ISCAR - idei mari pentru scule de dimensiuni mici

Scule

de Iscar Tools

ISCAR - idei mari pentru scule de dimensiuni mici

Cererile din ce în ce mai mari pentru piese mici şi de mare precizie, de multe ori produse din materiale greu prelucrabile, pun la încercare ingeniozitatea producătorilor de scule. Multe aplicaţii de prelucrări ale pieselor mici pot fi rezolvate prin extinderea gamelor existente cu scule de dimensiuni mai reduse. De multe ori însă, prin reducerea gabaritului, sculele pierd din robusteţe, îşi pierd din eficientă şi atunci se impune elaborarea unei soluţii mai creative, adaptate aplicaţiei.

ISCAR s-a adaptat acestor cerințe, iar departamentul său de ,,Cercetare - Dezvoltare’’ a adus modificări și îmbunătățiri liniilor existente, pentru eficientizarea prelucrărilor miniaturale.

Acolo unde reproiectarea sculelor existente nu a putut aduce îmbunătățirea scontată, au fost create linii noi, unice, de scule de mic gabarit. Sunt utilizate cele mai adecvate materiale, acoperiri avansate, geometrii ingenioase, sisteme de prindere de mare siguranță. Practic, ISCAR a creat o gamă completă de scule inovatoare dedicate acestui tip de prelucrare.

Iscar lansează un nou tip de sculă pentru strunjire și canelare, prevăzută cu un mecanism unic de prindere laterală.

Este vorba despre o familie de scule ,,SWISS TYPE’’, GEHSR/L-SL. Practic, acestea sunt versiunea îmbunătățită a sculelor GEHSR/L – cu prindere cu șurub (figura 1).

Sistemul reproiectat, foarte ușor de utilizat, asigură montarea plăcuțelor prin intermediul unei chei aflate în setul de utilizare. Acționarea mecanismului se poate face de pe oricare parte a suportului, ceea ce reprezintă un avantaj la aceste gabarite mici. După acționarea șurubului de prindere de pe una din fețele suportului, un alt șurub – de material plastic – blochează zona de pe față opusă, pentru a preveni intrarea șpanului în orificiu. Șurubul de material plastic poate fi utilizat și el pe oricare dintre fețele suportului.

Sculele de tip GEHSR/L-SL sunt disponibile cu dimensiuni diferite ale cozilor (10,12,16 mm), putând fi echipate cu plăcuțe de tip GEPI sau GEMI într-o gamă de lățimi între 2,2 – 3,2 mm.

De obicei, la strunjirea pieselor mici, parametrii de așchiere au valori mici, de aceea utilizarea plăcuțelor de talie mare ar reprezenta o risipă. De asemenea, capul suportului, foarte scurt, asigură o rigiditate superioară și, deci, stabilitate în prelucrare. Parametrii de așchiere pot fi, deci, amplificați, iar calitățile suprafețelor obținute sunt superioare.

În general, la acest tip de prelucrare, suporții produși de concurenții noștri trebuie să fie demontați din suportul lor pentru a se realiza indexarea sau înlocuirea plăcuței.

Noul suport ISCAR rămâne la locul său pe perioada realizării acestei schimbări.

Mai mult, acești noi suporți ISCAR pot fi livrați și în varianta GEHSR/L- JHP-SL- pentru presiune înaltă a lichidului de răcire.

SWISSCUT INNOVAL amplifică eficienţa şi reduce costurile legate de stocuri Iscar a adus îmbunătățiri majore liniei sale SWISSCUT.Plăcuțele au o formă inovatoare, ovală, care aduce două îmbunătățiri fără precedent. În cadrul gamei existente ISCAR, precum și în cele ale concurenților, sunt utilizate scule și plăcuțe diferite, atunci când avem sisteme de prindere diferite (frontal sau posterior). În noua linie SWISSCUT INNOVAL, aceleași scule și plăcuțe pot fi utilizate în ambele situații de montare (figura 2).

Sistemul ingenios SWISSCUT INNOVAL utilizează un șurub special, care poate fi acționat de pe ambele fețe ale sculei, oferind posibilitatea de înlocuire a plăcuței fără a fi necesar ca aceasta să fie demontată.

Utilizatorii au fost încântați de această soluție care elimină posibilitatea de a scăpa și de a pierde șurubul.

În final, soluția reduce lista de repere pe care utilizatorul le are pe stoc și deci elimină costuri suplimentare.

PICCOACE – Acurateţe, Rigiditate, Flexibilitate – O combinaţie de succes

Creșterea permanentă a cerințelor pentru piese de mare acuratețe, precum și pentru flexibilitate în ceea ce privește orientarea prinderii, a inspirat ISCAR să dezvolte o nouă gamă de suporți PICCO. Seria inovatoare PICCOACE aduce un sistem de montare unic, patentat, care introduce standarde noi în ceea ce privește trei proprietăți esențiale: precizie, rigiditate și orientarea prinderii (figura 3).

Noul sistem PICCOACE este compus din două elemente principale: un corp robust, fix, și un ele­ment excentric. Când acest element este rotit prin intermediul cheii, excentricul deplasează o șaibă specială de blocare. Aceasta presează plăcuța și o blochează într-o poziție precisă.

Acest nou sistem de blocare rapidă economisește utilizatorului timp prețios la indexarea sau la înlocuirea plăcuței. Repetabilitatea poziționării este extrem de ridicată (0,005 mm).

Trebuie să menționăm faptul că varietatea mare de mașini-unelte tip SWISS a făcut să crească foarte mult cererea pentru sisteme de montare cu flexibilitate mare (sau multi-orientate). Cele mai multe scule existente pe piață asigură o singură posibilitate de montare.

Spre deosebire de acestea, PICCOACE oferă o soluție universală, de mare precizie, adaptabilă oricărei mașini de tip SWISS. Operatorii au astfel posibilitatea să monteze/demonteze plăcuțe, indife­rent de orientarea necesară.

Nouă soluţie Piccocut pentru Canelare Frontală cu Accesorii de Răcire

Nouă gamă de scule pentru canelare frontală PICCOCUT este realizată, în special, pentru canelări exterioare și interioare și canelări în vecinătatea unui ax. PICCOCUT, datorită geometriei sale robuste, are posibilitatea de penetrare mai adâncă. Lățimile de canelare sunt de 3, 4 și 5 mm, pentru adâncimi de canelare de max. 40mm și diametru minim de penetrare de 16 mm (figura 4).

Barele din carbură metalică sunt prevăzute cu două orificii care direcționează precis lichidul de răcire către muchia așchietoare. Atunci când se utilizează și presiune înaltă, până la ≈10 MPa (100 bar) așchia se fragmentează în segmente scurte, ușor de eliminat din zona așchiată.

Alte avantaje conferite de acest sistem de răcire sunt durabilitatea supe­rioară și calitatea de suprafată excelență.

Noile bare PICCO sunt produse din carbura metalică IC1008, acoperită PVD, adecvată prelucrării unei game variate de materiale, utilizând vitezele adecvate fiecăruia.

Linia ISCAR MINCUT – Acum extinsă

Ca urmare a succesului global de care se bucură familia MINCUT - canelare frontală, ISCAR a decis extinderea gamei acestor aplicații prin introducerea plăcuțelor de canelare interioară, a celor pentru realizarea degajărilor de colț și a celor pentru file­tare. De asemenea, au fost create bare miniaturale monobloc din carbură metalică (figura 5).

Plăcuţele pentru canelare interioară de tip MIGR8 sunt disponibile în gama de lățimi 0,5 ÷ 2 mm, fie cu profil drept, fie în configurație cu rază completă.

Plăcuţele de tip MIUR8, pentru degajări sub unghi de 45o, sunt disponibile în gama de lățimi 1 ÷ 2 mm.

Plăcuţele de filetare tip MITR8-MT – pen­tru filete metrice cu profil parţial, pot fileta cu pași cuprinși în gama 0,75 ÷ 2 mm, pentru diame­tre interioare de minimum 10 mm.

Toate aceste plăcuțe de tip nou sunt realizate din carbură metalică IC908, acoperită PVD, care poate fi utilizată la prelucrarea unei game variate de materiale, utilizând diferite regimuri de așchiere.

Plăcuțele M-R8-sunt fixate prin intermediul unui șurub, cu buzunarele lungi ale barelor de tip MIFHR - prin intermediul unui mecanism de tip nou, foarte rigid, patentat. Traseul așchiei create este liber, neobstrucționat, iar sculele sunt prevăzute cu răcire interioară, lichidul de răcire fiind trimis direct către muchia așchietoare. MIFHR8 SC-8-8-SRK este o nouă bară de strunjire interioară cu diametrul cozii de 8 mm, oferind rigiditate superioară. Aceasta poate fi montată și în suporți tip MG PCO-6-8, creați, inițial, pentru barele PICCO.

Strunjire: Eficienţă = Profitabilitate Pentru a putea aborda diametre mai mici, ISCAR a extins gama aplicațiilor de strunjire inte- rioară, prin crearea de noi scule, fie ele pozitive fie negative. Cozile suport utilizate sunt din oțel sau din carbură metalică, pe ele putând fi montate plăcuțe de tip nou, mai mici. În toate variantele realizate, lichidul de răcire este direcționat către muchia așchietoare. Pe acești noi suporți se montează plăcuțe de tip EPGT sau CCGT, pozitive, monofață: EPGT – plăcuță cu geometrie 75, pentru diametrul minim de prelucrare de 4,5 mm și CCGT – plăcuță cu unghi la vărf de 80, pentru diametrul minim de prelucrare de 5 mm. Cozile suport au diametre cuprinse între 4 și 7 mm (figura 6).

Sculele pentru plăcuțe negative (dublă-față) pot prelucra alezaje cu diametre interioare de până la 12 mm și sunt echipate cu plăcuțe rectificate de tip WNGP și DNGP. Plăcuța WNGP cu unghi la vârf de 80o, poate prelucra un diametru minim de 12 mm, în timp ce plăcuța DNGP cu unghi la vârf de 55

  • poate prelucra un diametru minim de 13 mm. Diametrele cozilor sunt în gama 10 ÷ 20 mm, atât pentru strunjirea clasică, cât și pentru cea „prin tragere”.

Plăcuțele de tip EPGT 03X1 pot prelucra dia- metre minime de 4,5 mm, în timp ce plăcuțele de tip CCGT 04T1 pot prelucra diametre minime de 5 mm. Ambele geometrii sunt prevăzute cu spărgătorul de așchii de tip F1P – special realizat pentru operații de finisare.

Gama cuprinde și plăcuțe negative de tip nou, dublă față, rectificate, pentru prelucrarea unui diametru minim de 12 mm. Este vorba despre WNGP 0403 și DNGP 0703, echipate cu spărgătoare de așchii de tip F2P și F2M, pentru oțel sau pentru oțel inoxidabil.

Găurire cu SUMOCHAM = Profit ISCAR extinde populara gamă SUMOCHAM şi introduce două inovaţii interesante.

O geometrie revoluționară a vârfului de găurire, prevăzut cu muchia așchietoare concavă. Rezultatul este o îmbunătățire substanțială a auto-centrării la penetrarea semifabricatului. Noile capete de tip HPC-IQ, montate pe suporți lungi 12XD, elimină necesitatea realizării unei găuri pilot, înaintea găuririi propriu-zise. Gama diametrală: 8 ÷ 25,7 mm, în incremente de 0,5 mm (figura 7).

Aceste capete moderne realizează substanțiale reduceri de costuri prin micșorarea timpilor de ciclu și prin reducerea numărului de scule de găurit utilizate.

2. Este reprezentată de extinderea gamei prin adăugarea unui cap cu muchie așchietoare dreaptă.

Noile capete de tip FCP realizează găuri cu fund plat în componente din oțel (gama P). Astfel, gama pieselor prevăzute cu găuri oarbe se extinde considerabil. Realizate din carbură metalică IC908 (acoperită PVD - TiACN), capetele FCP pot fi montate pe orice suport SUMOCHAM prevăzut cu buzunar de mărimea potrivită. În ceea ce privește recomandările pentru regimul de așchiere, acestea sunt identice cu cele ale capetelor de tip ICP.


English summary

Small, high precision parts, made of lowly machinable materials are subject to high market demand. The machining raises difficulties for tool manufacturers. ISCAR supplies small tools with state of the art geometries, safe and easy to handle. It also launched special grooving tools (frontal, interior etc), drilling tools (with cutting edge geometry of the drilling bit). The new launched tools allow a relatively high pressure circulation of the cooling fluid through the tool.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.