Reciclarea o măsură esenţială pentru economia circulară

Materiale Plastice

de Messe Dusseldorf

Reciclarea o măsură esenţială pentru economia circulară

Deșeuri din plastic care distrug plaje și râuri sau care se scurg din burta unui pește mort – aceste imagini deranjante par a fi omniprezente. În consecință, imaginea materialelor plastice nu a fost niciodată de o asemenea amploare negativă ca în prezent, iar discuțiile cu privire la utilizarea acestora nu au mai avut o asemenea încărcătură emoțională.

Cu toate acestea, cu excepția câtorva popoare indigene, niciunul dintre cei 7,5 miliarde de locuitori ai acestei planete nu ar putea trăi normal fără plastic, indiferent dacă sunt conștienți de acest lucru sau nu. Până la urmă, materialele plastice au fost utilizate de mult în mai multe aplicații decât jucării, aparate de uz casnic și ambalaje. Prin urmare, materialele plastice oferă soluții importante – aproape esențiale – la problemele din transport, electronică și din sectorul medical. Care sunt ramificațiile situației actuale pentru industria de mase plastice și ce opțiuni oferă reciclarea în prezent?

Industria de materiale plastice se apără împotriva acuzațiilor, însă trebuie să prezinte concepte de viitor și să demonstreze că protecția plasticului este compatibilă cu protecția mediului. Aspecte cum ar fi sistemele de colectare a deșeurilor și ratele de colectare, metodele de recuperare, reciclarea și economia circulară au acum un rol mai important decât oricând.

Cererea de materiale plastice continuă să crească – în ciuda imaginii lor proaste. În raportul său intitulat „Materiale plastice – fapte”, Plastics Europe a subliniat faptul că producția de materiale plastice la nivel mondial a fost de 348 de milioane de tone în 2017, cu aproximativ 4% mai mare decât Deșeuri din plastic care distrug plaje și râuri sau care se scurg din burta unui pește mort –aceste imagini deranjante par a fi omniprezente. În consecință, imaginea materialelor plastice nu a fost niciodată de o asemenea amploare negativă ca în prezent, iar discuțiile cu privire la utilizarea acestora nu au mai avut o asemenea încărcătură emoțională. în 2016. În Europa, producția din cele 28 de țări din UE plus Norvegia și Elveția a crescut de la 60 la 64,4 milioane de tone (cu până la 7%). Europa reprezintă aproximativ o cincime din producția mondială, ceea ce o plasează pe locul al doilea printre producători, după China (29%), și chiar înaintea regiunii NAFTA (18%).

Deși consolidarea a dus la o reducere a numărului de companii din industria europeană a materialelor plastice la aproximativ 60.000, de la K 2016, numărul de angajați a crescut cu 1,5 milioane, la vânzări de aproximativ 350 de miliarde de euro în 2017.

Din cele aproape 40% din materialele plastice produse, cea mai mare proporție este destinată industriei ambalajelor. În industria ambalajelor, materialul plastic este frecvent ales atunci când vine vorba de furnizarea eficientă a produselor și a serviciilor. Materialele plastice reduc consumul de resurse în faza de utilizare, ceea ce, potrivit BLV GmbH (Frankfurt), este un aspect adesea neglijat atunci când apare problema conservării resurselor în legătură cu manipularea deșeurilor.

Acesta este și cazul celui de-al doilea client din punctul de vedere al importanței pentru materiale plastice: industria construcțiilor. Acest sector consumă aproape 20% din materialele plastice.

Industria auto utilizează aproximativ 10% din producție, atingând cel mai înalt nivel de creștere dacă facem o comparație între 2016 și 2017. Avantajul materialelor plastice este evident în cazul mașinilor, având în vedere ușurința și adaptabilitatea lor într-o varietate de aplicații. Impactul lor asupra reducerii amprentei de carbon este decisiv.

Poluarea marină

O privire asupra diferitelor sectoare de consum indică în mod clar faptul că durata de utilizare a produselor din plastic diferă foarte mult, iar acest lucru influențează, la rândul său, ratele de reciclare și opțiunile. În Europa, reciclarea deșeurilor din plastic a crescut cu aproape 80% în cei zece ani, între 2006 și 2016. Într-o proporție de 40,9%, ambalajele din plastic reprezintă acum cele mai multe materiale reciclate, urmată de recuperarea energetică, 38,8%.

Constrângerea de a acționa, care se naște din percepția publică asupra deșeurilor din plastic, a contribuit la o serie de noi legi care reglementează rate mai ridicate de reciclare. Urmând conducerea Chinei, alte țări din Asia de Sud-Est (și Taiwan, în decembrie 2018) au impus restricții privind importul deșeurilor de plastic. Dezafectarea depozitelor de deșeuri din plastic este deja în vigoare în zece țări europene.

După interzicerea pungilor de plastic la 1 ianuarie 2019, o legislație cu reguli similare a fost elaborată și ar urma să devină lege în întreaga UE în 2021. Sunt vizate și alte articole de plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmuri, farfurii, paie de băut și bețe de baloane. Împreună cu ustensilele de pescuit, acestea reprezintă 70% din cele 8 milioane de tone de plastic care ajung în ocean în fiecare an. Comisia Europeană a propus să se solicite ca aceste obiecte să fie fabricate în viitor din materiale mai ecologice și mai puțin perisabile. Paharele de băut de unică folosință din plastic ar trebui să fie permise numai dacă capacul și garnitura sunt componente atașate permanent.

RPC Tedeco-Gizeh, singurul producător britanic de căni pentru automate, a adoptat o soluție pentru reciclarea cănilor. Împreună cu BPI Recycling, compania sa afiliată, oferă tuturor operatorilor de automate pentru băuturi un serviciu de colectare, reciclând cănile recuperate pentru a produce noi articole. O inițiativă exemplară care merită menționată este STOP (Stop Ocean Plastics). Lansată de Borealis AG și SYSTEMIQ, în colaborare cu guvernul norvegian, Nova Chemicals, Borouge și Veolia, STOP a câștigat un nou partener strategic, și anume Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume. Obiectivul lor comun este de a contribui la prevenirea poluării marine în Asia de Sud-Est. Nestle s-a angajat, de asemenea, să se asigure că toate ambalajele sale sunt reciclabile sau reutilizabile până în 2025.

Numeroase concepte de reciclare sunt deja în funcţiune

Sticlele PET reprezintă exemplul perfect de ambalare a articolelor perfect reciclabile, în principal pe bază de sticlă la o rată de 100%. Proporția sticlelor PET reciclate în Europa în 2017 a însumat 58,2% din totalul materialelor reciclate.

Sunt diferențe evidente între țări. În timp ce în Germania și Finlanda sunt înregistrate rate de reciclare de până la 95%, un studiu realizat de PETcore arată că unele țări mediteraneene se luptă să atingă 40%. Vöslauer, producător austriac de apă minerală, a schimbat aproape 100% sticlele R-PET la începutul anului 2019 pentru toate sortimentele de apă, iar acest lucru a fost extins în aprilie la întreaga gamă de băuturi. Vöslauer arată că a reușit chiar să reducă consumul de materiale cu aproximativ un sfert, în comparație cu alte sticle R-PET. De asemenea, Coca-Cola a fost foarte activă de ani buni în eforturile de a oferi clienților mai multe variante de sticlă durabile. Compania ia în prezent măsuri suplimentare în ceea ce privește reciclarea chimică a ambalajelor PET, care este urmată de fabricarea de noi sticle. O fabrică de upcycling PET este în prezent înființată în Olanda, în cooperare cu Ioniqa Technologies din Eindhoven.

Există de ceva vreme și pentru profilele de ferestre din PVC sisteme eficiente de colectare și recuperare, iar volumele implicate aici au crescut de la an la an. În cadrul inițiativei de reciclare Rewindo, un parteneriat al producătorilor germani de profil plastic a reușit în 2015 să prelucreze peste 27.000 de tone de materiale reciclate de la ferestre vechi, jaluzele și uși și să le reintroducă în procesul de producție. În combinație cu deșeurile de la tăierea profilelor din plastic necesare pentru producția ferestrelor din plastic noi, peste 100.000 de tone de PVC recuperate și-au găsit drumul pe piață. Rewindo spune că acest lucru economisește resurse și energie și contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Desigur, există numeroase alte sisteme de reciclare funcționale (de exemplu, pentru cutii de sticlă PE), care nu pot fi menționate aici, dar se poate spune în general că un plastic recuperat poate fi reprocesat mai ușor pentru noi articole dacă este curat. Cazurile de deșeuri de producție au fost practic eliminate. Acestea sunt fie returnate direct în procesul de producție, fie transmise către companii de prelucrare specializate. Una dintre companii este Hoffmann + Voss GmbH din Viersen / Germania. Aceasta este specializată în tratarea deșeurilor din materiale plastice și rafinarea acestora pentru a produce noi articole de înaltă calitate, care sunt utilizate în industria automobilelor. Reprocesarea este întotdeauna mai dificilă atunci când sunt la mijloc deșeuri de plastic amestecate, dar chiar și aici există deja concepte funcționale, așa cum se poate observa în Hahn Kunststoffe GmbH din Hahn, Germania. În fiecare an, aproximativ 50.000 de tone de deșeuri primesc o nouă șansă sub formă de balustrade, bariere fonice, stâlpi, boluri, cutii de flori, containere pentru deșeuri și locuri de joacă sau amenajări municipale. Deși aceste concepte de recuperare sunt eficiente și interesante în sine, se pune întrebarea cu privire la caracterul practic al prelucrării tuturor materialelor plastice reziduale sau dacă ar fi mai bine să se recurgă la cele care sunt dificil de recuperat drept combustibil pentru a înlocui resursele fosile din instalațiile de incinerare.

Reciclarea materiilor prime, ca alternativă

Problema reciclării materiilor prime și recuperarea monomerilor inițiali a atras mai multă atenție recent, cu tot mai multe companii care lansează proiecte de cercetare și dezvoltare, cum ar fi Coca-Cola, care exploatează reciclarea chimică a ambalajelor PET. Sabic, societate chimică, a anunțat recent că, împreună cu Plastic Energy, specialiști britanici din Londra, va înființa o fabrică în Olanda care să proceseze volume comerciale de deșeuri din materiale plastice mixte, pentru a produce petrol, care, la rândul său, să fie utilizat ca materie primă pentru materialele plastice noi. Materia primă recuperată în acest mod conservă resursele fosile și este un bun exemplu de economie circulară funcțională. Cu toate acestea, proiectele de acest tip au nevoie de timp pentru a prinde rădăcini.

Există deja concepte circulare în care compușii aditivi, colorați sau specifici, sunt creați din deșeuri de plastic și pot fi utilizați de procesoarele din plastic pentru a produce noi înlocuitori pentru multe produse. Nu sunt necesare numeroase ajustări pentru utilizarea noilor produse, deoarece producătorii de instalații de turnare prin injecție și de extrudare continuă să se dezvolte.

Importanța acestor eforturi este demonstrată în ultimele investiții realizate de producătorii de materii prime. De exemplu, în 2016 a fost preluată mtm plastics GmbH, în Niedergebra, de către Borealis. Primul are o capacitate de producție de 30.000 de tone pe an și fabrică poliolefine reciclate din deșeuri de plastic amestecate. Împreună cu firma de procesare Suez, LyondellBasell a preluat controlul QCP BV în Geleen / Olanda, anul trecut, o companie a cărei fabrică de procesare de ultimă oră are o capacitate de 35.000 de tone pe an și produce articole PE și PP din ambalaje.

În 2018 a avut loc, de asemenea, achiziționarea de către Albis a firmei Wipag GmbH, specializată în procesarea reciclării și a procedeelor cu buclă închisă din Neuburg. Fiind specializat în sectorul auto de zeci de ani, Wipag a dezvoltat chiar și un proces de recuperare a materialului robust CFRP și reutilizare a acestuia.

La K 2019, desfășurat la Dusseldorf între 16-23 octombrie, reciclarea nu este doar o categorie de produse, ci este discutată și în K Specials, la fel ca întregul domeniu al economiei circulare. Spectacolul special „Plasticul formează viitorul” vizează atât implicarea politicienilor, cât și a grupurilor sociale relevante, în timp ce „Campusul științific” din K 2019 reprezintă dialogul dintre știință și afaceri.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.