Intensificarea cererii de roboţi industriali va continua 2014: creştere de minimum 15%; 2015 - 2017: creştere medie anuală de 12%

Roboti

de Federatia Internationala de Robotica (IFR)

În 2014 vor fi instalaţi peste 200000 de roboţi în întreaga lume, cu 15% mai mulţi decât în 2013” a anunţat Arturo Baroncelli, Preşedintele IFR, pe 30 septembrie, cu ocazia publicării studiului „World Robotics 2104 – Industrial Robots”. „Intensificarea cererii de roboţi industriali va continua. Între anii 2015 şi 2017, este posibil să continue creşterea cu o medie anuală de 12%”, a declarat Baroncelli.

Industria auto şi cea de component electronice – stimulente majore ale creşterii

Volumul mare al comenzilor de roboţi industriali va continua să provină din industria de auto. De obicei, investiţiile din această industrie sunt ciclice. Cu toate acestea, începând cu 2010, investiţiile au fost în creştere, fără a prezenta un efect ciclic considerabil. Această dezvoltare deosebită va continua şi în anii următori. Totuşi, livrările de roboţi ar putea să fie temperate pe anumite pieţe. Industria de componente electrice/electronice îşi măreşte investiţiile în roboţi în legătură cu automatizarea producţiei, ca şi în reutilarea noilor procese de producţie.

Este posibilă o creştere suplimentară a comenzilor de roboţi şi din alte industrii, în special din industria cauciucului şi a materialelor plastice, din industria farmaceutică, din industria alimentară şi cea a băuturilor, chiar şi din industria de prelucrare a metalelor şi a construcţiei de maşini.

În 2014, creştere importantă în Asia

O creştere importantă de circa 21% este aşteptată în Asia în anul 2014, în mod deosebit în China şi Taiwan, în Coreea de Sud şi în majoritatea pieţelor din Asia de Sud-Est. Vânzările de roboţi din cele două Americi vor creşte cu circa 11% în 2014, stimulate de cererea în creştere din America de Nord şi din Brazilia.

În Europa se estimează că instalările de roboţi vor creşte cu 6% (se aşteaptă ca piaţa germană să prezinte o creştere suplimentară). Se preconizează că vânzările în alte ţări vest-europene se vor menţine sau chiar vor creşte în 2014, în ciuda înrăutăţirii situaţiei economice din unele ţări.

Creşterea continuă între 2015 şi 2017

Între 2015 şi 2017, se estimează că vânzările de roboţi vor creşte cu circa 6% în cele două Americi, ca şi în Europa, şi cu circa 16% în Asia şi Australia, ca medie anuală.

Se apreciază că, la sfârşitul anului 2017, în fabricile din întreaga lume vor fi instalaţi aproximativ 2 milioane de roboţi. Referitor la această prognoză sunt implicate anumite riscuri:

  • riscurile din zona euro indică o tendinţă în scădere;
  • riscurile geopolitice, precum cele ale conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, tensiunea dintre Federaţia Rusă şi lumea occidentală, ca şi evoluţiile din ţările emergente şi de pe pieţele financiare globale ar putea influenţa economia într-un mod chiar mai defavorabil decât se preconizează în prezent;
  • riscurile privind tendinţa de scădere include şi insuficienta implementare a reformelor structurale în ţările din zona euro.

 

Totuşi, investiţiile în automatizare sunt necesare şi se consideră că vor continua, probabil într-o etapă ulterioară.

China, creştere bruscă a pieţei de roboţi

Vânzările de roboţi industriali vor dobândi un impuls considerabil în anii următori în China. În anul 2014, se estimează că vânzările vor creşte cu aproximativ 50000 de unităţi. Între 2015 şi 2017 este posibilă o creştere medie anuală cu cel puţin 25%, ajungându-se la circa 100000 unităţi în 2017. În 2017, în fabricile din China vor funcţiona peste 400000 de roboţi industriali. Deoarece din ce în ce mai mulţi furnizori de roboţi din China s-au lansat pe piaţă, competiţia dintre furnizorii străini şi cei chinezi se va intensifica. Piaţa chinezească oferă un potential enorm pentru instalarea diverselor tipuri de roboţi în anii următori.

Un domeniu mai larg de utilizare în industria auto

Uimitoarele progrese şi dezvoltările tehnologice innovative din industria prelucrătoare au produs o creştere substanţială a numărului instalărilor de roboţi în ultimii patru ani, în special în industria auto. În prezentarea sa specială privitoare la viitoarele provocări din robotică pentru industria de automotive, Dr. Stefan Markus Baginski, BMW, consideră că mai există un domeniu larg de oportunităţi de utilizare a şi mai multor roboţi în fabricaţia de automotive. Capabilităţile atât ale PLC-urilor (automate programabile), cât şi ale controlerelor roboţilor nu sunt, încă, exploatate la întregul lor potenţial.

,,Dacă privim la cât de extinsă este interconectarea aparatelor de telefonie mobilă cu rețeaua de telefoane, cu platformele sociale și cu serviciile cloud, imaginați-vă câtă energie, câte eforturi privind întreținerea, cât spațiu și cât hardware am putea economisi dacă, de exemplu, controlerul robotului ar fi doar un serviciu cloud, la care ar fi conectați toți roboții, pentru a menține în funcțiune programele lor individuale.’’ Dr. Stefan Markus Baginski, BMW

Baginski a tras concluzia că întreaga comunitate a roboţilor – căreia îi aparţin şi producătorii de automobile – trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru dezvoltarea tehnologiei şi să-şi modifice şi atitudinea în societate în ceea ce priveşte noile direcţii din domeniul automatizării.

O nouă piaţă pentru electro-mobilitate

Este în curs de apariţie o nouă piaţă ca rezultat al creşterii electro-mobilităţii şi al necesităţii stocării energiei în amplasamente staţionare, pentru stocări ale energiei regenerabile din reţelele energetice: baterii cu putere mare. Producerea acestora este mai complexă decât cea a bateriilor obişnuite, de uz curent, aflate pe piaţă la ora actuală. Şi în cazul acestora, cheia succesului o reprezintă o precizie ridicată, o calitate înaltă şi o creştere a productivităţii, ceea ce necesită automatizare şi, în consecinţă, roboţi. În privinţa electro-mobilităţii, se discută despre staţii de schimbare a bateriilor ca o alternativă la staţiile de încărcare a bateriilor. Acest fapt poate conduce la o altă viitoare piaţă atractivă pentru roboţi.

Prezentul şi viitorul industriei mondiale de roboţi - opinii

Pe baza rezultatelor publicate în World Robotics 2014 – Industrial Robots, industria mondială de roboţi priveşte cu încredere în viitor. În continuare, vă prezentăm câteva declaraţii care confirmă acest lucru:

,,Cred că Human–Robot–Cooperation (HRC) trebuie să fie nu doar deschizătoare de noi domenii de aplicaţii, ci să şi reducă distanţa dintre Fiinţa Umană şi Robot, adesea Roboţii fiind menţionaţi ca distrugând locurile de muncă ale oamenilor. Cu toate acestea, HRC este menţionată, în acest articol, în legătură cu domeniul automotivelor, dar aceasta are un potenţial deosebit şi în industrie, în general.’’ Hirofumi Tanaka, Associate Officer Technology Planning Department Robot Division, Kawasaki Ltd., Japan, member of the IFR Executive Board

 

,,Din punctul de vedere al Comau, anii care vor veni vor aduce o continuă creştere a pieţei de roboţi în toate regiunile. Dezvoltarea extraordinară a pieţei, pe care noi toţi o certificăm în China pentru ultimii 5 – 7 ani, este de aşteptat să continue, deoarece China are un mult mai vast „orizont financiar” decât Lumea Occidentală. Este de aşteptat ca lipsa forţei de muncă specializată să răbufnească în China în următorii 10 ani şi, pentru a diminua un astfel de risc, este necesară investiţia în roboţi şi în automatizare. Restul zonei asiatice va fi, de asemenea, martorul unei sigure extin­deri a pieţei de roboţi, cu anumite incertitudini în ţările importante utilizatoare de roboţi, precum Coreea de Sud şi Japonia, unde prognozăm o rată de creştere mai redusă a implementării de roboţi în viitorii ani.

Se aşteaptă ca piaţa de roboţi din America de Nord şi din Europa să crească, dar nu în acelaşi ritm ca în zonele cele mai dinamice din Asia. Justificarea unei astfel de dezvoltări pe mai departe în aceste zone (adică America şi Europa) constă în necesitatea de a-şi menţine competitivitatea în raport cu alte zone. Extiderea utilizării roboţilor şi cunoştinţele acumulate (know-how) privind posibilităţile acestora au avut ca rezultat aplicaţii de care nu s-a auzit niciodată anterior, creând tot mai multe macro nişe de explorat.

Activităţile din domeniul automotivelor, care, probabil, vor rămâne cel mai mare consumator mondial de roboţi pentru o lungă perioadă de timp, este stimulatorul unor noi aplicaţii şi provocări în ceea ce priveşte competitivitatea, flexibilitatea, productivitatea şi calitatea. Roboţii nu sunt, încă, atât de uşor de utilizat după cum ar putea fi şi, în acest sens, sunt de aşteptat îmbunătăţiri. Un alt subiect de interes, care solicită dezvoltări suplimentare în următorii câţiva ani, este integrarea roboţilor şi a PLC-urilor.’’ Mathias Wiklund, COO Comau Robotics, Italia

 

,,Piaţa de roboţi este caracterizată printr-un dinamism aparte. Aceasta este pe punctul de a-şi menţine această caracteristică şi să continue să crească. Deoarece soluţiile de automatizare se răspândesc, tot mai multe per­soane vor deveni conştiente de posibilităţile oferite de automatizarea robotizată – atât în marile companii, cât şi, în mod deosebit, în IMM-uri. O programare mai simplă şi interfaţarea roboţilor noştri înseamnă că bariera de la intrarea în domeniul automatizării devine, perma­nent, plasată tot mai jos.

Pieţele diferite au solicitări diferite: în zonele cu o creştere puternică, soluţiile cu roboţi sunt, adesea, încă noi şi se răspândesc încet, dar sigur, în mod special în domeniile sudurii şi prelucrării metalelor. Acest lucru este cel mai evident în China, unde KUKA are foarte mare succes servind piaţa locală din noua noastră fabrică recent deschisă acolo. În Europa şi în America de Nord, pe de altă parte, roboţii rămân baza producţiei competitive, într-un domeniu larg de industrii şi de aplicaţii diferite. Acesta este domeniul în care intră în joc noi realizări, precum robotul nostru de mică greutate LBR iiwa şi o conectare mai puternică la reţea şi care interconectează siste­mele, menţinând filosofia Industry 4.0. Alături de componentele mecanice sofisticate, controlerul şi software-ul joacă un rol tot mai important. In plus, domeniile de aplicaţii se dezvoltă în multe ramuri diferite ale industriei. Ca răspuns la această tendinţă şi pentru a veni cât mai aproape de beneficiari, am restructurat KUKA prin divizii. O altă realizare importantă o constituie colaborarea om – robot. Robotul devine un sprijin modern al producţiei. Acest lucru este o realizare pe care vom fi capabili s-o observăm foarte clar în anii viitori.’’ Manfred Gundel, President and CEO of KUKA Roboter GmbH Germany, member of the IFR Executive Board

 

,,Noi, la ABB, continuăm să fim extrem de încrezători în perspectivele de creştere ale industriei de roboţi. Investiţiile glo­bale din domeniul auto s-au menţinut la cote istorice, iar utilizarea în continuă creştere a automatizării robotizate, de către industrii din afara domeniului de auto, stimulează utilizarea automatizării industriale robotizate la un nou nivel global. Acest fapt, coroborat cu presiunea puternică din partea industriei privind roboţii cooperanţi, va crea şi mai multe ocazii favorabile pentru soluţiile de robotizare din viitorul apropiat şi va con­solida şi mai mult poziţia industriei noas­tre. Aceasta este o perioadă provocatoare pentru firma şi pentru industria noastră şi sunt realmente privilegiat de a fi capabil să contribui la un an record, aşa cum cred că va fi 2015.’’ Per Vegard Nerseth, Group Senior Vice President Head of Business Unit Robotics Discrete Automation & Motions Division ABB Elveţia

 

În raportul World Robotics 2014 – Industrial Robots sunt prevăzute analize detaliate privind instalările de roboţi în diferite ţări; aplicaţii şi tipuri de industrii; tendinţe şi prognoze etc. (Comunicat de presă IFR)Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.