Eveniment Sandvik Coromant: Prelucrarea digitală cu CoroPlus

Scule

de Sandvik

Eveniment Sandvik Coromant: Prelucrarea digitală cu CoroPlus

Digitalizarea rapidă a societății aduce oportunități pentru industria prelucrătoare, rezolvarea problemelor existente, minimalizarea consumului de resurse, timp și date, făcând-o astfel mai profitabilă. Între 22 și 24 octombrie, Sandvik Coromant a prezentat la Sibiu, Brașov și Ploiești, specialiștilor de la companiile Compa, Schaeffler, oferta de prelucrare digitală de la Sandvik Coromant, CoroPlus, care include soluții ce facilitează pătrunderea industriei prelucrătoare în universul INDUSTRIEI 4.0.

Sandvik Coromant a făcut un pas important către Industry 4.0 chiar din anul 2016 când a inaugurat în SUA platforma CoroPlus, prin care își propune să schimbe metodele de control asupra procesului de industrializare. Propriu-zis, pentru parteneri și colaboratori, platforma s-a lansat anul acesta pe piață, după ,,warm-up-ul” de acum 2 ani, fiind implementată deja în fabricile Sandvik.

În deschiderea evenimentului, Maricel CHIRICA, Sales Manager Sandvik Coromant România, a remarcat faptul că toată lumea discută despre Industry 4.0, și mai mult decât atât, majoritatea companiilor fac deja pași spre adoptarea noilor soluții, care se impun rapid pe piață.

Peter SCHNEIDER, Digital Machining Solution Specialist Sandvik Coromant pentru Europa Centrală, a prezentat în cadrul evenimentului din Brașov actuala ofertă de soluții pentru Industry 4.0 a companiei, ofertă ce acoperă complet linia de producție, de la proiectare și planificare până la prelucrarea propriu-zisă.

Pentru proiectare şi planificare, CoroPlus dispune de 3 instrumente:

1. CoroPlus® ToolGuide

Cu ajutorul ToolGuide-ului se obțin recomandări privind sculele și regimurile de așchiere pentru o anumită aplicație pe baza caracteristicilor mașinii-unelte, astfel încât mașina să realizeze sarcinile de așchiere în condiții optime. Alt avantaj major al acestui instrument îl reprezintă creșterea eficienței atunci când se operează cu loturi mici, atât datorită sculei corespunzătoare cât și a obținerii datelor de așchiere corecte. Rezultatul? Se obține piesa dorită de prima dată, fără opriri sau corecții ale erorilor mașinii.

Caracteristici principale:

 • Se stabilește scula pe baza materialului piesei;
 • Se stabilește scula pe baza sarcinii impuse;
 • Se stabilește procesul de prelucrare și datele de așchiere
 • Se stabilesc datele de așchiere recomandate pentru scula folosită.

CoroPlus® ToolGuide este disponibil pentru integrarea în CAD, CAM, în biblioteci de scule și în sisteme de management a sculelor, printr-o conexiune API.

2. CoroPlus® ToolLibrary

Serviciile CoroPlus® ToolLibrary sunt create pentru a oferi acces ușor la informații privind sculele așchietoare în procesul de planificare. Crearea unui ansamblu de scule și pregătirea lor pentru a fi importate în CAM poate fi realizată în circa un minut.

În primul rând, ToolLibrary asigură reprezentarea corectă a sculei așchietoare pentru programare CAM și pentru simulare. În al doilea rând, facilitează procesul de planificare prin crearea de ansambluri virtuale de scule așchietoare cu o calitate verificată, permițând o programare CAM și o simulare de înaltă calitate, asigurând compatibilitatea. Astfel, se evită definirea manuală a sculei, prin existența accesului permanent la informații corecte referitoare la sculă.

3. CoroPlus® ToolPath

CoroPlus® ToolPath generează rapid programe NC eficiente și de înaltă calitate pentru canale de inele de etanșare, strunjiri în toate direcțiile și frezarea roților dințate și a canelurilor, permițând o prelucrare avansată și un număr redus de reglaje și schimbări.

De asemenea, software-ul Sandvik oferă coduri de programare și tehnici pentru aplicații specifice. În acest fel, pot fi generate traiectorii optimizate ale sculelor pentru metoda specifică de prelucrare. Soluțiile se oferă atât ca software individual, cât și integrate în sistemele asociate, precum:

 • Prime Turning - permite strunjirea în toate direcțiile într-un mod mult mai eficient și mai productiv în comparație cu strunjirea convențională;
 • SpiroGrooving - reprezintă o soluție unică pentru o prelucrare sigură și productivă a canalelor inelelor de etanșare pe componente nerotitoare;
 • InvoMilling - programare CNC rapidă și ușoară pentru prelucrarea flexibilă a roților dințate.

În ceea ce priveşte prelucrarea, prin CoroPlus, Sandvik Coromant oferă o colecţie de 4 instrumente:

1. Silent Tools™ Plus

Prin intermediul Silent Tools™ Plus se obține o verificare în timp real a procesului, pentru a evita rebutul obținut în urma strunjirii interioare cu lungime în consolă mare. Mai mult decât atât, se stabilește rapid înălțimea centrului de inserție, cu ajutorul indicatorilor digitali.

Avantajele Silent Tools™ Plus:

 • Eficiență ridicată a prelucrării: indicatorul de vibrații Silent Tools™ Plus va prelua problemele din fazele incipiente ale prelucrării și va ajuta la evitarea blocării așchiilor.
 • Luarea deciziei corecte: cunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul piesei este o provocare atunci când are loc strunjirea interioară a unor piese delicate. Prin afișarea pe panou a momentului în care scula este în așchiere sau nu, operatorul poate să-și facă rapid o idee privind prelucrarea. Astfel, timpul în care mașina funcționează fără ca scula să așchieze poate fi redus.
 • Utilizarea mai eficientă a echipamentului: temperatura sistemului este afișată pe panoul Silent Tools™ Plus, permițând operatorilor să afle dacă sistemul riscă să fie deteriorat din cauza căldurii.
 • Interfață pentru schimbare rapidă: interfața de schimbare rapidă între adaptor și capul de așchiere este dezvoltat pentru o manipulare mai ușoară și pentru utilizarea optimizată a mașinii.

2. Coromant Capto® Plus

Coromant Capto® Plus asigură stabilitatea procesului la aplicațiile rotative efectuate pe centre de strunjire, prin utilizarea unor portscule bine întreținute, schimbând rapid sculele din mașină și mărind astfel durata de utilizare a mașinii. Pentru a sprijini planificarea întreținerii se utilizează informații de la suportul sculei acționate.

Dintre beneficiile utilizării Coromant Capto® Plus putem enumera:

 • Întreținerea preventivă: se poate prevedea necesitatea întreținerii suportului sculei acționate și să se facă planificarea corespunzătoare.
 • Schimbare rapidă: utilizarea schimbării rapide diminuează timpul consumat cu măsurarea, reglajul și schimbarea sculei, permițând o performanță îmbunătățită a mașinii.
 • Prezența cuplelor Coromant Capto®: suporții sculelor acționate sunt echipați cu cuple Coromant Capto®, care permit utilizarea unei game largi de scule de frezare și de găurire de înaltă performanță.

3. CoroPlus® ProcessControl

CoroPlus® ProcessControl monitorizează comportamentul sculei în timp real și asigură stabilitatea procesului, minimizând avariile care se produc din cauza coliziunilor. Fără monitorizarea corespunzătoare a prelucrării în secția de producție, pot apărea abateri nedorite față de rezultatele așteptate cauzate de deteriorarea sculelor așchietoare, mașinii-unelte și/sau a piesei. Sistemul de monitorizare CoroPlus® ProcessControl mărește stabilitatea și securitatea generală în așchiere, în final permițându-vă să deveniți mai productivi și mai profitabili, acest lucru fiind posibil datorită multiplelor tehnologii încorporate, precum:

 • Collision detector – detectează o posibilă coliziune și oprește automat prelucrarea pentru a evita reparații costisitoare ale mașinii;
 • Tool guard – monitorizează comportarea sculei pentru a maximiza securitatea procesului;
 • Machine health inspector – obține rapoarte privind situația mașinii și diminuează costurile datorită întreținerii preventive.

"Cu ocazia acestui eveniment am onoarea de a anunța deschiderea noii școli Sandvik Coromant în România, proiect ce va fi cunoscut sub numele de „Academia Coroplus“. Putem afirma că această inițiativă, pe cât de actuală, pe atât de „sensibilă“ face parte din Universul INDUSTRIEI 4.0. Luând în considerare trei factori-cheie: Afinitate, Realitate și Comunicare vom fi în postura de a prezenta partenerilor de afaceri și instituțiilor universitare planuri integrate ce respectă concepte ca: Înțelegere, Instalare și Aplicare. Credem că dificultatea apare mai puțin în înțelegerea noțiunii de Inteligență Artificială, ci mai mult în cunoașterea structurii umane. Aici intervine experiența Sandvik Coromant, prin implicare activă în domeniul Educației și al Comunicării efective. Sunt, totuși, de parere că, în general, există o înțelegere superficială a fenomenului. Urmariți Coromant Academy pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe în domeniu." - Laszlo Joszay - Manager Sandvik Coromant pentru România şi Ungaria

"În momentul acesta luam parte la a patra revoluție industrială care împachetează toate domeniile. Discutăm de grade diferite de automatizare, conversie a sistemelor actuale, specializare a forței de muncă, pregătind într-un ritm accelerat dezvoltarea societății și a economiilor. În acest trend trebuie să avem o altă modalitate de abordare, totul pornind de la educația celor implicați, până la implementarea soluțiilor Industry 4. Sandvik Coromant lansează conceptul de Industry 4, prin deja cunoscutele seminarii Coromant Academy, care se urmăresc prin prezentarea soluțiilor în cadrul Platformei Coroplus. Trăim într-o lume a senzorilor, a informațiilor generate de sistemele de fabricație care  ne ajută la creșterea gradului de utilizare, productivitate și calitate, combinat cu specializarea resursei umane. Vă așteptăm să împărtășim și să găsim soluțiile optime pentru Industry 4.0." - Maricel Chirica - Sales Manager Sandvik Coromant

4. CoroPlus® Machininginsights

Prin CoroPlus® Machininginsights se obține o sinteză a cauzelor opririlor mașinii și informații privind utilizarea generală a acesteia. Se identifică sursele de risipă în procesele de producție, se iau decizii pe baza datelor obținute și se definesc acțiuni pentru optimizare.

Utilizând CoroPlus® Machininginsights se obține acces instantaneu la datele referitoare la mașinile din secție, precum disponibilitatea lor, o transparență mai mare și posibilitatea optimizării proceselor de producție. Se poate urmări durata de viață a sculei, timpul în așchiere și parametrii sculei, pentru a optimiza producerea de piese.

Prin intermediul CoroPlus, oferta de prelucrare digitală de la Sandvik Coromant, se obțin numeroase beneficii:

 • reducerea numărului de piese rebutate,
 • planificarea eficientă a întreținerii mașinii-unelte,
 • scurtarea timpilor de reglare,
 • mărirea flexibilității în producția cu loturi mici,
 • rezolvarea deficitului de forță de muncă.

În finalul evenimentului, Peter SCHNEIDER a anunțat că pentru anul viitor Sandvik Coromant pregătește noi soluții care să răspundă provocărilor Industriei 4.0.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.