Frezele cilindro-frontale versatile, cu acţiune de aşchiere uşoară impun un nou etalon

Scule

de Sandvik

Frezele cilindro-frontale versatile, cu acţiune de aşchiere uşoară impun un nou etalon

Una dintre cele mai frecvent utilizate scule din staţiile ATC ale centrelor de prelucrare şi din componenţa maşinilor cu operaţii multiple este freza de colţ cu acţiune de aşchiere uşoară. Acest lucru nu se datorează doar faptului că frezarea de colţ este una dintre operaţiile de prelucrare predominante, ci şi gradului de versatilitate a frezelor care permite utilizarea acestora pentru operaţiuni de frezare frontală, frezare de canale, prelucrare în plan înclinat şi multe altele. CoroMill® 390 de la Sandvik Coromant este recunoscută de mult timp ca fiind o freză cilindro-frontală de colţ în unghi drept de ultimă generaţie, iar acum compania extinde acest concept de succes prin adăugarea mărimii mai mici de plăcuţă 07. Aceasta devine prima alegere pentru aplicaţiile de aşchiere uşoară pentru diametre mici în cazul maşinilor de putere mică, oferind niveluri impresionante de versatilitate şi productivitate.

Obiectivul clar al echipei de proiectare și dezvoltare din cadrul Sandvik Coromant a fost acela de a crea o freză extrem de versatilă care să asigure o frezare productivă pentru o gamă vastă de operații și materiale. Soluția trebuia să asigure o performanță de frezare fiabilă și fără probleme, precum și un sistem de prindere a plăcuței ușor de utilizat pentru creșterea siguranței procesului.

Astfel au fost concepute sculele CoroMill® 390 cu plăcuțe de mărimea 07, produse care au sinergii strânse cu alte două inovații de la Sandvik Coromant: sistemul modular Coromant EH și noua calitate GC1130 de frezare a oțelului.

Contribuţia clienţilor

Ca în cazul tuturor inovațiilor de la Sandvik Coromant, fiecare produs este proiectat astfel încât să acopere cele mai dificile provocări din domeniul prelucrării evidențiate în urma cercetărilor de piață extinse și feedback-ului clienților. Atelierele mecanice cu producție mixtă se confruntă zilnic cu noi provocări. În acest  context, în care sunt implicate diferite componente și materiale, dispunerea de o singură sculăoptimizată pentru fiecare caracteristică a componentelornu este o opțiune fiabilă. În schimb, estenecesar un set de scule care să le permită atelierelor mecanice să producă orice component necesară. Gama de freze CoroMill 390, extinsă cumărimea de plăcuță 07, poate face diferența întreposibilitatea de satisfacere a cerințelor clienților și necesitatea de a refuza noi comenzi din cauza incapacității de producție a componentelor solicitate.

Conceptul de „a produce mai mult cu resurse mai puține” – o tendință care câștigă din ce în ce mai mult teren în cadrul industriei – este susținut de frezele cilindro-frontale multifuncționale care pot asigura performanțe de vârf. În acest caz, investiția în sistemul modular Coromant EH în cazul alegerii tipului de cuplaj va avea ca rezultat opțiuni optimizate de prindere a sculelor, cu un inventar limitat. Cuplajul are un sistem de autocentrare, facilitând astfel schimbarea rapidă și precisăa capului de frezare, ceea ce presupune reducerea costurilor prin eliminarea necesității unor ansambluri suplimentare de scule speciale. Acest aspect este, bineînțeles, esențial pentru atelierele mecanice care utilizează centre de pre­lucrare de dimensiuni mici cu un număr limitat de stații în unitatea ATC. În plus, ansamblul de sculă scurt dintre adaptorul de mașină integrat și capul de frezare cu cuplaj Coromant EH oferă o productivitate ridicată când linia de referință este esențială. Sistemele modulare, care le permit uti­lizatorilor să obțină raza de acțiune și accesibilita-tea dorită cu o serie de cozi și adaptoare diferite, facilitează de asemenea reducerea numărului de schimbări necesare ale sculei. Aceste tipuri de factori contribuie la asigurarea unor profituri considerabile, stând la baza activităților ateliere­lor mecanice din întreaga lume.

  •  FIGURA 1. Imagine privind aplicarea CoroMill® 390

Cozile cilindrice reprezintă o soluție flexibilă, adecvată pentru numeroase opțiuni de prindere a sculei.

În cazul mașinilor cu operații multiple, cozile mici pot fi utilizate cu diferite lungimi și materiale pentru stabilitate și degajare în cazul frezării cu lungimi mari în consolă. Modularitatea combi­nată a sculelor Coromant Capto® și Coromant EH oferă accesibilitate pentru caracteristici greu accesibile. Versatilitatea sculelor CoroMill 390 este de asemenea favorabilă când numărul de poziții ale sculei este limitat la centrele de strunjire cu portscule antrenate.

Desigur, există o opinie generală conform căreia sculele versatile sunt eficiente în multe cazuri, dar nu excelează în cazul operațiilor specifice. Ținând cont de acest aspect, Sandvik Coromant și-a propus să perfecționeze perfor­manțele noilor freze cilindro-frontale CoroMill 390, pentru a garanta cele mai înalte niveluri de performanță ale acestora în cazul unei varietăți mari de operații de prelucrare. Frezele au fost proiectate pentru a oferi o soluție ideală atât pentru producția mixtă, cât și pentru situațiile în  care este necesară o freză cilindro-frontală de colț în unghi drept, pentru caracteristici specifice ale componentelor.

Inovaţie în ceea ce priveşte muchia aşchietoare

Deci ce caracteristici tehnice acoperă aceste niveluri înalte de performanță? În primul rând, corpurile de freză cilindro-frontală sunt produse dintr-un material nou care are o rezistență ridi­cată la căldură. În al doilea rând, componentele din cadrul gamei au fost optimizate cu un pas variabil pentru aplicațiile expuse la vibrații.

Siguranța procesului a reprezentat de aseme­nea un aspect deosebit de important în cadrul dezvoltării plăcuțelor CoroMill 390. Având la bază aceste principii, geometriile plăcuțelor de așchiere ușoară și calitățile cu performanțe ridi­cate ale acestui concept de freză sunt proiectate pentru a asigura o frezare sigură pentru toate grupele de materiale. Pentru frezarea oțelului, noua opțiune preferată de calitate a plăcuței este GC1130, care este produsă cu tehnologia Zertivo™. GC1130 oferă un nou nivel de sigu­ranță a procesului datorită durabilității mari și previzibile a sculei, cu o muchie curată și intactă.

Obiectivul atelierelor mecanice moderne este acela de a asigura o frezare sigură în cadrul unor operațiuni, precum frezarea în găuri înfundate, în cazul cărora principalele provocări constau în asigurarea deschiderii eficiente și sigure a cavităților. În acest caz, soluția tipică presupune utiliza­rea interpolării elicoidale și a prelucrării liniare în plan înclinat pentru crearea de locașuri într-o piesă de prelucrat omogenă, dar aceasta necesită o geometrie puternică a feței plăcuței. În conse­cință, sunt necesare plăcuțe care se pot adapta la solicitările cauzate de prelucrarea în plan înclinat abrupt sau de interpolările solicitante, oferind un proces cu vibrații reduse și o durabilitate mare și uniformă a sculei.

În cazul operațiilor de frezare de colţ, plăcuțele cu toleranțe strânse și poziția precisă a aces­tora facilitează frezarea de colțuri fără trepte.

  •  FIGURA 2. Vedere laterală a frezei CoroMill 390 cu adaptor EH.

  •  FIGURA 3. Vedere laterală a frezei CoroMill 390 cu adaptor EH şi şurubelniţă

Acțiunea de frezare uniformă tipică a CoroMill 390 limitează forțele de așchiere radiale, care asigură prelucrări cu încovoiere minimă și o bună perpendicularitate a peretelui.

  • FIGURA 4. CoroMill 390 cuCoromant Capto pentrucentrele de prelucraremici şi medii

Frezarea de canale prezintă o serie de provocări diferite, în special în ceea ce privește evacuarea așchiilor și vibrațiile. Desigur, aceste aspecte capătă noi proporții în cazul frezării cu penetrări mari, deoarece vibrațiile accelerează de cele mai multe ori procesul de uzură a sculei. În acest caz, geometria de așchiere ușoară în combinație cu o freză cu un pas variabil optimizat poate soluționa această problemă și poate oferi un proces de frezare cu un grad de vibrații redus. În cazul unui client, în care era implicată și frezarea de canale, productivitatea unui subcontractor a fost limitată de freza sa cilindro-frontală, deoarece freza cu două plăcuțe poate obține o adâncime de tăiere de numai 2 mm.

Totuși, în cazul trecerii la o freză CoroMill 390 cu trei plăcuțe de mărimea 07, adâncimea de așchiere a crescut la 3 mm. În plus, viteza de așchiere a putut fi crescută cu 33%, iar viteza de avans a pi nolei, cu 50%. Rezultatul a fost o creștere cu 225% a productivității. Ca bonus, formarea de bavuri creată de scula anterioară a fost inexistentă la frezarea cu noua freză.

Pentru frezarea canalelor de pană, freza CoroMill 390 cu plăcuțe cu mărimea 07 este disponibilă cu dimensiuni proiectate special pentru canalele de pană. Cu un diametru al sculei cu 0,3 mm mai mic decât lățimea canalului, rămâne o cantitate suficientă de material pentru operația de finisare ulterioară.

În cazul frezării frontale, scopul atelierelor mecanice este de obicei acela de a obține viteze mari de îndepărtare a metalului, cu o finisare optimă a suprafeței – o combinație ambițioasă care nu este simplu de obținut. Din acest motiv, Sandvik Coromant a proiectat geometrii pentru frezarea cu forțe de așchiere scăzute, ideale pentru strunjirea frontală a suprafețelor cu o finisare lucioasă și toleranțe strânse.

Siguranţa procesului

Pentru optimizarea suplimentară a siguranței proceselor pentru toate tipurile de operații de frezare, o nouă cheie dinamometrică este livrată împreună cu fiecare freză. Funcționalitatea sa cu arc integrat facilitează montarea plăcuțelor cu o forță corectă de prindere, oferind o durabilitate fiabilă și mare a sculei. Tot în vederea asigurării siguranței procesului, frezele dispun de asemenea de lichid de răcire intern pentru operațiile în care există tendința depunerii de așchii, de exemplu în canale, și pentru prelucrarea materialelor în cazul cărora nu este recomandată atingerea unor temperaturi înalte.

Pe scurt, noua CoroMill 390 dotată cu plăcuțe cu mărimea 07 pentru diametre mici este ideală pentru caracteristicile componentelor care au o adâncime de așchiere de până la 5,8 mm.

Plăcuțele de dimensiuni mai mici asigură o densitate mai mare a dinților de așchiere, pentru o productivitate superioară în cazul unei multitudini de operații de frezare. În combinație cu noua calitate de frezare a oțelului GC1130, productivitatea poate fi optimizată.

  • FIGURA 5. CoroMill 390 optimizează siguranţa procesului pentru o varietate de operaţii de frezare, inclusiv frezarea de colţ, frezarea găurilor înfundate şi frezarea de canale


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.