Analiză de piaţă: Materialele plastice şi cauciucul, trend ascendent la nivel mondial (I)

Materiale Plastice

de T&T

Analiză de piaţă: Materialele plastice şi cauciucul, trend ascendent la nivel mondial (I)

Prezent la Conferinta de presă dedicată K 2019, desfășurată la București pe 6 iunie, domnul Thorsten Kühmann, reprezentantul Consiliului expozanților K 2019, ne-a prezentat situația pieței materialelor plastice la nivel mondial, ne-a vorbit despre economia circulară și despre  tehnologii și tendințele din domeniu. În această primă parte ne vom axa pe evoluția pieței, urmând ca în numărul viitor să prezentăm noutățile tehnice din domeniu.

Succesul global al acestei ramuri este reflectat, în principal, de creșterea cantităților utilizate: începând cu 1950 și până în anul 2017 creșterea medie anuală a fost de 8,5%, cu o explozie de consum înregistrată în perioada deceniilor 1950 - 1970. După anul 2000 ratele de creștere au fost în medie de 4-5% pe an, variind mult în funcție de regiune, tipuri de produse și domeniu de utilizare.

Forța motrice a progresului omenirii continuă să fie, în primul rând, creșterea populației și ridicarea nivelului de trai în toate regiunile planetei. Într-o extrem de rapidă evoluție sunt piețele pentru majoritatea aplicațiilor materialelor plastice - în primul rând domeniul ambalajelor pentru produse alimentare și articole de uz cotidian, precum și felurite recipiente pentru depozitare și transport. Extinderea infrastructurii, construcția și ingineria civilă sunt, de asemenea, foarte mari consumatori de plastic, în principal în domeniul utilităților - apă, electricitate, gaze - dar și pentru izolații, profile de ferestre și multe altele.

Un alt domeniu de utilizare în plină dezvoltare este cel al Mobilității – de la autovehicule cu diversele lor variante de propulsie, prin transportul feroviar până la aviație. Și apoi medicina și îngrijirea medicală, greu de imaginat în absența materialelor plastice modern, cu proprietăți avansate, din aparatura medicală, cea de laborator, articolele de unică folosință funcționale, practice și 100% igienice. Chiar și echipamentele și accesoriile sportive și de agrement, așa cum le cunoaștem și le apreciem astăzi, pot fi realizate numai cu materiale plastice. La fel și electrificarea și producerea energiilor din surse regenerabile sunt de neconceput în absența materialor plastice.

China conferă Asiei rolul de lider mondial al industriei materialelor plastice

În 2017, producția mondială de materiale plastice a atins, conform PlasticsEurope, 348 de milioane de tone, din care aproximativ 290 mil. tone materiale de tip matrice. Restul de 55 mil. tone au fost utilizate la realizarea de plastifieri, materiale stratificate, adezivi, dispersii, lacuri și vopsele. În aceeași perioadă de referință s-au produs și utilizat 28,5 de milioane de tone de cauciuc, din care 15 mil. tone cauciuc de sinteză, arată un raport din 2017 al International Rubber Study Group IRSG.

La fel ca majoritatea crizelor economice și căderilor de prețuri înregistrate de-a lungul istoriei recente, și criza din 2008 a frânat ușor evoluția pozitivă a sectorului maselor plastice. Imediat după aceea, începând cu 2010, industria de profil a revenit la rate de creștere de 4-5% pe an.

Capacitatea anuală de producție a termoplastelor, segmentul cel mai mare sub aspect al cantităților produse și cel mai important din domeniul materialelor plastice, totalizează 351 tone, dintre care aproape 91% materiale plastice standard, 8% de uz tehnic, precum și procente subunitare de polimeri de înaltă performanță, dar și materiale plastice pe matrice biologică, respectiv biodegradabile (conform KI-Kapazitätendatenbank Polyglobe, la începutul lunii martie 2019).

Avântul economic al Chinei și al multor altor țări din Asia de Sud-Est au făcut din spațiul Asia-Pacific regiunea cu cea mai mare și mai puternică dezvoltare din industria materialelor plastice, la nivel global. În prezent, Asia realizează jumătate din producția mondială de materiale plastice. Zona este la fel de puternică și sub aspect tehnologic, furnizând aproape 40% din totalul mașinilor și echipamentelor pentru procesarea materialelor plastice (cf. datelor din 2017). Când vorbim despre plastic, China este, în prezent, lider absolut sub toate aspectele, cu 29,4% din producția globală de materiale plastice (2017), 31% din totalul mașinilor și echipamentelor (date din 2016) și cea mai mare pondere individuală în sectorul de procesare.

Proliferarea capacităților de polimerizare în Zona Asia-Pacific și în Orientul Apropiat a răsturnat pe termen lung echilibrul de până atunci: peste jumătate din producția mondială provine acum de aici (29% din China, 3,9% din Japonia și încă 16,8% din celelalte țări din regiune). Prin comparație, Europa și America de Nord, fruntașe până la un moment dat în clasamentul la nivel mondial, sunt în continuu declin, situându-se în prezent la 18,5, respectiv 17,7%. Mai departe avem Orientul Apropiat, Africa și Orientul Mijlociu cu un total de 7,1%, America de Sud cu 4% și fostele republici sovietice cu 2,6%. În esență, Asia a reușit în 20 de ani să-și crească ponderea în producția mondială de mase plastice de la 30 la peste 50%, în timp ce America de Nord a pierdut 10 și Europa aproape 15 puncte procentuale. Un tablou similar avem și în sectorul cauciucului, dominat net de Asia, cu 91% din producția de cauciuc natural și 54% din cea de material de sinteză.

Ţările de limbă germană îşi consolidează poziţia de lider tehnologic, China pe aceea de lider al pieţei de maşini şi echipamente pentru industria maselor plastice

Valoarea producției mondiale de mașini și echipamente pentru sectorul maselor plastice a crescut în 2018 la aprox. 38 de miliarde de euro, după ce în anul precedent se cifrase la 36,3 miliarde, respectiv în 2016 la 35 de miliarde de euro. Ponderea diverselor regiuni ale Globului a fost următoarea: constructorii europeni au generat 42% (41% în 2016) corespunzând unei valori de 15,3 mld. EUR (14,3 în 2016). Așa cum arată Euromap, în 2017 producătorii de astfel de mașini din Austria, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Spania, Elveția și Turcia au reușit să își consolideze poziția în comerțul mondial, urcând de la 48 la 52%. În ciuda numeroaselor incertitudini, Euromap se așteaptă ca producția europeană să fi crescut în 2018 cu încă 2-3%.

Cel mai mare producător de mașini pentru industria maselor plastice a fost, în 2017, China cu 11,5 mld. EUR (și o pondere de 31,8% din total), urmată de Germania cu 8 mld. EUR (22,1%), Italia cu 3 mld. EUR (8,4%), S.U.A. cu 2,7 mld. EUR (7,4%) și Japonia cu 1,8 mld. EUR (4,9%). În ceea ce privește cota de piață, Germania este lider mondial cu 24,5%, urmată de China cu 16,4%, Japonia cu 10,4%, Italia cu 9,6% și S.U.A.

Sectorul european al materialelor plastice - pionier al reciclării

În țările grupului EU28, industria maselor plastice este un sector cu greutate: 1,5 milioane de cu 5,7%. angajați și un total de aproape 60.000 de companii cu o cifră de afaceri de 350 mld. EUR și un profit de 17 mld. EUR (date 2017, PlasticsEurope și Eurostat).

Cele mai mari piețe de desfacere din afara Uniunii Europene au fost: Turcia, S.U.A., China, Rusia și Elveția pentru materialele-matrice, respectiv S.U.A., Elveția, China, Rusia și Turcia pentru produse din materiale plastice. Cei mai importanți furnizori non-U.E. de materii prime pentru producătorii europeni au fost S.U.A., Coreea de Sud, Arabia Saudită, Elveția și Japonia, în timp ce pe lista celor mai mari furnizori de servicii de procesare se află China, S.U.A., Elveția, Turcia și Coreea de Sud.

Potrivit PlasticsEurope, industria ambalajelor este cel mai mare consumator de materiale plastice, cu 39,7% din total (în 2017), urmată de construcții cu 19,8% și industria auto cu 10,1%. Pe următoarele locuri se situează electrotehnica și electronica (6,2%), bunurile de consum, cele de uz casnic și articolele sportive (4,1%) și sectorul agroalimentar (3,4%), urmate de industria mobilei, bunuri industriale, sectorul medical și producția de electrocasnice cu un total de 16,7%. Într-un clasament al țărilor, cei mai mari consumatori de plastic din Europa sunt în continuare Germania (cu 24,6%), Italia (14%), Franța (9,6%), Spania (7,7%), Marea Britanie (7,3%) și Polonia (6,5%). Sub efectul negativ al Brexit, sectorul britanic al maselor plastice a coborât sub cel al Spaniei, aflat în prezent în plină dezvoltare.

Gazele de şist influenţează producţia de mase plastice — şi nu doar în America de Nord

În vreme ce Europa nu se poate aproviziona exclusiv din surse proprii, fiind nevoită să se bazeze pe importurile de poliolefină, gazele de șist, ca sursă convenabilă de energie, au devenit „game changer“ în S.U.A. După ani de investiții masive în capacități de exploatare a gazelor de șist, respectiv de polimerizare a materialelor-țintă, și pentru obținerea copolimerilor necesari, începând cu 2016 au fost puse în funcțiune noi linii pentru producerea poliolefinelor cu ajutorul gazelor. La rândul ei, excelenta infrastructură de transport, depozitare și expediții navale constituie un important factor de reducere a costurilor. Astfel, industria americană de profil se găsește în poziția de a putea oferi prețuri mult mai mici, ceea ce nu doar că a modificat fluxurile livrărilor de poliolefină între continente în favoarea S.U.A., ci a și îndreptat interesul producătorilor care construiesc centrale de dehidrogenare - din China, India, Olanda și în curând și din țările scandinave - asupra gazului de șist în sine.

Incertitudinile la nivel politic influenţează evoluţiile contextului economic din industria maselor plastice

Majoritatea piețelor din domeniul plasticului și cauciucului, în special cele din țările puternic industrializate sau cu economii emergente au înregistrat evoluții în mare parte pozitive. Chiar și în aceste condiții, influențele politice și incertitudinile recente au afectat negativ afacerile cu plastic și produse din materiale plastice. Recluziunea propriilor piețe, noul naționalism, germenii de separatism și, în unele regiuni, protecționismul au favorizat nașterea unei situații confuze, în care planurile pe termen lung ale companiilor sunt mult îngreunate, în funcție de factorii locali, de aceste incertitudini majore. Iar disputele vamale dintre SUA și China, blocada împotriva Iranului, separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană și perspectiva Brexit-ului și politicile naționaliste din principalele economii sudamericane nu contribuie la creșterea stabilității și predictibilității acestei piețe.

Circular Economy: calea spre viitor

În întreaga lume, poluarea oceanelor cu deșeuri de plastic și microplastic a trezit o atenție enormă în ultimii ani în mass-media, discursul public și în rândul populației. Efectele extrem de serioase ale inundării oceanelor cu gunoaie trebuie neapărat contracarate, una dintre modalități fiind schimbarea opticii și a comportamentelor atât în societate cât și în industrie. Materialele plastice sunt prea valoroase pentru a fi aruncate pur și simplu la gunoi. Uniunea Europeană este un foarte bun exemplu, cu noua sa strategie de reciclare circulară. K 2019 se va concentra mult pe acest aspect.

În Europa, ratele impuse de reciclare continuă să crească semnificativ

Deși este clar că cele mai mari probleme sunt, pe de o parte, sistemele de salubrizare nefuncționale din multe țări asiatice și, pe de altă parte, comportamentele umane, se discută din ce în ce mai mult și despre interzicerea (prin lege a) anumitor produse. Restricțiile și interdicțiile vizează în primul rând anumite ambalaje din plastic, dar și articole de larg consum și de igienă considerate produse de unică folosință. Cu toate că Vechiul continent nu se numără printre principalii poluatori, industria europeană de profil se străduiește de multă vreme ca, în plus față de sistemele adecvate de colectare și de reutilizare consecventă a deșeurilor din producție, să recupereze cu un randament cât mai bun și să reutilizeze o parte din așa-numitele deșeuri Postconsumer. În Europa - țările membre EU28 plus Elveția și Norvegia, ca rezultat al reglementărilor legale și al diverselor eforturi și inițiative, rata de reciclare a crescut continuu în ultimii ani, atingând 73% în anul 2016 (de la 43% în 2004 și 59% în 2011). În țările europene cu reglementări extrem de stricte în ceea ce privește gropile de gunoi - Elveția, Austria, Olanda, Germania, Suedia, Luxemburg, Danemarca, Belgia, Norvegia, Finlanda - aceste valori sunt și mai ridicate, situându-se deja la 96%. Există însă și cinci state europene cu un nivel sub 30 de procente.

În Europa, principalele modalități de reutilizare a plasticului reciclat au fost, în 2016, producerea de energie termică prin ardere, cu 42%, și recuperarea de materiale și componente, cu 31%, în timp ce 27% au fost considerate deșeuri irecuperabile (cu 10 ani în urmă aceste valori erau: 28% ardere, 19% reciclare și 53% la groapa de gunoi). În ceea ce privește reciclarea ambalajelor din material plastic, toate țările europene înregistrează rate peste 20%, jumătate dintre ele peste 65%, 10 peste 90% și unele reușind să fi adus deja reciclarea chiar la 99%. În 2016 volumul ambalajelor din plastic reciclate ca materiale (41 la sută) a depășit pentru prima dată ponderea celor arse (39 de procente) lăsând doar 20% ca deșeuri definitive pentru gropile de gunoi. Chiar și în aceste condiții nu a putut fi evitată adoptarea în Europa a unor interdicții ce vizează, deocamdată, consumabile cu durată scurtă de viață.

Germania, patria K, în continuare lider de tehnologie de proces

În contextul acerbei competiții internaționale, industria de profil din cele trei țări de limbă germană continuă să fie, de decenii, lider mondial în multe segmente ale procesului de producție pentru plastic și cauciuc. Germania, patria K, este și cea mai mare piață din Europa.

O scurtă privire asupra valorilor indicatorilor-cheie confirmă: cifra de afaceri a celor două industrii germane de profil a totalizat, în 2017, peste 110 miliarde de euro. Cu aproximativ 480.000 de angajați, domeniul materialelor plastice este unul dintre cele mai importante sectoare economice, reprezentând între 6 și 7% din producția industrială internă. Potrivit PlasticsEurope, în anul 2017, în Germania au fost produse 19,9 milioane de tone de plastic la o cifră de afaceri de 27,1 mld. EUR. Producția și vânzările au crescut semnificativ între 2016 și 2017 - cu 4, respectiv 12%. Constructorii de mașini din țările de limbă germană dețin de multă vreme poziția de lider mondial în tehnologia destinată industriei materialelor plastice și cauciucului. Producătorii germani de astfel de echipamente și tehnologie au încheiat anul 2018 cu o producție în valoare de 8 miliarde de euro, un nou record absolut.

Cifra de afaceri a procesatorilor germani de materiale plastice s-a situat, în 2017, la 63,4 mld. EUR, la un volum de 14,7 milioane de tone. În aceeași perioadă, procesatorii de cauciuc au prelucrat 1,57 mil. tone de materii prime șiau raportat venituri de 11,7 mld. EUR.

Alături de competitorii săi din întreaga lume, industria de profil din Germania așteaptă cu interes și nerăbdare noile evoluții și tendințe, așa cum vor fi ele prezentate și reflectate la K 2019, desfășurat la Düsseldorf, între 16 și 23 octombrie. Informațiile și inspirația dobândite prin participarea la eveniment vor fi transpuse în dezvoltarea de noi materiale cu proprietăți optimizate, mașini și instrumente mai eficiente pentru noi aplicații inteligente ale materialelor plastice și cauciucului în industrie, știință și viața de zi cu zi a oamenilor.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.