Teme și tehnologii la CeBIT Hanovra

Web Exclusive

de Raluca Preotu , Eugen Preotu

Teme și tehnologii la CeBIT Hanovra

Anul acesta târgul CeBIT de la Hanovra (10–14 martie), cu 3.500 de expozanți și speakeri de marcă, precum Angela Merkel, David Cameron, Eugene Kaspersky, cofondatorul Apple Steve Wozniak și cofondatorul Wikipedia Jimmy Wales, și-a ridicat profilul față de anii anteriori în rândul marilor târguri din IT și telecomunicații.

Strategia de repoziționare a CeBIT ca eveniment de importanță în branșă a oglindit astfel în acest fel ediția de anul acesta a târgului Mobile World Congress Barcelona, unde a fost invitat fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, alături de Virginia Rometti, CEO IBM și alți reprezentanți de la vârful companiilor de seamă din IT. Pe de altă parte, a avut loc o repoziționare a târgului către prezentarea tendințelor importante de dezvoltare ale pieței de IT.

Astfel, premierul britanic a vorbit la ceremonia de deschidere despre un parteneriat de cercetare a tehnologiilor 5G între universitățile King’s College London, University of Surrey și Universitatea Tehnică din Dresda. De asemenea, el a anunțat interesul guvernului britanic în Internetul Lucrurilor, direcție de cercetare pentru care acesta a alocat £45m, Cameron spunând că vede Internetul Lucrurilor ca ,,un mod de a crește productivitatea, a ne ține mai sănătoși, a face transportul mai eficient, a reduce consumul de energie și a lupta cu încălzirea globală”.

Unul dintre lucrurile cu care se va putea comunica de la distanță vor fi și gențile de călătorie. Astfel, T-Systems (subsidiară a Deutsche Telekom), împreună cu Airbus și producătorul de articole de voiaj Rimowa, au prezentat Bag2Go, o valiză echipată cu un card SIM pentru GSM, Wi-Fi și GPS, un chip NFC și un display cu un barcode, numele proprietarului, un identificator al valizei și greutatea acesteia. Valiza astfel accesorizată permite localizarea ei printr-un app, iar proprietarul este, de asemenea, avertizat dacă bagajul îi este deschis de neaveniți. Tot la CeBIT a fost prezentată și mâna robotică i-limb ultra revolution dezvoltată de Touch Bionic. Această proteză este prima mâna artificială controlată printr-un app. Cu ajutorul unei aplicații Quick Grips se pot activa diferite moduri de priză a mâinii și degetelor.

Big data a fost, de asemenea, o temă centrală la CeBIT. Potrivit asociației germane BITKOM, aproape 10% dintre companiile germane folosesc soluții big data, iar alte 31% au planuri ferme să le folosească în viitor. Provocarea este de a crea arhitecturi de date care să permită obținerea de insight în timp real, utilizarea datelor pentru a adresa probleme ale momentului și a prevedea probleme și oportunități de viitor, precum și securizarea acestor date, al căror volum va crește poate peste așteptări în viitorul apropiat  datorită avântului de interconectare a tot mai multor obiecte din Internetul Lucrurilor, precum și interesului pentru dispozitivele purtabile, care analizează date ale corpului nostru.

Astfel, IBM Research Labs din Haifa au prezentat la CeBIT un sistem de colectare a datelor de pe wearables (pedometre, monitoare ale calității somnului, ale pulsului etc.) într-o bază de date care integrează aceste date și produce rapoarte despre starea sănătății unei persoane. Reprezentanți SAP au prezentat și ei produse de analiză big data care oferă informații în timp real despre starea jucătorilor din sporturile profesioniste, facilitând deciziile antrenorului din timpul meciurilor. De asemenea, senzori aplicați mingilor pot oferi date în plus care să ajute la îmbunătățirea performanței sportivilor. Tot la CeBIT au expus 50 de finaliști (start-ups) din 17 țări, aleși din 450 de participanți din 60 de țări, în cadrul unui concurs organizat de CODE_n pe tema soluțiilor de analiză big data. Câștigătorul trofeului și a sumei de €30.000 a fost Viewsy (Londra), cu o platformă de analiză a comportamentului consumatorilor adresată segmentului retail. 

            Un alt subiect fierbinte la CeBIT a fost securizarea terminalelor mobile. La sfârșitul anului trecut, Deutsche Telekom și Samsung au anunțat SiMKo 3, un smartphone high-security bazat pe Samsung Galaxy S3. Aprobat de Biroul Federal pentru Securitatea Informației (pentru informații de business confidențiale), SiMKo 3, cunoscut și ca ,,telefonul Merkel” (,,Merkel-Handy” /,,Merkel phone”) rulează pe un microkernel L4 (care conține doar 10.000 linii de cod) dezvoltat de Universitatea Tehnică din Dresda împreună cu Kernkonzept (un start-up din 2012), Telekom Innovation Laboratories and Trust2Core (fondată în 2012 ca subsidiara Deutsche Telekom). SiMKo rulează Linux și Android, comportându-se ca două dispozitive într-unul. Un smartphone SiMKo costă între €1,700 și €2,500.

Există însă și aplicații care oferă securizarea convorbirilor și datelor la un preț accesibil. DT a lansat la CeBIT și un app dezvoltat în parteneriat cu GSMK, ce permite incriptarea comunicațiilor de voce și text. Va fi disponibil întâi pentru Android și ulterior pentru iOS. Reprezentanți ai Vodafone Germania au anunțat și ei că vor lansa în curând aplicația Secure Call, întâi pentru dispozitive care rulează Android, iar apoi pentru terminale cu iOS și Windows Phone. Va costa cca. €10 pe lună. Vodafone Germania a dezvoltat acest Secure Call împreună cu Secusmart, o companie ale căror produse SecuSuite le foloșeste chiar Angela Merkel pe un BlackBerry 10.

Inteligența artificială a fost un alt subiect în prim-plan la târg. Centrul German pentru Inteligența Artificială din Bremen a expus robotul iStruct Demonstrator, cunoscut și ca Charlie. Dezvoltat pentru misiuni spațiale, Charlie, construit după conformația unui cimpanzeu, se poate deplasa cu viteze de până la 40 cm pe secunda. El are, totodată, abilități de stabilizare deosebite, purtând numai pe picioare 60 de senzori, și se poate ridica de jos datorită unei ,,coloane inteligente”. Până acum Charlie a costat €3m.

În fine, o altă tendință marcată de CeBIT a fost cea a automobilelor conectate la cloud și a celor autonome. Martin Winkerhorn, CEO Volkswagen, a vorbit la ceremonia de deschidere despre importanța alianțelor între firmele auto și cele IT pentru construirea mașinilor inteligente, precum și despre necesitatea asigurării protecției datelor unui automobil conectat. Grupul Volkswagen, care include Audi, Bentley, Bugatti, Seat and Skoda, are acum un parteneriat cu Google. El se alătură firmelor Audi, Daimler, GM, Honda, Hyundai, Kia Motors America și Tesla, pentru folosirea Google Maps, Google Places, My Points of Interest, Google Glass etc. Cu o săptămână înainte de CeBIT, la Geneva Motor Show, compania Apple a lansat și ea platforma iOS CarPlay, implementată deja de Ferrari, Mercedes-Benz și Volvo în automobile expuse la show. Alți producători auto care vor integra CarPlay la bord sunt BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki si Toyota. CarPlay permite accesarea contactelor, dictarea de mesaje și folosirea aplicațiilor prin comenzi vocale cu ajutorul asistentului personal Siri. Se dorește astfel distragerea minimă de la condus, fiind incluse doar aplicații third-party care pot fi folosite cu ajutorul comenzilor vocale. Majoritatea automobilelor care vor veni echipate cu CarPlay vor putea fi folosite și cu dispozitive Android.

Pe partea de siguranță a circulației, Cisco a semnat acorduri de colaborare cu NXP Semiconductors and Cohda Wireless pentru a crea sisteme la bordul mașinii care să avertizeze conducătorul auto privind accidente, blocaje în trafic etc. Tehnologia permite comunicarea între autovehicule, precum și cea între automobile și dispozitive de pe drum.

În ce privește automobilele autonome, așa cum a remarcat Martin Winkerhorn, capacitatea unei mașini de a se conduce singură este un obiectiv dezirabil atunci când ești prins în trafic sau nu găsești un loc de parcare. El a asemuit mașinile autonome cu autopilotul unui avion. Problema este însă nu doar realizarea acestui deziderat al mașinilor conectate și autonome, ci și asigurarea siguranței sistemelor lor wireless care deocamdată pot fi ușor de infiltrat, un hacker putând acționa, de pildă, frânele, accelerația, volanul sau dezactiva pornirea mașinii. Cu toate acestea, Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști din SUA estimează ca 60% dintre mașini vor fi conectate la Internet până în 2025 și că, până în 2040, 75% dintre mașinile din trafic vor avea capacitatea de a fi autonome.

Ediția de anul acesta a târgului CeBIT demonstrează, așadar, faptul că acest târg cu tradiție (a fost inaugurat în 1970) rămâne de actualitate. Deși anul acesta Samsung a lansat aici imprimante NFC în timp ce la CES și MWC au fost prezentate numeroase de terminale mobile și dispozitive purtabile mult așteptate, la ultimele ediții CeBIT Hanovra a știut să canalizeze tendințe importante ale lumii IT care au trecut mai puțin observate de marele public la primele două târguri datorită multitudinii de lansări de gadgeturi. CeBIT 2014 a arătat că se poate ridica profilul unui târg de IT și telecomunicații și în alt mod. El rămâne o prezență notabilă în acest peisaj, care are toate șansele să ofere surprize plăcute în viitor.

Așteptăm cu interes și evenimentul Ziua Comunicațiilor, care se va organiza anul acesta la Hotel Radisson Blu în data de 20 mai 2014.

Ziua Comunicațiilor, aflată la ediția a XVIII-a, este un eveniment de tradiție care a marcat de fiecare dată cele mai importante momente în dinamica industriei IT&C locale și evoluția sa în contextul global al telecomunicațiilor. Au fost invitați operatorii de comunicații, furnizorii de soluții de comunicații, companii de IT care prezintă Smart IT și gadgeturi digitale.

Companii invitate:

2K Telecom, Accenture, Alcatel-Lucent, Allview, Apple, Asus, Bitdefender, Canon, Cisco, Romtelecom & Cosmote, Dell, eMAG, Ericsson, Euroweb, Evolio, GTS Telecom, Hitachi, Honeywell, HP, Huawei, IBM, Ines/DigiSign, Intel, Kaspersky, Kapsch, Lenovo, LG, Microsoft, Oracle, Orange, Poșta Română, Q-East Software, Radiocom, RCS & RDS, Romkatel, Romsys, Samsung, Serioux, Sharp, Siveco, Sony, TeamNet, Telecomunicații CFR, Transelectrica, UPC România, UTI/certSIGN, Vodafone, Veridian, Xerox, ZTE.

Principalele teme vor fi: 4G, Big Data, cloud computing, gadgeturi (smartphone-uri, tablete, tablete PC, ultrabook-uri), televiziunea digitală, 4K/OLED, tehnologii solid-state storage, printere 3D.


Foto: Eugen PreotuAccept cookie

www.ttonline.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a www.ttonline.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera
circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru, te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Îți mulțumim pentru acest accept și nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.