ISCAR MULTI-MASTER: Întrebări şi răspunsuri

Scule

de Iscar Tools

ISCAR MULTI-MASTER: Întrebări şi răspunsuri

ISCAR a introdus în anul 2000 familia de scule rotitoare MULTI-MASTER, compusă în majoritate din cozi-suport de frezat şi capete monobloc din carbură, interschimbabile. Acum, după mai bine de un deceniu, această familie are deja o prezenţă remarcabilă în industrie şi este acceptată pe scară largă de specialiştii prelucrători prin aşchiere a metalelor.

La baza soluţiei MULTI-MASTER este filetul special prin intermediul căruia capul din carbură se montează pe coada suport. Succesul acestei asamblări filetate, realizate pe o piesă din carbură, a schimbat multe păreri anterioare cu privire la o asemenea abordare. Mai mult, această realizare a stimulat în mod evident şi pe alţi producători de scule să creeze sisteme similare, confirmând o data în plus că MULTI-MASTER este valoros.

Conceptul MULTI-MASTER este pe cât de simplu, pe atât de ingenios: pe o coadă suport pot fi montate capete de diferite geometrii şi dimensiuni. Astfel, sistemul creat este extrem de versatil şi în acelaşi timp pe deplin funcţional, reducând considerabil cererea de scule la temă şi în consecinţă, micşorând stocul de scule al utilizatorului.

Cantităţi limitate de capete şi cozi suport MULTI-MASTER, duc la un număr impresionant de combinaţii, oferind clientului soluţiile de care are nevoie, reducând costurile logistice şi de producţie. Conceptul anulează practic reascuţirile, atât de necesare în cazul utilizării sculelor monobloc. În final, consumul de carbură scade şi el considerabil.

În cele ce urmează ne propunem să evidenţiem problemele pe care şi le pun utilizatorii MULTI-MASTER şi să transformăm semnele de întrebare în răspunsuri cât mai clare.

Sperăm ca această informaţie să fie utilă în înţelegerea cât mai exactă a multiplelor avantaje pe care familia MULTI-MASTER le aduce, fie ele tehnologice, logistice, financiare.

 1. Cum se montează capul în coada de suport?

Capul demontabil este prevăzut cu două suprafeţe: una conică, scurtă şi o suprafată frontală posterioară, neaşchietoare, care asigură poziţionarea capului în coada suport. Suprafaţa conică asigură concentricitatea necesară, iar cea posterioară frontală contactul de suprafaţă. Filetul are rolul de a asigura asamblarea cap-suport. Aşadar, partea posterioară a capului (care poate fi asimilată cu o coadă) are doua zone: conică şi filetată.

Montarea propriu-zisă, în prima faza, se face rotind manual capul, pentru ca în faza finală strângerea să se facă prin intermediul unei chei. Capul este prevăzut cu suprafeţe plane laterale, pentru antrenarea cu cheie.

 1. Care sunt avantajele contactului de suprafaţă?

În primul rând contactul de suprafaţă asigură rigiditatea unui ansamblu - în cazul nostru compus din coadă suport şi cap aşchietor - conferind rezistenţa necesară la impactul pe care îl aduce operaţia de frezare. Astfel, aşchierea este stabilă, vibraţiile sunt diminuate şi puterea consumată scade.

Pe de alta parte, contactul de suprafaţă asigură repetabilitatea atât de necesară la repoziţionarea / înlocuirea capului. Lungimea sculei rămâne constantă atunci când capetele sunt înlocuite, nu sunt necesare corecţii suplimentare. Timpii auxiliari sunt practic eliminaţi, operatorul înlocuieşte capul fără a demonta coada-suport din axul maşinii.

 1. Ce înseamnă de fapt ,,rostul / golul iniţial”?

La montarea capului, operatorul îl roteşte, în primă fază, manual. Capul se roteşte până la o anumită poziţie limită şi un mic rost sau gol rămâne între cele două suprafeţe frontale de contact (a capului şi a suportului). Din acest moment, strângerea suplimentară poate fi realizată numai cu o cheie adecvată. Această strângere suplimentară determină o deformaţie elastică a zonei învecinate celei de contact, în coada suport, în direcţie radială. Golul menţionat anterior, pe care îl numeam şi iniţial, este foarte important pentru asamblarea MULTI-MASTER. Valoarea sa este de câteva zecimi de milimetru, diferită în funcţie de mărimea filetului.

 1. De ce filetul MUTI-MASTER are un profil special?

Capetele MULTI-MASTER sunt produse din carburi de wolfram. Sunt materiale extrem de dure, rezistente la temperaturi foarte ridicate şi în acelaşi timp mai puţin tenace, mai puţin rezistente la impact - prin comparaţie, spre exemplu, cu oţelul rapid. Ca atare, în proiectarea unei piese din carbură prevăzute cu filet, minimalizarea concentratorilor de efort este una dintre problemele importante de rezolvat.

Mai mult, asamblarea filetată MULTI-MASTER are dimensiuni relativ reduse, diametrele nominale ale filetelor se situează în gama 5-15mm.

În acelaşi timp, în ciuda dimensiunilor reduse, asamblările trebuie să reziste solicitărilor apărute în prelucrare şi aceasta aduce de la sine limitarea înălţimii profilului filetului.

În concluzie, s-a dovedit practic neadecvată utilizarea filetelor standard şi a devenit o necesitate crearea unui profil special, care să răspundă cerinţelor specifice acestei situaţii.

De aceea, ISCAR a proiectat şi realizat acest profil special, care a fost denumit ,,T-Thread”.

 1. Ce tipuri de capete MULTI-MASTER oferă ISCAR?

În primul rând, capete de frezare:

- capete de frezare cilindro-frontale cu diferite profile (90 grade, 45 grade, 60 grade), sferice, toroidale, cu profil concav, capete pentru frezare cu avans rapid

- capete de canelat pentru prelucrări de locaşe ,,O-Ring”, canale ,,T” etc.

- capete de filetare

- capete cu tăiere peste centru

Capetele de frezare sunt oferite într-o gamă extrem de variată din punctul de vedere al numărului de dinţi, al unghiului de înclinare a elicei, al preciziei. În fine, capetele sunt prevăzute cu diferite geometrii de aşchiere, adaptate diferitelor tipuri de materiale de prelucrat.

 1. Ce este un cap cilindro-frontal ,,economic”?

Există două tipuri de capete cilindro-frontale MULTI-MASTER.

Primul este foarte asemănător frezelor cilindro-frontale ISCAR standard, monobloc din carbură, diferenţele fiind numai de ordin dimensional (lungime totală, lungimea părţii active). Principalul avantaj al acestui tip de cap cilindro-frontal este varietatea foarte mare. Utilizatorul are practic la dispoziţie gama completă similară celei a frezelor monobloc.

În cazul prelucrărilor de finiţie sau a materialelor dure, un număr mare de dinţi aduce stabilitate şi productivitate suplimentare procesului.

Capetele de frezare aparţinând acestei prime categorii, se produc din bare cilindrice de carbură prin rectificare.

Al doilea tip, cel economic, este realizat dintr-un semifabricat presat şi sinterizat, cu un adaos mic de prelucare faţă de produsul final. Urmează operaţia de rectificare care definitivează atât forma finală, cât şi precizia dimensională. Aceste capete sunt prevăzute cu dinţi aşchietori extrem de tenace, fapt care oferă avantajul utilizării unor avansuri pe dinte foarte ridicate, comparativ cu cele ale capetelor din prima categorie.

De asemenea, această tehnologie ,,prin presare” oferă posibilitatea realizării unor forme variate şi de mare complexitate, imposibil de realizat în anumite cazuri din semifabricate cilindrice. În orice caz, tipul ,,economic” este prevăzut doar cu doi dinţi.

 1. De ce cheile MULTI-MASTER sunt prevăzute cu două deschideri?

Pentru că există două tipuri de capete, cu caracteristici diferite, cheia a fost realizată pentru a le putea acţiona pe amandouă.

Prima deschidere, similară celei cu care e prevăzută o cheie obişnuită, are ca scop acţionarea capetelor multi-dinte, aparţinând primei categorii descrise anterior, ca şi a semifabricatelor cilindrice din care sunt realizate acestea.

A doua deschidere este profilată corespunzător acţionării capetelor ,,economice”.

 1. Familia MULTI-MASTER include scule pentru prelucrarea găurilor?

Da, sunt incluse şi scule de acest tip. Familia cuprinde capete de şanfrenat la 45°, 30° şi 60° care nu doar şanfrenează, ci pot realiza şi găuriri sau lamări. În plus, există şi capete de frezat cu tăiere peste centru.

 1. Este într-adevăr capul MULTI-MASTER cu tăiere peste centru o soluţie avantajoasă ?

Există soluţii variate standard, ieftine, de scule combinate burghiu-lamator, realizate din oţel rapid.

Marele avantaj al capetelor MULTI-MASTER, în comparaţie cu scule combinate realizate din oţel rapid, îl reprezintă durabilitatea net superioară. De asemenea, regimurile intensive aşchietoare la care pot fi utilizate conduc la productivităţi impresionante.

De aceea, recomandăm să verificaţi în primul rând costurile de producţie curente şi să luaţi decizia finală luând în considerare toţi factorii.

 1. Care este precizia capetelor MULTI-MASTER ?

Diametrele nominale, realizate în condiţii de precizie standard, au următoarele toleranţe:

- capete multi-dinte realizate din bare de carbura: e8

- capetele de tip ,,economic”: e9

- capetele precise destinate profilărilor: h7

- capetele destinate prelucrării aluminiului: h6

- toleranţa diametrală pentru zona cilindrică a capetelor de şanfrenat, lamat, zencuit: h10

 1. Care este repetabilitatea capetelor MULTI-MASTER?

Aşa cum am menţionat deja în răspunsul la întrebarea a doua, unul din avantajele aduse de contactul de suprafaţa este repetabilitatea foarte ridicată, care asigură o toleranţă strâansă a lungimii capului aşchietor faţă de baza reprezentată de suprafaţa de contact. Această consolă va avea toleranţa de +/- 0.01 mm pentru majoritatea capetelor cilindro-frontale.

 1. ISCAR oferă capete MULTI-MASTER capabile să prelucreze oţeluri dure?

Da. Aceste capete sunt realizate dintr-o bază deopotrivă tenace şi rezistentă la uzură, realizată din carbură cu grăunte sub-micronic.

De asemenea, toleranţele acestor tipuri de capete sunt foarte strânse.

 1. Ce tipuri de cozi –suport MULTI-MASTER avem la dispoziţie?

Suporţii sunt oferiţi în diferite versiuni:

- suporţi cilindrici pe toată lungimea sau cu salt diametral (cu gât). Gâtul poate fi cilindric sau conic.

- suporţii cilindrici şi cei cu gât cilindric, cu denumirea ,,tip A” în sistemul de codificare MULTI-MASTER, sunt de uz general şi sunt utilizaţi în aplicaţii diverse. Există şi o versiune ranforsată, cu destinaţia prelucrării de canale de până sau a realizării de operaţii cu avansuri ridicate şi o putem distinge datorită suprafeţelor frezate pe corp, ceea ce îi face potriviţi montării în adaptoare tip WELDON.

- suporţii ranforsaţi cu un gât conic relativ scurt (tipul B) sunt o soluţie pentru realizarea operaţiilor grele. Unghiul de înclinare a zonei conice este de 5 grade, iar suportul este robust şi în consecinţă foarte durabil, chiar în condiţii dificile de prelucrare.

- în cazul prelucrărilor cu console mari ale sculelor, suportul cu gât lung (tipul D) este soluţia ideală. Unghiul de înclinare a zonei conice, cu valoarea de 1 grad, permite evitarea contactului sculă-perete. Suportul a fost astfel proiectat pentru a realiza prelucrări de buzunare şi cavităţi adânci, pereţi în trepte înalţi etc.

În mod evident, aceşti suporţi nu vor fi utilizaţi la operaţii grele, cu eforturi ridicate.

- pentru aplicaţii în care pot fi utilizate scule scurte familia , MULTI-MASTER oferă suporţi cu adaptare tip ,,ER”, care se pot monta direct în con, în locul pensetelor elastice.

Posibilitatea montării directe în con aduce surplus de rigiditate şi precizie şi reduce de asemenea lungimea în consola a sculei.

- există şi suporţi cilindrici extra-lungi (prin aceasta înţelegem că lungimea lor este de cel puţin 10 ori mai mare decât diametrul). În principal, scopul realizării lor a fost acela de a produce o gamă variată de scule speciale, cu configuraţii diferite, prin prelucrarea lor ulterioară şi realizarea astfel a soluţiei celei mai potrivite aplicaţiei în sine. Aceste adaptări sunt realizate de multe ori chiar de către utilizator. De fapt, putem spune că sunt cilindri semifabricaţi, care au realizată conexiunea filetată interioară de tip ,,T”. Pentru a uşura operaţiile ulterioare, suportul are realizată o gaură de centrare în capătul opus conexiunii ,,T”.

De asemenea, familia MULTI-MASTER include o varietate mare de extensii şi reducţii, pentru a se putea realiza inter-conectarea cu alte sisteme de suporţi modulari (ex. FLEXFIT).

 1. Din ce materiale sunt realizaţi suporţii MULTI-MASTER?

Cozile – suport sunt produse din următoarele materiale: oţel, wolfram şi metal greu (un aliaj conţinând cel puţin 90% wolfram).

În ceea ce priveşte funcţionalitatea acestor suporţi, este clar că suportul din oţel oferă clientului cele mai multe posibilităţi.

Suportul din carbură, extrem de rigid, este destinat operaţiilor de semi-finisare şi finisare, a celor cu scule foarte lungi şi a prelucrărilor prin frezare a canalelor interioare circulare.

În cazul operaţiilor realizate în condiţii nefavorabile, instabile, soluţia optimă este utilizarea suportului din metal greu, datorită proprietăţilor antivibratoare ale acestui material. În acelaşi timp, suporţii din metal greu sunt contraindicaţi atunci când avem de realizat operaţii grele.

 1. Pot asigura suporţii MULTI-MASTER răcire prin corpul sculei?

Da, există în gamă şi tipul de suport prevăzut cu canale interioare pentru lichidul de răcire.

 1. Suporţii MULTI-MASTER pot fi montaţi prin fretare?

Suporţii realizaţi din carbură sau din metal greu pot fi montaţi prin această metodă (fretare).

În ceea ce îi priveşte pe cei din oţel, metoda fretării nu este recomandabilă.

 1. Este necesară lubrifierea filetelor ,,T”la montarea capetelor în suporţi?

Nu. Nu folosiţi lubrifianţi în cazul conexiunii MUTI-MASTER-tip ,,T”.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.