Industria europeană a plasticului: sperând la ce e mai bine, pregătindu-se pentru ce e mai rău

Materiale Plastice

de T&T

Industria europeană a plasticului: sperând la ce e mai bine, pregătindu-se pentru ce e mai rău

În perioada de dinainte de K 2019, industria europeană a plasticului se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi. În general, economia este în curs de dezvoltare; ieșirea prelungită a Regatului Unit din Uniunea Europeană creează neliniște; marile piețe tradiționale de export se zbat; iar atitudinea consumatorilor față de ambalajele din plastic duc la mișcări pripite – unii spun prost judecate – în rândul legiuitorilor spre o economie circulară.

Economia germană, în mod tradițional o putere în Europa, se află într-o situație tensionată, exporturile și importurile scăzând în ultimele luni. Un sondaj efectuat în rândurile directorilor din industrie a indicat că activitatea fabricilor a scăzut peste așteptările deja slabe din martie. Analiștii consultantului IHS Markit au ajuns la concluzia că sectorul de producție german „era în mod clar într-o recesiune profundă”. Germania nu este singură. Șomajul în Italia a început să crească din nou, de exemplu. De fapt, indicele mediu de cumpărare al managerilor pentru zona euro (cele 19 țări care folosesc euro) este acum sub 50 (neutru).

Din cele patru mari economii, numai Spania se află în zona pozitivă. Unii analiști se așteaptă ca PIB-ul din zona euro să crească în acest an, deși cifra va fi mică. Și de-a lungul canalului, producția din Marea Britanie a înregistrat o creștere mai semnificativă în martie decât în ultimul an – dar în mare parte din cauza faptului că fabricile au depozitat mărfuri în așteptarea Brexit-ului.

Vânzările industriei de prelucrare a materialelor plastice din Germania au crescut efectiv cu peste trei la sută anul trecut, aproximativ de două ori mai repede decât PIB, notează Oliver Möllenstädt, director executiv al GKV (Asociația Prelucrătorilor de materiale plastice). „Acest lucru este remarcabil, deoarece economia se mișcă într-un mediu internațional din ce în ce mai incert”, spune el. Dar o creștere solidă în mare parte a industriei „nu trebuie să ascundă faptul că industria plasticului se confruntă cu provocări majore. Dezbaterea despre materialele plastice din mediu, care este uneori foarte încărcată de emoție în mass-media și public, are un impact masiv asupra companiilor de prelucrare a materialelor plastice”. Möllenstädt spune că sondajul anual al companiei GKV a arătat că marea majoritate a companiilor au fost afectate. „În opinia noastră, dezbaterile politice și publice de până acum merg într-o direcție greșită”, spune el. „Comisia Europeană și guvernele naționale încearcă să abordeze problemele consumatorilor cu gesturi simbolice, cum ar fi restricțiile la materialele plastice de unică folosință și pungile de transport. Această strategie poate reduce dezbaterea publică pe termen scurt și poate da impresia unei activități înalte, dar nu este eficientă în interesul mediului și al dezvoltării durabile.”

Industria materialelor plastice din Europa „se confruntă cu o stare de tensiune”, spune Martin Wiesweg, director chimicale (PS, EPS și PET) la IHS Markit. „Industria a experimentat ani de creștere moderată, dar constantă, câștiguri solide și contribuții importante în ceea ce privește inovația produselor și a proceselor, generarea de locuri de muncă și valoare adăugată în ceea ce privește comoditatea și estetica vieții oamenilor. Cu toate acestea, din ce în ce mai mult, pierde din bunăvoința publică. „În centrul acestei discordii se află problema uriașă a deșeurilor de plastic. Cu intensitate și rapiditate crescute, consumatorii și autoritățile din Europa se unesc împotriva materialelor plastice, aducând măsuri de limitare a utilizării sale și punând în aplicare strict o ierarhie a deșeurilor”, spune Wiesweg. „Faptul că autoritățile sunt dispuse să riște costurile și inconvenientele semnificative pentru consumatori este o mărturie a eroziunii încrederii publice în raport cu materialele plastice.”

Directiva va limita materialele plastice de unică folosinţă

Parlamentul European a aprobat în martie Directiva privind materialele plastice de unică folosință, posibil a fi implementată în statele membre până în 2021. Regulile abordează cele mai frecvent întâlnite zece obiecte de pe plajele UE. Măsurile includ interzicerea anumitor produse plastice de unică folosință pentru care există alternative pe piață – bastoane de bumbac, tacâmuri, farfurii, paie, precum și căni, recipiente de alimente și băuturi din polistiren expandat și toate produsele fabricate din plastic oxo-degradabil – plus bețe pentru baloane.

De asemenea, în directivă este inclus un obiectiv separat de colectare de 90% pentru sticlele de plastic până în 2029 (77% până în 2025) și introducerea unor cerințe de design pentru conectarea capacelor la sticle, precum și un obiectiv pentru încorporarea a 25% din plastic reciclat în sticle PET începând cu 2025 și 30% din sticlele de plastic începând cu 2030.

PlasticsEurope, Asociația comercială pentru producătorii de materiale plastice din Europa, a comunicat că a salutat adoptarea directivei și recunoașterea „că lupta împotriva deșeurilor este o responsabilitate împărtășită între autoritățile competente, producători și consumatori”. A fost necesară stabilirea promptă a liniilor directoare privind definițiile și categoriile pentru a evita riscul ca diferite interpretări să prevaleze în rândul statelor membre. Directiva vine ca urmare a „Strategiei europene pentru materiale plastice într-o economie circulară”, publicată de Comisia Europeană la începutul anului 2018. Aceasta conține planuri de a reduce deșeurile, de a opri gunoiul pe mare și de a face reciclarea materialelor plastice mai rentabilă pentru afaceri în Uniunea Europeană. Toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor trebui să fie reciclabile până în 2030.

La EuPC, Asociația comercială din Bruxelles, care reprezintă prelucrătorii europeni de materiale plastice, directorul general Alexandre Dangis prezintă acțiunile legislative recente pentru limitarea materialelor plastice. „Foarte des sunt ignorate avantajele materialelor plastice”, spune el. „Acestea ajută la combaterea schimbărilor climatice, permițând economisirea emisiilor de CO2 în toate aspectele vieții noastre – prevenind risipa de alimente, izolare și multe altele. Industria materialelor plastice s-a angajat și lucrează din greu pentru a-i spori circularitatea.” Numeroase asociații și companii s-au angajat să crească reciclarea deșeurilor de materiale plastice și utilizarea polimerilor reciclați, subliniază el.

Pentru a monitoriza și înregistra eforturile industriei de a atinge ținta UE de 10 milioane de tone de polimeri reciclați folosiți anual între 2025 și 2030, EuPC tocmai a creat platforma de monitorizare online MORE (MOnitoring REcyclates for Europe). „MORE va deveni unicul instrument online pentru monitorizarea absorbției de polimeri reciclați în produse de către convertorii de plastic din Europa”, spune Dangis. „Aceasta va permite industriei să își demonstreze eforturile și să raporteze numere consolidate privind utilizarea produselor reciclate din UE.” Calitatea produselor va trebui să fie îmbunătățită, dacă se vor atinge obiectivele ambițioase ale UE. Studiile efectuate de EuPC în 2017 și 2018 arată că este greu pentru transformatorii de materiale plastice să găsească o ofertă adecvată de polimeri reciclați.

În urmă cu aproape trei ani – în cursul anului 2016, de fapt – EuPC, PlasticsEurope și Plastics Recyclers Europe au lansat Platforma Polyolefin Circular Economy (PCEP). Secretarul general Venetia Spencer o descrie ca un forum de colaborare și acțiune, reunind pe toți cei activi în poliolefine pentru transformarea industriei plasticului și promovarea economiei circulare. „Platforma este deschisă întregului lanț valoric, producătorilor, convertorilor, reciclatorilor, proprietarilor de branduri, comercianților cu amănuntul, companiilor de gestionare a deșeurilor și tuturor actorilor rămași care interacționează în orice etapă a ciclului materialelor”, spune Spencer. PCEP s-a angajat să crească cu un milion de tone volumul de conținut de poliolefină reciclat utilizat în Europa. Acesta este cel mai mare angajament de polimeri realizat în cadrul campaniei Uniunii Europene, care are ca obiectiv să obțină 10 milioane de tone de conținut reciclat în produsele din Europa în 2025, prin acțiuni voluntare din industrie. „De asemenea, ne-am angajat să reutilizăm sau să reciclăm 60% din ambalajele poliolefinice colectate până în 2030 și să avem peste 75% din ambalajele poliolefinice concepute pentru reciclare”, spune Spencer.

„Efectuarea unei transformări de la sistemul liniar de astăzi la unul regenerativ va fi o sarcină dificilă și complexă, necesitând inovație și colaborare între partenerii din industrie”, spune producătorul de poliolefine Borealis, cu cea mai mare parte a producției sale în Europa, menționând că oferă soluții diversepentru noua economie circulară. Borealis a luat „taurul de coarne” mutându-se mai mult în reciclarea mecanică în ultimii ani. În 2016, de exemplu, a achiziționat doi dintre cei mai mari operatori din Europa din sector, care sunt acum cunoscuți sub numele de „mtm plastics”. Anul trecut, aceste achiziții au fost sporite prin achiziționarea unui alt reciclator important, Ecoplast. Activitățile conexe includ conceptul Full PE Laminate, un monomaterial ușor reciclabil pentru ambalajele flexibile pe bază de polietilenă.

Reciclarea chimică, în creştere

Importanța din ce în ce mai mare a reciclării chimice s-a reflectat și în crearea, în ianuarie, a unei noi asociații, Chemical Recycling Europe (CRE), pentru a promova și implementa soluții noi și inovatoare.

„Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor de reciclare a substanțelor chimice care pot oferi o soluție pentru reciclarea deșeurilor din plastic greu de reciclat depășește regulamentul și politica din jurul său”, susține CRE.

În decembrie, un mare furnizor de materiale, SABIC, a semnat un memorandum de înțelegere cu Plastic Energy, din Marea Britanie, un pionier în reciclarea materialelor chimice care furnizează materii prime pentru susținerea operațiunilor petrochimice ale SABIC în Europa. Cele două companii intenționează să construiască o fabrică în Olanda pentru a perfecționa și moderniza o materie primă brevetată de Plastic Energy numită Tacoil, care va fi produsă din reciclarea deșeurilor de plastic mixte de calitate inferioară, destinate altfel incinerării sau depozitării. Fabrica ar trebui să intre în producția comercială în 2021.

Un alt reprezentant care caută să stimuleze reciclarea chimică este BASF. „Cu noul proiect ChemCycling al BASF, dorim să contribuim semnificativ la reutilizarea deșeurilor de plastic ca materie primă în producție”, spune un reprezentant al companiei.

„Împreună cu clienții și partenerii noștri, am dezvoltat și fabricat primele produse-pilot bazate pe deșeuri de plastic reciclate chimic.” BASF este, de asemenea, un susținător al proiectului PolyStyreneLoop, care se află la stadiul de uzinăpilot cu o tehnologie de reciclare pe bază de solvenți care ar trebui să permită reciclarea polistirenului expandat (EPS) utilizat în izolarea clădirilor.

Creşterea bioplasticelor

Cât de mult contribuie bioplasticul la economia circulară? Europa se dovedește a fi un centru important pentru producția acestor materiale. Ultimele date de piață adunate de European Bioplastics (în cooperare cu Nova-Institute) arată că aproximativ 20% din capacitatea de producție globală de bioplastice, care a atins 2,11 milioane de tone în 2018, se află în Europa. Această cifră ar trebui să ajungă la 27% până în 2023, susținută de politicile adoptate recent în mai multe state membre europene, în special în Italia și Franța.

Deloc surprinzător, EUBP afirmă că sprijină pe deplin trecerea de la o economie liniară la o economie circulară, bio și „fără scurgeri” din Europa. „Cu toate acestea, reglementări specifice, cum ar fi directiva pentru produsele de unică folosință, nu recunosc potențialul materialelor plastice compostabile biodegradabile în acele situații în care legislația UE privind igiena și contactul cu alimentele nu trebuie îndeplinită, ci doar în cazul în care nu pot fi utilizate opțiuni cu mai multe utilizări”, se mai spune în comunicatul EUBP. „Mai ales că stimularea reciclării organice este un pilon major al economiei circulare a UE.”

Efectul Brexit

Marea Britanie va părăsi vreodată Uniunea Europeană? La redactarea acestui articol, răspunsul părea a fi da, dar întrebările rămân exact când și cum. În conformitate cu planul inițial, Marea Britanie ar fi plecat deja (la 29 martie în acest an), dar parlamentul britanic nu a reușit decât să decidă ce fel de „soluționare a divorțului” de UE nu dorește. Incertitudinea a condus la distragerea atenției pentru mulți oameni. Ultima dată-limită este 31 octombrie.

Nimeni nu știe care vor fi consecințele pentru industria plasticului. Dar multe companii care produc și / sau fac comerț cu Marea Britanie se pregătesc pentru ce e mai rău, sperând la ce e mai bine. Acestea au în vedere o posibilă nevoie de depozitare sporită, riscul de întârzieri la frontiere, sisteme vamale noi și coduri de procesare. Aceasta include, de asemenea, obligații de a respecta orice nouă legislație din Marea Britanie – echivalent cu reglementările UE REACH, de exemplu.

În ciuda tuturor acestor lucruri, Philip Law, directorul general British Plastics Federation, a declarat în aprilie că este „foarte optimist” în ceea ce privește perspectivele pe termen lung pentru industria plasticului din Marea Britanie. „Există întotdeauna o anumită adversitate în afaceri, dar abilitatea noastră esențială este de a căuta modalități de a găsi oportunități în rezolvarea problemelor”, a spus el. Saga Brexit i-a ajutat pe mulți să umple golul lăsat de vizionarea televizată a „Game of Thrones”, cu numeroși jucători-cheie căzând. Law a spus că Brexit amenință să se transforme într-un „calvar național”.

„Afacerile din Marea Britanie, în mod sensibil, au devenit mai prudente, evitând mișcări îndrăznețe, dar există mulți alți factori care provoacă incertitudine pentru industrie la nivel mondial – tensiunile comerciale China-SUA, încetinirile din China și Germania și evoluția industriei aerospațiale”, a spus el. Dar a adus o întorsătură pozitivă asupra lucrurilor. „Pentru Marea Britanie, trebuie să analizăm elementele fundamentale, care vor continua să propulseze realizarea industriei plasticului către noi culmi în deceniile următoare. Avem o platformă puternică în fabricarea și distribuția materiilor prime (...) și o industrie vibrantă de reciclare. Avem toate elementele unei economii circulare.”

Potrivit lui Kühmann, director general Plastics and Rubber Machinery VDMA, producătorii europeni de echipamente pentru prelucrarea plasticului și cauciucului au fost încântați de progresul excelent,care a dus aproape la dublarea cifrei de afaceri din întreaga industrie, în ultimii zece ani. Acum s-a atins momentul de cotitură, iar VDMA prevede o scădere a cifrei de afaceri de 10% în 2019 pentru producătorii germani de echipamente. Motivul pentru aceasta este încetinirea ciclică, după 10 ani de creștere.

Totuși, această criză este sporită de incertitudinea care există în prezent în industria auto. Investițiile se confruntă cu un punct mort, din acest motiv. Utilizarea materialelor plastice este, de asemenea, supusă unei examinări sporite în sectorul ambalajelor. Aici, imaginea proastă cu care se confruntă materialele plastice astăzi înfundă sectorul”, explică Kühmann și continuă: „În plus, conflictul comercial dintre SUA și China a dus la întârzieri la nivel mondial în lanțul de aprovizionare și are un impact vizibil pe piață, introducând mai multă nesiguranță.

În Europa, există, de asemenea, incertitudini legate de Brexit, metodele prin care Marea Britanie va părăsi UE rămân neclare, iar datoriile naționale italiene rămân imense”.

Producătorii de utilaje văd că piaţa se „deplasează lateral”

Printre principalii producători europeni de echipamente, Engel spune că vânzările din anul fiscal 2018/2019 au crescut cu aproximativ 6% – ceea ce numește moderat. Dar acum lucrurile merg în lateral.

”În Europa, țările germanofone Germania, Austria și Elveția, în special, rămân ca înainte, la un nivel bun. Pe de o parte, încă din ultimul trimestru al anului 2018, simțim o scădere semnificativă a producției în industria auto germană. Efectele Brexit-ului, al tarifelor și al sancțiunilor punitive, precum și dezbaterea privind limitele diesel și interdicțiile de conducere nu sunt clare.”

Compania subliniază că limitele din ce în ce mai mici la emisiile vehiculelor vor favoriza utilizarea materialelor plastice, care sunt materialele ideale pentru economie de greutate.

De multă vreme, UE a redus emisiile de oxizi de azot, hidrocarburi, particule și monoxid de carbon, iar recent a reglementat și emisiile de CO2. Între 2012 și 2015, o țintă pentru vehiculele de pasageri de 130g/km a fost introdusă treptat, iar din 2021 se va aplica o nouă țintă de 95g/km.

Economia circulară se dovedește a fi un motor puternic al inovației în rândul producătorilor de mașini, precum și al companiilor de materiale. „Deoarece calitatea materialului reciclat este, de obicei, mai volatilă decât calitatea materialului virgin, materialul reciclat nu a fost până acum în discuție pentru multe aplicații”, remarcă reprezentantul Engel. „Sistemele de asistență inteligente, care sunt o caracteristică esențială a Industriei 4.0, sunt pe cale să schimbe acest lucru.” La K 2019, Engel va folosi în premieră software-ul său inteligent pentru controlul greutății iQ – care monitorizează procesul de modelare prin injecție și compensează automat fluctuațiile în timp real – folosind material reciclat.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.