Recondiţionarea şi/sau modernizarea echipamentelor automate de debitare a tablei

Masini-Unelte

de Sorin Udrea

Recondiţionarea şi/sau modernizarea echipamentelor automate de debitare a tablei

Ținând cont de numărul mare de echipamente automate de debitare, cu o vechime mai mare de 5 ani, existente în România, precum şi de continua creştere a exigenţelor în ceea ce priveşte toleranţele de debitare, îmbunătăţirea calităţii, creşterea productivităţii şi reducerea costurilor de producţie, se impune detalierea subiectului referitor la recondiţionarea şi modernizarea echipamentelor automate de debitare.

Acest subiect a început să devină unul de interes major atât pentru deținătorii de echipamente automate de debitare cu o vechime mai mare de 5 – 8 ani, precum și pentru firmele care doresc să-și achiziționeze un utilaj de debitare la mâna a doua pe care, mai apoi, să-l poată recondiționa și, respectiv, moderniza.

Luând în considerare aceste lucruri, îmi propun ca în articolul de față să prezint principalele aspecte de care trebuie să se țină cont în cadrul unei recondiționări, astfel încât, la finalul acestei operații, să avem nu numai rezultatul dorit pentru moment, ci și o investiție care să fie rentabilă pe durata unei perioade de cel puțin 5 ani.

Decizia asupra rentabilității recondiționării sau modernizării unui echipament automat de debitare se va lua după o atentă analiză a stării echipamentului, a modului de integrare, a tipului de motoare și a comenzii numerice. Doar ținânduse cont de acești factori se va putea calcula costul total al unei astfel de investiții și, în mod automat, se va putea determina dacă aceasta rentează sau nu.

În primul rând, se va face o analiză a stării în care se află echipamentul, analiză în care se vor avea în vedere următoarele aspecte:

 • Tipul echipamentului, dimensiunile utile și integritatea acestuia;
 • Starea structurii metalice a echipamentului;
 • Starea actuală a ghidajelor/căilor de rulare;
 • Existența sau nu a jocurilor în angrenajele pentru transmisia mișcării;
 • Modul de echipare a utilajului, tipul motoarelor și comanda numerică;
 • Modul de integrare a sursei de plasmă;

În continuare, voi detalia, în mare, câteva dintre aceste aspecte:

 • Tipul echipamentului, dimensiunile utile și integritatea echipamentului sunt foarte importante pentru a se determina dacă:

- echipamentul permite dotarea ulterioară cu un alt proces față de cel prevăzut inițial (spre exemplu, echiparea unei mașini de debitare oxigaz cu o sursă de plasmă);

- lățimea utilă care va rămâne după o modernizare;

- ce operații sunt necesare pentru a face echipamentul 100% funcțional.

 • Starea actuală a structurii metalice și a ghidajelor ne va arăta dacă, pentru aducerea echipamentului la gradul de precizie avut în momentul când a fost construit, este necesar un volum mare de muncă și, implicit, costuri mari sau nu.
 • Existența sau nu a jocurilor în angrenajele pentru transmisia mișcării, împreună cu starea ghidajelor ne vor arăta dacă în stadiul actual în care se află utilajul se poate face o modernizare cu o sursă de plasmă sau, dacă mai întâi, este necesară eliminarea jocurilor și, respectiv rectificarea sau înlocuirea ghidajelor.

În special în cazul echipării cu o sursă de plasmă de înaltă definiție, este deosebit de important ca jocurile să fie cât mai mici cu putință, iar starea mașinii și a ghidajelor să fie bună. În acest fel, existența unor jocuri mai mari de 0,1 mm face imposibilă instalarea unei surse de plasmă de înaltă definiție pe respectiva mașină.

În cazul în care, totuși, se instalează o sursă de plasmă de înaltă definiție pe o mașină care prezintă un grad avansat de uzură și jocuri mai mari de 0,1 mm, singurul beneficiu al utilizatorului va fi faptul că muchia debitată va fi curată, însă, fără a obține precizia și calitatea date de o sursă de plasmă de înaltă definiție.

 • Modul de echipare a utilajului, tipul motoarelor şi comanda numerică sunt foar te importante în ceea ce privește o eventuală modernizare cu o sursă de plasmă, un cap de de bitare oxigaz sau înlocuirea comenzii numerice.

Ele ne arată dacă aceste lucruri sunt posibile cu o intervenție minimă asupra utilajului, precum și eventualele probleme care pot fi întâmpinate în cadrul operației de modernizare.

Câteva exemple în acest sens:

• Pentru o operație de recondiționare sau de modernizare există mai multe opțiuni care depind, în mod special, de necesitatea de a schimba sau nu motoarele și driverele. Această decizie depinde, în primul rând, de vârsta mașinii și implicit a motoarelor și a driverelor, deoarece driverele pot deveni instabile în cazul în care sunt mai vechi de 6 – 8 ani, chiar dacă utilajul nu a fost folosit în mod intensiv. Se va ține cont de faptul că pentru anumite combinații de motoare și drivere, schimbarea driverului va implica și schimbarea motorului. 

Din aceste motive, identificarea lor exactă, încă din faza de analiză a unei astfel de operații, este foarte importantă.

• Un alt aspect important este, în cazul utilajelor de debitare echipate cu torțe de debitare oxigaz, tipul valvelor solenoidale utilizate pentru controlul torțelor. Echipamentele cele mai avansate sunt prevăzute cu valve proporționale, fapt ce permite reglarea exactă a presiunilor, direct de la comanda numerică, fără a fi necesare potențiometre suplimentare pe utilaj sau la panoul de alimentare cu gaze. În acest caz, există o comunicare între comanda numerică și valvele proporționale utilizate și este foarte important de știut ce tip de interfață de comunicare este utilizată. De exemplu, în cazul utilizării unui canal de comunicare CanOpen, la schimbarea comenzii numerice, este necesară existența tuturor informațiilor de la producătorul utilajului cu privire la semnalele transmise și la modul de legare în sistemul CanOpen. În lipsa acestor informații, vechile valve proporționale vor trebui înlocuite și ele, nemaiputând comunica cu noua comandă numerică.

În cazul mult mai simplu al controlului prin intermediul unor simple valve solenoidale PORNIT/OPRIT, va trebui ținut cont doar de modul lor de alimentare și anume, în curent continuu sau alternativ.

• Comanda numerică are și ea un rol semnificativ în cadrul unei operații de recondiționare a unui utilaj de debitare. Înlocuirea unei comenzi numerice vechi cu una nouă și performantă va conduce nu doar la o mai mare ușurință în utilizare, ci va permite și creșterea preciziei utilajului, îmbunătățirea calității, o mai bună stabilitate a sistemului și, nu în ultimul rând, posibilitatea de modernizare ulterioară cu surse de plasmă de înaltă definiție.

 • Modul de integrare a sursei de plasmă, pentru cazul în care utilajul este deja echipat cu o sursă de plasmă sau urmează a fi echipat cu o sursă de plasmă, este foarte important, deoarece influențează atât costurile de modernizare, cât și pe cele de utilizare.

După cum spuneam și în articolele anterioare, în practică se întâlnesc mai multe cazuri de integrare pentru sursele de plasmă și anume:

• Echipamente prevăzute cu THC de sine stătător, controlat de la propriul său panou de comandă. Acesta este cel mai simplu și mai ieftin THC și se întâlnește, în general, pe echipamentele automate de debitare ieftine sau, în cazul echipamentelor vechi, pe care se montează o sursă de plasmă și la care nu se dorește înlocuirea comenzii numerice. |n acest caz, controlul procesului de debitare cu plasmă va putea fi gestionat extern, de la pupitrul THC ului.

• Cea de-a doua situație este reprezentată de echipamentele automate de debitare cu plasmă, care au integrat controlul THC-ului în comanda lor numerică, însă nu conțin o bază de date cu parametrii tehnologici de debitare. |n acest caz, controlul procesului va fi asigurat, în întregime, de către comanda numerică, însă operatorul va fi obligat să introducă, de fiecare dată, în aceasta parametrii de funcționare ai plasmei și ai THC-ului.

• Cea de-a treia situație este reprezentată de echipamentele automate de debitare cu plasmă, care au integrat controlul THC-ului în comanda lor numerică și dispun de baze de date cu toți parametrii de debitare. Acesta este cazul cel mai favorabil în operare, deoarece întregul proces este gestionat în mod complet automat.

Totuși, în cazul înlocuirii unei surse de plasmă deja existente pe un utilaj sau a echipării ulterioare a acestuia cu o astfel de sursă de plasmă este foarte important să cunoaștem modul în care se face localizarea inițială a colii de tablă. Acesta depinde de alegerea inițială a integratorului și se poate face astfel:

 • Contact ohmic – foarte bun atunci când tabla este curată și, respectiv, când nu se debitează sub apă sau cu protecție de apă;
 • Prin contactul direct al torţei cu tabla (forţa de contact poate fi reglată) – această modalitate elimină, practic, toate problemele carepot să apară în cazul contactului ohmic, din cauza duzei/tablei murdaresau a apei care se poate acumula pe tablă (în cazul debitării sub apă,la suprafața apei sau cu protecție de apă) și care impiedică realizareacontactului electric;
 • Prin intermediul arcului pilot – torța se apropie de tablă și o detectează prin intermediul arcului pilot. Din păcate, acest mod de lucru, utilizat de foarte puțini producători, duce la o uzură accentuată a duzelor, datorită faptului că arcul pilot stă activ o perioadă mai lungă de timp decât în mod normal. Din acest motiv, în astfel de cazuri, va trebui găsită o soluție la problema integrării, pentru că o simplă înlocuire a sursei de plasmă, chiar și cu una de înaltă definiție, nu va rezolva problema costurilor de debitare ridicate și a calității de debitare relativ scăzute, ci le va amplifica, în special în cazul surselor de plasmă de înaltă definiție, care au la bază durate lungi de viață a consumabilelor, în scopul păstrării preciziei ridicate de debitare pe o perioadă cât mai lungă de timp.

În acest ultim caz, în lipsa unei documentații detaliate din partea producătorului utilajului de debitare, singurele două soluții pentru eliminarea problemei vor rămâne fie înlocuirea comenzii numerice cu una performantă, care să permită localizarea tablei prin contact ohmic sau prin contact direct, fie utilizarea unui THC de sine stătător.

Cu speranța că aceste informații vă vor fi de ajutor în viitor, vă așteptăm în numerele următoare și cu alte subiecte tehnice de actualitate.


English summary

The are many metal sheet cutting equipments in Romania, which are more than 5-8 years old. The increase of productivity or accuracy requirements and production costs, etc. lead to decision making issues: purchase a new cutting equipment or repairing the current one?

The problems to be expected and the stages for making the best decision are presented.


Sorin Udrea este General Manager Laser Technology Soluţii Globale SrlAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.