O provocare deloc uşoară: Scule aşchietoare pentru piese miniaturale din domeniul stomatologic şi al medicinei generale

Scule

de Iscar Tools

O provocare deloc uşoară: Scule aşchietoare pentru piese miniaturale din domeniul stomatologic şi al medicinei generale

Dezvoltarea incredibilă a industriei medicale și stomatologice, inovația din domeniul pieselor miniaturale, creează o provocare pe măsură în lumea producătorilor de scule așchietoare. Creșterea impresionantă a soluțiilor din domeniul operațiilor ortopedice, precum și al celor stomatologice – și aici ne referim la piese de genul șuruburilor și al implanturilor, comercializate de firme de anvergură, în strânsă colaborare cu producătorii de vârf, dotați cu departamente CAD/CAM, mașini-unelte cu comandă numerică și scule performante - a revoluționat chirurgia contemporană în aceste domenii.

Fiecare component nou a generat producerea de scule noi, cu geometrii noi, capabile să creeze suprafețe complexe, să asigure precizii extreme și suprafețe cu rugozități ireproșabile. Materialele utilizate pentru producerea șuruburilor metalice și a implanturilor sunt superaliaje de titan, oțeluri inoxidabile dure, capabile să respecte anumite condiții speciale (ex: adâncimea de așchiere, grosimea șpanului). Materialele sunt elastice și generează nedorita muchie falsă, care tinde să reducă rapid proprietățile așchietoare ale muchiei sculei. Trebuie să menționăm și faptul că temperatura generată e ridicată, aceasta scurtează și ea viața sculei și deteriorează suprafața generată pe piesă.

ISCAR, producător de vârf în domeniul sculelor așchietoare, a investit timp și resurse serioase precum crearea soluțiilor optime de prelucrare a pieselor din acest domeniu, dezvoltând geometrii și carburi unice. Prin utilizarea sistemelor CAD/ CAM pentru crearea unor ansambluri de scule în conformitate cu ISO 13399, ISCAR produce scule pentru prelucrarea pieselor miniaturale medicale și menționăm aici: șuruburile dentare și patru componente esențiale ale articulației femurale, care pot fi implantate în organismul uman:

  • capul femural 
  • cupa acetabulară
  • tija femurală
  • cupa sau placa cu șuruburi

Şuruburile dentare

ISCAR furnizează scule dedicate pentru fiecare dintre operațiile principale implicate în producerea șuruburilor dentare.

ISCAR a dezvoltat două opțiuni pentru strunjirea de eboș a diametrului exterior. Suportul de strunjire compact, special creat pentru mașini SWISS automate și strunguri CNC, are calitatea de a reduce timpii auxiliari printr-o indexare ușoară, fără a fi nevoie ca acesta să fie demontat din suportul mașinii. Plăcuțele, deși de dimensiuni mici, sunt prevăzute cu deflectoare de așchii, special create pentru prelucrarea pieselor miniaturale. A doua opțiune este reprezentată de suporții SWISSTURN, echipați cu un mecanism de montare, care optimizează operația de înlocuire și prevăzuți, de asemenea, cu sistem de răcire JETCUT - presiune înaltă. Sculele SWISSCUT sunt utilizate pentru operații de strunjire-filetare.

Frezele din carbură CHATTERFREE sunt utilizate la operațiile de prelucrare a canalelor, cu rată bună de îndepărtare a materialului, elimină vibrațiile și reduc considerabil timpul de ciclu. Geometria unică, rectificată asigură durabilitate excepțională și calitate foarte bună de suprafață.

Plăcuțele PENTACUT de canelare și debitare, prevăzute cu 5 muchii așchietoare, sunt montate extrem de rigid în buzunar. PENTACUT poate asigura parametrii foarte ridicați, în special la prelucrarea materialelor moi, a țevilor, a pereților subțiri.

Sculele SWISSCUT sunt utilizate la prelucrările frontale și la strunjirile exterioare (strunjirea capetelor de șuruburi, spre exemplu), în timp ce operațiile de găurire sunt realizate cu burghie monobloc din carbură, cu rapoarte lungime/diametru egale cu 3 sau cu 5, cu tăiere pe dreapta. Burghiele sunt prevăzute cu canale interioare de răcire. Filetarea prin frezare se realizează cu freze monobloc SOLIDTHREAD, ale căror lame în număr de 3, împreună cu un gât degajat între zona activă și coadă creează posibilitatea realizării unui profil precis, în condiții de performanță ridicată. Profilul foarte scurt micșorează mult valoarea forței generate, elimină posibilitățile de încovoiere, rezultatul fiind crearea unui filet cu profil extrem de precis pe toată lungimea sa.

Frezele din carbură SOLIDMILL, cu 2 dinți, unghi de înclinare a elicei de 30° și lungime medie, sunt utilizate la realizarea canalelor de pană.

Înlocuirea articulaţiei femurale

În realizarea componentelor articulației femurale sunt implicate operații complexe de prelucrare de mare acuratețe, care să asigure calități de suprafață excepționale și fiabilitate perfectă. Pentru fiecare dintre aceste operații, ISCAR are soluția precisă și eficientă.

Capul femural

La realizarea acestui component sunt necesare operații de strunjire de eboș sau canelare de eboș, strunjire de semifinisare profil, găurire de eboș, frezare de semifinisare, strunjire interioară de semifinisare, canelare interioară (subtăiere), debitare, strunjire eboș și strunjire de semifinisare.

Sculele de strunjire ISO pot fi utilizate fără probleme la strunjirile de eboș. Au gamă mare de aplicabilitate, putând realiza, de fapt, toate operațiile, de la eboș la finisare. Plăcuțele trigon (geometria W - 80° la vârf), cu 6 muchii active și multe geometrii standard, realizează strunjiri frontale și axiale. Pentru operațiile de profilare, ISCAR oferă plăcuțele precise „V-LOCK”, pe ale căror muchii așchietoare sunt realizate precis, prin rectificare, profilele dorite. Lungimile acestor profile sunt cuprinse în gama de lungimi 10-36 mm.

Plăcuțele precise, rotunde, rectificate, tip CUT-GRIP sunt utilizate la operațiile de strunjiri de semifinisare.

Burghiele tip SUMOCHAM realizează operațiile de găurire-eboș, oferind rate mari de îndepărtare de material, indexări rapide care practic anulează timpii auxiliari. SUMOCHAM este prevăzut cu un sistem de montare ce mărește productivitatea, iar corpul său integrează canale elicoidale interioare pentru lichidul de răcire. Întreaga construcție este deosebit de durabilă și stabilă.

Frezele monobloc CHATTERFREE cu 4 dinți sunt utilizate la operațiile de semi-finisare, cu unghi de înclinare de 38° și pas variabil pentru amortizarea vibrațiilor, cât și o zonă degajată cu lungimea = 3xD.

Plăcuțele pentru canelare interioară tip CHAMGROOVE sunt utilizate la operațiile de canelare-semifinisare. Plăcuțele sunt montate prin intermediul unei găuri de dimensiuni foarte mici și pot penetra diametre de piese foarte reduse (începând de la 8 mm și continuând cu 11 și 15 mm), asigurând și răcire interioară. Strunjirile interioare de semifinisare sunt realizate cu plăcuțe ISO, montate pe suporți SWISSTURN, în timp ce operațiile de debitare utilizează plăcuțele DO-GRIP, cu două muchii active, torsionate, fără limită de adâncime de prelucrare. Strunjirile de eboș beneficiază de performanțele plăcuțelor ISO-SWISSTURN, de mici dimensiuni. Plăcuțele au geometrii standard și sunt montate pe suporți de mici dimensiuni. Sunt produse și plăcuțe precise, cu raze mici la colț, pentru prelucrarea pieselor miniaturale și cu pereți subțiri.

Strunjirile de semifinisare sunt realizate cu plăcuțe CUT-GRIP. Această familie este compusă dintr-o largă varietate de plăcuțe precise și de uz general. De asemenea, a fost creată o gamă foarte bogată de plăcuțe dedicate unor operații sau materiale specifice.

Cupa acetabulară

Tehnologia de prelucrare a acestui component include strunjirea interioară de eboș, frezare de profilare (finisare), prelucrare de umăr, șanfrenarea superioară și inferioară, găurire, filetare prin frezare, strunjire exterioară de eboș și operații de canelare exterioară. Plăcuțele HELI-GRIP cu două muchii active sunt folosite la strunjirile interioare de eboș,aducând avantajul profilului torsionat care permite penetrarea materialului la adâncimi mai mari decât lungimea plăcuței.

Frezarea interioară de finisare este realizată cu frezele SOLIDMILL cu trei dinți, cu profil rotund și unghi de înclinare a elicei de 30°.

Frezele SOLIDMILL cu 4 dinți, cu unghi de înclinare a elicei de 38° și cu pas variabil pentru eliminarea vibrațiilor, sunt utilizate la finisările umerilor, precum și la operațiile de șanfrenare superioară și inferioară, ulterioare găuririlor. SOLID DRILLS - burghiele monobloc din carbură, realizate în gama diametrală 3-20 mm și cu lungimi 3xD și 5xD, cu tăiere pe dreapta, cu sau fără canale de răcire interioară, acoperite TiAlN - furnizează fiabilitate impresionantă și productivitate de excepție.

Pentru frezările de eboș, frezele cu geometria FINISHRED permit realizarea eboșului și a finisării într-o singură trecere. Avantajul este că se poate aplica un regim așchietor adecvat eboșului, iar rezultatul este obținerea unei suprafețe corespunzătoare finisării. Tehnologia de realizare a acestui tip de piesă include frezări de eboș și finisare, prelucrări de umeri, găuriri și filetări.

Plăcuţele cu şuruburi

Frezele SOLIDMILL cu 3 dinți, sferice, cu elice scurtă înclinată la 30°, în gama diametrală 3-25 mm realizează frezările de profilare, în timp ce frezele cilindro-frontale cu 4 dinți, unghi de înclinare a elicei de 38° și pas variabil în gama diametrală (1.6-8) mm realizează frezările frontale. Operațiile de strunjire utilizează plăcuțe ISO cu geometrie standard, cu muchie rectificată, pe suporți SWISSTURN pregătiți pentru răcirea JETCUT cu lichid la presiune foarte ridicată. Frezarea șanfrenelor este realizată cu soluția MULTI-MASTER, cu capete indexabile în gama diametrală (9.1-20) mm. Operațiile de găurire utilizează burghiele SOLIDDRILL, în gama diametrală (3-20) mm și lungimi active 3xD și 5xD.

Lamarea este realizată cu freze SOLIDMILL cu 4 dinți, cu unghi de înclinare a elicei de 38° și pas variabil pentru efectul de amortizare a vibrațiilor și o zonă degajată pe lungimea L=3xD.

Frezele cilindro-frontale MULTI-MASTER cu capete din carbură indexabile, în gama diametrală (12.7-25) mm, sunt utilizate la operațiile de canelare. Soluția prezintă avantajul înlocuirii rapide (timp auxiliar zero) prin intermediul unei conexiuni filetate,combinate cu o zonă conică și cu o suprafață frontală de contact, pentru precizie ridicată și rigiditate în prelucrare. Tehnologia de realizare a tijei femurale include: canelare, frezare frontală/lamare, găurire, frezare de șanfrenare, strunjire, frezare frontală și de profilare.

Tija femurală

Frezele SOLIDMILL cu 4 dinți, unghi de înclinare mare a elicei de 38° și pas variabil, prevăzute cu o zonă degajată cu lungimea 3xD, precum și frezele cu 3 dinți, cu unghi de înclinare de 30°, scurte, cu profil rotund completează tehnologia și realizează frezările de finisare. Plăcuțele ISO, montate pe suporți SWISSTURN prevăzuți cu canale de răcire pentru presiune ridicată tip JET-CUT, sunt utilizate la strunjirile de eboș, în timp ce canelările exterioare sunt realizate cu plăcuțele precise CUTGRIP. Filetarea prin frezare este realizată tot cu freze monobloc, prevăzute cu canale de răcire interioare.

Capetele de frezat conice MULTI-MASTER, interschimbabile, sunt utilizate în frezările de finisare, unde suprafețele curbe pot fi prelucrate prin bascularea sculei cu rază mare la colț și adâncimi mici de așchiere. Frezarea umerilor este realizată cu freze cilindro-frontale CHATTERFREE, capabile să îndepărteze volume mari de așchii în timp scurt, să elimine vibrațiile și să reducă substanțial timpii de ciclu. În faza finală a frezării, capetele MULTIMASTER cu 4 dinți, sferice, cu elice scurtă, înclinată sub unghi de 30°, în gama diametrală (5-25) mm reprezintă soluția ideală.

Burghiele SOLIDDRILL, monobloc din carbură, fără găuri de răcire, cu lungimi active de 4xD asigură stabilitatea și acuratețea găuririi, în timp ce frezele de filetare (profil 55° sau 60°) reprezintă soluția ideală, rapidă și precisă de prelucrare a filetelor. 

Carburi

Calitățile carburilor, realizate în mod specific pentru prelucrarea oțelurilor inoxidabile și a superaliajelor, precum IC 900, IC 806, IC 908, IC 328 și IC 928, sunt performante atât în prelucrările aliajelor de titan, cât și ale celor pe bază de nichel, atât la frezare, cât și în operații de strunjire. Un exemplu este NITINOL, utilizat frecvent la realizarea componentelor medicale. O gamă variată de scule ISCAR este produsă din aceste carburi, cu geometrii pozitive și muchii foarte ascuțite.

Piesele din domeniul stomatologic și medical sunt în mare parte miniaturale, dar prelucrarea lor reprezintă o provocare serioasă. ISCAR a reușit să dezvolte o gamă impresionantă de scule eficiente dedicate acestui domeniu, capabile să răspundă condițiilor dure impuse de standardele de calitate și să se conformeze preciziilor dimensionale, esențiale în aplicațiile din industria medicală.


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.