Povestea de succes a roboţilor industriali continuă

Roboti

de T&T

Povestea de succes a roboţilor industriali continuă

În 2012, vânzările de roboţi industriali la nivel mondial au crescut cu nouă procente

Povestea de succes a roboţilor industriali continuă şi în 2012”, afirmă Dr. Shinsuke Sakakibara, preşedintele IFR, cu ocazia publicării studiului ,,World Robotics 2012 - Industrial Robots",în Taipei. „În ciuda înrăutăţirii situaţiei economice globale, este posibil ca, în 2012, vânzările de roboţi să înregistreze o creştere de aproximativ nouă procente, adică de până la 181 000 de unităţi. Departamentul de statistică al IFR estimează că, între 2013 şi 2015, vânzările de roboţi la nivel mondial vor creşte în medie anual cu aproximativ 5%. În 2015, livrările de roboţi industriali vor depăşi cifra de 200000 de unităţi.

 

Creşterea continuă în numeroase state

În 2012, creşterea vânzărilor încă se datorează, în principal, industriei de automobile şi industriei electronice, precum şi unui număr de clienţi, cu comenzi cu volum redus, din alte ramuri industriale. Principalele impulsuri vin din America de Nord, China, Brazilia şi din ţările Europei Centrale şi de Est, precum şi din Japonia, ca urmare a refacerii capacităţilor de producţie distruse în urma catastrofei produse de tsunami. Nevoia urgentă de automatizare a producţiei este principalul determinant al ritmului accelerat al instalărilor de roboţi industriali din SUA şi Canada. Livrările de roboţi către Republica Coreea vor creşte însă moderat, ca urmare a investiţiilor puternice din ultimii ani. Vânzările de roboţi vor creşte în 2012, şi ulterior, în Taiwan datorită investiţiilor majore în industria electronică. În Germania, acestea vor atinge un nivel aproape maxim în 2011, în timp ce în Italia şi Spania vor scădea din cauza înrăutăţirii probabile a situaţiei economice.

 

Extinderea pieţei de roboţi a Chinei

China va deveni cea mai mare piaţă de roboţi din lume în ceea ce priveşte livrările anuale. În China, în anii următori, pentru a atinge aceeaşi densitate de roboţi precum în Germania sau Japonia, trebuie instalaţi aproximativ un milion de roboţi noi. Furnizorii globali de roboţi sunt conştienţi de acest potenţial şi îşi sporesc capacităţile. În plus, furnizorii de roboţi ai Chinei se află într-un proces de pătrundere sau au pătruns deja pe piaţă. În China există deja câţiva furnizori de roboţi cartezieni/liniari. Totuşi, rata de creştere a instalaţiilor robotizate va pierde din avânt în 2012, după creşterea puternică din ultimii ani. Motivele sunt actuala situaţie economică globală dificilă şi, probabil, sfârşitul ciclului de investiţii din industria automobilelor.

 

Potenţial ridicat pentru instalarea de roboţi în numeroase ţări

La sfârşitul anului 2011, se instalaseră doar 55 de roboţi la 10 000 de angajaţi în industria producătoare din întreaga lume. Republica Coreea, Japonia şi Germania sunt cele mai automatizate state din lume, cu o densitate de roboţi cuprinsă între 347 şi 261. În majoritatea pieţelor emergente, densitatea roboţilor, sau cu alte cuvinte rata de automatizare, se situează încă mult sub medie.

În comparaţie cu toate celelalte sectoare, rata de automatizare în industria automobilelor este destul de ridicată. Japonia deţine de departe cea mai ridicată densitate de roboţi din industria automobilelor, fiind instalaţi aproape 1 600 de roboţi industriali la 10 000 de angajaţi. Aceasta este urmată de Italia, Germania şi Statele Unite cu densităţi ale roboţilor cuprinse între 1 100 şi 1 200. Cu rate de 261, respectiv 221 de roboţi, Republica Coreea şi Japonia deţin cel mai mare număr de roboţi în alte sectoare decât în industria automobilelor. Acest lucru se datorează instalării de roboţi în industria electronicii. În Germania, rata destul de ridicată, de 137 de roboţi, se datorează unei distribuţii mai diversificate a roboţilor industriali în toate industriile, în special în industria de prelucrare a metalelor, industria chimică, industria alimentară şi în industria electrotehnică/electronică.

Concluziile generale indică nu numai faptul că, în majoritatea ţărilor studiate, potenţialul pentru instalarea de roboţi în alte industrii decât în cea a automobilelor este încă uriaş, ci şi că acesta este considerabil de ridicat şi în industria de automobile din pieţele emergente şi din unele pieţe tradiţionale.

 

Riscuri şi oportunităţi

Deschiderea uriaşelor pieţe de consum din ţările BRIC, din Asia de Sud-Est, din Turcia şi din ţările din Orientul Mijlociu va garanta creşterea cererii de consum necesară investiţiilor în automatizare din aceste ţări. Eficienţa energetică şi materialele de construcţie uşoare reprezintă principalele provocări ale industriei producătoare. Industria de automobile va continua să fie inovatorul noii tehnologii. Totuşi, va urma o perioadă de declin ciclic al investiţiilor în industria automobilelor în 2013 şi 2014. Industria electrotehnică/electronică va continua procesul de automatizare pentru a spori productivitatea şi pentru a ameliora calitatea muncii angajaţilor, în special în Asia. Roboţii mai uşor de utilizat, precum şi roboţii care cooperează cu lucrătorii umani, vor creşte vânzările în întreprinderile mici şi mijlocii. Integrarea îmbunătăţită şi uşoară a roboţilor industriali va asigura mai multe aplicaţii pentru aceştia. Acestea nu sunt singurele motive ale creşterii continue a vânzărilor de roboţi. Lucrul în condiţii periculoase, dificile şi în condiţii de murdărie al lucrătorilor umani trebuie abolit în întreaga lume. Roboţii sunt singura soluţie.

Există însă şi câteva riscuri legate de această prognoză mai degrabă optimistă: problemele financiare din majoritatea pieţelor pot reduce creşterea economiei globale sau chiar pot cauza o recesiune. Aceasta ar putea avea drept consecinţă reducerea investiţiilor şi în sectorul roboticii. În acest caz, investiţiile planificate se pot restrânge pentru o vreme. Tendinţa de automatizare va continua ulterior, în vederea creşterii productivităţii, profitabilităţii şi a garantării sustenabilităţii producţiei industriale.

 

2011: Anul de glorie al roboţilor industriali, din 1961 până în prezent

În 2011, livrările de roboţi au crescut cu 38%, la 166 028 de unităţi, fiind de departe cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată într-un an. Valoarea vânzărilor a crescut cu 46%, la 8,5 miliarde de dolari, înregistrându-se astfel un nou record. Trebuie remarcat faptul că, în general, această valoare nu include costul pentru software, componente periferice şi ingineria sistemelor. Prin includerea acestor costuri rezultă o valoare de piaţă a sistemelor de roboţi de aproape trei ori mai mare. Astfel, valoarea globală de piaţă a sistemelor de roboţi în anul 2011 este estimată la 25,5 de miliarde de dolari.

În 2011, Japonia a fost din nou cea mai mare piaţă de roboţi din lume. Livrările de roboţi către Japonia şi-au revenit şi au crescut cu 27%, la aproape 28 000 de unităţi. Industria automobilelor şi majoritatea celorlalte sectoare şi-au sporit investiţiile, peste medie, în roboţi.

Vânzările de roboţi au crescut cu 9%, la 25 500 de unităţi, în Republica Coreea. După masivele investiţii ale industriei electrotehnice/electronice în 2010, atunci când Republica Coreea s-a aflat în capul listei, creşterea a fost moderată în 2011.

În SUA, livrările de roboţi au crescut cu 43%, la un nou nivel maxim de 20 555 unităţi în 2011, comparativ cu 2010. Nevoia de modernizare a capacităţilor de producţie în SUA capătă din nou avânt.

În 2011 s-au vândut 22 600 de roboţi industriali Republicii Populare Chineze, cu 51% mai mult decât în 2010. Între 2006 şi 2011, cantitatea livrată anual a crescut de patru ori. În cei 50 de ani ai industriei roboţilor nu a existat nicio altă ţară care să înregistreze o asemenea creştere dinamică a instalărilor de roboţi într-o perioadă de timp atât de scurtă. S-au livrat 19 500 de noi roboţi industriali către Germania, cea mai mare piaţă de roboţi din Europa – cu 39% mai mult decât în 2010. După puternica revenire din 2010, acesta este de departe cel mai ridicat număr înregistrat vreodată într-un singur an, reprezentând 45% din livrările totale către Europa.

În Italia, vânzările totale de roboţi industriali au crescut cu 13%, adică 5 100 de unităţi. Industria automobilelor, industria alimentară şi a băuturilor, industria de prelucrare a metalelor şi industria de maşini şi-au sporit numărul de comenzi, peste medie, pentru roboţi.

Studiul World Robotics Industrial Robots, întreprins de departamentul de statistică al IFR, se bazează pe date autentice oferite de aproape toţi furnizorii de roboţi din lume şi pe statisticile asociaţiilor naţionale ale producătorilor de roboţi. Rezultatele sunt analizate şi verificate de Asociaţia Furnizorilor de Roboţi Industriali IFR, înainte de a fi publicate. Această publicaţie unică, care dispune de date de înaltă calitate, prezintă cele mai complete statistici la nivel mondial în materie de roboţi industriali, în tabele uniforme, care permit comparaţii pertinente între state. Acesta conţine date statistice detaliate pentru 40 de ţări, împărţite pe domenii de aplicare, ramuri industriale, tipuri de roboţi şi alte variabile tehnice şi economice. Datele privind producţia, exporturile şi importurile sunt prezentate pentru un anumit număr de state. Sunt prezentate, de asemenea, tendinţele în ceea ce priveşte densitatea roboţilor, adică numărul de roboţi la 10000 de angajaţi în sectoarele relevante. (www.worldrobotics.org)


    


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.