Depozitele automate ajută la creşterea productivităţii

Scule

de Iscar Tools

Depozitele automate ajută la creşterea productivităţii

Depozitele automate ajută la creşterea productivităţii

Depozitele automate industriale au demonstrat în ultimii 20 ani că sunt un mijloc eficient de stocare și de eliberare a sculelor. Inițial, SUA a fost prima țară care a adoptat în mod serios astfel de sisteme, dar în ultimele 2 decenii utilizarea lor a devenit larg răspândită în industrie la nivel mondial. Astăzi există zeci de mii de unități în serviciu.

Folosirea acestor sisteme continuă să crească, utilizatorii realizând multiplele lor beneficii. De asemenea, companiile multinaţionale, în tendința de a-și diversifica bazele geografice de producție, exportă, odată cu bune practici, şi folosirea depozitelor automate.

Depozitele automate industriale, cum este și MATRIX, aduc beneficii reciproce majore, atât furnizorului de scule, în particular, distribuitor sau integrator, cât și utilizatorului final.

Vânzătorii sunt dornici să le ofere clienților lor acces ușor și de încredere la produsele pe care le comercializează, ca o garanție a repetitivității comenzilor și sunt dornici de a exploata potențialele oportunităț i de creștere. Un depozit automat situat strategic în secția de fabricație ajută la stabilizarea relației de afaceri dintre client și vânzător și reprezintă un avantaj în fața concurenților care livrează într-un mod tradițional, mai puțin convenabil.

Cumpărătorii caută să-și asigure disponibilitatea instantanee a sculelor, pentru a evita ca producția lor să se oprească. În plus, ei văd punerea în aplicare a unui sistem automat industrial ca o modalitate de a reduce la minimum costurile și riscurile asociate, în general, cu stocurile, prin optimizarea nivelului stocurilor sau încredințarea către furnizor a proprietăț ii stocului prin contracte de consignment.

În ultimii ani, a existat o creștere exponențială în furnizarea de depozite automate, majoritatea jucătorilor importanți investind în echipamente noi. Randamentul mediu al investițiilor este estimat de la 6 până la 18 luni, iar rata de creștere a activității este dublă față de aceeași activitate care nu utilizează aceste echipamente.

Tipurile de sisteme disponibile variază de la depozite cu elice, destinate cazurilor de furnizare și de reaprovizionare simple, la sisteme sofisticate,high-end, care oferă utilizatorilor un control deplin asupra a sute de produse într-o singură unitate,împreună cu avantajul unui software de management puternic, cum este MATRIX-TM. Acesta din urmă este deosebit de atractiv pentru utilizatorii mai avansați, care au nevoie de funcții inovatoare, integrând un grad mare de flexibilitate și capabilități superioare de raportare, ce nu sunt oferite de aparatele simple.

Sistemele de ultimă oră au o serie de avantaje importante, structura lor de stocare se bazează pe sertare care conțin mai multe casete, blocate individual.

Fiecare casetă separată poate stoca un alt element de stoc - ideal pentru utilizatorii care folosesc o mare varietate de consumabile. Acest format permite o gestionare mai completă a stocului, mai multe produse putând fi stocate în siguranță, iar eliberarea sculelor către utilizatori este controlată în mod eficient și monitorizată îndeaproape. De asemenea, natura ergonomică a acestor sisteme înseamnă că spațiul este pe deplin utilizat, este nevoie, astfel, de puține echipamente, iar costurile sunt reduse.

Pentru a optimiza folosirea spațiului, echipamentul MATRIX versiunea 5 a fost reproiectat în întregime păstrând, în același timp, conceptul flexibil, modular și scalabil. Familia de produse conține acum 3 membri:

  • MATRIX Mini – versiune compactă ce poate fi instalată în orice atelier, pe o masă sau pe un cărucior special conceput (figura 1);
  • MATRIX Maxi – un depozit de capacitate mare, fără însă a fi condiționat la un număr predefinit de sertare, putând fi, astfel, livrat exact la capacitatea necesară, sertare noi putând să fie adăugate în caz că este nevoie (figura 2);
  • MATRIX DLS (,,drawer level security”)– cabinet la care există doar un nivel de securitate: pe sertar. Este destinat consumabilelor mai puțin scumpe sau stocului suplimentar, având avantajul că este gestionat cu același software avansat – MATRIX-TM (figura 3).

 Fiecare dintre cei 3 membri poate fi configurat în versiunile:

  • ,,Touch”, care conține un PC cu ecran tactil prin intermediul căruia aparatul poate fi comandat;
  • ,,Pod”, ce poate fi comandat de la un MATRIX ,,Touch” sau de la un PC sau tabletă separate, ce nu intră în componența unui aparat.

 MATRIX-TM software este, de asemenea, conceput modular, existând două componente de bază:

  • MATRIX-TM Touch – partea de software prin care se operează depozitele automate. Oferă acces la produsele stocate în depozit pe bază de autorizații (organizațional sau limită pe buget);
  • MATRIX-TM Manage – cu ajutorul căreia se configurează tot siste­mul (toate aspectele legate de produsele stocate, utilizatori...) și care conține rapoarte standard sau speciale despre eficiența gestionării depozitului sau a componentelor sale. Poate gestiona nu numai scule, ci și alte consumabile, produse de serie sau verificatoare

Un modul opțional este MATRIX Mobile, cu ajutorul căruia accesul la date poate fi făcut de pe dispozitive mobile: telefon, tabletă sau laptop.

MATRIX-TM poate fi utilizat și la gestionarea magaziilor tip ,,Kardex Shuttle" sau a unor sisteme neautomate organizate matriceal. În momentul de față este disponibil în 26 de limbi, selectate flexibil, la nivel de utilizator. De asemenea, fiind un sistem deschis, se pot adapta ușor periferice:

  • standard, cum sunt cititoare de cod de bare, cititoare magnetice, cititoare de amprente pentru acces, imprimante cod de bare pentru emiterea de etichete;
  • speciale, ca de exemplu MATRIX Recycler – o soluție complet automa­tizată pentru colectarea și gestionarea carburilor uzate.

Dezvoltările recente privind funcționalitățile soft­ware oferă acum beneficii chiar mai mari pentru uti­lizatorii finali. Sistemele automate mai avansate, cum este MATRIX, folosesc algoritmi de logistică inteligenți pentru a maximiza disponibilitatea consumabilelor, în același timp minimizând nivelurile stocurilor și uzura morală a acestora. Într-un mediu de producție modern, importanța disponibilității sculelor nu poate fi subestimată. Mașinile-unelte, care costă sute de mii de dolari sunt alese pentru viteza și pentru performanțele lor. Termenul de livrare este unul din factorii importanți în competiția dintre furnizorii de consumabile. În cazul în care sculele necesare nu sunt în stoc, mașinile-unelte se opresc. Costurile indirecte și riscurile asociate managementului ineficient al con­sumabilelor sunt inacceptabile pentru clienți.

Deși predictibilitatea este un factor cheie în asigurarea disponibilității, cele mai recente pachete de software oferă caracteristici inteligente, care per­mit utilizatorilor să personalizeze nivelurile stocurilor de produse ce sunt utilizate rar. Acest lucru poate fi realizat prin definirea unor alternative la stocurile   minime calculate sau prin introducerea de modificări ale parametrilor relevanți, cum ar fi frecvența, con­sumul mediu sau termenul de aprovizionare, în mod automat generând modificări ale nivelului de stoc minim calculat. Modificările pot fi realizate pe loc, fără a fi necesar un proces de final de săptămână sau de lună, astfel încât sistemul este întotdeauna actualizat.

Au fost făcute, de asemenea, progrese semnifica­tive într-o serie de alte domenii care fac aceste sisteme de nouă generație să lucreze într-un mod extrem de inteligent. Este de o importanță vitală ca numai consumabilele adecvate să fie folosite pentru anumite operații de prelucrare. Lista de materiale definește în mod normal consumabilele necesare, însă, pentru a fi siguri că numai acestea sunt utilizate efectiv, o limitare poate fi definită în software, astfel că, la momentul emiterii, utilizatorul introduce numărul piesei de pre­lucrat, după care numai componentele din lista de materiale pot fi emise pentru utilizare.

Eliberarea din depozit a consumabilelor pe bază de centre de cost, este o altă facilitate care poate avea implicații importante. Acesta permite planificatorilor și managerilor de producție să urmărească costurile „reale” pe unitatea produsă (CPU), mai degrabă decât folosirea unui cost teoretic. Dacă există o interfață cu ERP-ul clientului, datele referitoare la unitățile produse pot fi importate, astfel aparatul putând, de asemenea, raporta abateri de la referință. În acest fel, schimbări în durata de viață a unei scule (datorate unor schimbări în procesul de prelucrare, a lichidului de răcire, parametrii de așchiere) pot fi identificate și corectate în timp util.

În demersurile clienților de a căuta noi modalități pentru îmbunătățirea productivității, soluțiile inteli­gente de vânzare, care încorporează software de management sofisticat, dar ușor de utilizat, devin din ce în ce mai populare și înlocuiesc, treptat, sistemele tradiționale simple, care au fost utilizate anterior

În România, depozitele automate au început să fie larg cunoscute abia în ultimii 5 ani, Iscar fiind unul dintre promotorii acestui concept prin oferirea de alternative flexibile: clientul poate alege nu doar cumpărarea sculei, ci și închirierea simplă sau cu discounturi pe baza creșterii volumelor de scule utilizate.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.