ENGEL la Fakuma 2014

Materiale Plastice

de Engel Injectie

ENGEL la Fakuma 2014

între 14 şi 18 octombrie 2014, cel mai prestigios târg internaţional din domeniul prelucrării materialelor plastice a marcat a 23-a ediţie. Evenimentul a fost dominat de tendinţa de integrare a funcţiilor, în condiţii de economisire a energiei şi a resurselor. Anul acesta, 1772 de expozanţi din 36 de ţări au fost vizitaţi de 45.000 de specialişti din 117 ţări, 33% dintre vizitatori fiind străini.

Potrivit tradiţiei, ENGEL a folosit şi anul acesta prilejul să se prezinte cu cele mai noi produse şi tehnologii, alături de cele deja cunoscute, dar în continuă perfecţionare.

La Fakuma 2014 ENGEL a aniversat jubileul de 25 de ani al maşinilor fără coloane, produse în variantele complet hidraulică şi hibridă şi a prezentat, în premieră, maşina complet electrică de 500 kN şi altele, printre care integrarea de tehnologii duble şi distribuitorul de apă e-flomo. ENGEL a fost prezent în standul propriu şi în standurile mai multor parteneri.

25 de ani de producţie a maşinilor fără coloane – matriţa poate ocupa toată suprafaţa platanului

Maşina ENGEL victory 330 / 80 tech, dotată cu un sistem de acţionare ecodrive şi cu o unitate de comandă CC300, a demonstrat avantajele construcţiei fără co loane la fabricarea de fitinguri, cu matriţa pusă la dispoziţie de IFW-Kunststofftechnik din Micheldorf, Austria. Matriţa cu dimensiuni apreciabile, datorită miezurilor mari, se poate monta uşor şi comod pe maşina fără coloane de 800 kN, în timp ce maşina cu coloane ar fi trebuit să fie de 1500 kN sau să aibă coloană retractabilă. Nevoia permanentă de reducere a costurilor impune matriţe cu un număr sporit de cavităţi, cu dimensiuni mai mari - aici avantajul maşinilor fără coloane este evident. Maşina cu forţă de închidere mai mică consumă mai puţin şi necesită un spaţiu mai redus.

Maşinile fără coloane oferă avantaje, în special la fabricaţia pieselor mari şi complexe, pentru aplicaţiile multicomponente şi la folosirea unor matriţe cu multe cavităţi.

În cazul pieselor de uz general, care necesită o forţă de închidere relativ redusă, se pot folosi maşini mai mici, de oarece întreaga suprafaţă a platanelor este disponibilă pentru matriţă.

Domeniul „Teletronics” (componente pentru electronică şi telecomunicaţii) – productivitate mărită raportată la suprafaţa de fabricaţie

Noua maşină ENGEL e-motion 50 TL a demonstrate fabricaţia unor conectori cu 15 pini, din ABS / ASA ranforsat cu fibră de sticlă, folosind o matriţă cu 2 cavităţi. În industria electronică cerinţele de precizie sunt foarte ridicate, toleranţele grosimilor pereţilor şi ale distanţelor dintre pini sunt foarte stricte, de ordinul micronilor. După ce la K 2013 a fost prezentată prima maşină e-motion fără coloane, de 300 kN, la Fakuma 2014 a fost prezentată mărimea următoare, de 500 kN. Maşinile e-motion, cu acţionare complet electrică, îmbină la acest model precizia înaltă a maşinilor electrice cu avantajele maşinilor lipsite de coloane, printre care reducerea dimensiunilor şi a greutăţii în raport cu alte maşini complet electrice nu sunt de neglijat. Foarte importante, însă, sunt şi paralelismul ridicat al platanelor şi repartizarea uniformă a forţei de închidere.

Maşina complet electrică în construcţie fără coloane este cea mai bună dovadă că şi după 25 de ani conceptul fără coloane are, încă, perspective să evolueze. Multe componente electronice, de exemplu conectorii, sunt piese pretenţioase, care necesită matriţe complexe – cu multe miezuri şi elemente mobile, totuşi nu necesită forţe mari de închidere, deoarece aria proiectată este mică. Aici avantajul suprafeţelor platanelor, nelimitate de coloane, disponibile integral pentru matriţă, este semnificativ. Se vor folosi maşini mai mici decât cele clasice şi, astfel, productivitatea raportată la suprafaţa de fabricaţie creşte sensibil.

Domeniul „Automotive” (componente pentru autovehicule) – integrarea mai multor tehnolo­gii deschide noi perspective pentru calitate

Integrarea mai multor tehnologii este deja, de mai mult timp, o tendinţă, deoarece reprezintă un potenţial de mărire a randamentului, a securităţii şi a calităţii. Vorbim nu numai de integrarea mai multor etape de prelucrare, ci şi de combinarea mai multor procese tehnologice.

Pentru fabricarea unor componente din interiorul cabi­nei auto din PC-ABS, s-a demonstrat o astfel de integrare a tehnologiilor ENGEL foammelt – procedeul MuCell dezvol­tat de Trexel (Wilmington / USA) de injectare cu spumare – cu ENGEL variomelt – procedeul de injectare Variotherm. Demonstraţia a avut loc pe o maşină ENGEL duo 2550 / 550 cu robot ENGEL viper 20 integrat şi aplicaţia a dovedit, pen­tru prima dată, că se pot obţine piese cu pereţi subţiri, având o calitate excelentă a suprafeţei, concomitent cu redarea excelentă a structurilor de detaliu.

La Fakuma 2014 maşina ENGEL duo a fost prezentată pentru prima dată cu noul design. Utilizatorul beneficiază, în primul rând, de condiţii ergonomice superioare, datorită înălţimii de operare mai mici şi accesului mai facil la matriţă şi la duză. O altă caracteristică sunt şinele de rulare pentru platanul mobil. Deplasarea matriţei este optimizată, iar zona matriţei este foarte curată, prin renunţarea la ungerea centralizată.

Şi robotul liniar ENGEL viper a evoluat, prin adaptarea unităţii sale de comandă pentru integrare în unitatea de comandă CC300 a maşinilor ENGEL. Prin această actualizare, robotul Viper este mai rapid, mai compact, mai economic şi mai comod de operat. Roboţii Viper sunt dotaţi, ca echi­pare standard, cu pachetul de acţionare multidynamic, care înlocuieşte pachetele load, regular şi speed de până acum. În plus, terminalul de operare C70 cu ecran de 7” înlocuieşte terminalele de operare C35 şi C100 folosite până în prezent. La o greutate de 950 g, C70 este unul din cele mai uşoare terminale de operare de pe piaţă. Toate setările necesare se pot face atât de la terminalul robotului, cât şi de la panoul de operare al maşinii. La terminalul C70 sunt afişaţi principalii parametri setabili.

Domeniul „Packaging” (produse de unică folosinţă şi ambalaje) – maşini complet electrice pentru randamente maxime

Pe o maşină ENGEL e-motion 440 / 160 au fost fabricate recipiente de 500 ml pentru alimente, folosind o matriţă de la Glaroform (Näfels / Elveţia). Ambalajele au fost decorate utilizând procedeul IML (In-Mould-Labeling), cu ajutorul automatizării de la partenerul Engel BECK automation (Oberengstringen / Elveţia).

Maşina face parte din cea mai recentă generaţie de maşini, care realizează durate de ciclu mai scurte de 3 secunde şi viteze de injectare mai mari de 500 mm / s. În aceste condiţii, maşina prelucrează cu un randament maxim.

Sistemul capsulat pentru articulaţie şi pentru arbore asigură, în permanenţă, o lubrifiere optimă şi curată pentru toate componentele în mişcare ale maşinii. Astfel, maşina ENGEL e-motion reprezintă maşina preferată şi în domenii cu reglementări speciale, ca de exemplu, în fabricaţia amba­lajelor pentru alimente.

Domeniul „Medical” (componente pentru domeniul medical şi farmaceutic) – integrarea proceselor în condiţii de siguranţă

Maşina tri-component ENGEL e-victory 310H / 80W / 50V 160 combi, în execuţie pentru cameră curată, a prezentat fabricaţia unui picurător cu filtru, pentru transfuzii.

Maşina se pretează excelent pentru această aplicaţie, care integrează mai multe procese. Corpul picurătorului are o componentă ABS şi o componentă PP, care se injectează într-o singură etapă, i se montează filtrul şi se suprainjectează cu polipropilenă. Acest nivel de integrare asigură un salt deosebit privind eficienţa la fabricaţia unor produse din mai multe componente, care încorporează şi piese inserţii.

În mod clasic, cele două componente ale picurătorului se injectează separat şi, în etape ulterioare, se montează piesa inserţie şi se etanşează.

Picurătoarele sunt produse de masă, care, în ciuda pretenţiilor ridicate privind siguranţa şi igiena, trebuie să poată fi fabricate în condiţii economice.

Astfel de procedee de integrare ar putea găsi aplicaţii şi în alte domenii, ca de exemplu filtrele de combustibil pentru autovehicule.

Un rol important pentru realizarea acestui proces revine acţionării servo-electrice pentru toate mişcările matriţei cu placă de indexare şi care permite sincronizarea mişcărilor independente. Partenerii care au pus la dispoziţie matriţa pentru această aplicaţie sunt Hack Formenbau (Kirchheim / Germania).

Celula de fabricaţie cuprinde şi un robot multi-axe ENGEL easix, împreună cu un sistem de control 100% al calităţii. După injectare, picurătoarele sunt imediat verificate la etanşeitate.

Domeniul „Technical Moulding” (produse cu utilizare generală) – controlul eficient al proceselor LIM multicomponent

Complet automat, fără să necesite o prelucrare ulterioară, fără deşeuri, fără bavuri – acestea sunt cele mai importante pretenţii la prelucrarea cauciucului siliconic li chid (LSR). Maşina ENGEL e-victory 200H / 80W/ 120 combi, cu un robot ENGEL viper 20, a demonstrate că îndeplineşte perfect toate aceste cerinţe şi, în plus, stăpâneşte în mod sigur şi eficient şi tehnologia LIM multicomponent.

Folosind o matriţă de la ACH solution (Fischlham /Austria), a fost demonstrată fabricaţia carcaselor de sensor pentru debitmetre. Cu ajutorul agregatelor de injectat acţionate servo-electric se asigură o precizie maximă.

În mod uzual, pentru volume LSR de injectare foarte mici sunt necesare soluţii speciale. Engel rezolvă această situaţie cu un agregat de injectat standard. Rezolvarea este posibilă datorită software-ului brevetat iQ weight control, care recunoaşte variaţiile cantităţii de material în timpul procesului de injectare şi le compensează automat, în timp real. Dar şi unitatea de închidere fără coloane a maşinilor e-victory contribuie la constanţa procesului. Sistemul brevetat Force-Divider asigură repartizarea uniformă a forţeimpe întreaga suprafaţă a matriţei. Astfel, cavităţile exterioare, dar şi cele interioare, sunt menţinute sub aceeaşi forţă. În consecinţă, se reduce uzura matriţei şi se îmbunătăţeşte calitatea produselor. Iar accesul liber la zona matriţei permite soluţii optime de automatizare.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.