor solicitaţi, a funcţiilor maşinii, de exemplu strunjirea excentrică şi frezarea unor filete speciale sunt generate cu ajutorul unor cicluri de filetare multiple, fără a fi necesar sistemul CAD/CAM. Este disponibil, de asemenea, un ciclu de alegere a sculei, ceea ce diminuează timpii de mers în gol prin sortarea sculelor din lanţul magazinului de scule în conformitate cu secvenţa de apelare a acestora.

,,Succesul maşinilor noastre de Strunjire&Frezare este, de asemenea, rezultatul programării simple şi rapide. În plus faţă de opţiunile standard oferite de către controlerul ShopTurn 3G, ciclurile noastre tehnologice exclusive, mai sus menţionate, accelerează, de asemenea, procesul. Aceste aspecte fac seria CTX TC o alternativă tot mai profitabilă pentru un număr tot mai mare  de beneficiari, în comparaţie cu prelucrarea secvenţială pe maşini diferite”, crede Harry Junger.

 

CTX beta 800 TC în noul design DMG MORI

 

Noua maşină CTX beta 800 TC are un nou design, uniform pentru o mai bună funcţionalitate, prietenos cu operatorul şi cu capacitatea de a-şi menţine valoarea. Geamurile mari de sticlă securizată asigură o vizibilitate maximă în interiorul zonei de lucru şi, astfel, oferă o monitorizare mai bună a procesului de fabricaţie. În plus, geamurile pot fi scoase din afară, ceea ce face ca  îndepărtarea lor să fie mai uşoară atunci când este necesar service-ul. Mai mult, suprafeţele fin texturate, cu durabilitate mare, din zona de lucru a carcasei reprezintă o nouă caracteristică.Suprafeţele oferă o mai mare rezistenţă la zgâriere şi o mai bună protecţie contra deteriorării.

Noul design DMG MORI este disponibil în ,,NEGRU” sau ,,ALB” pentru o individualizare mărită, fără un preţ suplimentar. O caracteristică remarcabilă a noului design DMG MORI este CELOS cu ERGOline® şi cu ecranul multi-touch, cu un afişaj infinit reglabil şi un panou de comandă pentru o operare confortabilă. SMARTkey® este, de asemenea, o noutate pentru autorizarea unui operator individualizat. Acest fapt asigură drepturi de acces individuale la sistemul de comandă.

 

Particularităţi ale maşinii CTX beta 800 TC

 

 • Arbore de strunjire-frezare ultracompact pentru a asigura necesităţi minime de spaţiu în zona de lucru şi un moment de torsiune cu 20% mai mare;
 • Un câştig de spaţiu de 170mm, graţie noii axe B: găurire sau alezare orizontală străpunsă a pieselor de 150mm lungime;
 • Arbore principal cu turaţie de 12.000rot/min, 22kW şi moment de torsiune de 120Nm, opţional un concept cu 20.000rot/min;
 • Piese de prelucrat cu până la Ø500mm şi lungime de strunjire până la 800mm, pe o amprentă la sol de 8,5mp;
 • Prelucrare completă pe 6 feţe, datorită arborelui principal până la 770Nm* şi arborelui secundar* cu o turaţie de 6.000rot/min;
 • Zonă de lucru spaţioasă, transparentă şi uşor accesibilă, datorită distanţei de doar 350mm până la axa arborelui principal;
 • Prelucrare excentrică datorită cursei de 200mm pe axa Y;
 • Linete fixe* pentru diametre de până la Ø200, universal de strângere* de până la Ø400mm;
 • Nivel ridicat al eficienţei energetice şi al preciziei;
 • Sisteme de măsurare directă a poziţiei pe toate axele liniare;
 • Magazin de scule tip disc cu 24 de scule, magazin de scule* tip lanţ cu 48 sau 80 de locaşuri;
 • Ghidaje cu role mărimea 45 şi acţionări cu şuruburi cu bile Ø40;
 • CELOS de la DMG MORI cu echipament SIEMENS;
 • Cicluri tehnologice exclusive pentru economie de timp de până la 60%.

*opțional

 

Caracteristici tehnice:

 • Lungimea maximă de strunjire: 800mm
 • Diametrul maxim de strunjire: 500mm  
 • Cursele pe axele X/Y/Z: 490/±100/850mm
 • Puterea de acţionare a arborelui principal (40/100 DC): 34/25kW
 • Turaţia arborelui principal: 5000rot/min
 • Momentul de torsiune al arborelui principa (40/100%DC): 360/280Nm   
 • Putere de acţionare, arborele de strunjire-frezare (40/100%DC): 22/19kW
 • Turaţia arborelui de strunjire-frezare: 12000rot/min
 • Momentul de torsiune al arborelui de  strunjire-frezare(40/100%DC): 120/87Nm
 • Domeniul de basculare al axei B: ±110grade
 • Numărul de scule: 24                     
 • Amprenta la sol, fără transportorul de şpan: 8,5m2

Octavian Andrițoiu este Managing Director DMG MORI SEIKI RomâniaAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.