Succesul vine ca rezultat al unei multitudini de activităţi întreprinse în mod corect

T&T Plus

de Laurentiu Mihail

Succesul vine ca rezultat al unei multitudini de activităţi întreprinse în mod corect

Schaeffler România marchează un nou pas important în dezvoltarea activităților de Research & Development (R&D), prin ceremonia de așezare a pietrei de temelie pentru unul dintre cele mai moderne Centre de Testare din țară. Evenimentul a avut loc în data de 2 octombrie 2018 și s-a bucurat de prezența unor invitați speciali, de un concept inedit în ceea ce privește „piatra de temelie” și de mult entuziasm din partea echipei de la Brașov. Piatra de temelie a fost așezată în prezența susținătorilor principali ai proiectului, printre care se numără dl. Klaus CIEROCKI, Președinte Business Division Engine Systems Schaeffler. Acesta a oferit o perspectivă personală și profesională privind ce este necesar într-o echipă performantă de R&D, despre dezvoltarea de la Braşov, și perspective de viitor, în interviul acordat cu această ocazie.

Interviu cu Klaus CIEROCKI, Preşedinte Business Division Engine Systems Schaeffler

T&T: Stimate Dle Președinte Klaus Cierocki, ne revine o mare onoare să vă avem în aceste zile alături de noi, la Brașov. Ne puteți da detalii în legătură cu activitățile desfășurate de Dumneavoastră atât la Universitatea Transilvania din Brașov, în deschiderea anului universitar de la Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial și în cursul introductiv la masteratul în limba engleză „Metode practice integrate în ingineria sistemelor de propulsive”, precum și în legătură cu punerea pietrei de temelie pentru viitorul centru de testare din cadrul Schaeffl er Romania?

Klaus Cierocki: În primul rând, trebuie să vă mulțumesc pentru această oportunitate de a discuta despre acest frumos proiect. Avem deja mai bine de un deceniu de colaborare de succes, prin activități dezvoltate la Brașov, care au demonstrat că există o puternică conexiune cu Universitatea Transilvania din Brașov, care este benefică pentru toate părțile implicate.

Așa cum s-a afirmat și ieri, la punerea pietrei de temelie a noului Centru de Testare de aici, istoria noastră de peste zece ani în România a demarat cu activități de producție. În cele mai multe dintre cazuri, abordarea standard vestică este aceea că România sau orice altă țară din blocul estic este folosită ca banc de producție. Am reușit însă să învățăm o lecție timpurie că românii, în special cei de aici, din zona Brașovului, sunt foarte dornici și foarte inteligenți. Acest fapt a constituit unul dintre motivele pentru care ne-am decis destul de devreme, în 2004, să demarăm aici și o serie de activități de inginerie. Acestea au mers mână în mână şi cu o colaborare cu Universitatea Transilvania din Brașov. S-a născut ideea unei colaborări de impact printr-un prim program de studii de masterat organizat în cooperare cu universitatea. Acum, după mai bine de zece ani de experiențe pozitive, văd doar beneficii.

Este de ajutor pentru Schaeffler, pe de o parte, pentru a dezvolta anumite activități, și pentru universitate, pe de altă parte, pentru a deveni foarte tangibilă în ceea ce privește perspectivele practice pentru studenți, deoarece conținutul cursurilor este foarte apropiat de viitoarele lor activități și cariere. Consider, așadar, că beneficiile sunt de toate părțile, pentru toți cei implicați, inclusiv pentru studenți. Ideea a crescut ulterior, stimulându-ne să ne întrebăm, pe lângă simulare, care ar putea fi următorul pas firesc de făcut aici. Am ajuns la concluzia că, pe lângă inginerie, ar putea fi dezvoltate activitățile de testare de produs și, drept urmare, se creează un centru de testare în care își vor desfășura activitatea peste 200 de ingineri. Acest pas este considerat un alt jalon major în dezvoltarea noastră de la Braşov, care poate fi considerată o poveste de succes.

La următorul pas logic, am simțit că acum este mai important să ne gândim la imaginea de ansamblu și să creăm un mediu care să crească valoarea adăugată dintr-o perspectivă mai complexă, de afaceri și de producție. Poate că inițiativa noastră este una ambițioasă, însă eu consider că este important să dezvoltăm chiar mai multe discipline și competențe aici. Acest lucru a condus la ideea de a porni un nou program de studii de masterat, în care să se pună accent pe producție și pe cum se garantează, de fapt, în mod deplin, valoarea adăugată a produselor proiectate prin procesul de inginerie, modul în care un produs este dezvoltat, modul în care se asigură resursele necesare realizării produsului, modul în care sunt identifi cate tendințele viitoare pentru organizație, ce este necesar pentru a transforma o idee într-o strategie viabilă, cum putem să monitorizăm și să ținem totul sub control, nu doar din punct de vedere financiar, ci și organizatoric.

Această expunere poate fi considerată a fi o idee-balon, însă eu o consider importantă pentru noi datorită faptului că organizația noastră de aici are mai bine de 4.500 de angajați, reprezentând un rol important în amprenta noastră organizațională. Acest al treilea program de Masterat este doar o consecință firească a unei colaborări de succes cu Universitatea Transilvania din Brașov. Astfel de colaborări sunt dezvoltate la nivel de Grup Schaeffler și cu alte universități din lume, însă din experiența mea pot să afirm că cea mai eficientă şi mai valoroasă formă de colaborare pe care am reușit să o avem cu instituții de învățământ superior este cea de aici, din România.

T&T: Foarte interesante, afirmațiile Dvs.! Vorbind despre universități și mai ales despre Universitatea Transilvania din Brașov, cunoașteți, probabil, că aceasta a dezvoltat și un Institut de Cercetare și Dezvoltare. Care este percepția Dvs. despre acest proiect?

K.C.: Da, sunt la curent. Am vizitat Institutul de Cercetare și Dezvoltare al universității în urmă cu aproximativ doi sau trei ani, atunci când am început să ne gândim la acest al treilea program de masterat. Consider că ideea este una foarte bună și că s-au făcut paşi buni. Consider că institutul ar trebui îmbogăţit și mai mult cu activităţi orientate spre practică. Cu siguranţă, aici poate contribui considerabil colaborarea cu industria, prin muncă aplicată şi conținuturi cu valoare adăugată mare. Instituţia trebuie să se concentreze asupra conținutului cu valoare adăugată mare, pentru a deveni într-adevăr partener pentru mediul industrial de aici.

T&T În contextul dezvoltării afacerii Schaeffler prin consolidarea activităților de R&D din cadrul acestui nou viitor centru de testare, dat fiind cele afirmate anterior, considerați că există potențial de colaborare cu Institutul de Cercetare și Dezvoltare al universității?

K.C.: Eu cred că da. Am spune să analizăm opțiunile, înainte de a afirma că o astfel de abordare pentru colaborare este inutilă. Trăim într-o lume atât de complexă, încât consider că fiecare dintre noi trebuie să fie foarte deschis la idei pentru colaborări. Așa cum afirmam și în cadrul cursului susținut la universitate, acum zece ani discutam de industria auto divizată în motoare Diesel și pe benzină. La ora actuală, discutăm în mod curent de Diesel, benzină, module hibride, transmisii electrice, transmisii în roţi. Lumea în care trăim devine din ce în ce mai complexă și nu doar industria producătoare de autovehicule este în această stare de fapt, ci și întregul lanţ energetic care determină aceste inițiative. Consider că nicio singură companie din lume nu va putea să își dicteze destinul în mod individual. Organizațiile vor trebui să fie deschise la colaborări cu academii și cu alte organizații pentru a crea parteneriate strategice.

T&T În ultimul raport de sustenabilitate al Grupului Schaeffler, acesta a declarat o sumă care tinde spre cifra de 1 miliard de euro investită anual în R&D. Dat fiind dezvoltarea pe această filieră la nivel de Schaeffler România, la ce nivel investițional estimați demersul Dvs.?

K.C.: Da, la nivel global investim sume considerabile în R&D. La nivel de Schaeffler România, investițiile care vor continua în R&D vor fi substanțiale. Centrul de testare și validare care va fi construit aici anul viitor reprezintă o investiție uriașă și doar un exemplu al strategiei de investiții strategice.

T&T În cadrul discursului Dvs. cu ocazia punerii pietrei de temelie pentru viitorul Centru de testare R&D de la Schaeffler România, ați afirmat că inginerii care își vor desfășura activitatea în cadrul centrului R&D vor avea nevoie de curaj, pasiune și rezistenţă. De ce ați ales aceste cuvinte?

K.C.: Există o poveste în spatele acestor cuvinte. Dacă ești oaspete undeva, ți se poate dori noroc şi succes. Echipa din Brașov a dovedit că nu are nevoie de noroc sau de coincidenţă pentru a fi de succes. În lumea mea, succesul este ceva care vine ca rezultat al unei multitudini de activități întreprinse în mod corect. Economia trebuie să te sprijine, trebuie să ai echipe bune, să ai parte de un proprietar de afacere care să creadă în strategia ta. Sunt multe condiții-limită de care depinde succesul.

Pentru mine, pasiunea este unul dintre cele mai puternice motoare ale vieții mele. Fără pasiune, poţi face lucrurile doar pe jumătate. Ai nevoie de pasiune pentru a-ţi lua destinul în propriile mâini și pentru a-ţi modela viitorul. Așadar, consider că pasiunea este motorul pentru dezvoltarea R&D de până acum și de acum în continuare.

Al doilea termen este curajul. În zilele noastre, industria are întrebări foarte interesante şi importante. Pentru a răspunde acestora, trebuie să ai curajul să-ţi pui întrebări dificile: „Ceea ce am făcut în ultimii mai bine de zece ani este ceea ce trebuie sau trebuie să ne schimbăm direcția?”. Văzute de departe, aceste întrebări sunt destul de curajoase. Curajul să ne întrebăm dacă noi, ca Schaeffler sau Schaeffler România, suntem încă pe calea cea bună dacă continuăm să facem afaceri în același mod pe care îl folosim de mai mult de zece ani sau dacă trebuie să ne ajustăm direcția mult mai repede, spre e-mobilitate sau ceva complet nou. Evident, Schaeffler își pune în mod permanent astfel de întrebări și dovada este vizibilă: în ultimii ani, Schaeffler început să se îndrepte de la mecanică pură spre mecatronică și soluții complete de e-mobilitate. Astfel, schimbarea cu adevărat a direcției implică mult curaj. Este, de asemenea, o bază pentru îmbunătățirea continuă.

Ultima urare era pentru rezistenţă. Rezistenţa este un concept foarte aproape de inima mea, dat fiind că sunt alergător de maraton, și spun de multe ori echipei mele că succesul rapid este ceva plăcut de avut, dar pentru un succes durabil şi sustenabil trebuie să lucrezi intens, pentru mult timp. Dacă alergi la un maraton, poţi reuşi şi atinge linia de sosire dacă ai setarea mentală, îţi păstrezi concentrarea şi ai anduranţa de a rămâne în cursă pe termen lung. Dacă ai aceste trei abilităţi, atunci succesul este rezultatul.

Klaus Cierocki

T&T Aceste cuvinte mi-au atras atenția și mi-au adus curajul inițiativei de a vă propune acest interviu, în demersul împărtășirii opiniei publice din industria fabricației din România a gândurilor Dvs. Vă mulțumesc foarte mult, în încheiere, pentru timpul acordat revistei T&T și pentru deschiderea de care ați dat dovadă.

K.C.: Eu trebuie să vă mulțumesc. Sunt absolut uimit și impresionat pozitiv de colaborarea excelentă pe care o putem găsi aici, în România. Vă mulțumesc și să rămânem apropiați!


Accept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.