Viitorul economiei circulare - tehnologii inovatoare, strategii eficiente

Materiale Plastice

de Chorus Engineering

Viitorul economiei circulare - tehnologii inovatoare, strategii eficiente

Peste 1.000 de oaspeți invitați de EREMA s-au îndreptat spre Ansfelden, Austria, pentru Discovery Days 2018, eveniment desfășurat între 27 și 29 iunie. Companii recunoscute din sectorul maselor plastice, cum ar fi Borealis, Engel, Greiner, Haidlmair și Henkel, le-au oferit participanților o perspectivă din punctul lor de vedere asupra metodelor de lucru cu masele plastice într-o manieră sustenabilă. Pe lângă răspunsurile tehnice și strategice prezentate de EREMA cu privire la reciclarea maselor plastice, a fost prezentată o gamă largă de perspective pe tema industriei maselor plastice – economia circulară.

Cu ocazia Discovery Days din acest an, EREMA a organizat un eveniment destinat numeroaselor companii pentru a-și inspira participanții să abordeze împreună ceea ce este, fără îndoială, cea mai dezbătută temă din industria maselor plastice: cum poate crește cantitatea materialelor reciclate folosite în produsele finite și gradul de reciclare a acestor produse. La începutul conferinței, Manfred Hackl, directorul general executiv EREMA Group, a rezumat provocările cu care se confruntă industria: „Pentru a atinge noul obiectiv european de reciclare de 55% până în 2030, mai mult de 10 milioane de tone de materiale reciclate trebuie utilizate pe piețele finale. Comparativ cu anul 2014, aceasta înseamnă mai mult decât dublul cantității de material reciclat. Pentru a realiza acest lucru, noi, ca producători de materii prime, producători, procesatori și reciclatori, trebuie să identificăm împreună noi piețe, să folosim sursele neexploatate de mase plastice, precum și să aducem în prim plan și să implementăm un proiect mai puternic pentru reciclare pe termen lung”.

Prezentarea impresionantă a proiectelor inovatoare concrete din sectoarele de reciclare post-consum și reciclare de deșeuri de producție a demonstrat cât de avansate sunt deja soluțiile tehnice de reciclare. Pentru ca acestea să devină o parte fixă a soluțiilor viitoare, toți cei implicați în întregul lanț al maselor plastice trebuie să beneficieze de un schimb intensiv de experiență. „Ca producător de articole de marcă, lucrăm sistematic împreună cu partenerii noștri pentru a ne optimiza ambalajul. În acest sens, folosim cantități mici de material care, pe de o parte, sunt realizate cu materiale reciclate și sunt, în același timp, reciclabile. Eficiența resurselor și produsele de top nu reprezintă o contradicție în termeni din punctul nostru de vedere”, declară Thorsten Leopold, șef Dezvoltare Internațională Ambalaje – Produse pentru Îngrijirea Locuinței, Henkel.

La expoziția de produse de la sediul EREMA, participanților li s-a arătat cât de amplă este deja în prezent gama de produse finite realizate din material reciclat. De la ţevi pentru industria construcțiilor și produse de lifestyle, cum ar fi ochelarii de soare, la espressoare automate – produsele care conțin materiale reciclate fac parte din viața noastră de zi cu zi de ceva timp. Aici este esențial materialul reciclat de înaltă calitate, asigurarea acestuia fiind posibilă cu ajutorul tehnologiei moderne de reciclare. Vizitatorii s-au putut convinge singuri de acest lucru pe parcursul Discovery Days: un număr total de 10 mașini de reciclare de la EREMA și compania soră, PURE LOOP, au fost în funcțiune non-stop.

Comunicarea - cheia economiei circulare

Prezentarea proiectelor de pionierat selectate a dovedit foarte clar faptul că lanțul de producţie a maselor plastice se poate dezvolta doar prin comunicare. De exemplu, Engel cu mașinile de turnare prin injecție și Haidlmair în sectorul fabricării matriţelor au demonstrat că nu este automat necesar să se dezvolte și mai mult produsele existente pentru a utiliza granule reciclate, deseori tot ceea ce este necesar în prima etapă fiind transferul de cunoștințe între producători și specialiști în reciclare. Evoluțiile noi și ulterioare realizate grație inginerilor din domeniul mecanic și cel al fabricării matriţelor vizează mai mult creșterea consecvenței procesului atunci când se utilizează granule reciclate pentru a le folosi într-un spectru mai larg.

Ideea Fabricii LIT, o unitate publică pilot promovând industrializarea 4.0 sub conducerea Institutului de Tehnologie din Linz (LIT) din cadrul Universității Johannes Kepler, a ilustrat cum ar putea arăta producția în viitor. Companiile locale vor putea încerca tehnologii de producție digitalizate în acest laborator de testare și vor putea dezvolta modele de afaceri paralele cu acestea.

Schimbul de experienţă de astăzi conduce la soluţiile de mâine

Discuția dintre producătorii de materii prime a confirmat încă o dată că durabilitatea joacă un rol tot mai important în viziunile companiilor. Titlul acestei discuții a fost „Economia circulară și producătorii de materii prime – lumi paralele sau un concept complementar?” și le-a permis participanților să își contureze propriile strategii pentru viitor. Rezultatul: reciclarea nu este o contradicție în termeni, este un avantaj în producția de materii prime. Produsele finite sustenabile solicită know-how-ul producătorilor de materii prime combinat cu experiența specialiștilor în reciclare. Remarcile Plastics Recyclers Europe (PRE) s-au concentrat pe inițiative europene precum EuCertPlast și RecyClass, care vizează impunerea standardelor uniforme de calitate în utilizarea materialelor plastice și proiectarea pentru reciclare. Industria europeană a reciclării poate valorifica deja o bogată experiență în domeniul economiei circulare inovatoare și, ca urmare, are un avans semnificativ, potrivit lui Manfred Hackl: „Economia circulară nu este doar o necesitate ecologică, ci oferă, de asemenea, Europei șansa de a se poziționa ca pionier al economiei verzi”.

conferinta Chorus

  • De la stânga la dreapta: producătorii de materie primă Anton Wolfsberger, șef Marketing Produse de Consum și Conducte, Borealis, și Alexander van Veen, director executiv/comercial, Achiziții & Servicii Tehnice & Dezvoltare, Braskem Olanda, au oferit o perspectivă din punctul lor de vedere asupra unei industrii durabile a maselor plastice într-o discuție moderată de Steven Chaid.

În cadrul evenimentului, participanților li s-a oferit o imagine de ansamblu şi asupra activităților companiilor din domeniul maselor plastice de-a lungul lanțului valoric şi al vizitelor companiilor Engel și Greiner Packaging.

În ziua a doua, Borealis a invitat participanții la Discovery Day la centrul său de inovare din Linz. Cu ocazia unei vizite științifice la laboratorul de aplicații al companiei, accentul s-a pus pe prelucrarea poliolefinelor reciclabile și a granulelor reciclate.

A treia zi a fost dedicată tendințelor în reprelucrarea deșeurilor de producție. Vorbitorii din partea SML sau Brückner au confirmat că din ce în ce mai mulți producători de ambalaje se bazează deja pe o soluție combinată de producție și reciclare atunci când investesc în echipamente noi. „EREMA a început să producă sisteme de reciclare a deșeurilor de producție în urmă cu 35 de ani. Această divizie reprezintă acum peste 50% din cifra noastră de afaceri și suntem mândri că tot mai mulți producători internaționali de ambalaje își pun încrederea în calitatea oferită de noi”, spune Manfred Hackl.

Concepte complete de reciclare prin tehnologia de reciclare inovatoare

Încă dintr-un stadiu incipient, EREMA și-a asumat angajamentul față de calitate și transparența proceselor. De exemplu, ReFresher, în combinație cu INTAREMA®, asigură reducerea la minimum a mirosului materialelor reciclate printr-un proces termic-fizic. Acest lucru extinde considerabil domeniul de aplicare al materialelor reciclate din materiale post-consum. În domeniul smart factory, EREMA oferă o monitorizare calitativă online a culorii și valorii MVR (indice de curgere la cald a materialelor termoplastice) încă din timpul prelucrării. Sistemul Manufacturing Execution System re360 oferă o imagine de ansamblu digitală a datelor de producție. Acesta nu este aplicabil numai pentru mașinile EREMA, ci poate fi folosit și pentru întreaga gamă de echipamente ale unei companii – în mod ideal, de la baloţii de material plastic până la materialul reciclat.

Pentru a satisface cererea de concepte complete de reciclare cu know-how de la EREMA, specialiștii austrieci în reciclare au adăugat recent unitatea operațională KEYCYCLE portofoliului companiei. Aceasta înseamnă că EREMA Group poate acum, de asemenea, să ofere servicii complete de inginerie și integrare pentru sistemele de reciclare a maselor plastice. Mai mult, clienții beneficiază de sprijin încă din stadiul incipient al planificării, cu consultanță de specialitate și, dacă este necesar, studii de fezabilitate pentru integrarea soluției adecvate de reciclare pentru utilizarea acestora.

Cu peste 1.000 de participanți din 54 de țări, EREMA a avut un număr record de vizitatori la evenimentul Discovery Days din acest an, eveniment desfășurat între 27 și 29 iunie 2018. EREMA a invitat oaspeții să participe la discuția cu privire la modul în care cantitatea de material reciclat și gradul de reciclare a produselor finite din plastic pot crește.

Concluzia conferinței: numai o colaborare mai intensă în cadrul industriei poate dezvolta în mod colectiv tehnologiile necesare care vor îndeplini obiectivele de reciclare și vor asigura, astfel, o cantitate mai mare de granule reciclate utilizate în produsele finite.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.