Model de dezvoltare a afacerii prin inovare (V). SR 13547-3:2012- Partea a 3-a: Transfer tehnologic. Principii generale şi linii directoare

Strategii

de Gabriel Vladut

Model de dezvoltare a afacerii prin inovare (V). SR 13547-3:2012- Partea a 3-a: Transfer tehnologic. Principii generale şi linii directoare

Obiectivul Părţii a 3-a: „Transfer tehnologic. Principiile şi liniile directoare ale standardului SR 13547:2012 «Model de dezvoltare a afacerii prin inovare»” are ca scop definirea metodologiei (inclusiv formularistica) desfăşurării activităţilor de transfer tehnolo­gic, respectiv a brockerului de tehnologii şi a entităţilor de transfer tehnologic.

Modelul de dezvoltare a afacerii prin inovare este prezentat sub forma unor acţiuni, pe care o organizaţie le desfăşoară cu scopul de a crea şi de a livra pe piaţă produse noi, performante şi de  a eficientiza procesele prin valorificarea tehnologiilor inovative şi promovarea inovării.

Pentru atingerea obiectivului propus s-au definit obiec­tele transferului tehnologic, forma de proprietate prin care se asigură protecţia acestora, etapele procesului de transfer  tehnologic, precum şi metodologia recomandată pentru trecerea rezultatelor cercetărilor din proprietatea creatorului, a deţinătorului, a ofertantului în proprietatea unei organizaţii sau persoane  interesate să aplice şi să valorifice rezultatele cercetărilor. Adoptarea acestui studiu la nivel procedural, în cadrul unei organizaţii, oferă următoarele avantaje:

  • dobândirea de noi cunoştinţe în domeniul transferului tehnologic;
  • perfecţionarea modului de abordare a unui transfer tehnologic;
  • structurarea informativă a bazei de date cu clienţii de tehnologii, astfel încât să existe compatibilitate cu sisteme similare la nivel european sau internaţional (de exemplu, prin utilizarea exemplelor de formulare din anexele Părţii a 3-a a SR 13547:2012);
  • creşterea calitativă a serviciilor oferite clienţilor, prin urmărirea reacţiei  acestora după fiecare eveniment de brokeraj sau misiune economică;
  • o mai bună organizare a brokerajelor de tehnologii.

 

Formularele recomandate pentru activitatea de transfer tehnologic sunt elaborate ca anexe ale standardului, astfel încât acestea să fie uşor de urmărit şi de aplicat de către cei interesaţi, care, însă, nu au o experienţă îndelungată în transferul tehnologic.

Având în vedere rolul specialiştilor în transferul tehnologic, care pun în legătură oferta cu cererea, respectând dreptul de proprietate intelectuală,   s-au definit atribuţiile brokerului de tehnologii şi activitatea acestuia, brokerajul de tehnologie.

Organizarea unui brokeraj de tehnologie în modul definit şi recomandat prin acest studiu asigură o rată de succes ridicată în vederea atingerii obiectivelor propuse.

Standardul stabileşte elementele componente ale transferului tehnologic, metodologia de desfăşurare a activităţilor specifice de transfer tehnologic, astfel încât să realizeze legătura dintre managementul inovării, managementul proprietăţii intelectuale şi evaluarea capabilităţii de inovare ale unei organizaţii, precum şi rolul entităţilor de transfer tehnologic, respectiv rolul brockerului de tehnologii în realizarea transferului tehnologic.

Inovarea este larg recunoscută ca o condiţie esenţială pentru succesul întreprinderilor şi afacerilor, asigurând creştere, sustenabilitate şi competitivitate. Inovarea este un concept foarte larg şi cumulează implicări multiple, variind de la guvernanţi şi oameni de ştiinţă, până la executivi din economie, specialişti în marketing şi consumatori. Inovarea poate fi înţeleasă ca un proces ce ţine de la generarea unei idei, până la comercializare, cuprinzând aducerea ideii sau invenţiei către piaţă, ca un produs, proces sau serviciu nou, ce trece prin fazele: producerea „ideii”, cercetarea şi dezvoltarea privind metodologia de producere, dezvoltare a producţiei, marketingul şi vânzarea produsului sau serviciului. Ideea devine invenţie, atunci când aceasta este convertită într-un artifact tangibil, nou.

Invenţiile sunt seminţe necesare pentru inovări, dar ele nu conduc, neapărat, către inovare. Conversia invenţiilor în inovări de succes se transferă, de regulă, organizaţiilor cu experienţă adecvată de marketing, prezenţă globală şi reală putere de implementare.

Aceasta ar fi responsabilitatea procesului de transfer de tehnologie. În general, conceptul transfer de tehnologie acoperă nu numai transferul de cunoştinţe din mediul academic către industrie, ci se prezintă ca un câmp relaţional larg de schimb de informaţii şi practici de la nivel intraorganizaţional până la nivel internaţional.

Transferul tehnologic se poate defini ca un proces de co-utilizare sau achiziţie/asigurare/licenţiere de pregătire, cunoaştere, tehnologie şi know-how, proprietate intelectuală, dezvoltare/specializare de personal sau de întregi echipe, metodologii de fabricaţie, probe tehnologice, precum şi mijlociri între guverne, companii, instituţii de cercetare şi alte organizaţii, în scopul de a asigura accesibilizarea dezvoltărilor ştiinţifice şi tehnologice de către o largă gamă de utilizatori, care pot dezvolta şi materializa mai departe cunoaşterea în noi produse, procese, aplicaţii, materiale sau servicii.

Căile prin care transferul tehnologic se realizează depind de părţile implicate şi de motivaţiile proprii ale acestora, ce se ascund în spatele transferului. Acestea variază de la achiziţionarea de companii pentru transfer tehnologic în scopul lansării de noi produse sau servicii bazate pe tehnologiile achiziţionate „la pachet”, până la colaborări între companii, în efortul de transfer tehnologic localizat într-un cluster. Este deja larg răspândit şi recunoscut faptul că un concept integrat, inovare şi transfer tehnologic (ITT), abordat în această configuraţie, potenţează sinergic efectele în dezvoltare.

Dezvoltarea se produce, dominant, prin inovare, atunci când cercetarea şi inovarea sunt orientate către piaţă, conform schemei din figura 1, unde şi Piaţa este cu faţa către Cercetare şi inovare, cunoscând că acestea sunt singurele mijloace pentru dezvoltare durabilă şi creştere a competitivităţii.

Cei 3 piloni (Educaţia, Cercetarea şi Inovarea), pe care se bazează Strategia Lisabona, pun accent pe sprijinirea unităţilor  inovative, care contribuie la creşterea economică şi la înfiinţarea de noi locuri de muncă, cu valoare adăugată mare pe piaţă (figura 2). Cu uşurinţă se vede că, în această concepţie, există un Model sistemic, în care se inter-relaţionează elementele fundamentale indivi­duale, instituţionale şi de suport, unde „învăţarea, formarea antreprenorială” reprezintă un pilon esenţial, dar nu singurul, pentru inovare. Învăţarea şi capacitatea de a aplica cele învăţate reprezintă elemente importante pentru procesele inovative.

Se poate vorbi despre inovare doar atunci când cunoştinţele sunt aplicate fie într-un nou produs, sistem, proces tehnologic, serviciu, fie într-un instrument de ma­nagement.

Brokerul de tehnologii

Brokerul de tehnologii este persoana calificatã pentru efectuarea transferului tehnologic, este persoana ce leagă oferta cu cererea, respectând proprietatea intelectuală.

Prin transfer tehnologic se înţelege examinarea sistematică şi independentă a unei tehnologii, oferită de un deţinător cu drepturi de proprietate intelectuală, pentru a determina caracteristicile, avantajele, modul de aplicare pe piaţă, în scopul găsirii unui partener interesat de a aplica respectiva tehnologie. Brokerul identifică rezultatele, inclusiv ale cercetării, în special acele rezultate considerate potrivite pentru exploatarea de către cea de-a treia parte şi promovarea acestora în legătură cu nevoile economiei.

Transferul tehnologic este o componentă esenţială a inovării. Într-o definiţie concisă, inovarea este ,,producerea, asimilarea şi exploatarea cu succes a noutăţii în sferele economice şi sociale”. Inovarea este, de regulă, o activitate din care rezultă un produs (bun sau serviciu) sau procedeu nou sau semnificativ îmbunătăţit, lansat pe piaţă, ori în propria companie, de către persoanele - fizice sau juridice - care au avut un aport inovativ.

În centrul procesului de inovare se află companiile, deoarece beneficiul economic al unei exploatări de succes a noutăţii este receptat de acestea, iar efectul final al politicii de inovare trebuie să se răsfrângă asupra companiilor: asupra politicilor lor, a capacităţilor lor creative şi productive, de a creşte competitivitatea, precum şi a mediului lor de operare. Inovarea este un mijloc esenţial pentru companii de a-şi crea un avantaj competitiv şi o valoare superioară a clienţilor. 

Transferul se înfăptuieşte pe cale contractuală, părţile contractante fiind parteneri. Obiectul transferului de tehno­logie se poate concretiza în: brevete de invenţie, desene şi modele tehnice, formule secrete de fabricaţie şi, în general, asistenţă tehnică nebrevetată, care, în mod curent, este cunoscută sub denumirea de know-how, engineering, francising, hardware şi software etc.

Activităţi tipice şi servicii legate de Transferul Tehnologic şi de exploatare a rezultatelor cercetării pot include dar nu se restrâng la următoarele:

  • conştientizare: de exemplu, promovarea serviciilor, publicarea de oportunităţi tehnologice;
  • contact: audituri tehnologice sau evaluare tehnologică, vizite la firme, întâlniri pentru identificarea ofertelor şi nevoilor locale; organizarea de evenimente de transfer tehnologic, brokerage, zile deschise, seminarii, expoziţii; contact direct cu IMM-urile şi alţi participanţi potriviţi; dezvoltarea unei baze de date legate de cerinţele companiilor locale;
  • asistenţă: căutarea de tehnologii care să se potrivească nevoilor identificate/diseminării de profile tehnologice şi căutare de parteneri pentru exploatarea tehnologiilor identificate prin cooperare; asistenţă în pregătirea unor întâlniri comune între potenţiali parteneri; asistenţă în pregătirea şi încheierea contractelor şi planurilor de exploatare tehnologică; căutare de servicii adiţionale în aceste probleme, posibil în cadrul schemelor de suport comunitar existente pe plan naţional;
  • contracte semnate: asistare la încheierea contractelor de transfer tehnologic, a contractelor de cooperare tehnologică, a altor tipuri de contracte.

 

Brokerii de tehnologii sunt specialişti care trebuie să demonstreze abilităţi analitice, onestitate, tenacitate, să aprecieze situaţiile în mod realist, să aibă capacitatea de examinare, să înţeleagă operaţiuni complexe dintr-o perspectivă largă şi să înţeleagă rolul unităţilor individuale în cadrul întregii organizaţii.

Barierele şi reglementările ce limitează o interacţiune eficientă între universităţi, firme şi laboratoare publice ar trebui diminuate şi extinse aranjamentele de colaborare ce facilitează formarea unor reţele. Asigurarea faptului că cercetătorii, instituţiile publice de cercetare şi instituţiile de învăţământ superior oferă stimulente şi oportunităţi pentru a colabora între ele şi cu industria este esenţială.

Criteriile pentru evaluarea performanţei de cercetare ar trebui ajustate pentru a reflecta misiunile multiple ale instituţiilor de cercetare, incluzând transferul de cunoştinţe. Aşteptări bine definite şi limite pentru colaborare, cât şi un personal bine pregătit pentru transferul tehnologic sunt esenţiale pentru a atinge acest ţel.


Gabriel Vlăduţ este Preşedinte ARoTT – Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare și Director IPA CIFATTAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.