DINAMIC SRL - soluţii complete pentru dezvoltarea şi producţia de repere din materiale plastice

Materiale Plastice

de Rodica Drugea

DINAMIC SRL - soluţii complete pentru dezvoltarea şi producţia de repere din materiale plastice

Ne-am început activitatea în condiții modeste, în anul 1991, cu  două maşini de injecție de capacitate mică. An de an am investit în mașini de injecție, de extrudere-suflare, utilaje clasice de strunjire, de frezare, prese mecanice, mașini de rectificat și, mai apoi, în utilaje ultramoderne pentru prelucrări mecanice (maşini-unelte și de prelucrat prin electroeroziune CNC).

Anul trecut, în 2014, am implementat un proiect important de investiţii, pentru finanţarea căruia am accesat fonduri europene. Chiar dacă am avut reţineri la început, reuşita acestui proiect, prin forţe proprii, fără ajutorul unor specialişti obişnuiţi în conceperea şi redactarea proiectelor, ne face să-i încurajăm şi pe alţii să-şi dezvolte afacerile pe bani europeni, pentru că merită şi este posibil. Din punctul nostru de vedere, în afara întârzierilor în evaluarea proiectului şi în comunicarea rezultatului, nu au existat obstacole majore. Bineînţeles că nu a fost uşor, dar a meritat: componenta nerambursabilă a cântărit foarte mult în finanţarea proiectului, iar utilajele performante achiziţionate, utilizate acum, ne-au scăzut costurile cu energia şi ne-au crescut productivitatea şi calitatea produselor.

Activitatea principală a firmei este producţia de repere din mase plastice. Utilizăm maşini de injecţie performante, cu caracteristici tehnice variate, având capacităţi de injecţie de la 1-2g la 1500g (foto 1). Formarea, în timp, a unor buni specialişti, combinată cu un program constant de tehnologizare şi de investiţii în dotări performante,  ne-au orientat  spre repere cu un grad ridicat de  tehnicitate (repere pentru industria auto, pentru reţele electrice, pentru aparatură cu caracter medical, materiale publicitare etc), beneficiarii fiind firme cunoscute în aceste domenii.

    Foto. 1. Mașină de injectat mase plastice

 

De la idee, schiţă/desen la producţia de serie

În viziunea noastră, producţia de serie nu este decât ultima fază a unui proiect reuşit, desigur una foarte importantă, pentru că încununează toată munca depusă din momentul în care produsul era doar o schiţă de mână. Aceasta este de fapt şi ideea pe care este centrată politica noastră, de a dezvolta produsul de la zero până la livrare şi de a integra toate etapele: idee, proiectare 3D a modelului, prototiparea prin imprimare 3D, prototiparea prin injecţie în matriţa prototip (când e cazul), proiectarea matriţei pentru producţia de serie, simularea umplerii formei, executarea matriţei şi, în final, producţia de serie.  Este o idee simplă dar care rezolvă multe: noi avem controlul întregului proces şi ne revine întreaga răspundere, iar clientul nu mai este pus în situaţia de a trata separat cu un proiectant, apoi cu un furnizor de matriţe şi, mai apoi, cu un prelucrător de mase plastice. Pentru noi înseamnă economie de timp, iar pentru client, pe lângă timp, economie de bani şi mai puţin stres.

Am reuşit astfel, dezvoltând aceste două activităţi noi: fabricarea de matriţe şi engineering-ul în domeniul maselor plastice, investind în tehnologii, dar şi în oameni, deopotrivă, să dezvoltăm produsul de la faza conceptuală până la livrare. La cerere, executăm şi imprimare tampografică, întreţinerea matriţelor, montaj, teste şi  încercări în laboratorul propriu (foto 2).

   Foto. 2 Aparat pentru determinarea ICT

 

În dezvoltarea unui produs de la zero, în funcţie de complexitatea produsului, se parcurg următoarele faze:

  •             Stabilirea cerinţelor produselor

Se stabilesc: aspectul, parametrii funcţionali, dimensiunile, materialul, culoarea  etc şi se planifică termenele de realizare. În orice proiect nou, rolul nostru este de a identifica cerinţele clientului, de a veni în întâmpinarea acestuia cu idei, cu sugestii care pot rezolva unele constrângeri şi pot îmbunătăţi produsul.

  • Proiectare (modelare 3D)

Cerinţele vin sub formă de proiect (model 3D) sau model fizic, desene 2D, schiţe de mână sau descriere verbală. Înainte de faza de proiectare, iar pentru proiectele complexe chiar din faza de ofertare, utilizăm simularea umplerii formei(foto 3).Această etapă este foarte importantă pentru garantarea funcţionării formelor (matriţelor) de injecţie  din prima încercare. Se respectă, astfel, termenul de livrare şi costurile estimate, evitând corecţii
la sistemul de injecţie sau la sistemul de răcire. De asemenea, se pot estima contracţiile, deformarea pieselor la scoaterea din formă sau defectele de injecţie de genul liniilor de sudură sau lipsa ventilaţiei. Simularea umplerii formei (CAE) se face utilizând analiza cu elemente finite (FEA), având baze de date care conţin peste 5000 de materiale plastice, sute de materiale pentru fabricarea formelor şi parametrii de funcţionare pentru majoritatea maşinilor de injecţie utilizate în prezent. Ca mediu de proiectare folosim Creo Parametric (Pro E), dar putem schimba informaţii cu toţi colaboratorii care dispun de un sistem de proiectare 3D.

Foto. 3 Simulare umplere formă

 

  •   Producerea prototipurilor

Această fază este opţională, recomandată, de regulă, în următoarele situaţii:            

  1. produse complexe, care necesită montaj sau încercări speciale (rezistenţă mecanică, izolaţie electrică pentru tensiuni ridicate);                                    
  2. machete la scară sau produse destinate unor prezentări, unde forma fizică are un impact deosebit comparativ cu prezentarea unor desene 2D sau chiar 3D;
  3. serii mici de repere care nu justifică fabricarea unor matriţe cu grad de complexitate  ridicat, chiar dacă preţul reperelor obţinute prin injecţie în matriţe prototip este mult mai mare.

 

Putem fabrica prototipuri în următoarele variante:

1. Prin imprimare 3D (stereolitografie); obţinerea produsului fără a avea matriţa. Piesele sunt foarte utile pentru evaluare dimensională, pentru încercări la montaj, pentru evaluarea aspectului etc. Materialul este similar ABS-ului.                                                                                                                                      

  2. Prin realizarea unei matriţe prototip, cu care se pot fabrica serii mici, piese ce pot fi supuse tuturor încercărilor, pot fi efectuate corecţii şi chiar modificări substanţiale, toate la costuri mult mai mici decât într-o matriţă de producţie de serie mare. Se pot injecta orice materiale, singura limitare, în prezent, fiind dimensiunea pieselor (max 200x100x70 mm).

  • Fabricarea formelor, a matriţelor şi a dispozitivelor

Producem forme (matriţe) de dimensiuni max. 800x600x500mm şi de complexitate mare (foto 4). În cele mai multe cazuri proiectele matriţelor sau matriţele cu care lucrăm sunt realizate de noi. Pentru prelucrarea formelor şi a dispozitivelor utilizăm maşini moderne de frezare şi de electroeroziune cu comandă numerică (foto 5). Durata de fabricare a unei matriţe este de 3-6 săptămâni de la lansarea comenzii, în funcţie de complexitatea ei.

Urmează probe şi încercări asupra produselor, validarea pregătirii de fabricaţie şi a reperelor (Omologarea), execuţia lotului  ,zero"  şi, apoi, trecerea la producţia de serie.

    Foto. 4 Formă de injecție cu 12 cavități

 

Foto. 5 Mașini de electroeroziune cu electrod masiv

 

Suntem mereu aproape de clienţii noştri

Misiunea pe care ne-am asumat-o este să oferim calitate clienţilor noştri, astfel încât să devenim un partener preferat şi de încredere în furnizarea produselor injectate din material plastic, precum şi în realizarea de forme pentru injecţie. Calitatea este, în opinia noastră, cel mai important factor de competiţie. Tratăm cu maximă seriozitate şi profesionalism cerinţele clienţilor şi ne străduim ca fiecare livrare să fie de nota 10. Avantajul faţă de competitorii noştri constă în scurtarea timpului de reacţie, în eliminarea unor verigi suplimentare (transport, documentaţie, comunicare), în corecţii şi revizii în timp real, în mentenanţă pentru matriţele rămase în exploatare.

SC DINAMIC SRL a luat decizia dezvoltării sale pe baza conceptului de Dezvoltare Durabilă, tradusă printr-o preocupare orientată spre satisfacerea aşteptărilor clientului şi protejarea mediului înconjurător. Pentru aceasta a hotărât implementarea sistemului de management integrat calitate-mediu (SMI), având ca model SR EN ISO 9001:2008 şi SR EN ISO 14001:2005, sistem care funcţionează din anul 2006.

Reţeta succesului firmei constă atât în acordarea respectului faţă de clienţi cât şi faţă de proprii săi angajaţi, cei care fac totul posibil însuşindu-şi pe deplin cultura firmei. Fidelizarea salariaţilor, promovarea în funcţii de conducere a persoanelor provenind din interiorul firmei, sprijinul moral şi material, condiţii bune de muncă sunt preocupări permanente ale managementului firmei.


English summary

The investments in both equipment (including from European grants) and the training of personnel lead to lower energy costs and increased productivity and pro­duct qua­lity. The integration of all injection moulding activities – from product concept to market launch (regardless of destination, manufacturing lot, complexity, etc.) – as requested by the beneficiary, and in compliance with environment quality and protection standards, warrant increased company competitiveness. The available technologies, the quality and knowledgeable personnel, the removing of some external links of the process flow, etc. decrease reaction times and further increase the company’s advantages.


Rodica DRUGEA este Director Economic Dinamic SRLAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.