SIMPOZION ENGEL "luaţi acasă o idee utilă şi este un bun început"

Materiale Plastice

de Onut Iliescu

SIMPOZION ENGEL

Organizat o dată la trei ani, în cartierul său general de la Linz, simpozionul Engel adună la un loc, la fiecare ediţie, atât reprezentanţi şi dealeri globali ai producătorului austriac de maşini de injecţie materiale plastice, cât şi numeroşi reprezentanţi ai celor mai importanţi clienţi şi parteneri ai grupului. Impresionantă prin anvergura organizatorică, prin participarea numeroasă (2500 de specialişti) şi prin acoperirea tematică, ediţia de anul acesta a simpozionului, ce a avut loc între 12 şi 14 iunie, a avut darul de a stimula participanţilor o abordare introspectivă asupra soluţiilor tehnice şi asupra proceselor lor de producţie şi de business curente, de a inspira şi direcţiona căutările lor profesionale prin prezentarea multor noutăţi (unele interdisciplinare), oferite prin implicarea în eveniment a partenerilor şi clienţilor importanţi ai grupului Engel.

 

Această abordare de business a grupului, ce iese în întâmpinarea provocărilor actuale ale economiei globalizate, este evidenţiată şi de afirmaţia: „Este foarte important ce întrebări ştii să-ţi pui”, făcută în cadrul prezentărilor de deschidere, şi arată orientarea deschisă a business-ului grupului austriac, un lucru de reţinut pentru managerii afacerilor din industria noastră, şi care îl recomandă ca partener pentru parcursul viitor în domeniul materialelor plastice. Informaţiile tehnice şi datele despre evoluţia Engel din ultimul an au fost însoţite, prin intermediul prezentărilor făcute de specialiştii invitaţi, de date actualizate despre evoluţia economică a celor mai dinamice pieţe din Asia, de care grupul şi partenerii săi sunt preocupaţi. De asemenea, la finele fiecărei sesiuni, s-au organizat mese rotunde tematice, cu specialişti internaţionali relevanţi, ce au încercat să stimuleze interactivitatea publicului pe teme de actualitate în domeniul materialelor plastice.

 

Experienţa (teoretică) a audierii prezentărilor din cadrul simpozionului a fost completată, în cea de a doua zi, de practică, prin vizita la impresionanta unitatea de producţie Engel din St. Valentin, în vecinătatea oraşului Linz. Participanţii au putut vedea la lucru noile modele de maşini, pe care Engel le-a pregătit pentru acoperirea celor mai noi nevoi ale clienţilor săi, şi au putut urmări pe viu o parte dintre aplicaţiile cele mai interesante (18 la număr anul acesta) ce se pot realiza pe maşinile Engel, implementate de client de marcă ai producătorului austriac.

Pentru a ieşi în întâmpinarea nevoilor clienţilor săi globali, Engel îşi pregăteşte maşinile să fie echipate pentru aplicaţii solicitate de industrii cum sunt cele ce necesită integrarea construcţiilor uşoare şi tehnologiilor multicomponent, prin integrarea inserţiilor - metal, aluminiu, fibre de carbon sau materiale compozite - în structura pieselor din materiale plastice.

Obiectivele Engel au în vedere faptul că maşinile trebuie să ofere atât o ridicată eficienţă energetică (prin implementarea ecodrive, în funcţie de modelul maşinii, economia de energie realizată poate fi de peste 30% (funcţie de aplicaţie), cât şi eficientizarea procesului de lucru pe maşini, prin integrarea sistemelor de soluţii şi automatizări (prin roboţii easix sau viper, în concepţie şi producţie proprie).

În ce priveşte situaţia financiară a grupului, pentru prima dată în istoria sa, în anul fiscal 2011/2012 cifra de afaceri a depăşit 800 mil. Euro. „Această creştere istorică a avut la bază două componente majore: implementarea pe maşinile Engel a opţiunilor/soluţiilor de economisire a energiei (ecodrive) şi consolidarea sistemelor integrate de soluţii oferite. Acest moment vine după depăşirea cu succes a situaţiei dificile din 2009/2010, cel mai greu an al acestei perioade pentru Engel, cu venituri de doar 358 mil. Euro.”, a evidenţiat în cuvântul de deschidere Dr. Peter Neumann, CEO al Engel Holding.

 

Aşadar, şi printr-o decizie strategică a grupului de a fi aproape de industria auto, Engel îşi asigură o evoluţie progresivă şi continuă, pentru că această industrie este una care trage constant înainte şi alte sectoare cu care intră în contact în complexele sale procese de concepţie şi producţie. Domeniul auto este, de altfel, unul prioritar pentru grupul austriac, lucru relevat şi de faptul că 50-60% din cifra de afaceri a grupului Engel este realizată din vânzarea maşinilor solicitate în aplicaţii pentru industria auto. Clienţii Engel fiind coloşi industriali în acest domeniu precum Audi, BMW, Daimler-Benz, Ford, Renault sau VW sau importanţi furnizori de componente pentru aceştia.

În viitor, pe lângă Europa şi Asia de Est, vânzările grupului se vor concentra şi pe zone cum sunt Estul Mijlociu, America Centrală şi Turcia, piaţă pe care Engel o consideră un foarte important hub regional. În ultimul timp, Engel participă prin noi game de maşini la transformarea abordării de până acum a industriei auto: plastic versus metal, într-un surprinzător, prin versatilitate şi rezultate spectaculoase, plastic & metal. Acest dicton, asumat de Engel, este asimilat cu succes în concepţia noilor modele de maşini de injecţie ale producătorului austriac şi este utilizat şi integrat în maşinile multor producători auto germani. Asta şi pentru că, pe lângă alte direcţii de dezvoltare, industria auto germană a trecut hotărât la fapte în ce priveşte implementarea conceptelor dezvoltării durabile. Ca urmare a acestei simbioze, 20% din cifra de afaceri a grupului Engel în Europa se realizează în Germania.

Alt pas făcut de industria prelucrării materialelor termoplastice, evidenţiat aici şi însoţit de Engel, este reprezentat de folosirea armăturilor din materiale compozite în componenţa pieselor din materiale plastice. Şi aici Engel se află în avanposturi dezvoltând game de maşini ce pot realiza, pentru diferite aplicaţii, integrarea armăturilor de material compozite în piesele realizate pe maşinile sale. Mai mult, în acest sens, grupul şi-a dezvoltat un centru tehnologic pentru materiale compozite în unitatea de producţie din St. Valentin. Iar, pentru că simpozionul se organizează doar odată la trei ani, celor interesaţi să testeze maşinile înaintea achiziţionării, Engel le pune la dispoziţie pe toată durata anului un centru de testare a maşinilor sale cu matriţele acestora.

Sunt doar unele dintre deciziile ce asigură grupului austriac o poziţie privilegiată pe piaţă. De asemenea, „maşinile trebuie să fie rapide, productive, uşor de utilizat” – acestea fiind principalele concepte pe care le urmăreşte Engel când îşi proiectează maşinile.

Utilizatorii pot susţine că maşinile sunt, în acelaşi timp, din ce în ce mai complexe, incluzând foarte multe funcţii. Înainte de adoptarea unei noi tehnologii şi a unei echipări corecte trebuie să depistăm cum răspunde aceasta nevoilor noastre. Un eveniment cum este cel organizat de Engel este o bună ocazie de a face acest lucru (documentare şi testare) înainte de a face o investiţie. Astfel, ca specialist într-o industrie foarte dinamică, printr-o participare la două zile de seminar şi vizitând expoziţia organizată în unitatea de producţie din St. Valentin, poţi scuti multe bătăi de cap în luarea deciziilor ulterioare de achiziţie şi a celor din provocările tehnice venite din solicitările din ce în ce mai complexe ale clienţilor. Şi asta cu atât mai mult cu cât nevoia de competitivitate exercită o presiune ridicată pe orice producător din domeniu. Deci, dacă vrei să mergi pe o cale nouă, trebuie să abandonezi calea veche. Iar primul pas trebuie făcut cât mai repede, pentru că, să nu uităm: „întrebările despre viitor devin foarte repede întrebările prezentului” (Seneca). Un început pentru o orientare corectă poate fi participarea la simpozionul organizat de Engel. Luaţi de aici o idee utilă acasă şi poate fi un bun început.

 

  Sergiu Sora

Interviu cu Dl. Sergiu Sora, General Manager Engel Injecţie

T&T: Ce aduce relaţiei dintre reprezentanţa locală a companiei şi clienţii săi participarea acestora la Simpozionul organizat de Engel, o dată la trei ani, la Linz?

Sergiu Sora: Având în vedere aplicaţiile practice prezentate, tehnologiile noi şi direcţiile de dezvoltare actuale, este foarte important ca şi clienţii din România să participe pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniu. Pe lângă această documentare la sediul din Austria, relaţiile dintre clienţi şi personalul Engel devin şi mai strânse, având în vedere posibilitatea de a petrece câteva zile în dezbaterea unor teme de actualitate din industria de mase plastice.

T&T: Ce industrii are compania Engel în atenţie prioritar în dezvoltarea gamei sale de maşini şi ce avantaje prezintă pentru firmele româneşti de profil această orientare?

S.S.: Engel este organizat, funcţie de aplicaţia finală, în cinci mari departamente: automotive, tehnical molding, medical, telectronics, packaging. Desigur, cel mai important domeniu rămâne cel auto, unde Engel este furnizor tradiţional. În paralel se dezvoltă maşini şi pentru alte domenii, firmele româneşti având posibilitatea de a beneficia de utilaje care includ ultimele descoperiri din domeniu. Având în vedere necesitatea economiei de energie, Engel dezvoltă permanent sisteme care să realizeze această economie, interesante şi pentru piaţa din România fiind, din ce în ce mai mult, maşinile hibrid (închidere hidraulică cu injecţie electrică) sau maşinile complet electrice.

T&T: Ce obiective şi-a propus în viitorul apropiat compania pe care o conduceţi? Care sunt direcţiile de dezvoltare pe care le veţi urmări şi ce servicii noi veţi oferi clienţilor dumneavoastră?

S.S: Pe viitor, ca şi până acum de altfel, vom oferi clienţilor Engel serviciile de care au nevoie pentru a fabrica produse de înaltă calitate în mod economic. Ne bucură creşterea interesului pentru programe de instruire a personalului - servicii pe care în trecut le-am oferit destul de rar. Orice alte servicii noi vor fi solicitate, suntem preocupaţi să dovedim capacitatea şi flexibilitatea pentru a le oferi în condiţii bune. Pe termen scurt, dorim să optimizăm activitatea firmei noastre în România cu o şi mai eficientă legătură cu clienţii. Practic, dorim să susţinem eforturile de a produce mai ieftin şi mai bine cu activităţi de şcolarizare în operarea maşinilor şi roboţilor Engel. Desigur, avem continuu în vedere şi promptitudinea în intervenţiile de service şi livrarea pieselor de schimb în cel mai scurt timp posibil. Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.