Cum se alege un robot pentru o mașină de injecție? (I)

Materiale Plastice

de Bogdan Nestor

Cum se alege un robot pentru o mașină de injecție? (I)

În primul rând se alege unul WITTMANN !

Pornind de aici, deja alegerea făcută e OK.

Un robot bine ales trebuie să satisfacă anumite nevoi, unele din descrierea de mai jos vor părea stupide pentru cei care cunosc roboții și mașinile de injecție, dar am să le menționez pentru a-i ajuta pe cei care sunt încă la început. De asemenea, sunt sigur că vor fi și lucruri care vor lipsi din descrierea și algoritmul de mai jos pentru unele nișe de piață:

1. Un robot trebuie să poată fi montat pe mașina de injecție

a) MONTAREA MECANICĂ:

 • mașina de injecție să aibă găuri în platoul fix pentru montarea robotului în partea de sus (figura 1).De obicei aceste găuri sunt conform standardului EUROMAP 18, care reglementează acest lucru. Standardul poate fi căutat pe GOOGLE, se găsește imediat și se poate descărca.
 • adaptorul, piciorul robotului, să aibă găurile necesare pentru a se asambla cu găurile mașinii din platoul fix. Dacă nu sunt asemănătoare, atunci se poate folosi o placă adaptoare, între piciorul robotului și platoul fix al mașinii de injecție
 • piciorul să fie suficient de înalt încât robotul să fie deasupra ușilor mașinii de injecție
 • axa sau axele robotului care ies în afara mașinii de injecție să nu lovească un perete de lângă mașina de injecție sau stâlp al halei
 • de asemenea, trebuie avut în vedere că robotul este un utilaj în mișcare, care se mișcă pe 3 axe și ocupă un spațiu dinamic, deci este necesar ca acest spațiu dinamic să fie liber pentru ca robotul să poată utiliza acel spațiu
 • atenție la înălțimea robotului - să nu lovească tavanul sau podul rulant al halei. Dacă este prea înalt, se poate alege un robot cu axa verticală telescopică, dar dacă și acesta este prea înalt se poate tăia ușa mașinii de injecție din zona de depunere la nivelul coloanelor sau la nivelul celui mai înalt element al mașinii care nu poate fi înlăturat. De asemenea, după tăierea ușii se poate alege un picior adaptor mai puțin înalt. Dacă este în continuare înalt, se poate alege un robot cu intrare laterală în mașina de injecție - dacă există, de asemenea, spațiu în lateralul mașinii.
 • atenție la axa de retragere a robotului, să nu lovească pâlnia mașinii de injecție sau aspiratorul acesteia. Se poate alege un robot cu axa de rulare a axei de retragere fixă în fața mașinii
 • de asemenea, trebuie avut în vedere dacă mașina de injecție este cu două sau mai multe unități de injecție - robotul s-ar putea să nu se mai poată monta pe platoul fix, ci să fie montat pe niște cadre ale sale.

b) CONECTAREA ELECTRONICĂ

 • ca să fie ușor dar mai ales SIGUR, comunicarea între o mașină de injecție și un robot a fost standardizată în Europa. Astfel, în acest moment, există 2 standarde de transmitere a semnalelor de la robot către mașina de injecție, dar și de la mașina de injecție la robot.

EUROMAP 67 este standardul folosit în zilele noastre, momentan, deoarece se lucrează la o nouă versiune de comunicație.

EUROMAP 12 este un standard care se folosea acum 10 ani și se mai folosește și azi la echiparea unor mașini chinezești. E ridicol să spun, dar aș vrea totuși să atenționez clienții care cumpără mașini chinezești să-i ceară producătorului să și monteze această interfață pe mașină - am avut clienți care au avut surpriza de a primi interfața separat de mașină, într-o cutie de carton.

Ambele standarde sunt funcționale și OK pentru a comunica cu un robot. Amândouă pot fi de asemenea descărcate de pe GOOGLE foarte ușor.

Dacă vă întrebați ce standard de comunicare aveți pe mașina dumneavoastră, cel mai indicat este să vă uitați în schemele electrice ale mașinii sau în specificațiile ofertei pe care ați cumpărat-o. Dacă nu găsiți așa ceva, atunci duceți-vă la mașina de injecție și mergeți de jur împrejurul ei, până când găsiți o mufă HARTING DUBLĂ în dreptul căreia, dacă aveți noroc este o etichetă pe care scrie E67 sau E12. Dacă nu scrie nimic în dreptul ei, atunci opriți mașina, scoateți mufa respectivă și studiați dacă mufa este ca una din cele 2 descrise în figura 2.

În funcție de producătorul mașinii de injecție și de anul fabricației acesta are mai multe posibile locații: în zona platoului fix, în partea cu duza mașinii sau sub ușa opusă operatorului, sau pe cabinetul electric al mașinii.

TIPS & TRICKS: realizarea pe o mașină de injecție din EUROMAP 12 în EUROMAP 67 o puteți face dumneavoastră dacă: cumpărați mufa Harting corespunzătoare cu 3 rânduri de pini, aveți un clește de sertizat pini, un electrician atent și cele 2 standarde descărcate de pe net! (cu 370 EUR vă trimitem noi o reducție de la E12 la E67 deja făcută)

2. Un robot trebuie să ajungă să poată prelua piesa din matriță, știu că deja unii dintre dumneavoastră au început să râdă, dar:

 • robotul trebuie să aibă axa verticală suficient de lungă, astfel încât să ajungă minim în centrul matriței, dacă nu chiar mai jos de acesta
 • robotul este necesar să aibă o grosime suficient de MICĂ în așa fel încât să poată intra în matrița deschisă
 • trebuie să aibă orientarea corectă, în așa fel încât să preia piesa de pe partea mobilă a matriței sau de pe partea fixă. Standard, un robot preia piesa de pe partea mobilă.
 • trebuie să poată ajunge la piesa din plastic atunci când matrița este deschisă (mă refer acum la axa în care mașina de injecție se deschide)

3. Să aibă cursele suficient de lungi în așa fel încât să poată:

 • trece peste ușa mașinii cu minim jumătate din cea mai mare piesă, care poate fi preluată de pe mașina respectivă. Dacă nu știți care este cea mai mare piesă, atunci considerați că este jumătate din distanța între coloanele mașinii pe verticală. În 99,9% din cazuri este corect.
 • să depună piesele pe banda transportoare la o înălțime corespunzătoare, în așa fel încât să fie ergonomic pentru operatorul care preia piesa la capătul celălalt pentru a o verifica, eticheta, ambala, asambla sau pentru alte operații. Înălțimea corespunzătoare ar fi între 1 și 1,2 metri pentru ca operatorul să poată lucra relaxat în cele 8 ore.
 • să poată scoate piesele în afara mașinii de injecție cu un pic mai mult de minim din jumătate din cea mai mare piesă care se poate face pe mașina respectivă. Dacă se dorește să se depună 2 piese una lângă alta, atunci este nevoie de o distanță de minim 1 piesă și jumătate. Dacă nu știți care va fi cea mai mare piesă pe care o puteți face cu mașina de injecție, atunci considerați că este jumătate din distanța între coloane a mașinii de injecție, pe orizontală de data acesta.

4. Axe suficiente pentru aplicația respectivă. Un robot are de obicei standard 3 axe de translație și 1 axă de rotație. Dar se pot monta diverse alte axe de rotație.

De obicei la majoritatea producătorilor de roboți axele de translație se numesc X, Y și Z iar axele de rotație se numesc A, B și C.

Atenție: în funcție de producător axele de translație sunt notate altfel, axa ce este notată cu „X” la un producător este notată cu „Y” la alt producător. La fel, axa de rotație „B” să fie  ”A”, de aceea este bine să fie înțelese care sunt axele respective înainte să fie cumpărate sau comparate.

Informativ, în cazul roboților noștri axele sunt ca cele din foto 3.

În mod normal pentru aplicații simple (pick and place) sunt suficiente cele 3 axe transversale și o singură axă de rotație. Însă ca robotul să poată efectua și alte lucruri cum ar fi: să preia piesele de pe partea fixă, să pună inserturi în matriță, să debavureze piesa, să facă asamblări, să facă ambalare sau alte operațiuni, atunci este nevoie de una sau mai multe axe de rotație sau translație suplimentare. Aceste axe pot fi acționate pneumatic sau de un servomotor. Ele se pot adăuga ulterior, și peste 1 an sau 2, nu este necesar să fie achiziționate de la început dacă nu este nevoie.

5. Să aibă o capacitate de ridicare suficientă

Capacitatea de ridicare nu se referă numai la piesa de plastic, ci la piesa din plastic împreună cu tot ce este montat pe mâna robotului, cum ar fi cupla rapidă, mâna robotului (E.O.A.T. - End Of Arm Tooling) sau alte lucruri.

Atenție:

 • cu cât axa verticală a robotului este mai lungă, capacitatea de ridicare este mai mică
 • cu cât robotul are o accelerație mai mare, cu atât capacitatea de ridicare este mai mică
 • fiecare axă de rotație suplimentară adăugată are o masă și astfel cu această masă se reduce capacitatea de ridicare a robotului

6. Să fie suficient de rapid pentru a reduce timpul de ciclu al mașinii și nu pentru a-l mări.

Există roboți ultra rapizi, dar sunt foarte scumpi - se justifică numai în cazul aplicațiilor de piese cu pereți subțiri cu cicluri totale ale mașinii de injecție de 2-3 secunde.

În alegerea unui robot este necesar să vă gândiți UNDE SĂ DEPUNĂ PIESELE - ca și variante ar fi:

1. În spatele mașinii de injecție (opus operatorului sau opus controlerului) - este cea mai firească alegere, astfel există spațiu OK pentru ca operatorul să lucreze la controlerul mașinii de injecție (85% din cazuri)

2. În fața mașinii de injecție (pe partea cu operatorul sau pe partea cu controlerul mașinii) - este mai puțin spațiu pentru operator (5% din cazuri). Se alege, de obicei, când sunt 2 mașini apropiate și, de asemenea, se alege ca un singur operator să lucreze la amândouă -  prin urmare roboții sunt montați în oglindă, unul depune pe partea cu operatorul și unul pe partea opusă operatorului

3. În spatele unității de închidere - această variantă are avantaje și dezavantaje.

De obicei se alege această variantă pentru că există în hală mai mult spațiu longitudinal decât lateral, și chiar se poate realiza o organizare de excepție a fluxului de evacuare a pieselor de la mașini. Dezavantajul îl reprezintă costul mai ridicat al robotului, având axele mult mai lungi și evident ocuparea spațiului în lung. În acest fel mașinile se pot așeza foarte aproape una de alta, ceea ce este un mare avantaj.

Dar despre alegerea roboților într-un mod corect tehnic mai sunt multe de spus și voi continua și în numărul următor. 


Bogdan Nestor este General Manager Wittmann-Battenfeld RomaniaAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.