Previziuni economice mondiale pentru 2017

T&T Plus

de PriceWaterHouseCoopers Romania (PwC)

Previziuni economice mondiale pentru 2017

Previziunile economice ale PricewaterhouseCoopers (PwC) pentru 2017:

  • SUA vor înregistra cea mai mare creştere economică dintre ţările G7 
  • Principalele economii din Zona Euro vor atinge niveluri record ale ocupării forţei de muncă, însă statele de la periferia Zonei Euro vor crea mai multe locuri de muncă noi
  • Indonezia va deveni cea de-a 16-a economie a lumii care depăşeşte pragul unui PIB de 1 trilion de dolari
  • Creşterea populaţiei va pune presiune pe statele din Golf să îşi reformeze finanţele publice.

Globalizarea va rula cu viteză redusă: Ne așteptăm ca ritmul de creștere a comerțului global să fie mai mic decât cel al creșterii economice globale pentru al treilea an consecutiv. Reapariția naționalismului economic în anumite părți ale lumii înseamnă că regulile Organizației Mondiale a Comerțului vor fi puse la încercare. Cea mai mare relație comercială din lume (cea dintre Statele Unite și China) va fi pusă sub presiune. În absența încheierii Parteneriatului Transpacific și a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) această tendință se va păstra pe termen mai lung.

Politica monetară a SUA se va întoarce la normalitate: Rezerva Federală Americană va continua să întărească politica monetară. Este chiar posibil ca ritmul majorării dobânzilor de către FED să fie mai rapid decât ritmul anticipat în prezent, în funcție de gradul de implementare, ritmul și amploarea planurilor fiscale ale noii administrații prezidențiale americane. Ca urmare a acestor majorări ale dobânzii, economiile care depind de dolar pentru a-și asigura finanțarea vor fi puse sub presiune.

Politica va influența economia și va ge­­nera incertitudine: În zona Euro ar putea fi organizate până la 6 runde de alegeri. Germania, Franța, Olanda și potențial Italia și Grecia (care împreună însumează 70% din PIB-ul Zonei Euro) vor organiza diferite alegeri generale și s-ar putea să înregistreze perturbări în ciclurile lor politice normale. Spania este posibil să organizeze un
referendum pentru viitorul Cataloniei.

„Pe arena internațională, vom monitoriza îndeaproape evoluția relațiilor ruso-americane, care ar putea genera efecte în zona Europei de Est, Orientului Mijlociu și a estului Asiei, precum și asupra acordului nuclear cu Iranul”, a declarat Barret Kupelian, senior economist, PwC.

Iată în detaliu patru previziuni ale echipei de economiști PwC:

1. Statele Unite vor înregistra cea mai mare creştere economică dintre statele G7

În scenariul principal, se așteaptă ca Statele Unite să înregistreze o creștere economică de aproximativ 2% în acest an – cel mai rapid ritm de creștere dintre statele membre ale G7 – pe baza unui ritm solid de creare de noi locuri de muncă și de creștere a consumului gospodăriilor. Ritmul creșterii economice din Statele Unite ar putea să genereze surprize plăcute în cazul în care noua administrație ia măsuri de reducere a taxelor și impulsionează investițiile în infrastructură. Analiza PwC sugerează că Statele Unite vor contribui cu aproximativ 70% din toată creșterea economică înregistrată de statele din grupul G7, deși nu reprezintă decât jumătate din economia G7 în termeni absoluți.

2. Rata de ocupare a forţei de muncă în Zona Euro va ajunge la cel mai înalt nivel măsurat până acum, dar statele de la periferia Zonei Euro vor crea mai multe noi locuri de muncă

Se așteaptă ca economiile „de la periferia” Zonei Euro să înregistreze o rată de creștere economică mai ridicată decât economiile „din centrul” Zonei Euro pentru al patrulea an consecutiv. Creșterea PIB-ului Irlandei va fi cea mai rapidă din Zona Euro, cu un ritm de peste 3% anual, în vreme ce Franța și Olanda vor avea cea mai rapidă creștere economică dintre cele din „nucleul” Zonei Euro, cu o rată de 1,5%. În privința creării de noi locuri de muncă, nivelul de ocupare al forței de muncă în statele din centrul Zonei Euro va ajunge la nivelul istoric de aproximativ 97 de milioane de locuri de muncă. Însă ritmul de creare de noi locuri de muncă va fi depășit de statele de la periferia Zonei Euro, care vor crea cu aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă mai mult decât statele din nucleul Zonei Euro.

3. Indonezia va deveni cea de-a 16-a economie a lumii care depăşeşte pragul unui PIB de 1 trilion de dolari

Asia va rămâne regiunea cu cea mai ridicată rată de creștere economică din lume, însă prim-planul nu îl va mai avea China, ci India și Indonezia. PwC este de părere că Indonezia este pe punctul de a intra în clubul „economiilor de un trilion de dolari” pe parcursul acestui an. Spre comparație, se așteaptă ca creșterea economică a Chinei să rămână în jurul a 6% anual. Contribuția Indiei la formarea PIB-ului global ar putea ajunge la 17% în acest an (figura 1). Creșterea economică din China poate că încetinește, însă, dacă reușește să mențină ritmul de 6,5% pe an, va adăuga o sumă de dimensiunea economiei Turciei la PIB-ul global. PwC consideră că economiile Braziliei și Rusiei își vor relua creșterea, cu un ritm de 0,5% și respectiv 1% anual, ajutate și de o creștere – destul de modestă – a prețurilor materiilor prime.

4. Creşterea populaţiei va pune presiune pe ţările din Golf să îşi reformeze finanţele publice

În 2017, Arabia Saudită va adăuga un număr echivalent cu de două ori populația Islandei la populația sa aptă de muncă. Celelalte state din Golf vor înregistra de asemenea rate ridicate de creștere a populației cu drept de muncă, de aproximativ 2%. Provocarea pentru țările din Golf este de a crea noi locuri de muncă în timp ce-și reformează finanțele publice. În aceste economii, scăderea prețului petrolului din ultimii ani a dus la deteriorarea finanțelor publice, de la un excedent bugetar în 2013, la o rată estimată de datorie publică netă de aproximativ 10% din PIB până la sfârșitul acestui an. Diversificarea economiilor și stimularea sectorului privat ar putea să ușureze presiunea asupra finanțelor publice, precum și să ducă la crearea de noi locuri de muncă pentru populația în creștere.

Pentru multe economii, 2017 va fi un an al incertitudinii. Deși nu avem o listă exhaustivă, iată o serie de riscuri macroeconomice de care companiile ar trebui să țină cont atunci când își fac planurile pentru anul în curs.

Repatrierea investițiilor în dolari ar putea să arate vulnerabilitățile unor economii:Întărirea politicii monetare din Statele Unite ar putea încuraja o repatriere graduală a dolarilor americani investiți în străinătate. Matricea de risc prezentată în figura 2,arată că Malaiezia, Turcia și Chile sunt în mod deosebit vulnerabile la acest risc, având un grad de îndatorare în valută de 71%, 64% și respectiv 55% din PIB. Băncile care au expunere în acele economii ar putea fi puse sub presiune dacă nu sunt bine capitalizate. Dar, la polul opus, pentru economiile dependente de prețul materiilor prime, așa cum sunt Brazilia și Rusia, un preț mai mare al petrolului (și al altor materii prime), corelat și cu o rată flexibilă de schimb valutar ar putea să ajute la atenuarea impactului repatrierii capitalului în Statele Unite.

China va simți costurile gradului mare de îndatorare a sectorului privat: Datoriile secto­rului privat non-financiar din China se ridică la mai mult de 250% din PIB. Dacă datoriile sectorului non-financiar cresc cu aceeași rată ca cea înregistrată începând din 2010 și până acum, China ar putea să adauge încă 650 de miliarde de dolari la datoria sa totală până la sfârșitul lui 2017. Având în vedere contul de capital relativ închis al Chinei, reducând astfel expunerea la datoriile în valută, evaluarea PwC de risc în privința datoriilor Chinei este la nivel mediu, potrivit figurii 2. Dar acumularea datoriei sectorului non-financiar s-a acce­lerat începând cu 2008, apropiindu-se de nivelurile maxime observate în țările din Zona Euro afectate de criza datoriilor. Anul trecut, raportul dintre creditul total și PIB în China (diferența dintre raportul credit relativ la PIB și tendințele pe termen lung indicând o acumulare nesustenabilă) a depășit nivelul care avertizează în privința riscului unei crize în următorii 3 ani. Acest risc va fi sporit dacă prețurile proprietăților imobiliare se prăbușesc, subminând garanțiile acestui stoc de datorii.

Evaluarea previziunilor din 2016

Câte dintre previziunile PwC din 2016 s-au materializat?

Privind retrospectiv, multe dintre previziunile de anul trecut s-au adeverit. Prețurile materiilor prime au rămas scăzute, Statele Unite au început să majoreze rata dobânzii, iar evoluțiile geopolitice au fost în prim-plan. În mod specific, PwC a estimat corect faptul că:

  • Economii periferice din Zona Euro vor înregistra un ritm de creștere superior celui al țărilor din nucleul Eurozonei, respectiv 2% comparativ cu 1,5%. S-a dovedit că în 2016, economiile periferice au crescut cu 2,2%, iar economiile nucleu cu o rată medie de 1,4%;
  • Nivelul total al șomerilor din Zona Euro va coborî sub pragul de 17 milioane, cel mai mic nivel anual din 2011. Datele preliminare arată că numărul șomerilor a ajuns la aproape 16 milioane;
  • India va înregistra cea mai rapidă creștere economică dintre țările E7 cu un ritm de peste 7,5% anual, în vreme ce economia Chinei va încetini la aproximativ 6,5% pe an. Anul trecut, India se pare că a înregistrat o creștere de 7,6%, iar China de aproximativ 6,6%.

PwC a previzionat, de asemenea, un ritm ridicat de creare de noi locuri de muncă în Statele Unite, de aproximativ 200.000 pe lună; datele preliminare arată că SUA au adăugat în medie 180.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din 2016. Dar s-a supraestimat rata de creștere economică a SUA anul trecut la 3%. În fapt, creșterea economică din SUA din 2016 a atins un ritm destul de dezamăgitor de 1,5%.


Despre PwC

Firmele din rețeaua PwC ajută organizațiile și indivizii să creeze valoa­rea adăugată de care au nevoie. PwC este o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 223.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri. www.pwc.ro.Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.