Stimulentele creşterii în industria europeană de maşini-unelte (IV). Sustenabilitate şi eficienţă energetică

Masini-Unelte

de Asociatia Europeana a Industriilor Constructoare de Masini-unelte (Cecimo)

Stimulentele creşterii în industria europeană de maşini-unelte (IV). Sustenabilitate şi eficienţă energetică

În prezent, în industria de maşini-unelte, sustenabilitatea este asociată, mai ales, cu eficienţa energetică a maşinilor-unelte (randamentul acestora). Cu toate acestea, în conformitate cu investigaţiile Grupului de Experţi al CECIMO referitor la Eficienţa de Mediu privind  Directiva Concepţiei Ecologice, cea mai mare influenţă asupra mediului a maşinilor-unelte are loc în faza de utilizare şi se referă la consumul de energie. Cu toate acestea, filosofia globală a concepţiei ecologice implică limitarea impactului maşinilor-unelte asupra consumului de resurse şi asupra mediului pe întreaga durată de viaţă a acestora. Având în frunte marii consumatori, cererea de echipamente eficiente din punctul de vedere al mediului creşte încet. Primele firme angajate în această acţiune vor putea fructifica avantajul primului venit.

Preţul energiei în statele membre ale UE este mult mai mare decât cel din ţările competitoare, ca de exemplu SUA, iar aceste preţuri variază mult şi între statele membre. Se prognozează că preţul energiei atât pentru consumul casnic, cât şi pentru utilizatorii industriali ar putea creşte chiar cu 100% în următorii 20 – 30 de ani, dacă UE va îndeplini ţintele referitoare la sursele de energie regenerabilă şi la emisia de gaze de seră. Schimbarea de la combustibilii fosili şi energia nucleară la energie regenerabilă, care este o parte integrantă a eforturilor de asigurare a securităţii alimentării cu energie, este posibil să expună industria europeană la facturi tot mai mari pentru electricitate. Securitatea alimentării cu energie electrică este o condiţie prealabilă pentru industrie pentru a-şi menţine competitivitatea. De aceea, ea trebuie să recurgă la o modificare de model pentru a se adapta noilor condiţii. Industriaşii trebuie să evalueze o strategie care să facă schimbarea de la „profit maxim dintr-un capital minim” spre „profit maxim din resurse minime”. În prezent, industria de maşini-unelte este concentrată asupra eficienţei energetice în procesul de fabricaţie la nivelul maşinii-unelte, dar există necesitatea de a avea o privire mai largă în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi a resurselor din acest punct de vedere.

 

Sustenabilitatea necesită investiţii din timp

Sustenabilitatea va deveni un factor marcant în lanţul de valori al industriei de prelucrare a metalului, pe termen mediu şi lung. Cu toate acestea, tranziţia către modelele de producţie sustenabilă nu se va întâmpla în viitor, aceasta întâmplându-se acum! Elementele de bază ale mediului de fabricaţie sustenabilă de mâine sunt aşezate astăzi, iar primii veniţi vor beneficia de cele mai mari avantaje. Constructorii de maşini-unelte trebuie să investească, începând de astăzi, în soluţii eficiente din punct de vedere energetic prin cercetări şi dezvoltări. De exemplu, industria de automotive, cel mai mare consumator al industriei de maşini-unelte, este masiv implicată în probleme de management al mediului. Recent, beneficiarii din industria de automobile au ajuns să-şi analizeze structurile organizaţionale şi operaţionale până la nivelul maşinilor-unelte. O astfel de analiză este realizată pentru a identifica zonele cu potenţial de îmbunătăţire a realizărilor proprii globale referitoare la mediu. Deoarece industria de automotive este un pionier al industriei prelucrătoare, este posibil ca alte sectoare beneficiare ale industriei de maşini-unelte să le urmeze exemplul.

În afară de aceasta, modificarea modelului spre un mod de gândire sustenabil necesită dezvoltări în sector prin transformări organizaţionale pe un plan mai larg, care durează o perioadă mai lungă pentru a fi realizate. Principiile eficienţei referitoare la mediu trebuie să fie integrate, de asemenea, culturii corporatiste şi modelului de activitate ale companiilor de maşini-unelte. În prezent, există multe fonduri publice disponibile pentru industrie, pentru a sprijini realizarea transferului către o economie cu degajări minime de carbon, într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Companiile de maşini-unelte trebuie să-şi aducă contribuţia la eforturile de standardizare.

Standardele vor juca un rol esenţial în a da posibilitatea pieţei să accepte echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Standardele conferă credibilitate producătorilor care realizează produse eficiente din punct de vedere energetic şi dovedesc beneficiarilor performanţele energetice ale acestora. Fabricanţii europeni trebuie să fie pregătiţi să se oblige să participe la eforturile de stabilire a standardelor de eficienţă energetică în cadrul unor organizaţii de standardizare naţionale şi internaţionale.

Dr. Frank Brinken, Director General Executiv, STARRAGHECKERT AG

 

,,În Europa, facturile noastre pentru electricitate sunt mult mai mari decât în unele ţări competitoare. Este probabil ca preţurile energiei să crească în continuare, deoarece Europa abandonează energia pe bază de combustibili fosili şi nucleară, în favoarea energiilor rege­nerabile. În calitate de industriaşi avem cunoştinţele şi instrumentele pentru a ne opune acestei provocări. Trebuie să realizăm o schimbare de model de la „profit maxim dintr-un capital minim” către „profit maxim din resurse minime”.  Dr. Frank Brinken, Director General Executiv, STARRAGHECKERT AG.

 

 

Integrarea sustenabilităţii în modelul dvs.de afacere

În întreprinderile producătoare, eficienţa energetică este abordată la trei nivele: la nivelul fabricii, la nivelul fluxului proceselor de fabricaţie şi la nivelul proceselor şi maşinilor-unelte. De obicei, eforturile constructorilor de maşini-unelte privind sustenabilitatea sunt limitate la al treilea nivel. Cu toate acestea, este necesară o abordare pe un plan mai larg a eficienţei energetice.

Industria de maşini-unelte, prin adoptarea unei abordări mai largi a eficienţei energetice şi a resurselor, poate crea o valoare reală pentru beneficiar. De exemplu, preţurile maşinilor-unelte sunt, deja, cunoscute pe piaţă, dar, prin cuantificarea costurilor legate de durata de viaţă şi integrarea lor în modelul lor de afacere, companiile de maşini-unelte pot ajuta beneficiarul să-şi îmbunătăţească managementul global al energiei şi resurselor. Acest fapt va permite producătorului să pună la socoteală un preţ suplimentar pentru produsele sale.

În afară de aceasta, o importantă parte a consumului de energie depinde de modul în care beneficiarul utilizează maşina-unealtă. Prin conceperea unor servicii care ajută beneficiarul să-şi optimizeze consumul energetic, constructorii de maşini-unelte pot multiplica valoarea pe care ei o realizează pentru beneficiar. De aceea, modalitatea optimă de exploatare a potenţialului eficienţei energetice este de a oferi un pachet care include atât un produs sustenabil, cât şi servicii asociate. Strategia de marketing trebuie să fie corectată în mod corespunzător. Campania de comunicare va juca un rol important în promovarea soluţiilor pentru elementele de bază ale beneficiarului. Prin conjugarea eforturilor în campanii şi iniţiative colective, afacerile din domeniul maşinilor-unelte pot imagina acţiuni de comunicare pentru a obţine impactul dorit asupra percepţiei soluţiilor eficiente din punct de vedere energetic şi a echipamentului în întregul lanţ de valori.

 

Educarea beneficiarilor pentru a crea un avantaj pe piaţă

Deşi eficienţa energetică este un nou model pentru industria de maşini-unelte, multe soluţii sunt, deja, disponibile pe piaţă, fiind oferite de către companiile care doresc să preia conducerea în cursa privind sustenabilitatea. Presiunea din partea tehnologiei trebuie să fie pusă în concordanţă cu solicitările pieţei, pentru a transforma eforturile legate de sustenabilitate în venituri reale. Potrivit delegaţilor CECIMO, majoritatea beneficiarilor nu acordă o atenţie deosebită performanţelor ecologice ale maşinilor în perioada de luare a deciziilor de achiziţionare.

De aceea corect este să se declare că nu există, încă, o cerere suficientă a pieţei pentru maşini eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce implică un preţ mai mare pentru beneficiar; eficienţa energetică nu este un factor determinant în luarea deciziei de achiziţie din partea beneficiarilor.

Cu toate acestea, schimbarea este pe drum. Creşterea preţurilor energiei şi o sensibilitate în creştere referitoare la mediu sunt stimulative pentru sectoarele beneficiare ale industriei de maşini-unelte, pentru a-şi reconsidera strategiile referitoare la managementul energiei. Marii producători din indus­tria de automobile au început, deja, să-şi alcătuiască o hartă a consumului de energie în întregul lanţ de achiziţii, o tendinţă care este posibil să conducă încet-încet la calificarea nivelului furnizorilor. Acest fapt prezintă oportunităţi extraordinare pentru constructorii de maşini-unelte. Dacă beneficiarii trebuie să plătească un preţ suplimentar pentru un echipament eficient din punct de vedere energetic, ei vor solicita constructorilor de maşini-unelte să dovedească beneficiile palpabile, prin prezentarea unor realităţi incontes­tabile şi prin date.

 

Sustenabilitatea poate îmbunătăţi imaginea corporaţiei

Majoritatea delegaţilor CECIMO consideră că oferirea de soluţii sustenabile şi sensibilitatea la problemele de mediu sunt factori importanţi în consolidarea imaginii corporatiste a companiilor de maşini-unelte în ochii celor ce elaborează politici, ai moderatorilor şi ai societăţii, în general. În realitate, există un acord general în cadrul industriei de maşini-unelte că actualele generaţii sunt foarte sensibile la problemele de mediu, iar o imagine sustenabilă corporatistă ar putea deveni un instrument puternic pentru atragerea oamenilor tineri şi talentaţi în acest sector. Industria de maşini-unelte nu se încadrează în categoria „eco-industriilor”. Cu toate acestea, ea este un factor cheie pentru o sustenabilitate mărită a orice consumăm sau executăm. Acest sector trebuie să-şi intensifice eforturile pentru răspândirea acestui mesaj către toţi tinerii şi în întreaga societate, în general.

 

Elemente esenţiale

  • Schimbarea spre o fabricaţie sustenabilă nu va avea loc peste noapte, pentru că aceasta necesită o investiţie timpurie, deoarece primul venit va beneficia de cele mai mari oportunităţi;
  • Printre marii beneficiari ai maşinilor-unelte, ca de exemplu industria de automotive, sensibilitatea la consumul de energie este în creştere, datorită, în principal, creşterii facturii la electricitate. Vor urma şi alte sectoare;
  • Există necesitatea de a crea un avantaj pe piaţă pentru a utiliza maşini-unelte eficiente din punct de vedere energetic şi al resurselor. Beneficiarii trebuie să fie educaţi în acest sens;
  • Industria de maşini-unelte nu ar trebui să-şi limiteze punctul de vedere privind sustenabilitatea la eficienţa energetică. Modul de gândire sustenabil trebuie să fie inclus în modelele organizaţionale şi de activitate;
  • Sublinierea imaginii sectorului ca ,,factor de susţinere a producţiei şi a produselor sustenabile” va sprijini creşterea atractivităţii acestei industrii pentru tineret.

CECIMO este Asociaţia Europeană care reprezintă interesele comune ale industriei de maşini-unelte, la nivel global şi la nivelul UE. Asociaţia reuneşte 15 Asociaţii Naţionale ale producătorilor de maşini-unelte, care reprezintă aproximativ 1500 companii industriale din Europa*, peste 80% fiind IMM-uri. CECIMO acoperă mai mult de 97% din totalul producţiei de maşini-unelte în Europa şi mai mult de o treime din întreaga lume. CECIMO îşi asumă un rol cheie în determinarea orientării strategice a industriei europene de maşini-unelte şi promovează dezvoltarea sectorului în domeniile: economie, tehnologie şi ştiinţă.    

*Europa: EU + EFTA + Turcia.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.